Informacije

Gran Turismo 5 - Prologue19.05.2008. @ 20:59:27
Galerija slika
Pošaljite komentar


Ok, neƦemo previÅ”e da okoliÅ”amo, i dajte da odmah udarimo sa suvim ĆØinjenicama ā€“ proseĆØni automobil u Gran Turismo 5 poseduje preko 200,000 poligona. To je u odnosu na oko 4,000, koliko ih ima u Gran Turismo 4, popriliĆØna razlika. Sve ovo navodimo samo zato da bismo definitivno potvrdili da GT5 izgleda sjajno, i u najveƦem broju sluĆØajeva potpuno fotorealistiĆØno. Samo pravi gejmeri sa dugim stažom mogu da primete kod ove igre neke propuste koje programeri joÅ” uvek ne mogu da >ispeglaju< a sve u cilju potpune realistiĆØnosti grafike i ponaÅ”anja (u ovom sluĆØaju) vozila. Svemu tome, naravno, doprinosi i puna HD 1080p rezolucija koja Prologue svrstava u red retkih naslova koji poseduju ovu rezoluciju, a bogami i za koje vam je potreban sistem solidne cene da biste uživali u svim ĆØarima ovog naslova. Nivo detalja svakog od vozila, presijavanje sunca na ispoliranoj haubi, predeli u daljini i refleksije na putu, samo su neki od grafiĆØkih detalja koji GT5P svrstavaju meĆ°u grafiĆØki najnaprednije igre na PlayStation 3 platformi, a samim tim i uopÅ”te. PoÅ”to je pitanje grafike bilo i glavno pitanje veƦine onih koji su pratili slike iz igre, možemo preƦi na ostale teme.
GT5 poseduje 71 vozilo. Sva vozila mogu se isprobati na ukupno Å”est staza ā€“ High Speed Ring, Daytona, Fuji Speedway, Suzuka Circuit i London), Å”to možda deluje malo u odnosu na 721 vozilo iz GT4, ali polako - full GT5 stiže tek sledeƦe godine. Kako to obiĆØno dolikuje, 30 trka podeljeno je u tri klase ā€“ A, B i C. Svi poĆØetnici kreƦu od trka grupe C, da bi kasnijim uspeÅ”nim vožnjama u grupi >B< sebi obezbedili bolje i naprednije automobile, a da bi okonĆØavanjem grupe A otkljuĆØali moguƦnost tjuniranja vozila. Ono podrazumeva podeÅ”avanje težine, aerodinamike, obrtnog momenta, stepena prenosa i mnogih drugih stvari koje Ʀe ljubitelji vožnji sigurno znati da cene. Kada sve podesite kako treba, spremite se za klasu S, specijalnu grupu staza koje Ʀe namuĆØiti i one koji su u grupi A osvajali samo prva mesta.
Nivo zabave dodatno je poveƦan zanimljivim dodacima kao Å”to su specifiĆØne trke za odreĆ°ene proizvoĆ°aĆØe automobila, koje su veÅ”to skrivene unutar Gran Turismo menija, zatim arkadni mod koji omoguƦava da sa bilo kojim vozilom vozite bilo koju stazu uz bilo koji tip podeÅ”avanja i pravila, a ne treba zaboraviti ni jedan od najinteresantnijih dodataka franÅ”izi ā€“ split screen. KonaĆØno je doÅ”lo vreme da ispraÅ”ite svog prijatelja sedeƦi ispred iste konzole uz, naravno, dovoljno veliki ekran. Nemojte se plaÅ”iti, HD rezolucija i nivo poligona ne smanjuju performanse dok ste u split screen-u, Å”to je svakako pohvalno.

Ukoliko ste poĆØetnik u vožnji moguƦe je da Ʀe vam nedostajati poznati GT >licence< testovi, ali ne brinite, pomoƦ pri skretanju, održavanju stabilnosti, kao i linije koje obeležavaju kojim je putem potrebno iƦi da biste napravili najbolje vreme na stazi, joÅ” uvek su tu da pomognu onima koji su isuviÅ”e zbunjeni. Å taviÅ”e, igra Ʀe vam (ukoliko to želite) predlagati i kojom brzinom da se kreƦete, zatim kada da promenite nivo transmisije sa viÅ”eg na niži a kada da naglo zakoĆØite. Sam podnaslov igre >The Real Driving Simulator< podržan je najviÅ”e u takozvanom >professional< modu, odnosno u varijanti vožnje kada u setovanjima izaberete >profesionalnu fiziku< nasuprot >standardne<. Pored ovog podeÅ”avanja, važno je odabrati i prave gume (sada možete birati odvojeno prednje i zadnje), a tu su, naravno, i spojleri, osovine, regliranje trapa i, konaĆØno, vizuelno ulepÅ”avanje vaÅ”ih >lepotica<.
Meni igre uraĆ°en je pregledno i daje brojne opcije za podeÅ”avanje igre, a sve to dok se auto koji ste odabrali >baÅ”kari< na razliĆØitim lokacijama Å”irom sveta. Sve ovo zapravo smo napomenuli zbog ĆØinjenice da se u opcijama nalaze i podeÅ”avanja za Logitech GT volane (Å”to je oĆØekivano), ali i za vibraciju u Sixaxis-u. Da, tako je, Gran Turismo 5 Prologue je u potpunosti spreman za izlazak novog PS kontrolera koji Ʀe, pored žiroskopa, u sebi posedovati i vibro-motor.Jedan od noviteta koji Ʀete primetiti u glavnom meniju jeste i Gran Turismo TV. U pitanju je >TV kanal< u kom Ʀete, putem Playstation Network-a, biti u prilici da preuzimate raznorazne video materijale HD visoke definicije. BiƦe tu istorijskih filmova, snimaka trka od pre deset, dvadeset, trideset pa i viÅ”e godina, zatim snimci zanimljivih okrÅ”aja u samom Gran Turismo-u, a svi igraĆØi bi trebalo da mogu da preuzmu epizode Top Gear emisije, zbog napravljenog dila sa BBC-jem.Kada veƦ opis vodimo po stavkama glavnog menija, valja pomenuti i >Online<. Da, to je ona opcija koju su milioni igraĆØa Å”irom sveta odavno iÅ”ĆØekivali, a koja Ʀe omoguƦiti da bilo kojih Å”esnaest igraĆØa (i manje) u istom trenutku isprobaju svoje iskustvo i sposobnost vožnje u okrÅ”aju na Gran Turismo stazama. Jedini problem ove opcije trenutno je u tome Å”to je online mod joÅ” nedoraĆ°en i priliĆØno jednostavan, pa nudi tek baziĆØno povezivanje viÅ”e igraĆØa i njihovo takmiĆØenje na željenoj stazi. Polyphony najavljuje da Ʀe se online mod dodatno razvijati, te da Ʀe u mesecima pred nama isti biti obogaƦen raznoraznim filterima, vestima, listama najuspeÅ”nijih vozaĆØa i tome sliĆØno.


Da ne bi ispalo da samo hvalimo igru, hajde i da vidimo Å”ta to u njoj nije baÅ” na nivou koji smo oĆØekivali. Prvo, ne postoji lak naĆØin promene automobila osim kroz garažu, Å”to je donekle dugotrajan proces, naroĆØito ako ĆØesto menjate automobile. TakoĆ°e, nije moguƦe menjati opcije podeÅ”avanja kontrola ili zvuka za vreme same trke, Å”to je ĆØesto najbolja prilika za tako neÅ”to, a muziĆØka podloga se ne može birati, pa se ĆØak i dodeljena pesma za odreĆ°enu trku ponavlja iznova i iznova, bez prelaska na sledeƦu numeru.
Svi pomenuti nedostaci su minorne prirode, ako posmatramo trkanje kao takvo, i mogu upasti u oĆØi onima koji baÅ” obraƦaju pažnju na svaki detalj ili žele da im sve teĆØe baÅ” onako kako su zamislili. Sve ovo dodatno doprinosi oseƦaju da Prologue upada u onaj procep koji su mnogi i predvideli ā€“ nije u pitanju demo niti ostvarenje sa dve staze i ĆØetiri vozila, ali nije ni puna finalna igra koja je veƦ sada najavljena za narednu godinu. No, nesumnjivo je da Ʀe se Gran Turismo 5 Prologue igrati, i to dosta!ViÅ”e slika možete naƦi u GALERIJI.

Platforma: PlayStation 3
IzdavaĆØ: Polyphony Digital/Sony Computer Entertainment Europe
Za: Sjajan nastavak sjajne igre, odliĆØna grafika, dobra atmosfera
Protiv: Ipak nije zaokruženi, finalni proizvod
Kontakt: www.gran-turismo.com, www.ctcomputers.co.yu
Cena: 3.499,00 dinara.