Informacije

BMW Serije 708.07.2008. @ 00:29:49
Galerija slika
Pošaljite komentar


Automobil koji je 2001. godine izazvao veliku polemiku vezanu za njegov tada revolucionarni dizajn, ove godine ide u penziju. Za mnoge je dosadaÅ”nja >sedmica< (oznake E65) bila pravo osveženje na tržiÅ”tu luksuznih limuzina, dok je sa druge strane velika grupa ljudi imala jasan stav da im se tada novi Bangle-ov dizajn nimalo ne dopada. Kako je takvih bio baÅ” popriliĆØan broj, pre dve godine je uraĆ°en blagi redizajn, sa težnjom da se BMW Serije 7 ipak uvrsti u nekakav >mainstream<. Danas se taj trend >smirivanja< dizajna nastavlja, barem se to tako nama ĆØini. Luksuzni automobil, koji doživljava svoju sada veƦ petu generaciju, dolazi sa komercijalnim i nedvosmislenim izgledom. To je jedan pravi, miÅ”iƦavi, agresivni BMW, bez mnogo dizajnerskih akrobacija.
Nekoliko dana pre same promocije nove Serije 7 (3. jul 2008.), iz BMW-a su puÅ”tene prve da kažemo promotivne slike, koje su prikazivale samo prednja svetla u polumraku. Odatle su svi stekli utisak da Ʀe nova >sedmica< dosta toga preuzeti sa krajnje atraktivnog CS Concept-a, ali su mnogi ostali pomalo razoĆØarani kada se ispostavilo da to baÅ” i neƦe biti tako. Neke od osnovnih linija su doduÅ”e tu, nema viÅ”e onih suviÅ”nih, te je oblik karoserije priliĆØno >ĆØist<. PovrÅ”ina stakala je sada izrazito veƦa, pa se primeti vrlo dugaĆØka karoserija novog modela (dužina 5,07 m, Å”irina 1,90 m, visina 1,48 m). Posebno kod produžene verzije (+ 14 cm u dužini), koja je naravno u programu i u novoj generaciji. Ipak, kada se sve sakupi na gomilu, najveƦi napredak u dizajnu su veliki prednji >bubrezi<, odnosno karakteristiĆØna maska hladnjaka za BMW. Farovi su svojim oblikom i unutraÅ”njim sklopom vrlo nalik na one sa CS koncepta, dok zadnje svetlosne grupe spadaju u one elemente koji su inspirisani reÅ”enjima primenjenim na BMW-ovoj Seriji 5. Jasno je da je dizajn tog modela u velikoj meri poslužio kao uzor za kreiranje najnovije Serije 7.
Enterijer je takoĆ°e veƦ viĆ°en, ali daleko od toga da je to reĆØeno u loÅ”oj konotaciji. VeƦ oprobani koncept komandi i elemenata u kabini je prakiĆØno, u ovom sluĆØaju, doveden do svog savrÅ”enstva, pa iako sve to liĆØi na veƦ postojeƦe enterijere kroz ĆØitavu BMW-ovu gamu. Jasan je koncept orijentacije ka vozaĆØu, koji Ʀe u ovoj limuzini imati idealnu poziciju sedenja. Komandi je, naravno, dosta, jer ipak se ovde radi o vrhunskoj i najluksuznijoj sedan-limuzini u ponudi. Ipak, veliku koliĆØinu dugmiƦa menja inovativni BMW iDrive sistem, koji bi sada u svojoj drugoj generaciji trebao da bude znaĆØajno lakÅ”i za upotrebu. Ovaj sistem, pomoƦu rotirajuƦeg džojstika kod menjaĆØa i, u ovom sluĆØaju ĆØak 10,2 inĆØa velikog TFT displeja, pomaže vozaĆØu da podesi sve najbitnije funkcije i opcije na kolima, kao Å”to su radio, klimatizacija, telefon, navigacija, podaci o vozilu itd. ƈak je u ovoj izvedbi uvrÅ”tena i varijanta preĆØica, odnosno moguƦe je podesiti one najviÅ”e koriÅ”Ć¦ene opcije, kako bi se kasnije do istih doÅ”lo samo jednim pritiskanjem tastera. TakoĆ°e, po prvi put, uvodi se proÅ”irena verzija BMW ConnectedDrive interfejsa, koji vam omoguƦava pristup internetu, ali i online sadržaju sa BMW-ovog servera koji se tiĆØe vaÅ”eg vozila. Naravno, o kvalitetu izrade i luksuzu koji je prisutan u samoj kabini ne treba troÅ”iti reĆØi. Odabir dodatne opreme je fenomenalan, te tako možete do detalja ukrasiti vaÅ”u >sedmicu<, mada se i u standardnoj opremi dobija zaista dosta toga.
Lista noviteta je velika i ne odnosi se samo na promenu imidža u vidu nove karoserije. Tu je dosta i onoga Å”to se ne vidi na prvi pogled. Na primer, sva osvetljenja su sada uraĆ°ena u LED tehnologiji, Å”to je danas definitivno opÅ”ti trend. To ukljuĆØuje pokazivaĆØe pravca na svim stranama vozila, poziciona ali i koĆØiona svetla pozadi, koja imaju nekoliko nivoa jaĆØine svetlosti, u zavisnosti koliko naglo ili snažno vozaĆØ pritisne koĆØnicu. Od gedžeta sa kojim se sam vozaĆØ >igra< dok vozi, izdvajamo novu generaciju Stop & Go tempomata, zatim Heads Up displej, koji projektuje sliku na unutraÅ”nju stranu Å”oferÅ”ajbne, kod vozaĆØa, gde on može noƦu koristiti i potpuno unapreĆ°eni sistem Night Vision, koji sada bolje detektuje putnike i neosvetljene objekte i, pomoƦu infracrvene tehnologije, prikazuje sliku vozaĆØu. Dalje, tu su kontroleri sigurnosti u vožnji, koji Ʀe vam reƦi da li ste preÅ”li punu liniju i obavestiti vas o bilo kakvim moguƦim pretnjama tokom vožnje, Å”to je dobro ako ste umorni seli za volan. O sigurnosti se brine i kontrola pritiska i oÅ”teƦenja pneumatika, koji su naravno Run Flat (mogu se odreĆ°eni broj km voziti i probuÅ”eni). Bavarci se posebno hvale novom suspenzijom, odnosno ogibljenjem auta, koja je sada po prvi put sa duplom osovinom napred, koja Ʀe sigurno obezbediti bolju kontrolu vozila u sluĆØaju loÅ”ijih puteva. Pozadi je koriÅ”Ć¦ena karakteristiĆØna >V< integralna osovina. Ona je u kombinaciji vazduÅ”nog ogibljenja (standard na 740i i 750i modelima) pravi pogodak u pogledu komfora za putnike.
Za poĆØetak Ʀe se kupcima nuditi tri verzije nove Serije 7. To su 730d, 740i i 750i, gde naravno treba raĆØunati i produžene modele koji u svojim oznakama imaju i dodatno L. Ono Å”to se na prvi pogled ne vidi jeste ĆØinjenica da su sva tri pogonska agregata, koja su se u ovom trenutku naÅ”la pod haubom ovog luksuza ā€“ potpomognuti turbo-punjaĆØem. Najslabiji meĆ°u njima je i ubedljivo najÅ”tedljiviji, a to je 730d dizel sa Å”est cilindara u redu i 245 KS. U papirima stoji da je proseĆØna potroÅ”nja samo 7,2 litara na 100 kilometara, ali Ʀe to u praksi da se vrti oko 10-11 sigurno. Sa maksimalnom brzinom od 245 km/h, on je jedini kojem ne treba limitator brzine. Druga dva motora u trenutnoj ponudi su benzinci sa po dve turbine i limitatorom na 250 km/h. Manji je uraĆ°en na onom trolitarskom bloku koji veƦ drugu godinu zaredom osvaja titulu najboljeg agregata na svetu, a poznat je iz modela Serije 1 (Coupe i Cabrio), Serije 3 i X6. U novoj >sedmici< on raspolaže sa dodatnih 20 KS, pa je ta brojka sada 326 KS! Uz to je i solidno ekonomiĆØan, jer ima samo Å”est cilindara iz tri litre, te proseĆØno troÅ”i manje od 10 litara. Najsnažniji je 750i ā€“ V8 Twin Turbo poznat iz novog X6. Ima 407 konja i ravno 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta (od 1750 do 4500 obrtaja u minuti). Koliko je novi BMW 750i ustvari snažan najbolje pokazuje podatak o ubrzanju do stotke, do koje mu treba samo 5,2 sekunde! To je otprilike cifra kojom se hvali i novi Mitsubishi Lancer Evo X.
Krajem godine Ʀe i kupci u naÅ”oj zemlji moƦi da naruĆØe svoj primerak ovog luksuznog sedana. Sa cenom koja sigurno neƦe biti manja od 75.000 evra, ovo je premijum segment premijum marke automobila. Odraz stila, prefinjenosti, ali i agresivnosti uz adekvatne agregate, koji sigurno nikada nisu bili snažniji i viÅ”e adekvatni nekom trkaĆØkom vozilu. OdlikaÅ”i, a i oni drugi ā€“ evo lepog ukrasa vaÅ”e prostrane garaže.