Informacije

Pokrivena zadnja polica za zvu├Ęnike (stealth shelf)20.09.2007. @ 19:16:52
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Da li ste do sada bili u dilemi da li da u va┼í auto stavite >besnu< muziku, ali ste od tog poduhvata jednostavno odustali jer ste se pla┼íili da ├Že vam ta muzika biti ukradena? Nemojte da o├Ęajavate - ovaj tekst ├Že vam pomo├Ži da sakrijete barem jedan deo va┼íeg audio-sistema. Ideja je da se napravi zadnja daska (pokrivka gepeka) na koju ├Že stati zvu├Ęnici, ali oni ├Že biti prekriveni tj. skriveni jednim tankim akusti├Ęnim materijalom (va┼żno da je akusti├Ęni po┼íto zvuk mora da pro├░e kroz njega). Po┼żeljno je da napravite i novu policu od medijapana, po┼íto ├Že zvuk mnogo biti bolji kad su zvu├Ęnici na njemu nego na fabri├Ękoj dasci. Pored toga, osta├Že vam original daska ako vam jednog dana zatreba bez rupa.Potreban materijal je:

- plo├Ęa od medijapana
- tabla sun├░era iste veli├Ęine kao daska
- akusti├Ęni ┼ítof
- od alata: ubodna testera, bušilica, glodalica, makaze, heftalica
- jo┼í jedna osoba za pomo├ŽPrvi korak je napraviti policu. Precrtajte dimenzije police direktno na blok od medijapana koji ste prethodno kupili (dovoljno je 16 mm debljine). Sada te dimenzije smanjite za nekih pola cm, po┼íto ├Že preko njih i├Ži jo┼í jedan sloj sunjera koji ├Že taman popuniti tu razliku. Ubodnom testerom precizno i polako isecite novu dasku. Naknadno, ako ima potrebe, glodalicom izravnajte o┼ítre ivice. Pre nastavka radova probajte da li nova daska lepo le┼żi na svom mestu u gepeku. Da bi se daska lepo podizala pri otvaranju gepeka, morate da obratite pa┼żnju na dve stvari. Prva je napravite udubljenja na mestima gde daska treba da stane na nosa├Ęe. To mo┼żete ponovo lako uraditi glodalicom. Druga stvar na koju treba obratiti pa┼żnju je da napravite rupe za kanape koji di┼żu dasku kada se otvori gepek, naravno, proverite da li kanap mo┼że da pro├░e kroz nove rupe. Nemojte da zaboravite da ├Že vam sada daska biti dosta te┼ża, tako da stari fabri├Ęki kanapi mo┼żda ne├Že mo├Ži da izdr┼że novu te┼żinu.

Sada je red na zvu├Ęnike. Prvo izbu┼íite rupe za njih. Ovde budite veoma oprezni i imajte u vidu koliko treba da bude velika rupa. Zna├Ęi ona treba da bude toliko ┼íiroka da ivice zvu├Žnika na kojima se nalaze rupe za ┼írafove mogu lepo da legnu na dasku. Kada ste to zavr┼íili na red dolazi sun├░er. Sun├░er nije obavezan u ovom delu ali ├Že znatno pobolj┼íati celu dasku, prvo zato ┼íto ├Že lepo da se uglavi u le┼żiste, doprine├Že lep┼íem zvuku, a i sun├░er je neophodan da zvu├Ęnik ne bi igledao kao ispup├Ęenje kada se na kraju stavi akusti├Ęni ┼ítof preko (bi├Že u liniji sa njim). Debljina sun├░era oko 1 cm je dovoljna, po┼íto je sa ve├Žim te┼że raditi, ali najvi┼íe zavisi od same visine va┼íih zvu├Ęnika, tj. koliko oni vire izvan daske. Po├Ęe├Žete tako ┼íto ├Že te novu dasku nasloniti na blok sun├░era, i zatim precrtati dimenzije daske na sun├░er. Oko toga na 2-3 cm napravite jo┼í jedan okvir, po┼íto treba da ima malo vi┼íka da bi sun├░er i┼íao preko cele daske i jo┼í malo ispod nje. Isto tako iscrtajte rupe za zvu├Ęnike, ali probu┼íite manju rupu kroz koju mogu da pro├░u zvu├Ęnici. Pravi se manja rupa da zvu├Ęnici ne bi bili u direktnom kontaktu sa daskom, ve├Ž da legnu na sun├░er kako bi ┼íto boje dihtovalo isto kao i na ivicama daske. Stvar na koju trebate da pazite je ┼írafljenje zvu├Ęnika na dasku. Po┼íto oni ne le┼żu direktno na medijapan ve├Ž na sun├░er, na tom sun├░eru morate da napravite rupice kroz koje ├Že prolaziti ┼írafovi. To mo┼żete uraditi tako ┼íto ├Že te uzeti jedan ekser (ili ne┼íto sli├Ęno), zagrejati ga i tako probu┼íiti sun├░er. Ako ovo ne uradite skoro 100% ├Že vam se srafovi samo zaglaviti u sun├░eru i tako ├Žete ga pocepati. Iste takve rupice napravite i za kanape koji di┼żu dasku pri otvaranju prtlja┼żnika.

Te┼żi deo posla tek dolazi. Sada trebate da u├Ęvrstite sun├░er na dasku. Mo┼żete prvo da zalepite ivice nekim jakim selotejpom, a mo┼żete i direktno da heftate heftalicom, samo nemojte zaboraviti da JAKO ZATEGNETE. Dobro za┼írafite zvu├Ęnike preko sun├░era i pre├░ite na finalno postavljanje akusti├Ęnog ┼ítofa. Akusti├Ęni ┼ítof mo┼żete na├Ži u skoro svakoj boljoj Hi-Fi prodavnici. To je ina├Ęe materijal koji se koristi i kod ku├Žnih zvu├Ęnika za pokrivku. Isto kao i sun├░er - DOBRO ZATEGNITE i zaheftajte. Preporu├Ęljivo je da prvo zalepite jakim selotejtom pa tek onda da heftate jer postoji ┼íansa da vam se iscepa ┼ítof kad budete heftali. Poslednji korak je bu┼íenje rupica na ┼ítofu kroz koje prolaze kanapi koji dr┼że dasku. Poku┼íajte da napravite ┼íto manje rupe da se ne bi video sun├░er ispod, a i nema potrebe za velikim rupama posto je akusti├Ęni ┼ítof poprili├Ęno elasti├Ęan.
Ovim projektom ste prakti├Ęno ubili dve muve jednim potezom. Napravili ste dasku od medijapana sa kojom ├Že va┼íi zvu├Ęnici mnogo bolje raditi, ali ste i za┼ítitili va┼íe ozvu├Ęenje od eventualne kra├░e. Sa akusti├Ęnim ┼ítofom preko zvu├Ęnika, va┼í izvor zvuka se ne├Že videti ali ├Že se ├Ęuti identi├Ęno kao i da nema ni├Ęega preko!

Više slika u GALERIJI koja prati ovaj tekst.
KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00