Informacije

Nissan Leaf EV25.05.2010. @ 13:30:00
Galerija slika
Pošaljite komentar


Dok se Reno ovih dana bavi svojim elektro-vozilima, modelima Fluens i Kangu oznaka Z.E., njihov partner Nisan ne sedi skrÅ”tenih ruku. Na bazi Renoovog tehnoloÅ”kog razvitka, Nisan je predstavio novi Leaf, prvi njihov serijski elektro-mobil! Reklo bi se da je sve viÅ”e i viÅ”e ovakvih automobila Å”irom sveta, pa se i naÅ”e tekstovi gde vam predstavljamo novitete najĆØeÅ”Ć¦e odnose na vozila sa alternativnim pogonom. Jedino Å”to se sa hibridnih modela lagano veƦ prelazi na serijske elektro-mobile, kakav je i novi Leaf.

Leaf je heĆØbek koji se nalazi u C-segmentu tržiÅ”ta, u toj popularnoj Golf-klasi. On je u potpunosti praktiĆØan i funkcionalan koliko i svi drugi, da kažemo, normalni automobili. Ni karoserija ni enterijer nisu pretrpeli bilo kakve izmene, da bi se složen elektro-sklop mogao instalirati. Malo ko bi mogao iz prve pogoditi da on nema klasiĆØan motor sa unutraÅ”njim sagorevanjem. Njemu je pod haubom elektro-motor snage 80 kW, sa 280 Nm obrtnog momenta, Å”to je dovoljno da se parira modernim benzincima i dizelaÅ”ima. Punjive litijum-jonske baterije (Li-Ion) su postavljenje pozadi i one same imaju maksimalan izlaz od 90 kW. Punjenje je moguƦe parcijalno tokom vožnje, a u potpunosti putem klasiĆØne kuƦne utiĆØnice ili brzih punjaĆØa, koje Nisan u saradnji sa Renoom planira da postavlja, za poĆØetak, u velikim gradovima.

Brzi punjaĆØi Ʀe moƦi da napune 80% kapaciteta baterija za samo pola sata, dok je kompletno punjenje putem klasiĆØne utiĆØnice proces koji traje do 8 sati. Sa napunjenim baterijama, Nissan Leaf može da preĆ°e viÅ”e od 160 km, zavisno od naĆØina vožnje. Japanski inženjeri su izraĆØunali da to pokriva veƦinu dnevnih potreba proseĆØnog vozaĆØa, te da je Leaf u ovom trenutku tehniĆØki spreman da nastupi na globalnom tržiÅ”tu. Pored svih tih tehniĆØkih prednosti, ovaj automobil uopÅ”te ne izgleda loÅ”e. U poĆØetku Ʀe se nuditi samo u ovoj svetlo-plavoj metalik boji, plavo osvetljenim pozicijama prednjih farova, kao i plavom osvetljenju u enterijeru. Enterijer je jednostavan, ali i prostran, Å”to Ʀe odgovarati manjim porodicama. VozaĆØ, pored svih standardnih komandi, poseduje i konstantnu vezu sa centralnim serverom koji daje vozaĆØu informacije o vozilu, obližnjim stanicama za brzo punjenje i sve ostale potrebne informacije. Ovaj sistem su nazvali Connected Mobility IT.

Ono Å”to je posebno zanimljivo jeste da ovaj elektro-mobil neƦe koÅ”tati viÅ”e od, recimo, jednog dobro opremljenog Golfa, dakle svakako manje od 30.000 evra. To je odliĆØna cena, imajuƦi u vidu da hibridni Prijus, koji smo i mi vozili, kod nas koÅ”ta negde oko 25.000... Nakon nekoliko godina eksploatacije modela Leaf, troÅ”kovi punjenja se viÅ”estruko isplate naspram konvencionalnog troÅ”enja goriva, a uz to uopÅ”te ne zagaĆ°ujete okolinu. Tu treba ukljuĆØiti i potpuno tihu vožnju, koja se odlikuje sjajnim ubrzanjima. Å to bi naÅ”e kolege englezi rekli ā€“ win-win situacija!

ViŔe fotografija u GALERIJI!