Informacije

Seat Ibiza ST29.05.2010. @ 16:25:40
Galerija slika
Pošaljite komentar


U pokuÅ”aju da Å”pansku marku izvuku iz debele krize, Folksvagen grupa je skoro predstavila jedan novi Seat. To je Ibica karavan, oznake ST, koja Ʀe biti prvi Seatov karavan u ovom segmentu tržiÅ”ta. ƈinjenica je da je marka Seat trenutno najmanje profitabilna u okviru VW grupacije, pa je nerealno oĆØekivati da Ʀe i nova Ibica ST napraviti bilo kakav veƦi pomak. Ovaj automobil Ʀe se nalaziti u grupi kojoj pripadaju npr. Fabija Kombi, Klio Grandtur i 207 SW, gde nijedan od pomenutih ne beleži bog zna kakav tržiÅ”ni udeo.

Danas svako zna da su, na primer, Polo, Fabija i Ibica veoma sliĆØni, ako ne i isti automobili. Oni svi potiĆØu iz iste grupacije, pa je jasno da je Polo kao pripadnik matiĆØne Folksvagen game najkvalitetnije i najmodernije izraĆ°en, ali koje objaÅ”njenje dati za veliku cenovnu razliku izmeĆ°u Ibice i Fabije? U salone domaƦeg uvoznika za Å kodu je veƦ stigla restilizovana Å koda Fabija, koja Ʀe imati baznu cenu ā€“ pazite sad ā€“ manju od 8.000 evra, dok je Ibica joÅ” uvek na nekih 10.000, i to na aktuelnim prodajnim akcijama! Sada gledate fotografije Ibice ST, koja je novi, kompaktni karavan, mada veƦ odavno možete kupiti Fabiju Kombi, pa ĆØak i u novoj RS verziji sa 180 konja...

NajveƦi novitet kod Ibice ST je, logiĆØno, prtljažnik. Njegov kapacitet je znaĆØajno poveƦan u odnosu na standardni model sa petoro vrata i sada iznosi 430 litara. Ne možemo a da ne istaknemo da je volumen gepeka Fabije Kombi ĆØak 505 litara, Å”to je ipak znaĆØajna razlika. Pored toga, meĆ°uosovinsko rastojanje je iz nekog razloga ostalo isto kao i kod heĆØbek Ibice sa petoro vrata - samo 2,46 metara. U naÅ”em testu Ibice heĆØbek smo istakli da prostora na zadnjoj klupi ima veoma malo, te ne oĆØekujte da je ovaj problem reÅ”en kod ST modela. InaĆØe, dužina ST modela je veƦa za 18 cm i iznosi 4,23 m, dok je Å”irina joÅ” uvek 1,69 m. Dizajn je, kao Å”to i vidite, ostao isti. To znaĆØi da je automobil atraktivan sa koje god ga strane gledali, gde je stražnjica kod ST-a možda i lepÅ”a no kod heĆØbek-modela.

Ovaj automobil ipak ima i nekih tehniĆØkih prednosti u odnosu na druge. Inženjeri u Seatu su se detaljnije bavili materijalima i koncepcijom Å”asije, koja je sada promenjena u odnosu na druge Ibice. Naizgled nebitno za automobil koji pod haubom neƦe poneti motore jaĆØe od 105 konja, ali podatak da je masa bazne Ibice ST tek neÅ”to veƦa od jedne tone i samim tim znaĆØi da je znaĆØajno redukovana, sigurno ima veƦeg uticaja na performanse. Pored toga, može se raĆØunati i na manju potroÅ”nju goriva. Kao i kod prethodnih verzija Ibice, tako i ovde imamo branike koji su atraktivnog dizajna ali su veoma rezistentni prilikom udara, pri parkiranju ili nezgoda u gradskoj vožnji. Na kraju, novi ST model skoro u potpunosti deli izgled kabine sa svim ostalim Ibicama u ponudi. Jedina razlika je, naravno, viÅ”e prostora u prtljažniku.

Paleta motora je moderna, gde 4 od 6 motora poseduju turbinu i direktno ubrizgavanje goriva. Osnovni je i dalje trocilindraÅ” sa 70 konja, ali je i najsnažniji takoĆ°e trocilindraÅ”! Radi se o novom 1,2 TSI motoru, koji ima 105 konja, postiže 190 km/h i troÅ”i u proseku samo 5,3 litara bezolovnog benzina. Za joÅ” veƦi užitak, za 1,2 TSI možete naruĆØiti i DSG menjaĆØ sa svih 7 brzina. Ponudu benzinaca kompletira dobro poznati 1,4 16v, dok je novitet kod dizelaÅ”a mali 1,2 TDI sa 75 konja. Od Folksvagen Pola su joÅ” od ranije preuzeti 1,6 TDI sa 90 i 105 konja, Å”to zaokružuje startnu ponudu motora za Ibicu ST. JoÅ” uvek se ne zna da li Ʀe se možda pojaviti FR ili Kupra verzija, sa jaĆØim motorima od 150 i 180 KS. To je sasvim moguƦe, ako imamo u vidu da je Fabija RS veƦ dobila mali 1,4 TSI iz modela Ibica Cupra (180 KS).

Na poĆØetku teksta smo veƦ pomenuli neke konkurente u klasi kompaktnih karavana, koji svakako imaju svojih prednosti u odnosu na Seat Ibicu ST. Osim konstatacije da je Ibica ST jedan lep i atraktivan karavan, ne možemo naƦi nijedan drugi zakljuĆØak koji bi favorizovao ovaj model. VaÅ” izbor.