Informacije

Garmin n├╝vi 200 SCG Bundle!02.08.2007. @ 12:51:21
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Garmin-ova n├╝vi porodica GPS proizvoda za automobile nastavlja da se ┼íiri. Od nedavno, ona je bogatija za jedan potpuno novi model, zapravo seriju novih modela u okviru jedne oznake. Sajt >Speed Industry< je imao priliku da na testu ima verovatno najpopularniju verziju novog modela ÔÇô osnovni n├╝vi 200! Tako├░e, ovaj model dolazi u posebnom pakovanju sa instaliranom kartom Srbije i Crne Gore (SCG Bundle), ┼íto ga ├Ęini posebno interesantnim za doma├Že kupce. U odnosu na prethodne modele, na prvi pogled ├Že svako zaklju├Ęiti da je velika, mo┼żda i najve├Ža prednost ovog GPS-a njegova ni┼ża cena. Tako smo i mi mislili kada smo preuzimali ovaj ure├░aj. Me├░utim, u nastojanju da sagledamo koji su to nedostaci n├╝vi-ja 200 u odnosu na skuplju bra├Žu, nismo uspeli da sastavimo duga├Ęku listu.
Prvo, nekoliko re├Ęi o modelima u okviru nove, n├╝vi 2xx serije. Pored osnovnog modela oznake 200, tu je i model 250, kao i najnoviji 250w. Razlike se svode na to da model 250 poseduje kartu Evrope instaliranu na internoj memoriji, dok 250w poseduje jo┼í i ve├Ži, widescreen ekran (9,7 x 5,7 cm). Dakle, bazi├Ęni n├╝vi 200 je jedan jednostavan GPS ure├░aj za navigaciju, sa primenom isklju├Ęivo u automobilima (zahvaljuju├Ži bateriji, mo┼że se koristiti i nezavisno). Ipak, on je nasledio dosta korisnih opcija od svoje starije bra├Že, ali i dodao nekoliko svojih prednosti. To su svakako GPS antena, koja je sada integrisanog tipa i nije je vi┼íe potrebno izvla├Ęiti iz ure├░aja, kao i kvalitetniji ekran i moderniji izgled. Jednostavno, bilo bi razumljivo ├Ęak i da je n├╝vi 200 po cenovniku skuplji u odnosu na modele 300 i 360, koje smo mi prethodno imali na testu. Njegovi nedostaci u odnosu na skuplje se svode na nedostatak aplikacija poput MP3 plejera, neprimetno jednostavniji meni i ne┼íto slabiju bateriju. Sa druge strane, razlika u ceni je zna├Ęajna i to ├Že svakako najvi┼íe uticati na potencijalne kupce. Mi smo ovde u funkciji da njima ka┼żemo da sa ovim n├╝vi-jem 200 sigurno ne├Že napraviti gre┼íku u izboru.
U paketu dobijate samo ono najosnovnije: sistem za ka├Ęenje na ┼íofer┼íajbnu (krajnje efikasan) i punja├Ę za kola (12V). Sam ure├░aj je vrlo kompaktan i sigurno ne├Že naru┼íiti estetiku enterijera va┼íeg automobila. Rad sa njim je zaista jednostavan. Njegov veoma jasni i dovoljno veliki TFT ekran (7,2 x 5,4 cm) je osetljiv na dodir, pa stoga nema previ┼íe zbunjuju├Žih i nelogi├Ęno postavljenih tastera. Sve komande su dovoljno velike, ├Ęak i za postavku tokom vo┼żnje. To, naravno, ne preporu├Ęujemo korisnicima, na ┼íta ├Že vam ukazati i sam ure├░aj upozorenjem da je rizi├Ęno pode┼íavati rutu u toku vo┼żnje. Sve se bazira na standardnom baznom meniju, koji vam nudi da sami unesete rutu ili da samo gledate kartu, odnosno va┼íu trenutnu poziciju na mapi. GPS je veoma precizan - gre┼íke su od 5 do 15 m zavisno od kvaliteta signala. Na osnovu te trenutne pozicije koju satelit odre├░uje, vi pomo├Žu preinstalirane mape mo┼żete va┼íem n├╝vi-ju 200 zadati gde ┼żelite da idete, a ure├░aj ├Že vas tamo odvesti najboljom mogu├Žom rutom (postoji izbor najbr┼że ili razdalljinski najkra├Že rute). Pored iscrtavanja na samom ekranu, mio glas sa aparata ├Že omogu├Žiti navigaciju, a da ne uop┼íte ne morate skidati pogled sa puta. U ranijim testovima smo pominjali da ure├░aji poseduju instalirani hrvatski jezik, me├░utim ovaj n├╝vi kona├Ęno ima i srpski. Naravno, nije velika razlika ali smo ipak nekada┼ínju Zdenku zamenili novom operaterkom ÔÇô od milja nazvanom Radmila. ┼áalu na stranu, zaista smo zadovoljni na├Ęinom na koji n├╝vi 200 radi svoj posao. Ekran je perfektan, ├Ęak ne┼íto malo ve├Ži od modela iz serije 3xx. Osvetljenje je sjajno i vidljivost preko dana je odli├Ęna. Gledaju├Ži softver, ovaj model ima sve ono ┼íto i ostali modeli ÔÇô detaljna karta sa mogu├Žno┼í├Žu zumiranja, nazivi objekata i ulica, sva mogu├Ža statistika, ali i aplikacije poput kalkulatora, svetskog sata, gledanja slika i konvertora. Ipak, ono ┼íto je najva┼żnije je navigacija. Rutu zadajete na ve├Ž poznat na├Ęin. Dakle, jo┼í uvek ostaju stare zamerke ÔÇô sve podatke morate unositi do kraja. Dakle, prvo dr┼żava, pa grad, pa ulica, pa broj itd. itd. Zbog toga ipak treba biti parkiran pri takvoj operaciji. Nakon zadate rute, softver prikazuje va┼íu poziciju na karti, ljubi├Ęastom bojom ozna├Ęava put kojim treba da se kre├Žete, a Radmila vas uvek na vreme obave┼ítava o predstoje├Žim skretanjima. Sve je vrlo jednostavno.
Na┼í ure├░aj je, kao ┼íto smo ve├Ž ranije rekli, bio opremljen sa SCG Route kartom. Ona obuhvata Srbiju i Crnu Goru, i u kombinaciji sa n├╝vi 200 navigatorom ko┼íta tek ne┼íto iznad 300 evra. Reklo bi se, vrlo primamljiva kombinacija i ponuda. Trenutno je aktuelno najnovije izdanje (verzija 1.3) mape na┼íe zemlje, u kojoj su dodati novi detalji, sa akcentom na sitne uli├Ęice i razne takore├Ži pre├Ęice koje omogu├Žava br┼żu transportaciju i kra├Žu rutu. Jo┼í uvek su boljka objekti (>Points Of Interests< ÔÇô POI), gde je baza restorana i tome sli├Ęno jo┼í uvek prili├Ęno stara i treba joj ozbiljnije osve┼żenje. Ova karta sada sadr┼żi detaljnu mapu obe dr┼żave i preko 60 gradova sa ozna├Ęenim ulicama. Prepoznavanje jednosmernih ulica i ku├Žnih brojeva jo┼í uvek ostaje rezervisano samo za Beograd, tako da smo u Novom Sadu ponovo skrenuli u istu nepostoje├Žu ulicu, kao i kod n├╝vi-ja 300. Sve u svemu, SCG Route mapa je vrlo korisna i deo je sigurno isplativog paketa. Naravno, va┼í n├╝vi 200 mo┼żete opremiti i sa segmentiranom ili detaljnom kartom Evrope, gde cene idu i do dodatnih 200 i kusur evra.
Gledaju├Ži malo sveta tokom proputovanja Evropom i posete ovogodi┼ínjem ┼żenevskom salonu automobila, zaklju├Ęili smo da je vreme GPS navigatora definitivno ispred nas i da nas vrlo skoro o├Ęekuje. U razvijenoj Evropi gotovo svi imaju GPS navigaciju u kolima. Ko to ne nabavi u fabri├Ękoj ugradnji, nabavi jedan od prenosivih ure├░aja kao ┼íto je ovaj n├╝vi. Dok na zapadu postoji pregr┼ít proizvo├░a├Ęa koji nude ovakve ure├░aje na tr┼żi┼ítu, kod nas ih nema ba┼í mnogo. Me├░u njima se svakako izdvaja marka Garmin, ina├Ęe svetski poznata i priznata. Imaju├Ži u vidu da oni jedini zvani├Ęno nude mapu na┼íe zemlje koja je na nivou svetskih mapa, kao i to da su je na┼íi ljudi (tj. zaposleni u firmi Infoteam) napravili i dalje je odr┼żavaju, svakako da je time bilo koji ure├░aj iz serije n├╝vi idealan za va┼í automobil. Povrh svega toga, sada mo┼żete biti ispred vremena u ovoj dr┼żavi, ali i sa├Ęuvati nekoliko stotina evra u va┼íem nov├Ęaniku. Jednostavno, kupite n├╝vi 200 SCG Bundle!Kontakt: Infoteam d.o.o.
Adresa: Bul. Kralja Aleksandra 193, 11000 Beograd; www.garmin.co.yu
Cena: 27.754,00 din.
KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00