Informacije

Honda Jazz26.08.2008. @ 14:40:23
Galerija slika
Poaljite komentar


Pred nama je druga generacija Hondinog malog, gradskog modela Jazz. Kao što je veæ poznato, Honda Jazz je sve samo ne mali automobil, a novi model postavlja te standarde još više. Iako relativno skup za svoju klasu kojoj pripada (B-segment, gradski automobili), Jazz nudi znaèajno više od svih svojih bliskih konkurenata, a pritom ne gubi mnogo od praktiènosti male karoserije. Njega æete i dalje moæi da parkirate gde i Polo, Punto, Korsu i ostale. Monovolumenski koncept je ono što Hondi daje prednost u ovoj prièi. Ovaj koncept u svojoj drugoj generaciji nastavlja uspešnu prièu, gde je èinjenica da na svetu za sada verovatno ne postoji nezadovoljan vlasnik ovog automobila, koji redovno osvaja prve pozicije na raznim uporednim testovima ekvivalentnih modela.
Nova Honda Jazz je porasla u dužini za 55 mm, a u širini za 20 mm. Interesantnije od toga jeste poveæanje meðuosovinskog rastojanja od 50 mm, što je gotovo èitavo poveæanje ukupne dužine karoserije, te se iz toga može zakljuèiti da je komfor u kabini znaèajno poboljšan. Svih tih 50 mm je otišlo u dužinu kabinskog prostora, što konkretno poveæava prostor putnika, pre svega prostor za noge. Kao što veæ rekosmo, monovolumenski koncept je krivac za referentnu ponudu mesta u enterijeru. Iako je dužina vozila manja od 4 metra (samo 3,9 m), pa je samim tim ono kraæe i od Grande Punta, i od 207-ice, i od nove Ibice itd., Jazz se može pohvaliti sa najprostranijim enterijerom. Jasno je gde je kljuè uspeha – vetrobransko staklo je pomereno maksimalno unapred, što kod ove nove generacije auto potpuno pretvara u mali MPV, monovolumen. Zadnji kraj je potpuno vertikalan, sa istaknutim dugaèkim rastojanjem izmeðu osovina toèkova. Što se samog izgleda karoserije tièe, novi model je više evolucija nego revolucija prvobitnog dizajna. Nema nekih znaèajnih napredaka, što je i logièno jer je i prethodnik bio globalni model, auto koji je bio identiènog izgleda na svim svetskim tržištima (Honda Fit na drugim kontinentima) i kao takav je bio odlièno prihvaæen. Ono što je dobro svakako ne treba menjati, pa je karoserija novog Jazz-a praktièno samo restilizovana.
Ono što se golim okom ne vidi jeste veliki broj tehnièkih delova koji su ovom prilikom izmenjeni. Šasija je èvršæa za dvocifren broj u procentima, a kompaktno ogibljenje koje èuva dragoceni unutrašnji prostor je dodatno poboljšano u domenu komfora, a pre svega buke. Japanski novi trend >inside-out< razvoja automobila je primenjen i kod ovog modela, stoga je uèinjeno sve kako bi tehnikalije bile u službi komfora putnika u kabini. Velike promene se nalaze i ispod haube, koja krije dva nova agregata iz i-VTEC generacije. To su i dalje 1,2 i 1,4 blokovi, koji su sada ipak snažniji, ali i ekonomièniji! Manji 1,2-litarski sada ima 4 ventila po cilindru, ukupno 16, što mu daje znaèajno poveæanje snage – svih 90 KS i 114 Nm obrtnog momenta. To je snažnije èak i od 1,4 benzinca iz modela prve generacije (83 KS), koji sada u svom novom i-VTEC izdanju raspolaže sa ravno 100 konjskih snaga. Maksimalna brzina Honde Jazz sa ovim motorom je 182 km/h, uz ubrzanje od 0 – 100 km/h od 11,5 sekundi. Reklo bi se podaci dostojni višeg segmenta evropskih automobila. Ova merenja su izvedena kod modela sa petostepenim manuelnim menjaèem, koji je standard za sve u ponudi, dok se opciono za 1,4 model može naruèiti jedan potpuni novitet – i-SHIFT poluautomatik sa šest brzina! Naravno, po pravilu, automatska transmisija u malim automobilima potpuno ubija performanse, pa je ubrzanje sa 11,5 palo na samo 13,8 sekundi, ali mnogima to neæe biti najbitnije. Bitnija je ekonomiènost i komfor, koja se dobija sa tim jednim stepenom prenosa više, odnosno automatskim prenosima, koji se pak mogu obavljati i manuelno, i to ruèicama iza volana.
Najvažnija stavka za jednog potencijalnog kupca Honde Jazz bi svakako trebala biti prostrana unutrašnjost. Iako ovaj automobil košta oko 14-15.000 evra (zavisno od opreme), on se nikako ne može direktno porediti sa veæinom modela iz klase kojoj pripada. Ovo je sada veæ jedan pravi mali kombi, MPV, monovolumen, koji je tu da bi uspešno prevezao porodicu i prtljag èak i na duge staze. Dakle, ovo bez problema može biti vaš jedini automobil u porodici, posebno sada sa ovim nešto snažnijim motorima u ponudi koji æe se vrlo lako izboriti sa svim izazovima auto-puta. Za razliku od prethodnika, novi model ima više prostora za noge zbog duže putnièke kabine, ali i više lateralnog prostora za ramena putnika, zbog veæe ukupne širine vozila. Naravno, ingeniozni koncepti sa prvog Jazz-a, kao što su centralno postavljeni rezervoar goriva i vrlo kompaktno ogibljenje, ponovljeni su i ovde, što sve za rezultat daje više prostora putnicima. Novitet, pored komendne table koja je preuzela neka od rešenja sa aktuelnog i svemirskog modela Civic, jesu i zadnja sedišta koja se sada zovu Magic Seats. Dovoljan je jedan pokret rukom kako bi se ona uvukla u pod kola i napravila veliki prostor za prevoz stvari, kao što su npr. tri velika mauntin-bajka kako sam proizvoðaè kaže. Prtljažnik je i bez obaranja dovoljno velik – 399 litara do visine stakala.
Kada je reè o opremljenosti, Honda nikako nije smela da zakaže u tom pogledu. Postoji nekoliko linija opreme, a u onoj baznoj kupac dobija 15-inène èeliène naplatke, manuelnu klimu, prednje podizaèe stakala i elektro-retrovizore, daljinsku centralnu bravu, Magic Seats, ABS + EBD ali i VSA sistem stabilnosti vozila (verovatno samo za EU tržišta), uz kompletan set vazdušnih jastuka (prednji, boèni, zavese). U bogatijim paketima možete naæi i simpatiènu automatsku klimatizaciju, 15 i 16 inèa alu-felne, audio-ureðaj sa više zvuènika i iPod i AUX konekcijama, Bluetooth povezivanje sa mobilnim itd. Mali Jazz ima i nekoliko vrlo ozbiljnih stavki u listi opreme, kao što su navigacija sa touch-screen ekranom i 30 GB hard-diskom, zatim parking senzore pozadi, kao i veliki, stakleni panorama-krov (932 x 721 mm).
Iako mnogima ovaj automobil na listi želja otpadne veæ u startu zbog svoje visoke cene, trebalo bi razmisliti ponovo i videti šta ovaj >mališan< zapravo nudi i da li je to ono što vama treba. Dakle, ako vam treba drugi auto u kuæi, mali gradski, ovaj automobil može da bude sjajno rešenje ali se onda ipak javljaju neki drugi, jeftiniji modeli koji poseduju sve ono što i Jazz a da je vama neophodno. Sa druge strane, ako imate ogranièen budžet a treba vam multifunkcionalni automobil, koji bi vam bio jedini u kuæi, onda ova Honda može da vrlo lako bude na prvom mestu. Imajte u vidu da je ovo veliki automobil, praktièno kombi, sada još veæi nego što je bio, uz veoma dobre, snažne i pouzdane benzinske agregate koji mogu bez problema da izguraju i neko duže putovanje. Zainteresovani? Dobro jutro, džezeri...