Informacije

Lamborghini Gallardo LP560-430.04.2008. @ 11:40:23
Galerija slika
Pošaljite komentar


Lamborghini Gallardo LP560-4 ā€“ brži od metka, snažniji od lokomotiveā€¦ Nakon Å”to smo joÅ” davno prikazali popularni Lamborghini Gallardo prve generacije, redakcija Speed-a posetiocima sajta sada predstavlja novi Lamborghini Gallardo LP560-4. Kao Å”to i samo ime kaže - 560 konja, iz 5.2 litra V10 motora; 20 kilograma je lakÅ”i od svog prethodnika, od 0 do 100 km/h stiže za 3.7 sekunde, do 200 za 11.8 sekundi, sa najveƦom brzinom od 325 kilometara na ĆØas i smanjenom emisijom Å”tetnih gasova ĆØak za oko 18%. Ovim novim Gallardom, Lamborghini je postavio konkurenciji jako visoke standarde. Nov motor, amortizacija, pogon na sva ĆØetiri tocka, a paralelno sa tim i veoma dobro unapredjen dizajn klasiĆØnih Lamborghini-jevih linija. Kao Å”to je veƦini poznato, LP560 je praktiĆØno naslednik najuspeÅ”nijeg Lamborghini-jevog modela. ƈak 7100 primeraka Gallarda je izaÅ”lo iz fabrike Sant Agata Bolognese od starta proizvodnje 2003. godine.
MoƦ novog Gallardo-a leži u novom 5.2 litarskom V10 motoru sa 560KS (412KW), koji poseduje obrtni momenat od 540Nm pri 6500 obrtaja. Dakle, zabeleženo je poveƦanje od oko 40 KS, i to je itekako primetno na performansama. Kao sto smo rekli, 0-100 postiže za 3.7 s, 0-200 za 11.8, a najveƦa brzina iznosi svih 325km/h. ProseĆØna potroÅ”nja je priliĆØno niska za ovakav auto, i iznosi 13.7 litara, tako da sa punim rezervoarom od 90 litara možete preƦi oko 600 kilometara u nekom normalnom režimu, koliko god to bilo neivodljivo... Inženjerski tim je takodje razvio i nove sisteme direktnog ubrizgavanja, upravljanja i stabilnosti, poboljÅ”ali su aerodinamiku i time pozicionirali ovo vozilo jako visoko (u poreĆ°enju sa starim modelom, aerodinamiĆØnost je popravljena za 31%). Pogon je na sva ĆØetiri toĆØka VT-tipa (Vicious Traction), predstavljen joÅ” kod Diabla VT 1993. godine. ZaÅ”to na sva ĆØetiri? Zato Å”to to obezbeĆ°uje bolje prijanjanje uz asfalt, bolji prenos snage i samim tim bolje performanse. Obrtni momenat se rasporeĆ°uje 30 prema 70 procenata prednja prema zadnjoj osovini. Na kupcu je da odluĆØi hoƦe li da se bakƦe sa Å”estostepenim menjaĆØem ili možda želi kontrole na volanu. Naravno, u ponudi je i automatik, koji je potpuno redizajniran, i sada mu je vreme potrebno za promenu stepena prenosa skraƦeno za oko 40%.
Lamborghini-jev dizajn je uvek odskakao od drugih. Ravne, oÅ”tre linije, velike povrÅ”ine, bez suviÅ”nih Å”ara, znakova i sl. Tako je i sa LP560. Nisko spuÅ”ten, radi bolje aerodinamiĆØnosti, poveƦani usisnici za hladjenje >vrelog< motora, mali spojler izmedju njih, ĆØija je uloga primetna tek pri velikim brzinama. Pneumatici su Pirelli P-Zero 235/35 napred i 295/30 pozadi, naravno u pitanju su 19-oinĆØni pneumatici visoke trakcije. Svetla su Bi-ksenonska, i imaju integrisano 15 LE dioda u Y obliku, koje služe kao dnevno svetlo. Isto je uradjeno i sa stop-svetlima. Od pozadi gledano, Gallardo deluje jako Å”iroko, ali s obzirom na visinu to mu daje dodatni Å”mek.
Telo Gallardo-a je pravljeno od aluminijuma, jer masa nije ono Å”to treba sportskom automobilu. Ovaj dvosed je dug 4.34 m, Å”irok 1.91 m i visok malenih 1.16 m, dok je masa 1410 kg. UzimajuƦi u obzir dimenzije, masu i brzinu koju postiže, ovo je veoma opasna igraĆØka za odrasle. Kako kažu, ovaj auto je vrlo bezbedan, kako za vozaĆØa, tako i za peÅ”ake, a za njih se brine takozvana pasivna bezbednost, koja se oslanja na specifiĆØnu geometriju vozila. Prevedeno na nama razumljiv jezik, auto je takav da ako vas >pokupi< dok ĆØekate Lastu, >elegantno< Ʀete samo skliznuti preko vozila, sa verovatno nezgodnim povredama nogu i malo uguvanim telom. Ipak se nadajte da se to ne desi dok Lambo ide nekom veƦom brinom. Opciono se mogu ugraditi i karbonski koĆØioni diskovi, koji Ʀe pomoƦi da se auto brže zaustavi, a ujedno smanjuju masu ĆØitavog vozila.
Uprkos tome Å”to ima svega 1.16 m visine, enterijer Gallarda je vrlo prostran. Sportska sediÅ”ta prekrivena kožom, ili po narudžbini alkantarom, su ekstremno udobna i daju savrÅ”enu podrÅ”ku, tako da uopste i ne pomiÅ”ljate na ĆØinjenicu da idete brzinom od 250km/h, a da vam je zadnjica svega 20ak centimetara od vrelog asfalta. Prostor iza sediÅ”ta, iako vrlo mali, ipak postoji, kao i 110-litarski prednji gepek. Konzola je perfektno dizajnirana, a u nju su smeÅ”teni klima, sa kontrolama sa obe strane, multimedijalni sistem sa USB konekcijom (uglavnom preuzeto iz matiĆØnog Audi-ja), sedam okruglih grafiĆØkih displeja koji vam pokazuju podatke o motoru, tona dugmiƦa i prekidaĆØa koji kontroliÅ”u spojler, retrovizore i sl. Ceo kokpit je ukraÅ”en kožom i kvalitetnim konĆØanim Å”avovima, a moguƦe je poruĆØiti i model kod kojeg je sve ukraÅ”eno ploĆØama i lajsnama od karbonskih vlakana, i naravno u bojama po želji, ĆØime dobijamo potpuno unikatan dizajn enterijera. MoguƦe je ugraditi i TV prijemnik, Bluetooth telefon, kameru za parkiranje i ureĆ°aj protiv pokuÅ”aja kraĆ°e. TakoĆ°e, popularne su i Cordelia i Callisto felne, kao i staklena (zadnja) hauba. UzeƦi sve ove opcije u obzir, broj kombinacija koje se mogu ostvariti su impozantne.
Iako izgleda kao kosilica peÅ”aka i biciklista, i strah i trepet svake majke, treba reƦi da je ovo ekstremno dobar automobil koji Ʀe skoro sigurno premaÅ”iti prodaju svog matorog batice, a u skladu s time apelujemo na ĆØitaoce ovog teksta da pomognu sirotanima iz Lambo-a, i ako veƦ ne mogu da kupe po jedan sebi, bar da se ukljuĆØe u akciju >Lambo za redakciju< i time pomognu nas mlade perspektivne autozaljubljenike... Å ta je dvestotinak hiljada za naÅ”ih par miliona ĆØitalaca... Realno... Ne?


Marko Stanojkovski