Informacije

Ford Focus RS50011.05.2010. @ 18:34:17
Galerija slika
Pošaljite komentar


Ako vam je 225 konja iz Fordovog Fokusa ST malo, iako to mnogima nije, onda bi trebalo da se okrenete ka Fokusu oznake RS. Njegovih 300 konja opet nekome mogu da se uĆØine slabaÅ”nim, te je Ford ponudio limitiranu seriju posebnog Fokusa oznake RS500. Njegov petocilindriĆØni 2,5 turbo-motor ovde razvija 350 KS pri 6000 obrtaja u minuti. Pride dobijate i 460 njutn-metara, koji su za razliku od modernih dizelaÅ”a, raspoloživi u gotovo ĆØitavom režimu rada motora.


Broj 500 u nazivu znaĆØi da Ʀe ovaj Focus RS biti napravljen u ekskluzivnoj seriji od samo 500 komada, svaki sa svojom posebnom ploĆØicom na kojoj je ukucan broj modela. Ovaj automobil je verovatno rekorder u brzini prodaje ĆØitavog volumena proizvodnje, jer je dan poĆØetka zvaniĆØne prodaje ujedno bio i dan zavrÅ”etka iste! Svi modeli su razgrabljeni za manje od 24 ĆØasa! Od toga, veƦina modela (neÅ”to malo preko 100) je otiÅ”lo u Veliku Britaniju, dok je ostatak svoje vlasnike naÅ”ao u 19 evropskih zemalja.Pored snažnijeg motora, moralo je doƦi i do joÅ” nekih promena. Jasne su one vizuelne: veƦi usisnici, difuzori vazduha i spojleri, gde se od spojlera posebno istiĆØe onaj pozadi na krovu. VeƦa specifiĆØnost Fokusa RS500 jeste njegova boja, koja Ʀe za svih 500 komada biti ista ā€“ crna. Ono Å”to je zanimljivo jeste da je ovo ustvari obiĆØna Panther Black nijansa, koja je u saradnji sa eminentnim proizvoĆ°aĆØem 3M konvertovana iz visokog sjaja u mat. Ovo se postiglo upotrebom specijalnih folija, koja su patent kompanije 3M. U skladu sa crnom-mat karoserijom, tu su i crne felne od 19 inĆØa, postavljene na pneumatike oznake 235/35 R19.
Vožnja modela RS500 je, u odnosu na standardni RS, poboljÅ”ana pre svega jaĆØim motorom. To je isti onaj Volvoov 2,5 turbo sa 5 cilindara, koji sada ima prevashodno bolji dovod hladnog vazduha. VeƦi su interni usisnici, ugraĆ°en je interkuler veƦeg kapaciteta, kao i sportski filter vazduha. U skladu sa tim, instalirana je i bolja pumpa za gorivo, kao i novi softver elektronske kontrole rada motora (ECU). Maksimalna brzina Fokusa RS500 je ista kao i kod Fokusa RS - 263 km/h, ali je ubrzanje od 0 do 100 km/h smanjeno sa 5,9 na 5,6 sekundi. Dakle, meĆ°uubrzanja su ta gde možete osetiti razliku, barem Å”to se performansi tiĆØe.Odlike enterijera su izrazito sportske. Napravljen je sjajan kontrast crne kabine i jarko crvenih Recaro sediÅ”ta, kao i mnogih hrom-aluminijumskih detalja. Od opreme se nudi sve ono Å”to se uopÅ”te i nalazi u specifikaciji za Fordov Fokus. Tu su tako i dvozonski automatski klima-ureĆ°aj i Sony audio sistem sa 6 diskova. U krajnjoj liniji, to nije sve ni toliko bitnoā€¦ Malobrojnim vlasnicima Ʀe biti važnije uživati u performansama, ali i jedinstvenom stajlingu koji donosi Fokus RS500, automobil koji Ʀe jednog dana sasvim sigurno biti cenjen i u druÅ”tvu kolekcionara! Cena ovog modela je (bila) izmeĆ°u 40 i 47 hiljada evra, zavisno od tržiÅ”ta.