Informacije

Pravljenje kutije za woofer!25.10.2007. @ 18:58:17
Galerija slika
Pošaljite komentar


Pravilna konstrukcija kutije za vaÅ” vufer je isto bitno kao i dobar odabir vufera. Samo ako imate dobro napravljenu kutiju moci Ʀete da izvuĆØete maksimum iz vaÅ”eg zvuĆØnika, zato Å”to dobra kutija = dobar zvuk. PoĆØnimo od dizajniranja kutije. Kao Å”to veƦ od ranije znamo, u igri su 3 najzastupljenije vrste zvuĆØnih kutija:  1. Kompresiona (zatvorena),

  2. >Ported< tj. sa portom, otvorena kutija i

  3. Bandpass kutija.Pored ovih, postoji zaista veliki broj razliĆØitih tipova koji su uglavnom varijacija na temu ova tri koja smo mi naveli. Mi Ʀemo se zabaviti sa zatvorenom kutijom, koja je u isto vreme i najlakÅ”a za pravljenje. Osnova svega je da svaki zvuĆØnik zahteva odredjenu zapreminu. Dimenzije kutije se ne mogu praviti na otprilike. One imaju posebne TSP parametre (>Thiele-Small Parameters<) koji odreĆ°uju kolika kutija treba da bude. Najbolje je ipak pratiti dimenzije koje preporuĆØuju proizvodjaĆØi.

Za precizno dizajniranje kutije mozete se posluziti nekim od viÅ”e progama predvidjenih za to (BassBoxPro, WinISD itd), mada vam ni stara dobra olovka i papir ne ginu kao najsigurnija varijanta. Prednost ovih programa je ta da kada sve lepo izraĆØunate, oni vam daju taĆØne dimenzije svih stranica kutije, Å”to Ʀe vam dosta pomoƦi pri seckanju medijapana, ili nekog drugog materijala. Medijapan se preporuĆØuje zbog velikog broja svojih prednosti.
Å to se tiĆØe materijala koji Ʀe vam biti potrebni:


  1. PloĆØe od medijapana. Å to se tiĆØe debljine, 18-20 mm je preporuĆØljivo pri pravljenju kutije. Naravno - Å”to deblje to i bolje, ali samim tim i veƦe i teže.


  2. Mnooogo Ŕrafova i lepka za drvo (npr. Henkel lepak za drvo). Ovde nikako ne trebate da Ŕtedite.


  3. Silikon.


  4. Alati kao Å”to su buÅ”ilica, ĆØekiƦ, Å”rafciger itd.


  5. Konektor za kablove.


  6. I naravno - vaÅ” novi vufer, tj. odgovarajuƦi zvuĆØnik!Krenimo od medijapana. U naÅ”em primeru jedna strana je nakoÅ”ena kako bi se Å”to bolje mogao iskoristiti prostor u gepeku (zbog kosine zadnjeg sediÅ”ta). To sa sobom povlaĆØi joÅ” problema, a to je da ivica daske mora da se seĆØe pod kosinom. Ako niste baÅ” spretni u tome, najbolje je da odnesete daske da vam iseku u radnji koja ima odgovarajuƦe alate za takvo seĆØenje (seĆØenje pod uglovima itd.). Ne zaboravite samo na pravilo >triput meri jednom seci<.
Kada ste zavrÅ”ili sa seckanjem, probajte da spojite kutiju bez Å”rafova i lepka, ĆØisto da vidite da li je sve taĆØno iseĆØeno. Veoma ĆØesto se deÅ”ava da fali par milimetara tu i tamo i zbog toga kutija nekad neƦe da legne lepo, Å”to je vrlo bitno! Ne sme da bude ni rupica, vazduh nikako ne sme da izlazi iz kutije! Sada na red dolazi prvo buÅ”enje, a to je buÅ”enje rupe za zvuĆØnik. Pazite na to da ne treba praviti otvor cele Å”irine zvuĆØnika, vec samo unutraÅ”njeg dela istog. To pažljivo izmerite, Å”to je viÅ”e >knap< to bolje, zato Å”to je veoma bitno da kutija dobro dihtuje! Isto tako napravite i manju rupu za konektor. Sada možete da polako krenete sa sklapanjem. Rupe buÅ”ite tako Å”to naslonite dve daske jednu na drugu i buÅ”ite kroz dve daske u isto vreme (tj. gde Ʀe proƦi Å”raf). Kada izbuÅ”ite rupe stavite lepak i spojite daske. Lepak Ʀe vam curiti sa obe strane, ali to ne treba da vas brine, to je ĆØak dobro zbog dihtovanja. Sada te daske snažno zaÅ”rafite i saĆØekajte da se lepak osuÅ”i (vreme suÅ”enja zavisi od vrste lepka, budite strpljivi). ViÅ”ak lepka sa strane obriÅ”ite. Å rafove stavljajte na svakih 50 mm od svakog ugla i dalje na svakih 75mm. To ponovite za svaku stranicu.
Veoma je vazno da prvo postavite prednju stranicu (onu na kojoj se nalazi vufer), pa tek nakon toga leĆ°a. To se radi da bi mogli sve lepo da zalijete silikonom. ZnaĆØi kada ste postavili sve stranice osim leĆ°a, silikon stupa na scenu. Sa njim popunite sve ivice i sve spojeve. Sto bolje to uradite, bolje Ʀe da dihtuje kutija, tako da nemojte da se plaÅ”ite i slobodno malo prstima utabajte silikon. Rupu sa konektorom slobodno zalijte da ne bi izlazio vazduh, ne brinite - silikon neƦe smetati žicama. Kada ste zavrÅ”ili, zalepite i zaÅ”rafite zadnju, poslednju stranu. Kroz rupu za zvuĆØnik silikonom ponovite isti postupak. Silikon ostavite da se suÅ”i minimum 48 sati!!! On mora da se skroz osuÅ”i, jer njegova isparenja mogu da oÅ”tete veÅ”anje zvuĆØnika.


Kada se silikon lepo osuÅ”io, tapacirajte kutiju po želji, zaÅ”rafite vufer, povežite ga sa pojaĆØalom i uživajte u vaÅ”oj novoj zvuĆØnoj kutiji! Isti princip konstrukcije se primenjuje i za druge tipove zvuĆØnih kutija, razlika je samo u tome da li Ʀe imati otvor za vazduh (drastiĆØno poveƦava dimenzije kutije, ali i performanse) i koja Ʀe biti pozicija vufera/zvuĆØnika (npr. >bandpass< tip sa vuferom unutar kutije).

Autor: MiloÅ” MiljaniƦ