Informacije

Suzuki SXbox 360 Concept17.01.2007. @ 14:22:24
Galerija slika
Pošaljite komentar


Saradnja kompanija ASC, Microsoft-a, Suzuki-ja i IGN-a možda na prvi pogled ne deluje baÅ” najlogiĆØnije. MeĆ°utim, nema granica kada je u pitanju promocija najnovijih proizvoda, posebno kada se radi o velikim, globalnim kompanijama. U Suzukiju smatraju da je saradnja sa kompanijom kakva je Microsoft, pa i sam internet sajt IGN, pravi pogodak Å”to se promocije tiĆØe. Japanci su na ameriĆØko tržiÅ”te pre nekoliko meseci lansirali novi model automobila, oznake SX4, od kojeg imaju velika oĆØekivanja. Sa druge strane, Microsoft je moguƦnost saradnje video kao Å”ansu za dalju promociju popularne igraĆØke konzole Xbox 360, koja se veƦ lagano približava brojci od deset miliona prodatih primeraka. Cela kombinacija nam kao finalni rezultat daje Suzuki SXBox Concept, kao jednu ideju modernog >gejmerskog< automobila.
Naravno, akcenat ovog koncept-vozila nije na implementiranju novih tehnologija i tehniĆØkih reÅ”enja, veƦ je njegova uloga uglavnom marketinÅ”ka. Iako je moguƦe, teÅ”ko je poverovati da Ʀe se u buduƦnosti neÅ”to sliĆØno ovom Suzukiju pojaviti kao visokoprodukcijski automobil. I ako se pojavi, do tada Ʀe karoserija modela SX4 veƦ biti zastarela i praktiĆØno neupotrebljiva. No meĆ°utim, to se nas preterano ne tiĆØe. Sa sadaÅ”nje taĆØke glediÅ”ta, ovaj prototip deluje krajnje zanimljivo. Osnovni Suzuki SX4 je, za ovu priliku, morao biti dodatno sreĆ°en (ĆØitaj: >tjuniran<). Potpuno bela karoserija je dobila veliki broj zelenih detalja, kako bi se >stajling< automobila približio izgledu same Xbox 360 konzole. NajupeĆØatljivije su 17-inĆØne zelene felne, na kojima se nalaze niskoprofilni pneumatici sa Å”arom trkaĆØkog dizajna. U skladu sa danas popularnim video-igrama, automobil je dobio prepoznatljiv, sportski kit branika i spojlera, kao i LED podno osvetljenje zelene boje. Od tehniĆØkih inovacija u domenu funkcionalnosti vozila, karoserija je uz pomoƦ kraƦih opruga spuÅ”tena, ĆØime se dobilo na stabilnosti u vožnji. VeƦi toĆØkovi takoĆ°e doprinose sigurnijoj upravljivosti. Sam pogonski agregat nije znaĆØajno modifikovan. Benzinski dvolitraÅ” sa 143 konjske snage je samo dobio na agresivnosti u smislu njegovog reskog zvuka. Za to su zaslužni specijalan filter vazduha, kao i >cat-back< zadnji lonac auspuha. Na kraju krajeva, to nije ni toliko bitno koliko je ono Å”to nas oĆØekuje u enterijeru ovog malog Suzukija.
U kabini se sve vrti oko Xbox-a 360. I to ne jedne, veƦ dve konzole. Multimedijalni centar automobila je potpuno poveren ovom ureĆ°aju, tako da je eliminisan ĆØak i Suzukijev standardni radio CD/MP3. Prva od dve konzole je smeÅ”tena na samu prednju centralnu konzolu. VozaĆØ i suvozaĆØ se, dok automobil nije u pokretu, mogu zabavljati igranjem igrica ĆØija se slika projektuje kroz vetrobransko staklo na unutraÅ”nju povrÅ”inu haube, koja je za ovu priliku presvuĆØena adekvatnim materijalom. Projektor koji ovo omoguƦava se nalazi sa unutraÅ”nje strane krova, na poziciji izmeĆ°u putnika sa prednjih sediÅ”ta. Zanimljivo reÅ”enje, nema Å”ta. Užitak u igranju poveƦavaju i sama sediÅ”ta, koja imaju >force-feedback< opciju, dakle vibriraju prilikom igranja. Ona su oblika sportskih kadica koja vas skroz obuhvataju, tako da vibracije FF sistema zaista možete osetiti. Nažalost, volan i ruĆØica menjaĆØa samog Suzukija se ne mogu koristiti i prilikom igranja, veƦ su za to zaduženi kontroleri klasiĆØnog tipa. Kontroleri konzole su bežiĆØni (>wireless<), Å”to znaĆØi da je ugraĆ°eni Xbox 360 u >full-pack< varijanti. Isti takav je dostupan i putnicima sa zadnjih sediÅ”ta. Njihova sediÅ”ta su istog tipa kao i prednja, dakle, nema klasiĆØne klupe za troje. Razlika izmeĆ°u prednje i zadnje postavke jeste Å”to igraĆØi pozadi imaju odvojene LCD-TFT monitore, dijagonale 19 inĆØa. Xbox 360 konzola je postavljena skoro identiĆØno kao i ona sa prednje komandne table. Naravno, moguƦe je umrežavanje ovih ureĆ°aja, s obzirom da oni podržavaju Bluetooth i WiFi standarde. Tako svi igraĆØi mogu aktivno uĆØestvovati u jednoj igri. Pored toga, svaka od konzola ima moguƦnost joÅ” dodatna dva kontrolera (bilo bežiĆØna ili sa kablom), Å”to broj ukupnih moguƦih igraĆØa poveƦava na osam. Oni koji ne mogu uƦi u automobil mogu se igrati i van njega, zahvaljujuƦi joÅ” jednom projektoru. Postavljen sa unutraÅ”nje strane krova odmah iznad putnika sa zadnjih sediÅ”ta, on projektuje sliku na posebno platno koje se izvlaĆØi iz poda prtljažnika. Tako je omoguƦeno i igranje van Suzukija, a ĆØak se i kontroleri sa kablom mogu komforno koristiti (3 metra dužina kabla).
Kvalitetan i snažan zvuk daje posebnu dimenziju prilikom igranja. To su i kreatori ovog vozila imali na umu, pa su se obratili možda i najboljima u branÅ”i. Alpine je danas jedan od najpoznatijih brendova u sferi automobilske audio-opreme i njima je povereno kreiranje zvuĆØne slike u Suzuki SXBox konceptu. Na prostoru koji je obiĆØno rezervisan za rezervni toĆØak, naÅ”lo se mesta za centar muziĆØkog sistema. Njega ĆØine dva >high-end< subwoofer-a R-serije, preĆØnika 12 inĆØa. Snagu im daje najnovije digitalno pojaĆØalo od 1000 vati max. snage, Å”to praktiĆØno znaĆØi da je dva kilovata otiÅ”lo samo na napajanje vufera! Ovaj podatak sigurno obeƦava poseban užitak za vreme igranja, ali i prilikom sluÅ”anja muzike ili gledanja filmova sa CD ili DVD medija. Xbox 360 podržava Dolby Pro-Logic II dekoder zvuka, tako da je gledanje filmova moguƦe i u 5.1 postavci. Koliko bi samo obiĆØnom prolazniku bila zanimljiva pojava automobila sa otvorenom haubom i pokretnom slikom na istoj, sa sve snažnim vibracijama koje dopiru iz kabine? Verujem - krajnje. Na kraju, kao >final touch< dolazi i vizuelno sreĆ°ivanje enterijera. Naravno, kao Å”to je to sluĆØaj i sa karoserijom, unutraÅ”njost je stilski poistoveƦena sa Xbox 360 konzolom. Svuda unaokolo se nalaze zeleno pozadinski osvetljene povrÅ”ine ā€“ patosnice, tapacirunzi sa motivima matiĆØne ploĆØe, logo na sediÅ”tima itd. Pojedini delovi komandne table su dobili finalnu obradu u visokosjajnoj perla-beloj boji, kao Å”to je ona sa same igraĆØke konzole, dok je italijanska kompanija Sparco je bila zadužena za detalje poput kadica-sediÅ”ta, sportskih papuĆØica kvaĆØila, gasa i koĆØnice, kao i specijalne ruĆØice menjaĆØa.
Suzuki SXBox Concept je predstavljen na salonu automobila u Los AnĆ°elesu i to u organizaciji dizajnerskog studija >ASC Inc.<.


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00