Informacije

Ford Fiesta04.08.2008. @ 15:46:08
Galerija slika
Pošaljite komentar


Evropski ogranak Fordove imperije, spremniji nego ikad, izbacio je novi, redizajnirani mali automobil za Å”iroke mase ā€“ Fiestu. Premijeru je doživeo na Ženevskom sajmu (a gde drugde), a sada stiže i na naÅ”e stranice. Kompletno dizajnirana u Evropi, nova Ford Fiesta Ʀe se proizvoditi praktiĆØno gde god Ford ima fabriku (Evropa, Azija, Afrika, Australija i Amerika), pa ĆØak i u Kini (Nanjing, 510 mil. dolara vredno postrojenje), a najbitnije je da Ʀe zadržati svoje ime i pod njime se pojaviti na pomenutim tržiÅ”tima (poznato je da za AmeriĆØko tržiste uvek dolazi do promene naziva modela). Ovim reizdanjem, Ford otvara novo poglavlje i nastavlja staru tradiciju popularne Fieste, koja je krenula sa serijskom proizvodnjom davne 1976. i do sada zabeležila prodaju od preko 12 miliona primeraka. Mali, jedinstven i harizmatiĆØan su reĆØi koje najbolje opisuju ovaj automobil. Visok kvalitet izrade, kvalitetni materijali, i jos mnogo stvari, daju Fiesti veƦ tradicionalnu snagu i praktiĆØnost, i ĆØine je pravom investicijom.
Nova Fiesta jasno nosi dizajn Fordovog Verve koncepta predstavljenog na Frankfurt motor show-u 2007., koji je samo jedan od 3 verzije Verve-a, koji su svojim dizajnom otvorili vrata buduƦim Ford-ovim modelima. Evropska serijska proizvodnja poĆØinje u NemaĆØkoj, taĆØnije u fabrici u Cologne-u, a kako potraznja bude rasla, a raÅ”Ć¦e, prikljuĆØiƦe se i pogon u Valensiji (po planu tokom 2009.). Inace, Fiesta se radi na platformi koja se vec koristi za Mazdu 2. Linije su zaista simpatiĆØne, i nema sumnje da Ʀe se kod mladih prodavati ko alva. Ne treba troÅ”iti reĆØi na dizajn novog modela imajuƦi u vidu da se veƦina slaže da je ovo verovatno najlepÅ”i automobil u evropskoj kategoriji malih, gradskih! Enterijer je posebna priĆØa. Moderan, futuristiĆØki dizajn Ʀe vam za trenutak stvoriti utisak kao da se vozite nekim mnogo skupljim i luksuznijim automobilom, a ne samo >obiĆØnom< Fiestom. Centralna konzola je totalno svemirska i kako jedan moj poznanik reĆØe: >PodseƦa me na glavu od Aliena<... Na sebi ima veliki displej, kao i kontrole za audio, telefon, integrisani bluetooth, konekcije za eventualni prenosivi plejer, automatske brisaĆØe i svetla itd. Ima nekoliko pregrada pristojne veliĆØine i funkcionalnosti, solidan prostor u kabini, ali, realno, viĆ°ali smo i prostranije >male< automobile. Lepa sitnica koju su inženjeri Forda implementirali jesu univerzalni punjaĆØi za mobilne telefone i mp3 ureĆ°aje na prednjoj konzoli, ali i na zadnjoj klupi. Gepek je kapaciteta 295 litara i zadovoljava sve potrebe potencijalnih kupaca i korisnika.
Fiestu Ʀe u poĆØetku pokretati 6 motora - ĆØetiri Duratec benzinca i dva Duratorq dizela snage od 60 pa do 120 KS. Prvi i najslabiji je 1.25 Duratec, 1242 kubika, 60 KS i 1.25l 80 KS. Odmah za njima idu 1.4l (1388 cc, 91 KS,) i 1.6l Ti-VCT (1596 cc, 120 KS). Svi benzinci su ĆØetvorocilindriĆØni sa 16 ventila. Å to se dizela tiĆØe, u ponudi su 1.4 Duratorq TDCi, 1399 cc, ĆØetvorocilinarski sa ukupno 8 ventila, 50 kW i 68 KS, kao i 1.6 Duratorq sa 1560 kubika, 4 cilindra, 16 ventila, 66 kW, 90 KS. Prenos vrÅ”e po izboru 5-stepeni manualni, 5-stepeni manual/automatik (EST) ili 4-stepeni automatik. Predstavljen je i Stall Prevention sistem, koji omoguƦava bolje manevrisanje pri manjim brzinama i niskim stepenima prenosa. Drugim reĆØima, neÅ”to manje iskusnijim vozaĆØima Ʀe pomoƦi da im se auto ne gasi pri pokuÅ”aju starta. PomoƦi Ʀe im i potpuno novi sistem servo-letve volana, koja je potpomognuta elektriĆØnim sistemom E-PAS. Ovaj sistem Ʀe omoguƦiti adekvatnu silu okretanja volana u svakoj prilici.
Najbrži model je oĆØekivano 1.6 Duratec Ti-VCT sa 120 KS, koji preleti od 0 do 100 km/h za 9.9 sekundi. Naravno to je Zetec S model koji CO2 emisiju drži na ipak vrlo niskih 139 g/km. Generalno gledano, svi modeli nove Fieste beleže bolje rezultate tj. bolja ubrzanja od 0 do 100 km/h, ĆØak za nekih 20%, kao i efikasniju potroÅ”nju goriva, manje zagaĆ°enje i za oko 14% bolju elastiĆØnost u vožnji. EkoloÅ”ki gledano, Fiesta je napravila pravi posao razvojem svog ECOnetic sistema. 1.6 Duratorq tako >daje< svetu svega 99 g/km CO2, a ove ECOnetic modele smo veƦ imali prilike da vidimo kod Fordovog Mondea, Focusa ali shodno sa veliĆØinom, Fiesta svakako beleži najmanju emisiju Å”tetnih gasova. Ove brojke bi sigurno bile veƦe da automobil nije raĆ°en modernim legurama metala koje su mu znaĆØajno smanjile masu, a odrzale ili ĆØak poveƦale snagu i izdržljivost.
Sa taĆØke bezbednosti, nova Fiesta ne bi smela da dobije ispod 4 zvezdice na nezavisnom Euro-NCAP testu bezbednosti vozila, koliko je imala proÅ”la generacija. Kabina Ʀe biti opremljena sa 2 frontalna, 2 lateralna airbaga, kao i airbagovima za kolena, po prvi put u ovoj klasi za Ford. To Ʀe sve biti kontrolisano Ford-ovim Intelligent Protection sistemom, koji je kako kažu potpuno nov i pravljen iskljuĆØivo za Fiestu. Sastoji se iz velikog broja senzora i mikroprocesora koji prate i kontroliÅ”u pravilan rad vozila, naravno, u domenu bezbednosti, Å”to aktivne Å”to pasivne.
Ljudi iz Forda su nam ponudili nekoliko stilskih reÅ”enja, tj. linija opreme, Å”to za pliƦi Å”to za dublji džep. Tako imamo (po prvim podacima sa UK tržiÅ”ta) linije Style, Style+, Studio, Zetec i Zetec S, kao i prestižni Titanium, koje se sve u mnogo koje ĆØemu razlikuju, pa naravno i u ceni. NajsiromaÅ”nija Fiesta Studio 1.25 benzin sa troje vrata Ʀe koÅ”tati negde oko 11 hiljada evra, a uz nju se ne dobija praktiĆØno niÅ”ta (uz malo preuveliĆØavanje), dok u npr. 1.6 Ti-VCT Zetec S verziji dobijamo 17-inĆØne pneumatike i alu-felne, sportski spuÅ”teniju amortizaciju, bolji koĆØioni sistem, neki opasan auspuh, ĆØak i kožu, te klimu, hromirane ukrasne maske, spojlere, beziĆØni bluetooth radio/cd player, startovanje bez kljuĆØa (Keyless entry), silne neke nepotrebne lampice oko menjaĆØa i kompletne table itd.
U Ford-u su krenuli sa ozbiljnim zadatkom - napraviti naslednika dostojnog imena Fiesta. Mali, dinamiĆØan, izdržljiv, bezbedan, jeftin i isplativ, bile su samo neke od taĆØaka koje su ih vodile ka tom cilju. Da li su u tome uspeli, ostaje nam da vidimo u bliskoj buduƦnosti na nekom Speed Industry testu, a do tad... ĆØekamo. Valjda Ʀe nova Fiesta biti efikasno oružje Ford-u, koji na globalnom planu lagano ponire i pada poziciju po poziciju na svetskoj rang listi proizvoĆ°aĆØa automobila.
Marko Stanojkovski