Informacije

Audi A113.02.2010. @ 14:23:38
Galerija slika
Pošaljite komentar


NemaĆØki Audi je jednom pokuÅ”ao da se, da kažemo, spusti u klasu manjih automobila. Bio je to nesretni model A2, ĆØiji koncept ni dan danas ne možemo da shvatimo na pravi naĆØin. Odavno se sprema novi model, koji bi trebao da vrati imidž Audija kao premijum-marke i u svet malih, gradskih vozila. Toliko je potroÅ”eno u marketing najnovijeg modela oznake A1, da je britanski magazin What Car joÅ” pre mesec dana izabrao A1 za najuzbudljiviji automobil 2010. godine. Sad bi vi na osnovu toga rekli kako vam plasiramo bajat prilog, ali tada mali Audi nije bio ni prikazan!

Sada jeste i predstavlja manje-viÅ”e ono Å”to smo mogli i da oĆØekujemo na osnovu prethodnih koncept-vozila. To je mali heĆØbek sa troje vrata, kraƦi od 4 metra, sa Å”irinom od ĆØak 1,74 metra. Samim tim, jasno je i ko mu je konkurencija ā€“ MINI, MiTo i buduƦi BMW serije Nula. Audi A1 Ʀe posedovati neki svoj imidž i neku svoju posebnu priĆØu. Funkcionalno, ciljno i tehniĆØki su sve to isti automobili, ali su vizuelno potpuno razliĆØiti. Tako A1 donosi kontra-obojene lukove iznad prozora, LED tehnologiju svuda unaokolo, kao i male i veoma efikasne motore. Felne Ʀe biti dostupne u veliĆØinama od 16 do 18 inĆØa.
Enterijer je dovoljan za ĆØetiri putnika, gde Ʀe ova verzija sa troje vrata zapravo viÅ”e biti 2+2 model, dok Ʀe tek buduƦi Sportback biti komforan na ĆØetiri, eventualno pet putnika. Dizajn prati mladaĆØki duh eksterijera, sa ponekim jasno prepoznatljivim detaljima iz veƦih Audija. Ceo enterijer je osvetljen LED tehnikom, a interesantan je i veliki ekran pomoƦu kojeg se kontroliÅ”e MMI sistem (MultiMedia Interface), poznat sa veƦih i skupljih Audija.
Motora Ʀe u startu biti ĆØetiri - dva dizela i dva benzinca. Svi Ʀe dolaziti sa turbo-punjaĆØima, Å”to znaĆØi da neƦe biti blokova velike zapremine. Osnovni je 1,2 TSI sa 86 konjskih snaga i sa sjajnom ekonomiĆØnoÅ”Ć¦u. NeÅ”to veƦu potroÅ”nju ima 1,4 TSI preuzet iz Audija A3. On ima 122 konjske snage i stiže do maksimalnih 200 km/h, dok mu za pola od te brzine treba 9,2 sekunde. NajekonomiĆØniji ali i neÅ”to skuplji Ʀe biti dizeli iz novog Folksvagenovog Pola. Dakle, to je 1,6 TDI blok, onaj koji smo vam mi prikazali u naÅ”em Speed Industry testu novog VW Pola. PonuĆ°ene su verzije od 90 i od 105 konja.

I sami vidite da novoj A-jedinici fali snage kako bi bio ravnopravan takmac u borbi sa MINI Cooper S ili Mito Turbo modelima. Stoga je za kasnije ostavljena premijera novog Audija S1, koji Ʀe imati popularni 1,4 turbo sa svih 180 konjskih snaga! Pored toga, planira se i Sportback sa petoro vrata, kao i kabriolet. Svi oni Ʀe imati podelu na Ambition i Attraction pakete opreme, ali uz pozamaÅ”nu listu opcionala. Oni se odnose na milion kombinacija boja unutra, sjajni MMI multimedijalni centar iz veƦih Audija, kao i na luksuzne detalje eksterijera. Sa cenom od oko 17.000 evra pa naviÅ”e, ovo Ʀe biti joÅ” jedan u nizu trendy automobila na naÅ”em ali i evropskom tržiÅ”tu.