Informacije

Mansory Conquistador29.04.2007. @ 12:57:27
Galerija slika
Pošaljite komentar


Ekskluzivnost se može iskazati na viÅ”e naĆØina i na nekoliko nivoa. U naÅ”im uslovima, prvi vid ekskluziviteta je veƦ kupovina novog automobila. U normalnim sredinama, to je kupovina retkog, odnosno specijalnog automobila. To može biti specijalna verzija nekog modela, ili sreĆ°ivanje standardnog, fabriĆØkog. Negde pri vrhu liste se nalaze egzotiĆØni sportaÅ”i i superluksuzne limuzine, poput raznih Ferarri-ja, Lamborghini-ja, Zondi, ali i Bentley-a, Rolls Royce-a, Maybach-a itd. MeĆ°utim, nekim ljudima ni to nije dovoljno. Ako imate previÅ”e novca i ako volite automobile, nema nijednog razloga da se ne odluĆØite za modifikaciju danaÅ”njih najekskluzivnijih vozila. Nekima možda može biti ĆØudno to Å”to se neko uopÅ”te odluĆØio da kupcima ponudi modifikaciju najskupljeg i najboljeg Rolls Royce-a, ali oni sa previÅ”e novca su praktiĆØno jedva ĆØekali da se ovako neÅ”to pojavi! S obzirom da su sebi priuÅ”tili otprilike sve Å”to se u životu može, >iživljavanja< ovog tipa su uvek dobrodoÅ”la... Mansory Conquistador je tako joÅ” jedna sjajna moguƦnost da se vozni park proÅ”iri za joÅ” jedno milionsko ĆØedo.
Mansory je kompanija koja je dobila naziv po njenom osnivaĆØu, gospodinu Kourosh Mansory-ju. Nakon viÅ”edecenijskog iskustva rada sa ekskluzivnim automobilima u Velikoj Britaniji, gos-n Mansory je odluĆØio da unovĆØi svoje premijum-znanje. On je ponudio kupcima Å”irom sveta fantastiĆØne automobile, koji su dodatno preraĆ°eni u njegovoj novoj radionici u NemaĆØkoj. Dakle, Mansory fabrikuje dodatke iskljuĆØivo za luksuzne britanske marke, odnosno Bentley, Aston Martin i Rolls Royce. Nakon uspeÅ”nih modifikacija modela Bentley Continental GT i Flying Spur, kao i AM DB9, na red je doÅ”la kruna stvaralaÅ”tva ā€“ model Rolls Royce Phantom. Koliko je samo suludo >tjunirati< ovaj model? Veoma, ali tu je uvek i velika zarada koju donosi neĆØija neobuzdana želja da javnosti pokaže kako on ima ono Å”to maltene niko viÅ”e na celom svetu nema. Za cenu ovog Mansory Conquistador-a možete kupiti DVA (2) serijska Phantom-a ā€“ RR Phantom + modifikacija = 750.000 evra! Za ovu sumu novca danas možete kupiti gotovo bilo koji automobil, tako da Mansory mora da ima snažne adute u svojoj ponudi.
Prvi i glavni adut je svakako izgled. On je u potpunosti u skladu sa nazivom serijskog modela (Phantom). Kompanija Glasurit je posebno za ovaj model fabrikovala specijalnu perl-efekt crnu nijansu karoserije, koja se uklapa sa velikim i atraktivnim crnim alu-felnama, preĆØnika 24 inĆØa. Kada smo veƦ kod toĆØkova, Pirelli-jevi pneumatici su takoĆ°e megalomanski ā€“ 305/35R24 i napred i nazad. Fantomski izgled se dalje naglaÅ”ava zatamnjenim staklima, kao i zatamnjenim svetlosnim grupama. Crnilo razbijaju samo aluminijumski detalji u vidu brojnih popreĆØnih i uzdužnih lajsni, spoljni alu-retrovizori sa integrisanim LED pokazivaĆØima pravca, kao i velika klasiĆØna maska hladnjaka napred. Naravno, za ovu priliku je od karbon-fibera izraĆ°en kit spojlera, koji se sastoji iz prednjeg i zadnjeg dela, plus duboke sajtne sa strane. Prednji spojler sadrži i par efektnih horizontalnih LED pozicionih svetala, koja su bele boje i stalno su ukljuĆØena tokom vožnje. Na kraju, detalj simetriĆØnih izlaza auspuha pozadi je, sa cevima oblika pravougaonika postavljenih jedna iznad druge, samo dokaz sa koliko se pažnje pristupilo vizuelnim detaljima. Kupac to sigurno i oĆØekuje za svojih 750 hiljada uloženih evra.
Enterijer je posebna priĆØa kod Conquistador-a. Naravno, kupac može da ga modifikuje i po svojoj želji, ali ono Å”to samo kompanija Mansory nudi je zaista atraktivno. Naravno, plastike nema nigde ā€“ svuda je uglavnom prirodna ili izvrnuta Alcantara koža, karbon-fiber i aluminijum. Ono Å”to je posebno zanimljivo jesu specifiĆØne Å”ematske aplikacije, odnosno dekor koji se provlaĆØi kroz ĆØitav enterijer, poĆØev od panela na komandnoj tabli, pa sve do samih sediÅ”ta. Ovo je neÅ”to sliĆØno Louis Vuitton stilu, koji do sada nikad nije omanuo... Modifikacije su vidljive svuda, sve do najsitnijih detalja. PraktiĆØno da ne postoji deo u kabini koji nije na neki naĆØin izmenjen! Kako bi priĆØa bila potpuna, Mansory je ponudio i set >entertainment< sistema za putnike pozadi. Putem analognog ili digitalnog signala, kao i putem ugraĆ°enog DVD plejera, moguƦe je gledati sliku na dva LCD ekrana Å”iroke rezolucije. Oni su ugraĆ°eni u zadnji deo prednjih sediÅ”ta i dijagonala im je velikih 11 inĆØa, Å”to omoguƦava njihovo koriÅ”Ć¦enje i kao monitore kompjutera. Ipak, najekskluzivniji detalj u enterijeru jeste posebno staklo koje deli vozaĆØa i suvozaĆØa od putnika pozadi. Ono je, naravno, elektropomiĆØno putem daljinske komande, ali je isto tako moguƦe podeÅ”avati i njegovu transparentost. To znaĆØi da ovo staklo može biti skroz prozirno, poluprozirno ili skroz zatamnjeno, po želji putnika sa zadnjih sediÅ”ta! Zanimljiva opcija, svakako...
Iako fabriĆØki motor ima zavidnih 460 konjskih snaga, Mansory Conquistador jednostavno ne može da se zadovolji sa tom istom brojkom. Modifikacijom unutraÅ”njih sklopova motora dobijeno je dodatnih 38 KS (ukupno 498 KS), Å”to možda na prvi pogled ne deluje baÅ” mnogo, ali imajte na umu da je ovo joÅ” uvek atmosferski agregat, dakle bez dodatnih turbo-punjaĆØa. Ovakve agregate je znatno teže pojaĆØavati na jednostavne naĆØine ā€“ izmenom postojeƦeg ECU-a, odnosno glavnog kompjutera vozila, ili neÅ”to tome sliĆØno. Tako pored toga Å”to Ʀete biti vizuelno drugaĆØiji u odnosu na sve druge RR Phantom-e, u Conquistador-u Ʀete biti i brži, posebno imajuƦi u vidu da je limit maksimalne brzine pomeren sa 250 na 270 km/h! Obrtni momenat je takoĆ°e veƦi i sada muĆØi menjaĆØ sa velikih 768 Nm pri 3900 obrtaja u minuti. Rolls nikad nije bio brži i snažniji... Mansory Conquistador možda zvuĆØi kao stavka iz menija nekog meksiĆØkog restorana, ali se iza tog naziva krije jedan od trenutno najboljih modifikovanih automobila na svetu! Danas je black-on-black (crna karoserija na crnim toĆØkovima) u trendu i verujem da se ova kreacija dojmila velikoj veƦini zaljubljenika u automobile.


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00