Informacije

Caparo T1 - F1 za uliĆØnu vožnju!11.06.2007. @ 21:20:01
Galerija slika
Pošaljite komentar


VeƦina ozbiljnijih proizvoĆ°aĆØa automobila u svojim gamama proizvoda ima i posebnu liniju sportskih modela, za koje obiĆØno kažu da predstavljaju deo njihovog iskustva steĆØenog na brojnim auto-trkama. To jesu uglavnom veoma snažne maÅ”ine koje su, da tako kažemo, obiĆØnim ljudima zaista pravi sportski modeli, ali mnogi ne znaju kolika je zapravo razlika izmeĆ°u jednog takmiĆØarskog modela i ovakvog serijskog. U principu je dovoljno pogledati koja je razlika u ceni da bi se ta razlika bolje shvatila. Na primer, serijska Subaru Impreza STi koÅ”ta oko 40.000, dok takmiĆØarska WRC i preko milion evra! Svi znamo da je danas F1 najpoznatije i tehnoloÅ”ki najzahtevnije takmiĆØenje, tako da je oduvek bilo malo onih koji bi se uopÅ”te i usudili da kažu da je njihov komercijalni automobil preuzeo bilo Å”ta sa bolida Formule 1. Hrabar je bio samo Ferrari sa modelom Enzo i možda joÅ” McLaren sa poznatim F1 iz sredine devedesetih. Gospodin Angad Paul, vlasnik Caparo grupacije, inaĆØe jedan od retkih koji su usamljeni na ĆØelnoj poziciji jedne poznatije automobilske kompanije, je uvideo moguƦnosti kreacije nove generacije super-sportskih automobila. Njegova grupacija je tokom 2006. godine pribavila viÅ”e nego dovoljno sredstava za finansiranje projekta >T1< (oko 730 miliona funti!), Å”to je danas oznaka novog i prvog modela ove kompanije. ImajuƦi u vidu sjajne ideje i visoko-tehnoloÅ”ka reÅ”enja primenjena na ovom automobilu, opis Caparo-a T1 ide u sekciju TECH, rame uz rame sa Bugatti-jem Veyron!
Osnovni cilj ovog projekta je bio napraviti neÅ”to najpribližnije F1 bolidu, a da je legalno za normalan saobraƦaj. Kada detaljnije pogledate Caparo T1, vidite da je njegova osnovna konstrukcija potpuno identiĆØna formulama. KljuĆØna kompetencija Caparo grupacije je bila njihovo znanje u oblasti specijalnih materijala za izradu svih delova sportskih, tj. takmiĆØarskih modela. To je svakako iskoriÅ”Ć¦eno u ovom projektu, jer je jedan od osnovnih preduslova adekvatnih performansi bila redukovana masa. Druga bitna stvar je ljudski resurs. Možete imati sve na ovom svetu, ali ako nemate ljude koji imaju viÅ”egodiÅ”nje, pa i viÅ”edecenijsko iskustvo u ozbiljnijim svetskim takmiĆØenjima, onda niste niÅ”ta uradili. U ovom konkretnom sluĆØaju, gospodinu Paulu su trebali znalci iz Formule 1, pa je tako okupio veoma struĆØan tim, na ĆØelu sa Ben Scott Geddes-om i Graham Halstead-om. Njih dvojica su bili voĆ°e projekta za McLaren-ov model F1, Mercedes SLR, ali i za McLaren-ov F1 tim! Danas su oni stalno zaposleni u kompaniji Caparo i doneli su zlata vredno znanje za razvoj modela T1. Ideja je odavno bila prisutna, ali je sama realizacija trajala relativno kratko. Za to kratko vreme, ova britanska firma je uspela da proizvede automobil, kojeg sa pravom možemo nazvati vesnikom nove generacije super-sportskih modela.
Dakle, Caparo T1 je >street-legal< F1 bolid, odnosno danas neÅ”to najbliže Formuli 1 Å”to se može kupiti i svakodnevno voziti. Å ta T1 izdvaja od ostalih i ostavlja praktiĆØno bez konkurencije? To su svakako njegove performanse, a u daljem tekstu Ʀemo nabrojati one osnovne tehniĆØke delove koji to omoguƦavaju. Kao Å”to smo veƦ pomenuli, veliku ulogu igra masa automobila. Caparo T1 ima DUPLO BOLJI odnos mase vozila i snage motora od jednog Bugatti Veyron-a! Naravno, Veyron je izraĆ°en od veoma laganih kompozita, ali on ipak mnogo viÅ”e liĆØi na automobil od T1. To znaĆØi da je njegova masa veƦa zbog mnogih (pomoƦnih) agregata, tipa nekih luksuznih detalja i sistema, a na kraju krajeva ā€“ i zbog velikog motora sa 16 cilindara. Caparo T1 ima veoma malo karoserijskih delova, Å”to automatski redukuje masu, a pored toga su uraĆ°eni od specijalnog karbon-fibera. Karbona i aluminijuma ima i u Å”asiji, koja je unitarnog, >monocoque< dizajna. Pored toga Å”to je ovaj tip Å”asije jednostavniji pa time i lakÅ”i od drugih, on dramatiĆØno poboljÅ”ava upravljivost kod takmiĆØarskih vozila. Razlog zbog kojeg se ne primenjuje i u serijskim modelima jeste pre svega gubitak komfora u vožnji, Å”to Caparo T1 delimiĆØno reÅ”ava specifiĆØnom postavkom duplih viljuÅ”ki i centralnih amortizera kod ogibljenja. Ovo je i jedan od razloga zaÅ”to F1 bolid izgleda onako kako izgleda, Å”to su inženjeri u Caparo-u i sami primenili. Da se vratimo na konkretnu priĆØu o redukovanoj masi ā€“ model T1 ima ĆØak 1000 konjskih snaga po jednoj toni, za razliku od Veyron-ovih 506 KS/t. To je i glavni razlog sledeƦih spektakularnih podataka: ubrzanje od 0 do 60 mph (0-96 km/h) iznosi 2,5 sekundi, do 100 mph (160 km/h) od nule mu treba manje od 5 sekundi, a za 0-160-0 km/h je dovoljno samo 8,5 sekundi! Maksimalna brzina ovde nije bila presudna, ali je 322 km/h ipak i viÅ”e nego dovoljno.
Ovaj legalni F1 bolid ima centralno postavljen motor, odmah iza vozaĆØa, odnosno suvozaĆØa (koji su na centralnoj poziciji). On je postavljen ispred zadnje osovine, ima samo 2,4 litra radne zapremine iz osam cilindara (V8) i maksimalnih 480 KS. Sada možemo i izraĆØunati masu vozila ā€“ 470 kg! Ovi podaci se odnose na >civilnu< verziju. Postoji i specijalna verzija za trke, koja ima mesta samo za vozaĆØa i poseduje snažniji agregat, 3,5 V8 sa ĆØitavih 575 konja. Njegov odnos snage i mase je joÅ” i bolji ā€“ 1045 KS po toni! Ipak, nije samo masa zaslužna za uspeÅ”an projekat. Treba nekako i kontrolisati ovu snagu, koja u tako laganom modelu dobija veƦe razmere. Caparo T1 je od prvog dana zamiÅ”ljen kao trkaĆØki automobil, stoga i poseduje sve komponente koje danas možete pronaƦi u profesionalnim takmiĆØenjima. Materijale, >monocoque< Å”asiju i postavku ogibljenja smo veƦ pomenuli. Pored toga, tu je i idealno postavljen pogonski agregat, koji nije velikih dimenzija (2,4 V8). Mnogima Ʀe biti zanimljivo to Å”to se on slobodno vrti ĆØak do 17.000 obrtaja, a najveƦu snagu postiže na visokih 10.500 obrtaja. Snaga se prenosi putem Å”estostepenog sekvencijalnog menjaĆØa, sa polugicama iza volana. Prava kopija Formule 1... Jedino Å”to ne troÅ”i kao formula ā€“ sa punim rezervoarom od 70 lit. možete preƦi negde oko 800 km, Å”to je proseĆØno manje od 10 litara na 100 km! On nije potpomognut turbo-punjaĆØima, tako da mu je i konfiguracija relativno jednostavna i nije bilo potrebe za mnogo dodatnih podsistema. Ono Å”to u Caparo-u istiĆØu jeste nisko težiÅ”te koje je postignuto efikasnim pozicioniranjem motora veoma blizu tla. Ovo se ne može postiƦi kod klasiĆØnih automobila, jer oni na dnu bloka motora poseduju rezervoar ulja, koji inaĆØe poveƦava ukupnu visinu ĆØitavog agregata. U sluĆØaju trkaĆØkih modela, kakav je i T1, primenjuje se takozvani >dry sump< sistem, koji ima odvojen rezervoar za ulje motora. On je sa blokom povezan sa nekoliko creva i ulje se doprema posebnom pumpom, koja je vezana za sam motor i, dakle, zavisi od rada motora. Tako je pogonski agregat manje visine, lakÅ”e ga je uklopiti u Å”asiju i, Å”to je najvažnije, obezbeĆ°uje vrlo nisko gravitaciono težiÅ”te. Ako na ovu priĆØu dodamo i vrlo detaljno definisanu aerodinamiku karoserije i spojlera, dobijamo jedan stabilan trkaĆØki automobil. Tome najbolje govori u prilog podatak da >downforce< (sila koja automobil vuĆØe ka tlu pri vožnji) pri 150 mph (240 km/h) iznosi ĆØak 800 kg. ImajuƦi u vidu samo 470 kg mase vozila, to je dovoljno da se, pri ovoj brzini, sa Caparo-om T1 vozite u tunelu ā€“ naopaĆØke! Ono Å”to odlikuje ovaj automobil sa aspekta aerodinamike jeste i moguƦnost posebnog podeÅ”avanja svih bitnijih delova karoserije ā€“ prednje i zadnje spojlere, kao i veliko krilo pozadi.
Na Caparo-u T1 je zapravo sve moguƦe zasebno podeÅ”avati. To ga i svrstava u red trkaĆØkih automobila, ali vam za promenu podeÅ”avanja ipak neƦe trebati ĆØitav tim mehaniĆØara. Sve je uglavnom pojednostavljeno i postavljeno da se može podeÅ”avati po odreĆ°enim stupnjevima, tako da primenom razliĆØitih kombinacija jedan T1 na stazi ipak može biti efikasniji od drugog. PodeÅ”avanja su moguƦa za ogibljenje (visina i tvrdoƦa), za koĆØnice (snaga i raspodela snage napred-nazad), upravljanje (osetljivost) sa obruĆØem upravljaĆØa kojeg možete i skinuti iz ležiÅ”ta, aerodinamiĆØki kit spojlera, ali i sam ECU motora. Glavnom kompjuteru automobila možete pristupiti jednostavnim logovanjem kao administrator putem ekrana i komandi u kokpitu. Kada smo veƦ kod enterijera, treba reƦi da namera proizvoĆ°aĆØa nije bila da on bude prebogat luksuznim opcijama, tako da nema audio-ureĆ°aja ili klimatizacije. Jedino možete naruĆØiti kožom obložen enterijer. Pored toga, opcija su aluminijumski toĆØkovi drugaĆØijeg dizajna i keramiĆØki koĆØioni diskovi. Ova poslednja doplata i nije toliko neophodna, osim ako baÅ” neƦete vaÅ” Caparo T1 stalno voziti na zatvorenoj stazi. Naime, njegove standardne koĆØnice su zaista efikasne. Diskovi preĆØnika 355 mm i koĆØione ĆØeljusti sa Å”est, odnosno ĆØetiri kljeÅ”ta (napred i pozadi) su dovoljne za superiornu vožnju u regularnom saobraƦaju. Od ostalih komponenti koje krase ovaj model možemo izdvojiti i LSD sistem (>Limited Slip Differential<), koji omoguƦava prenos raspoložive snage na bilo koji od toĆØkova, od onih koji u odreĆ°enom trenutku imaju potpun kontakt sa podlogom. Tu su i ABS i >Traction Control<, ali i >launch< opcija (brzi start) i >Drive-By-Wire< sistem elektronske veze papuĆØice gasa i sistema ubrizgavanja goriva.
Kada se sve sumira, Caparo T1 je trenutno zaista jedini sportski model koji je dostupan svakome, a za kojeg bez bojazni možemo reƦi da je preuzeo iskustvo i komponente sa F1 trkaĆØkog bolida. Naravno, dostupan je svakome ko ima 270.000 evra... To je odliĆØna kupovina ako imamo u vidu skoro troduplo skupljeg Ferrari Enca i danas vrlo retkog McLaren F1. Ovo su ujedno i jedina dva super-sportska automobila koja mu mogu izaƦi na crtu, barem u okvirima kružnih trka. Bugatti Veyron je svakako jaĆØi, ali samo na pravoj liniji i preko 250 km/h. Caparo T1 je po performansama ekvivalentan maÅ”inama iz A1 GP/GP2 kategorije, tako da bi vam pri eventualnoj aplikaciji za ovo takmiĆØenje verovatno najveƦi problem pravilo samo to Å”to nemate adekvatnu licencu kao vozaĆØ. Velika prednost T1 jeste i Å”to njega bez problema možete voziti i u svakodnevnom saobraƦaju, Å”to ga definitivno ĆØini super-sportskim automobilom nove generacije!
KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00