Informacije

Saitek R220 igraĆØki volan17.05.2007. @ 22:11:23
Galerija slika
Pošaljite komentar


Sve ove nove vozaĆØke igre jesu zaista fenomenalne, sa perfektnom grafikom i velikim moguƦnostima. Ipak, najviÅ”e se napredovalo u pogledu kvaliteta simulacije, dakle uložen je ogroman trud i znanje da se realne situacije Å”to efikasnije prenesu na igraĆØku platformu. Stoga smatramo da je igranje vožnji pomoƦu tastature danas nedopustivo! Istina je da su volani do sada bili relativno nepristupaĆØni Å”irem sloju naÅ”e igraĆØke javnosti, a da su ona jeftinija reÅ”enja, sa druge strane, bila dobrano nekvalitetna. Iako se model Saitek R220 veƦ dugo nudi na svetskom tržiÅ”tu, njega doskora nije zvaniĆØno bilo na domaƦem tržiÅ”tu. Ovaj model je redakcija Speed Industry sajta imala na detaljnom testu i on predstavlja dobar razlog da svi oni koji nemaju prevelik budžet sebi ipak nabave jedan kvalitetan volan.

Ovaj proizvod ima nekoliko prednosti. Prva je svakako njegova jednostavnost. Saitek R220 Ʀete instalirati za ne viÅ”e od pet minuta i veƦ Ʀe biti spreman za igranje! U paketu nema nikakvog propratnog diska sa drajverima, sve je na principu >plug and play<. ObruĆØ volana sa njegovom osnovom Ʀete povezati sa plastikom kojom se volan uĆØvrÅ”Ć¦uje za sto. TakoĆ°e, nožne komande se isto tako sastoje iz dva sklapajuƦa dela, mada ne znamo odakle potreba za time? Bilo kako bilo, nakon Å”to ste povezali sve ove logiĆØno sklopive delove i priĆØvrstili volan pomoƦu posebnog plastiĆØnog zavrtnja, veliki deo instalacije ureĆ°aja je veƦ obavljen. Ostalo je samo joÅ” da povežete kablove. Mrežni kabl iz nožnih komandi se ukljuĆØuje u gornju jedinicu, a USB kabl iz te jedinice se povezuje sa kompjuterom. VaÅ” raĆØunar Ʀe automatski prepoznati nov hardver i sam instalirati sve Å”to je potrebno. Naravno, potrebno je da imate Windows XP ili XP 64 operativni sistem. Sve je vrlo jednostavno i, kao Å”to smo veƦ napomenuli, neƦe vam trebati viÅ”e od pet minuta za ĆØitav ovaj proces. Druga veƦa prednost Saitek-a R220 jeste kvalitet izrade. Razumljivo, sve je to plastika ali vrlo kvalitetna, robusna i ĆØvsta. Deo na obruĆØu upravljaĆØa gde se najĆØeÅ”Ć¦e nalaze ruke vozaĆØa je obložen gumiziranim materijalom, koji vam ne dozvoljava da izgubite kontrolu nad istim prilikom upravljanja. Donje papuĆØice sadrže komande gasa i koĆØnice i nema nikakvih problema Å”to se tiĆØe klizanja. Ipak preporuĆØujemo da ih plasirate na neki tepih, po moguƦstvu. Lista prednosti se zavrÅ”ava sa jednom korisnom opcijom, a to je moguƦnost držanja volana u krilu tokom vožnje. Jednostavno skinite deo kojim sa Saitek R220 priĆØvrÅ”Ć¦uje za sto. Anatomski oblikovan donji deo osnove upravljaĆØa je predviĆ°en za držanje izmeĆ°u kolena, Å”to omoguƦava i ležerno igranje u npr. nekoj udobnoj fotelji.
Saitek R220 koÅ”ta oko pedesetak evra sa PDV-om, Å”to znaĆØi da ova ponuda definitivno ima i svojih mana. NeÅ”to struĆØniji ĆØitaoci su sigurno primetili da u paketu ne dolazi kabl za napajanje strujom, Å”to pokazuje da R220 nije opremljen >force feedback< opcijom. Dakle, niÅ”ta od drmusanja i vibriranja tokom vožnje... Pored toga, brza instalacija ureĆ°aja, kao i nedostatak drajvera i propratnog softvera su uticali na nemoguƦnost kalibracije upravljaĆØa i komandi. Dakle, volan se automatski podeÅ”ava Å”to utiĆØe na ponaÅ”anje u igri, jer se on uvek sam vraƦa u svoj srediÅ”nji položaj. OseƦaj tako nije baÅ” potpuno realan, a tome dodatno doprinosi i karakteristiĆØan >klik< kada volanom preĆ°ete preko te srediÅ”nje pozicije. Na kraju, donje komande koĆØnice i gasa su postavljene nekako visoko, pa nakon dužeg igranja listovi nogu umeju da zabole. Sve ostalo je na veoma visokom nivou. Odziv u igrama je realan, a ĆØetiri dodatna tastera na samom obruĆØu doprinose poveƦanoj funkcionalnosti prilikom koriÅ”Ć¦enja. Saitek R220 smo najviÅ”e koristili u trenutno najpopularnijoj ā€žonlineā€œ vožnji >Live For Speed<, koja nam nudi i najveƦu moguƦnost preciznog podeÅ”avanja karakteristika komandi u vožnji. UreĆ°aj se pokazao izuzetno dobrim i pokazivao je razlike i pri najmanjim promenama u podeÅ”avanjima, kako za preciznost upravljaĆØa tako i za nožne komande.
Dakle, ako izuzmemo neke nedostatke, ovo je svakako odliĆØna kupovina u nekom nižem cenovnom rangu igraĆØkih volana na naÅ”em tržiÅ”tu. U pitanju je proveren proizvod koji je popularan na globalnom tržiÅ”tu, a R220 je sigurno bolji od veƦine ureĆ°aja u ovoj klasi kod nas. Dodajte tome atraktivan dizajn koji ovaj Saitek poseduje i eto zagarantovanog uspeha!
Volan Saitek R220 možete kupiti u firmi:

>Compdesk<
ulica Slobodana PeneziƦa (Savska) 31, lokal 5
11000 Beograd
tel: 011/3610-104