Informacije

Audi Q516.06.2008. @ 21:05:18
Galerija slika
Pošaljite komentar


Novi Audi Q5, dugo najavljivani, je konaĆØno stigao pred naÅ”e oĆØi. Kombinacija brzine i kvaliteta vožnje sportske limuzine, sa udobnoÅ”Ć¦u i visokokvalitetnim enterijerom porodiĆØnog automobila. Jaki i efikasni motori, pogon na sva ĆØetiri toĆØka, potpuno novi naĆØin prenosa, jednom reĆØju, sve je savrÅ”eno. Ovaj SUV (>Sport Utility Vehicle<) nam nudi sve Å”to možemo poželeti, pre svega udobnost, ali i prostranost, brzinu, pokretljivost, bezbednostā€¦ Å ta god poželite, on to veƦ ima. Predstavljen je 19. aprila u Pekingu, a krenuƦe u serijsku proizvodnju avgusta 2009. i to u fabrikama u IngolÅ”tadu i novosagraĆ°enoj u ƈangĆØunu u Kini, a proizvodnju Ʀe pratiti investicija u maÅ”ine i alate od preko 400 miliona dolara.
Dimenzije Q5-ice su malo nestandardne i smatramo da Ʀe napraviti pravu revoluciju. Naime, ima 4.63 metra dužine, 1.88 metara Å”irine i >samo< 1.65 metara visine, i time ima garantovanu titulu >najsportskijeg< SUV-a. To ne izostaje ni sa strane dizajna, jer Q5-ica ima pravi sportski >look<, ali savrÅ”eno uklopljen u Audi-jev aktuelan stil. Spreda gledano, ne možemo da ne primetimo namerno naglaÅ”ena svetla i jednodelnu masku, a po izboru moguƦe je staviti i aktivne ksenonke uz veƦ poznate LE diode, za dnevnu vožnju. Nizak krov, i blago spuÅ”tanje istog stvara utisak prave sportske zverke, a izgled potpuno aluminijumskog gepeka, kao i haube, nam jasno stavlja do znanja da je ovo mlaĆ°i brat dobre >stare< i veƦe Q7-ice. Audi za Q5-icu nudi tri osnovne verzije po pitanju izgleda, bar Å”to se tiĆØe boje delova karoserije i ostalih spoljaÅ”njih džidža-bidža. Npr. retrovizori mogu biti u fabriĆØkoj (standardna) crnoj, onda neka vrsta hroma koja bi dala kontrast u odnosu na ostatak vozila, ili varijanta sve u boji automobila. TakoĆ°e nam je ponuĆ°eno i i nekoliko paketa spoljaÅ”njeg izgleda, poput sportskog (S-line) i off-road stila, sa podnom zaÅ”titom i 19-oinĆØnim felnama/gumama, da može da se vozi, Å”to se kaže, preko brda i dolina.
Kabina je viÅ”e nego prostrana, i neƦe biti problema ni sa petoricom koÅ”arkaÅ”a. SediÅ”ta su ergonomska tako da nam udobnost ne gine, a može se joÅ” i dodatno podesiti svako sediÅ”te, tako da se svima može udovoljiti. Zadnja klupa je multi-savitljiva, može se pomerati i savijati u zavisnosti od koliĆØine i veliĆØine prtljaga. Dakle, gepek i prostor za prtljag se u korak ili dva transformiÅ”u od 540 pa sve do 1560 litara, a opciono dobijamo i mreže za pregraĆ°ivanje i veÅ”anje prtljaga. Takodje se može ugraditi i pokretno zadnje sediÅ”te (tzv. >rear bench seat plus<), koje se može pomerati po Å”inama do 100 milimetara napred nazad, i time dodati joÅ” mesta, Å”to za noge, Å”to za utovar. SediÅ”te suvozaĆØa je >sport friendly< i može se preklopiti i napraviti prostor za dasku za surfovanje (prokleti Ameri i njihovi standardi). UnutraÅ”njost je prepuna pregrada, fioka, držaĆØa za ĆØaÅ”e, flaÅ”e, imamo ĆØak i nekoliko džekova za napajanje. Po izboru, može se ugraditi i klimatizovana pregrada koja bi nam hladila ili ĆØak grejala piƦa (neÅ”to kao mini frižider, iako Nemci odbijaju da ga zovu tako).
Kabina je takoĆ°e prepuna air bag-ova koji saraĆ°uju sa sigurnosnim pojasima na do sada neviĆ°en naĆØin, kompjuterski su kontrolisani sa automatskom kontrolom zatezanja. Dobar deo Audi Q5-ice je raĆ°en visoko izdržljivim i ultraĆØvrstim ĆØelikom, sklopljenim sa izuzetnom preciznoÅ”Ć¦u, tako da je masa smanjena, a bezbednost, izdržljivost i sposobnost upijanja vibracija znatno poviÅ”ena. VozaĆØki elementi su fantastiĆØno dizajnirani, dobro rasporeĆ°eni i pravljeni od najfinijeg drveta, aluminijuma, hroma, kože i Alkantara-kože (opciono). Na dohvat ruke i pogleda su nam klima, dislpej sa svim podacima o vožnji, centralni multimedijalni monitor i kontrole koje pokrece nVidia grafiĆØki procesor. Da vam ne bude dosadno, brine se audio sistem sa osam zvuĆØnika (serijski), bluetooth telefon, DVD, TV tuner, sve to kontrolisano glasom, iPod interfejs, spomenuti monitor u okviru novog Audi-jevog MMI multimedijalnog sistema, koji u ĆØak i u tri dimenzije prikazuje mape za navigaciju, smeÅ”tene na integrisani hard disk. Naravno, dizajn komandne table je gotovo u potpunosti preuzet sa aktuelnih Audi A4/A5 modela.
Audi Q5 Ʀe biti dostupan u tri varijante - tri razliĆØita motora, jedan benzinac i dva TDI-ja (svi motori su sa direktnim ubrizgavanjem goriva). Prvi je novi, modifikovani zapravo 2.0 TFSI sa obrtnim momentom od 350 Nm, 211 konja, sa najveƦim brzinom od 222 km/h, a od 0 do 100 stiže za 7.2 sekunde. U proseku, potroÅ”nja ovog modela bi trebalo da iznosi oko 8.5 litara na 100km, Å”to je dobar podatak za jedan turbo-benzinac. Drugi je 2.0 TDI sa istim obrtnim momentom od 350Nm, ali nesto manjom snagom od 170 ponija. PotroÅ”nja je, naravno, manja i iznosi oko 6.7 litara na 100 km, a katapultira Q5-icu od 0 do 100 za 9.5 sekundi, sa najviÅ”om brzinom od 204km/h. NajmoƦniji motor je svakako poznati, trolitarski TDI. Ovaj V6 motor sa 260 KS i obrtnim momentom od svih 500Nm. On praktiĆØno leti do stotke za samo 6.5 sekundi, a dostiže maksimum na 225km/h. Impozantno imajuƦi u vidu da mi ovde priĆØamo o (na papiru zvaniĆØno) terenskom SUV vozilu! PotroÅ”nja ovog motora >Å”eta< oko 7.7 litara na 100 kilometara. Spominje se i varijanta Q5 hibrida, ali to ostaje za naredne godine i novije serije.
Kod transmisije se promenilo dosta toga. Manji 2.0 TDI ima manje-viÅ”e standardan Å”estostepeni manuelni menjaĆØ, dok kod modela 2.0 TFSI i 3.0 TDI za prenos je zadužen novi S-Tronic, sedmobrzinac sa dva kvaĆØila (twin-clutch), a vozaĆØ može da bira da li Ʀe voziti klasiĆØan automatik ili Ʀe da >Å”alta< ruĆØno. TakoĆ°e je ugraĆ°en i veƦ standardni quattro AWD pogon, koji u normalnim uslovima vožnje rasporeĆ°uje snagu 40:60, a pri nezgodnijim situacijama može da prebaci ĆØak 65% snage na prednju osovinu ili pak do 85% na zadnju. Kad na to dodamo i neke 19-ice ili 20-ice (17-inĆØne felne idu standardno), nema jame iz koje se ne može izvuƦi. Može tegliti i Å”lepati i do dve tone, a sve nam to olakÅ”avaju najnovije generacije ESP, ABS i kontrole pri spuÅ”tanju niz nizbrdice.
Spisak opreme je naravno vrlo dugaĆØak, te se mogu ugraditi i poslastice za slabije vozaĆØe, poput kamera za parkiranje, senzora za parkiranje, preticanje, inteligentan cruise-control koji Ʀe sam držati rastojanje izmeĆ°u vas i vozila ispred vas itd. Tu je i otvaranje bez kljuĆØa, panorama krov, adaptirajuƦa ksenonska svetla i elektronska sediÅ”ta sa grejanjem ali i ventilacijom. Uglavnom, lako možete udvostruĆØiti vrednost vaÅ”eg baznog Audi-ja Q5.
Za kraj možda ne bi bilo loÅ”e da ponovim jednu reĆØenicu kolege, koji je pisao o aktuelnom VW Touareg-u:Audi Q7 je nekako predugaĆØak, gotovo kao karavan; Mercedes ML ima veliki problem sa kvalitetom zavrÅ”ne obrade, Porsche Cayenne je fenomenalan, ali mnogo skuplji i postoje samo benzinske varijante, a zapravo je uraĆ°en na identiĆØnoj platformi kao i VW Touareg; BMW X5 je jednostavno bezrazložno skuplji i od Audi-ja i Mercedes-a i VW-a...Mislim da prava stvar stiže, i sve to za cenu od nekih 40 hiljada evra pa naviŔe...Marko Stanojkovski