Informacije

GPS Garmin n├╝vi 360 - za put oko sveta!22.04.2007. @ 13:37:31
Galerija slika
PoÜaljite komentar


GPS ure├░aji su dugo vremena, ├Ęak i na na┼íim prostorima, smatrani za neva┼żne delove IT sfere i stvari koje nikada ne├Že na├Ži mesto u automobilma ┼íirom sveta. Me├░utim, vremena se menjaju, potrebe voza├Ęa automobila su sve ve├Že i ve├Že, pa GPS iznova ulazi na velika vrata na tr┼żi┼íte Srbije, koje ga mo┼żda jo┼í uvek nije u potpunosti prihvatilo niti je spremno za njega. Ne samo zato ┼íto cena nije pristupa├Ęna, ve├Ž i zbog toga ┼íto veliki GPS proizvo├░a├Ęi jo┼í uvek nisu predstavili detaljne mape Srbije (i Beograda), pa je kori┼í├Ženje u na┼íoj zemlji jako ograni├Ęeno. U poslednje vreme se situacija ipak menja nabolje i svedoci smo pojavljivanja nekih pionirskih mapa Beograda, pa ├Ęak i unutra┼ínjosti. Upravo iz razloga ┼íto trend GPS ure├░aja uzima sve vi┼íe i vi┼íe maha u ostatku Evrope i polako se seli i u na┼íe krajeve, odlu├Ęili smo da uzajmimo jedan od GPS ure├░aja i testiramo ga. U pitanju je Garmin-ov model n├╝vi 360, a kako ├Žete druga├Ęije napraviti dobar test GPS ure├░aja, nego kada ga zaista stavite u pogon. N├╝vi smo koristili na putu od Srbije do ┼ávajcarske, zatim u Nema├Ękoj, pa u ├łe┼íkoj i na kraju u putu od ├łe┼íke do Srbije.
N├╝vi je GPS ure├░aj srednje veli├Ęine (9.5cm x 7.8cm su dimenzije ekrana), koji pored dominantnog displeja sa prednje strane ne poseduje nikakve dodatne dugmi├Že. Taster za uklju├Ęivanje je sa gornje strane, dok su sa strane konektor za memorijske kartice, konektor za USB i slu┼íalice. N├╝vi poseduje ko┼żnu futrolu u koju se sme┼íta kada se ne koristi, kao i dva dodatka koji omogu├Žavaju da ovog mali┼íu oka├Ęite na unutra┼ínju stranu ┼íofer┼íajbne (ili neko drugo zgodno mesto). Ku├Ži┼íte je izra├░eno od kvalitetne plastike srebrne-metalik boje. Pored dominantnog ekrana, ├Ęovek prosto ostane fasciniran koliko je mali risiver (antena) za prijem GPS-a. On se nalazi sa zadnje strane Garmin n├╝vi-ja i po potrebi se izvla├Ęi. Kada je u poziciji unutar ure├░aja, n├╝vi mo┼żete koristiti kao simulator ┼żeljene rute, bez povezivanja sa satelitom.

Nakon ka├Ęenja i inicijalne kalibracije ekrana, koji je naravno osetljiv na dodir (touch-screen), na├Ži├Žete se u osnovnom meniju programa koji se deli na tri sekcije (ne ra├Ęunaju├Ži one sa pode┼íavanjima). Na >Kartu<, na >Kuda idemo< i na >Putni dodaci<. Stavka >Karta< otvori├Že vam mapu sa va┼íom trenutnom lokacijom i omogu├Ži├Že da tu poziciju uve├Žate ili umanjite. Pomeranjem ekrana posmatrate svoju okolinu ili skrolujete do nekog drugog grada, pa i zemlje. Stavka >Kuda idemo< je ujedno i najkori┼í├Ženija i najkorisnija u programu. Uno┼íenjem dr┼żave, grada, ulice i broja dobijate precizne informacije oko toga kojim putem treba da krenete da biste stigli na cilj. Ovde ├Že vas program redovno obasve┼ítavati oko toga kojim putem treba da se kre├Žete, gde je potrebno da skrenete, kojim delom ulice je potrebno voziti se i tako dalje. Jo┼í jedna korisna opcija stavke >Kuda idemo< le┼żi u tome ┼íto mo┼żete odabrati i listu restorana, fast-food-ova, bioskopa, butika, po┼íta, bolnica i svega drugog ┼íto vam u nekom trenutku mo┼że zatrebati na va┼íem putovanju. GPS ure├░aj ├Že vam tako posebnom bojom iscrtavati rutu, belim strelicama obele┼żavati gde je potrebno da skrenete a glasovno govoriti kada to treba da u├Ęinite, pa je mogu├Žnost gre┼íke zaista minimalna. Jedini problem na koji smo nai┼íli jeste ┼íto n├╝vi 360 ne razlikuje uvek blage krivine ili razdvajanja puta, pa ├Žete nekada (ali zaista jako retko), morati da se oslonite na sopstveni ose├Žaj i logiku. Ovaj mod poseduje i odre├░ivanje vremena koje vam je potrebno da stignete na odredi┼íte (koje funkcioni┼íe zaista dobro), kao i statistike ukupnog trajanje vo┼żnje, prose├Ęne brzine, maksimalne brzine i sli├Ęno. Tako├░e, n├╝vi preciznije meri brzinu automobila nego ┼íto to ├Ęine obrtaljke u samom vozilu, pa je na┼í test pokazao da smo se kretali od 15 do 20 kilometara na sat sporije nego ┼íto to pokazuje instrument tabla, pri brzinama ve├Žim od 100 kilometara na ├Ęas..
Tre├Ža stavka glavnog menija je tako├░e zanimljiva, a nije direktno vezana za pra├Ženje puta, i zove se >Putni dodaci<. U ovoj sekciji ├Žete lako mo├Ži da pove┼żete i pustite svoju omiljenu numeru putem MP3 plejera (a koriste├Ži postoje├Ži USB port ili ubacivanjem memorijske SD kartice), ili koristiti n├╝vi kao handsfree ukoliko imate bluetooth telefon. Tu je i kursna lista odnosno konvertor valuta, re├Ęnik najkori┼í├Ženijih re├Ęi i fraza, vodi├Ę kroz odre├░ene zemlje i sli├Ęno. Ova sekcija se redovno dopunjuje pa je preporu├Ęeno da je osve┼żavate s vremena na vreme i sa interneta preuzimate nove fajlove (www.garmin.com).
Do sada ste ve├Ž i sami videli pregr┼ít pozitivnih strana ovog malenog i korisnog ure├░aja. Na sve to mo┼żemo dodati i samu ├Ęinjenicu da kupovinom ovog (ili njemu sli├Ęnog) ure├░aja nemate nikakve naknadne dodatne tro┼íkove. Nema nikakvih mese├Ęnih pretplata, tro┼íkova, tarifa itd. Jednostavno ga pove┼żete sa satelitom i to je to! Prijem signala je uvek dobar, osim u zatvorenom prostoru (ku├Ža, tunel i sli├Ęno). Garmin N├╝vi 360 poseduje i svoju litijumsku bateriju, a punjenje iste je mogu├Že putem klasi├Ęnog adaptera ili posebnog adaptera za automobil. Dakle, male su ┼íanse da ikada ostanete bez izvora elektri├Ęne energije, koji bi pokretao ovaj GPS. Kada pak govorimo o negativnim osobinama n├╝vi-ja, moramo re├Ži da nam se ne dopada to ┼íto ugao vidljivosti nije najsjajniji, pa se lako doga├░a da suvoza├Ę ne vidi apsolutno ni┼íta ako je ekran minimalno okrenut ka voza├Ęu. Dalje, GPS se ne┼íto te┼że montira na vakumski nosa├Ę koji stoji na ┼íofer┼íajbni, a suvi┼íe lako ispada prilikom pomeranja, ┼íto mo┼że biti vrlo frustriraju├Že. Tako├░e, program (barem u verziji na Hrvatskom pa mo┼żda to zaista mo┼żemo pripisati jeziku) nazive dr┼żava ispisuje onako kako se oni zovu u originalu, pa ├Žete ┼ávajcarsku upisivati kao Suisse a ne Swiss ili Switzerland itd, a Ma├░arsku ├Ęak ne mogu ni ponovo napisati a da ne pogledam u GPS. To ├Že vas ograni├Ęiti da zemlje tra┼żite po prvom po├Ęetnom slovu i nadate se da nije druga├Ęije od onog koje vi znate. Tako├░e, pomalo smeta potreba da se destinacija upi┼íe do krajnje adrese, odnosno ulice i broja, ┼íto mo┼że biti problem ako ┼żelite samo da do├░ete do recimo Be├Ęa, ali ne i do neke ulice u Be├Ęu. To samim tim zahteva da upisujete neko slu├Ęajno odabrano ime ulice, ├Ęisto kako biste dobili pribli┼żnu rutu.
Kona├Ęno, ono ┼íto ├Že mnoge barem u ovom trenutku odvratiti od kupovine GPS-a, pored ve├Ž pomenutog nepostojanja mapa za Srbiju, jeste ne┼íto vi┼ía cena, koja se za ovaj n├╝vi kre├Že oko 600 evra sa porezom. Naravno, na tr┼żi┼ítu postoje i ne┼íto povoljnija re┼íenja, sa po├Ęetnom cenom od oko 200 evra, pa mo┼żda u njima treba tra┼żiti idealan proizvod, barem jo┼í neko vreme.Kontakt: Infoteam
Adresa: www.infoteam.co.yu
Cena: 52.534,00 din.


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00