Informacije

Volkswagen Golf tuning, drugo izdanje01.07.2008. @ 17:05:12
Galerija slika
Pošaljite komentar


Golf, Golf, Golf, Golf, Golf, Golf... Svi po ceo dan priĆØaju samo o Golf-ovima. Evo, i naÅ” glavni urednik Speed Industry sajta, koji je veƦi zaljubljenik u Opel-e i bivÅ”i je vlasnik jednog od GSI-jeva, dozvolio je da se u naÅ”oj TUNING sekciji naĆ°e veƦ treƦi tekst koji je usko vezan za VW Golf-a. To je automobil koji verovatno nikad neƦe prestati da se proizvodi i Nemci definitivno nikad neƦe tako lako dozvoliti da se tradicija ugasi, kao Å”to se sa time danas igra npr. Toyota sa svojim modelom Corolla. Nakon teksta koji je joÅ” davno objavljen na naÅ”em sajtu, evo, i ovoga puta priĆØamo o joÅ” dva >tjunirana< Golf-a.
Thomas i Heiko Fulsche imaju tu ĆØast da reprezentuju možda jedan od najboljih tjuning-majstorskih radova na jednom Volkswagen Golf-u - ikada! BraƦa Fulsche su se ranije bavila automobilskom mehanikom, ali su pre koju godinu shvatili da žele da postignu neÅ”to viÅ”e u svojoj struci, osim popravljanja svojih i tuĆ°ih fabriĆØkih maÅ”ina. Njihov stari VW Golf II su iskoristili za kreaciju prave Golf-bombe i da ostalim tjuning-fanovima pokažu kako ni nebo nije granica! Ovaj automobil danas bez problema ulazi u Street-klasu 1 na 1 trka na ĆØetvrt milje (402 metra), gde tu distancu prelazi za drastiĆØno manje od 12 sekundi. Naravno da danas postoje vozila koja su mnogo brža od ovog Vagena, ali nije u tome draž. BraƦa Fulsche su svu snagu iz ovog Golf-a izvukli na standradne, mehaniĆØke naĆØine. Dakle, nema tu ni alternativnog goriva, ni nitro-oksida, ni raketnog pogona itd. Pod haubom je benzinski motor visokih performansi, koji je podvrgnut komplikovanoj modifikaciji.
Lepota njihovog rada jeste pre svega uspeÅ”na implementacija Volkswagen-ovog R32 3,2 V6 motora, iz Golf-a ĆØetvrte u ovaj Golf druge generacije. Uz to, njihov auto je pozajmio i moderan 4MOTION pogon na sva ĆØetiri toĆØka, naravno, kako bi veƦina snage iz motora mogla da se prenese na podlogu. A snage su izvukli popriliĆØno mnogo! Uz pomoƦ ugraĆ°enog turbo-punjaĆØa i koriÅ”Ć¦enjem nove, lakÅ”e bregaste i mehaniĆØkog sistema kontrole ventila, ovaj Å”estocilindriĆØni motor ima svih 650 konjskih snaga, uz 820 Nm obrtnog momenta! Naravno, i gotovo sve druge postojeƦe komponente su morale da proĆ°u kroz izvesnu modifikaciju, pre svega izduvna grana. Pogonskom agregatu sada treba i mnogo viÅ”e vazduha, Å”to objaÅ”njava upotrebu onoliko velikog sportskog filtera, koji je praktiĆØno jedva stao pod haubu. Zauzeo je mesto akumulatora, koji je u ovom sluĆØaju prebaĆØen u prtljažnik. Listu velikih promena zakljuĆØuje Sachs sportsko kvaĆØilo sa Å”estostepenim menjaĆØem, koji je takoĆ°e preuzet iz R32 >ĆØetvorke<, ali i Brembo diskovi na svim toĆØkovima (napred preĆØnika 332 mm) uz kratko ogibljenje sa tvrdim amortizerima, sa moguƦnoÅ”Ć¦u manuelnog podeÅ”avanja.
Kako bi ovaj automobil imao potpunu stabilnost, morali su biti zamenjeni i toĆØkovi, gde je bio problem to Å”to Golf II nema baÅ” mnogo veliki luk i ne može da primi dovoljno veliku felnu. ƈak i ove OZ-Racing 17-ice, koje su braƦa Fulsche instalirali, izgledaju nekako preveliko, a to Å”to Å”trĆØe van okvira samog vozila je zasluga viÅ”e spejsera nego Å”irokih pneumatika. Dimenzija guma je 215/35R17, Å”to baÅ” i nije najÅ”ira na svetu, ali zahvaljujuƦi tim spejserima, toĆØak je odmaknut od vozila i pruža stabilnost kao da su stavljene neke znatno Å”ire gume. Å to se samih performansi ovog VW Golf-a II 3,2 V6 Turbo tiĆØe, mnoge od njih su joÅ” uvek nepoznate. Ono ĆØime se vlasnici najviÅ”e hvale jeste ubrzanje, koje od 0 do 230 km/h iznosi ravno deset sekundi! Otprilike se u tom trenutku na stazi i prelazi svih 402 metra, Å”to Tomasu i Hajku daje veliku nadu pred prestojeƦa 1 na 1 takmiĆØenja. Naravno, u ograniĆØenom budžetu nije bilo mesta za estetska ulepÅ”avanja, stoga ovaj Golf izgleda popriliĆØno fabriĆØki. To je i razumljivo, imajuƦi u vidu da je samo motor i rad na motoru povuklo 43.000 evra i skoro godinu dana posla!
Kada pak priĆØamo o domenu stajlinga Golf-ova, moramo pomenuti danas veƦ pomalo zaboravljenu kreaciju ameriĆØkog odeljenja u okviru Volkswagen-a. Naime, odsek VW-a iz Kalifornije je pre dve godine na salonu modifikovanih automobila SEMA u Las Vegasu predstavio nekoliko >doteranih< Volkswagen-ovih automobila, gde se svakako izdvajala kreacija oznake VW Golf R GTI. Ovo je pravo osveženje i novitet nakon svih doteranih Golf-ova pete generacije, koji popriliĆØno liĆØe jedan na drugi. Dakle, ako vam fali inspiracije i želite da uradite neÅ”to drugaĆØije od drugih, Å”to je uostalom i cilj tjuninga/stajlinga, toplo predlažemo da vam R GTI bude neki osnov. Kao Å”to i sam naziv kola kaže, osnova je bio aktuelni Volkswagen-ov Golf u GTI izdanju, koji fabriĆØki nosi vrlo diskretan stajling imajuƦi u vidu njegov hvaljeni i snažni 2,0 TFSI turbo motor od 200 konja koji je pod haubom. U ovoj izvedbi, R GTI dobija popuno novi prednji branik sa znaĆØajno veƦim prednjim usisnikom, nove i pomalo diskretne sajtne i takoĆ°e novi branik pozadi, sa centralnim, duplim izduvima.
Karoserija je crne boje, koja naleže na toĆØkove sa 19-inĆØnim crnim felnama. >Black-on-black< u svojoj najlepÅ”oj formi. Crnilo razbijaju efektni crveni detalji (na felnama i lajsnama), koji su i inaĆØe zaÅ”titni znak Golf-a u GTI verziji. MeĆ°utim, ono Å”to pravi najveƦi efekat jesu heksagonalni dekori na karoseriji, Å”to je omoguƦila upotreba karbon-fibera. Karbon je zamenio klasiĆØan lim u sluĆØaju haube, prednjih i zadnih krila, kao i zadnjih, treƦih vrata. U skladu sa tim dizajnom, ovaj jedinstveni koncept je dobio i adekvatne alu-felne, koje su u svojoj osnovi crne sa crvenim detaljima. Na njih su montirane vrlo Å”iroke gume, koje su sa svojih 265 mm Å”irine zahtevale nove branike Å”ireg dizajna. Ljudi koji su imali priliku da uživo vide ovaj automobil su posvedoĆØili da upravo taj detalj ĆØini ovaj automobil posebno agresivnim, Å”to se pak toliko ne vidi na samim fotografijama.
Prosto bi grehota bilo da se u ovom sluĆØaju motor ostavi fabriĆØki. Tako je ionako moƦni 2,0 TFSI sa 200 KS dobio veƦi turbo-kompresor marke Garett, koji stvara znaĆØajno veƦi pritisak od fabriĆØkog, kao i veƦi hladnjak, interkuler i sportski auspuh marke Inconel. Sve to je rezultiralo sa snagom od ĆØak 375 KS, i to sa primenom standardnog bezolovnog benzina! Snaga je niÅ”ta bez kontrole, kaže onaj jedan proizvoĆ°aĆØ guma, te je kompanija H&R ponudila kit ogibljenja koje ovaj Golf spuÅ”ta ka podu za oko 2 inĆØa, dok je Brembo obezbedio high-performance diskove i koĆØione ploĆØice. Na kraju, minorne promene su zahvatile i enterijer, gde se posebno istiĆØe ideja sa ĆØetiri sediÅ”ta-kadice (marke Recaro), koje ujedno smanjuju ukupnu masu vozila u poreĆ°enju sa klasiĆØnim konceptom zadnje klupe. Sve u svemu, iako ovaj R GTI koncept verovatno nikada neƦe biti u nekakvoj serijskoj proizvodnji, iskreno se nadamo da on ipak neƦe biti zaboravljen i da Ʀe barem poslužiti kao osnov nekim od tjuning-fanova, koji bi eto želeli da modifikuju svoj VW Golf pete generacije.
ViŔe slika, naravno, u GALERIJI koja prati ovaj tekst.