Informacije

Damping - uradite sami!22.12.2007. @ 12:16:05
Galerija slika
Pošaljite komentar


Damping, odnosno priguÅ”ivanje zvuka i eliminisanje nepoželjnih vibracija u kolima je jedna od velikih potreba malo ozbiljnijih audiofila. Damping predstavlja postavljanje specijalnih ploĆØa koje upijaju neprijatne vibracije i Å”umove prouzrokovane Å”umom vetra, radom motora ili brujanjem guma u pokretu.Dampingom vaŔeg automobila možete dobiti viŔe stvari:

  1. Suzbiti spoljaŔnju buku, kao i buku iz motora;

  2. Suzbiti neprijatne vibracije i Ŕkripanja;

  3. Dobiti na zvuku, u smislu preciznosti naruĆØito bass-a, a

  4. Samim tim Å”to ste eliminisali spoljasnju buku neƦe biti potrebno da preterano pojaĆØavate muziku, jer Ʀe damping takodje pomoƦi da muzika ne >izadje< iz automobila, te samim tim možete bolje iskoristiti vaÅ”e ozvuĆØenje.
vspace Å to se tiĆØe pitanja koliĆØine dampinga, tu važi pravilo - Å”to viÅ”e to bolje. Npr. ako se odluĆØite da radite vrata, možete ih cela pokriti materijalom za priguÅ”ivanje, a možete i samo prostor oko zvuĆØnika (naravno, prva opcija je bolja). Popularna mesta za damping su vrata, zatim gepek (zato Å”to se u najveƦem broju sluĆØajeva u gepeku nalazi woofer), pod, nebo, hauba, i tablice. Ako ste ipak >slabi< sa parama i nemate dovoljno za ceo auto, kritiĆØno je odraditi samo vrata i gepek. Woofer u gepeku kao zvuĆØnik koji sam proizvodi vibracije (Å”to mu je, jelte, jedna od funkcija) proizvodi i one neprijatne vibracije. To su npr. vibracije koje se prenose kroz gepek (metal), i kvare pravi zvuk bass-a i samu reprodukciju sa klasiĆØnih zvuĆØnika.
Firma Dynamat je jedna od poznatijih koja pravi materijale baÅ” za ovu svrhu. Nazalost, Dynamat je priliĆØno skup i nije pristupaĆØan baÅ” svima. Zato postoje i jeftinije alternative, kao Å”to su npr. bitumenske ploĆØe. I jedno i drugo su praktiĆØno tanke, izolacione i samolepljive ploĆØe, koje se mogu seƦi po potrebnim dimenzijama. Ugradnja damping materijala u principu nije mnogo teÅ”ka, ali zahteva da se skida dosta tapacirunga i raznih fabriĆØkih plastika, tepiha itd. Uzmimo za primer vrata. Prvo je potrebno skinuti tapacirung sa istih. VeƦina tapacirunga ima Å”rafove i žabice koje se vuku. Kad skinete tapacirung naƦi Ʀete fabriĆØku foliju od najlona koju isto skidate, tj. eliminiÅ”ete. OtkaĆØite sve kablove koji se nalaze na vratima kako vam ne bi smetali (kablovi od zvuĆØnika, podizaĆØa stakala itd.). Dobro oĆØistite metalne povrÅ”ine! Nakon toga prisonite ploĆØe, iscrtajte sva mesta koja trebate da probuÅ”ite kako bi kroz njih proÅ”la kvaka instalacije, kablovi itd. Najbolje bi bilo ako možete sve da radite iz jednog komada, ali je to u veƦini sluĆØajeva nemoguƦe. Stoga, moguƦe se lepiti ploĆØe i iz viÅ”e delova, samo se trudite da nema (mnogo) slobodnog prostora izmeĆ°u njih. Pri nanosenju ploĆØa koristite (snažniji) fen i njime ih zagrevajte. Sam Dynamat je lak za koriÅ”Ć¦enje kad se zagreje, postaje vrlo elastiĆØan. Ako pak nemate dovoljno materijala, ĆØak i minimalno dampiranje oko zvuĆØnika Ʀe dati lepe rezultate. Prtljažnik se radi na sliĆØan naĆØin, takoĆ°e prethodno izvadite sve tepihe dok ne doĆ°ete do samog metala. Kao i kod vrata pokrijte Å”to veƦu povrÅ”inu, naruĆØito oko mesta gde se nalazi woofer.
Å ta zapravo dobijate ovime?
Pa ĆØak i da niste veliki fanatik muzike za automobile, opet Ʀe vam prijati mnogo manje spoljaÅ”nje buke, naruĆØito u gradskoj gužvi. TakoĆ°e, ako volite da tiho sluÅ”ate kvalitetnu muziku prijaƦe vam to Å”to neƦete morati da se >takmiĆØite< sa bukom asfalta. Na kraju dolazimo do onih ljudi kojima je damping najviÅ”e potreba, audiofili. Uz pomoc dobrog dampinga dobijamo kristalno ƈIST zvuk, tj. zvuk bez dodatne distorzije, Å”to doprinosi da se skupi zvuĆØnici posebno istaknu. Napredak se možda najviÅ”e primeƦuje kod bass-a, jer nema viÅ”e Å”kripanja, lupanja, krĆØenja itd Å”to je bila karakteristika fabriĆØke plastike i tapacirunga, koji je sa metalom povezan iskljuĆØivo robusnim žabicama. Na ovaj naĆØin Ʀete i pojaĆØati glasnoƦu vaÅ”eg sistema, jer Ʀe zvuk ostati u kolima i neƦe se ĆØuti van istih. To za nekoga moze da bude loÅ”a posledica, kako ipak mnogi vole da ih ĆØuje ceo komÅ”iluk kad se vraƦaju kuƦi, ali jednostavno otvaranje prozora može reÅ”iti i taj problem.
Å to se tiĆØe cena kod nas, profesionalni materijali kao Å”to su Dynamat, HushMat itd. se kreƦu oko 100eura za 1 kvadratni metar, dok su bitumenske ploce ipak znaĆØajno jeftinije i koÅ”taju oko 40eura kvadrat. Svakako je preporuka raditi sa originalnim damping-materijalom, pre svega zato Å”to se sa njim lakÅ”e radi i sa mnogo manje truda Ʀete postiƦi odliĆØne i dugotrajne rezultate.
Autor: MiloÅ” MiljaniƦ

KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00