Informacije

Toyota iQ15.08.2008. @ 23:27:11
Galerija slika
Pošaljite komentar


Å ta mislite o ideji da maleni Smart ima zadnju klupu, gde bi moglo da se smesti joÅ” dve osobe? Ne bi li to bilo sjajno ā€“ sve one prednosti koje Smart veƦ ima, kao Å”to su vožnja kroz gradske uslove, praktiĆØnost u samoj vožnji, parkiranje, jeftino održavanje, pa na to joÅ” plus i taj dodatni prostor. ƈak i da ne vozite nikoga na tim sedeƦim mestima, dovoljno je da barem imate neki prostor da odložite npr. kese iz Å”opinga, cegere sa pijace itd. Ovaj svojevrsni >san< nam nudi japanska Toyota, koja je joÅ” proÅ”le godine na frankfurtskom salonu automobila ponudila reÅ”enje naziva iQ. Ove godine smo u Ženevi videli praktiĆØno serijsku varijantu istog, koja bi u produkciju trebala da krene veƦ krajem ove godine. Dakle, Toyota iQ je taj Smart sa ĆØetvoro sediÅ”ta!
Toyota je u ovom trenutku pametnija od Smart-a. Za otprilike isto novca i otprilike isto metala utroÅ”enog u izradu karoserije, ponudiƦe ovaj model iQ koji Ʀe moƦi da preveze do ĆØetiri osobe. Zapravo, njihov koncept sediÅ”ta je 3+1, gde se tri odrasle osobe u svakom trenutku mogu udobno smestiti u kabinu malog iQ-a. Kako 3+1, pitate se vi? Kao Å”to smo imali prilike da vidimo na modelu Auris, tako je i ova Toyota inženjerisana >unutra ka spolja<. Dakle, prvo su se ljudi bavili reÅ”enjima u enterijeru, pa su tek na to gotovo reÅ”enje nadogradili ovu efektnu karoseriju. Kod Auris-a je to odliĆØno ispalo, nema razloga da ne verujemo da je to sluĆØaj i sa modelom iQ. InaĆØe, slovo >i< je za >intelligent<, slovo >Q< za >quality<, zajedno ĆØine >iQ<, Å”to treba oĆØigledno da uputi na direktnu konkurenciju aktuelnom Smart-u. Ne može se reƦi da njihovi koncepti ne liĆØe jedan na drugi. Toyota je dugaĆØka manje od 3 metra ā€“ preciznije, 2,985 mm. To jeste za viÅ”e od 20 cm duže od Smart-a, ali je iQ ujedno i znaĆØajno Å”iri (1,7 m), ali i niži (1,5 m). Povrh svega toga, njegovi toĆØkovi su do krajnjih granica istureni spolja, Å”to je jasna poruka da su inženjeri hteli da maksimalno iskoriste moguƦnosti dobijanja Å”to veƦeg prostora unutra.
Å est vrlo bitnih ĆØinjenica ĆØine enterijer modela iQ toliko pametnim. Toyota je dobila ĆØak 100 mm dužine u kabini zahvaljujuƦi (1) novom konceptu diferencijala, koji je doprineo da toĆØkovi mogu biti toliko istureni napred, odnosno pozadi. Ukupna dužina automobila je 2,985 mm, a od toga je meĆ°uosovinsko rastojanje ĆØak 2,000 mm. Pored toga, prostor pozadi je omoguƦen primenom (2) potpuno ravnog i tankog rezervoara, koji se prostire u samom podu zadnjeg dela vozila, kao i primenom zaadnjih amortizera postavljenih pod neÅ”to veƦim uglom. (3) Manji kompresor klima-ureĆ°aja i manji radijator za grejanje kabine su takoĆ°e doprineli, a iako su manji ne znaĆØi da nisu jednako efikasni kao oni u veƦim modelima Aygo ili Yaris. Jedna od bitnijih stavki ovde je >Techno-Organic< reÅ”enje enterijera, konkretno, V-komandne table. Ovo je princip koji nismo imali prilike da vidimo do sada i u svojoj osnovi nam nudi karakteristiĆØnu (4) asimetriĆØno izraĆ°enu konzolu. Pored svoje dizajnerske asimetrije, ona nudi i asimetriju u vidu veƦeg prostora u delu gde sedi suvozaĆØ. SuvozaĆØevo sediÅ”te se stoga može viÅ”e pomeriti unapred, Å”to omoguƦava viÅ”e prostora za osobu koja sedi direktno iza suvozaĆØa. To su, dakle, ta tri mesta za tri odrasle osobe u Tojoti iQ, plus ono mesto koje je dostupno iza vozaĆØa. Eto tek ovde odgovora na ono gore postavljeno pitanje >kako to 3+1?<. Dalje, (5) zupĆØanici letve volana su postavljeni znaĆØajno viÅ”e nego li u drugim automobilima, Å”to se uklapa u mali raspoloživi prostor pod haubom, a kao poslednju stavku imamo (6) vrlo tanka sediÅ”ta u kabini, koja ukupno doprinose sa joÅ” dodatnih 4 mm u dužini cele putniĆØke kabine.
Izbor motora za ovog maliÅ”u se dosta dugo tajio i znalo se samo da Ʀe iQ biti jedan od lidera u klasi po pitanju ekonomiĆØnosti i minimalnog zagaĆ°ivanja okoline. Sada se meĆ°utim zna i to da Ʀe pod haubom sasvim sigurno biti dva benzinska agregata iz aktuelnog Yaris-a druge generacije. Jedan od njih je proslavljeni i nagraĆ°ivani trocilindriĆØni 1,0 12v VVT-i sa 68 konjskih snaga, koji pod haubom iQ-a troÅ”i u proseku samo 3,9 litara bezolovnog na 100 preĆ°enih kilometara! Drugi bi trebalo da bude 1,3 16v VVT-i, ali neÅ”to snažniji. Ovaj motor bi trebao da bude pojaĆØan na svih 100 KS. Za sada se spekuliÅ”e i o moguƦnosti ugradnje i 1,4 D-4D dizela, Å”to Ʀe verovatno kasnije i biti sluĆØaj. Uglavnom, radi se o snažnim, ekonomiĆØnim i proverenim motorima iz Tojote.
Verujem da je veliko pitanje koje se ovde postavlja pitanje cene, jer se zna da Smart nije baÅ” u kategoriji jeftinijih automobila, ako imamo u vidu koliko automobila za te novce zapravo i dobijate. Nažalost, i Toyota Ʀe verovatno dobro naplatiti ĆØitav ovaj inženjerski napor i nastojanje da kupcima ponudi jedinstveno reÅ”enje. Cena u EU Ʀe biti negde oko 12.000 evra za startnu verziju, mada Ʀe i ona verovatno dolaziti sa bogatom serijskom opremom. Na ovom koncept-modelu Tojote iQ, koji je veoma blizu serijske varijante, možemo videti da je popriliĆØno bogato opremljen ā€“ automatska klima, 5,8 inĆØa dijagonale TFT ekran sa navigacijom i audio-ureĆ°ajem, 16-inĆØne alu-felne... Pretpostavka je da Ʀe Toyota iQ verovatno biti deo premijum-segmenta gradske klase automobila, jer Japanci veƦ u ponudi imaju mali Aygo, koji u svojoj baznoj verziji dolazi gotovo bez ikakve opreme. Bilo kako bilo, Toyota je joÅ” jednom pokazala zaÅ”to od ove godine ĆØvrsto drži lidersku poziciju na globalnoj listi automobilskih proizvoĆ°aĆØa po proizvodnji. Model iQ je ĆØist primer snage japanske auto-industrije, jedna ideja koja Ʀe sigurno veoma uspeÅ”no biti prihvaƦena na globalnom nivou, kojem je iQ od starta i namenjen.