Informacije

Lamborghini Gallardo LP560-430.04.2008. @ 11:40:23
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Lamborghini Gallardo LP560-4 ÔÇô br┼żi od metka, sna┼żniji od lokomotiveÔÇŽ Nakon ┼íto smo jo┼í davno prikazali popularni Lamborghini Gallardo prve generacije, redakcija Speed-a posetiocima sajta sada predstavlja novi Lamborghini Gallardo LP560-4. Kao ┼íto i samo ime ka┼że - 560 konja, iz 5.2 litra V10 motora; 20 kilograma je lak┼íi od svog prethodnika, od 0 do 100 km/h sti┼że za 3.7 sekunde, do 200 za 11.8 sekundi, sa najve├Žom brzinom od 325 kilometara na ├Ęas i smanjenom emisijom ┼ítetnih gasova ├Ęak za oko 18%. Ovim novim Gallardom, Lamborghini je postavio konkurenciji jako visoke standarde. Nov motor, amortizacija, pogon na sva ├Ęetiri tocka, a paralelno sa tim i veoma dobro unapredjen dizajn klasi├Ęnih Lamborghini-jevih linija. Kao ┼íto je ve├Žini poznato, LP560 je prakti├Ęno naslednik najuspe┼ínijeg Lamborghini-jevog modela. ├łak 7100 primeraka Gallarda je iza┼ílo iz fabrike Sant Agata Bolognese od starta proizvodnje 2003. godine.
Mo├Ž novog Gallardo-a le┼żi u novom 5.2 litarskom V10 motoru sa 560KS (412KW), koji poseduje obrtni momenat od 540Nm pri 6500 obrtaja. Dakle, zabele┼żeno je pove├Žanje od oko 40 KS, i to je itekako primetno na performansama. Kao sto smo rekli, 0-100 posti┼że za 3.7 s, 0-200 za 11.8, a najve├Ža brzina iznosi svih 325km/h. Prose├Ęna potro┼ínja je prili├Ęno niska za ovakav auto, i iznosi 13.7 litara, tako da sa punim rezervoarom od 90 litara mo┼żete pre├Ži oko 600 kilometara u nekom normalnom re┼żimu, koliko god to bilo neivodljivo... In┼żenjerski tim je takodje razvio i nove sisteme direktnog ubrizgavanja, upravljanja i stabilnosti, pobolj┼íali su aerodinamiku i time pozicionirali ovo vozilo jako visoko (u pore├░enju sa starim modelom, aerodinami├Ęnost je popravljena za 31%). Pogon je na sva ├Ęetiri to├Ęka VT-tipa (Vicious Traction), predstavljen jo┼í kod Diabla VT 1993. godine. Za┼íto na sva ├Ęetiri? Zato ┼íto to obezbe├░uje bolje prijanjanje uz asfalt, bolji prenos snage i samim tim bolje performanse. Obrtni momenat se raspore├░uje 30 prema 70 procenata prednja prema zadnjoj osovini. Na kupcu je da odlu├Ęi ho├Že li da se bak├Že sa ┼íestostepenim menja├Ęem ili mo┼żda ┼żeli kontrole na volanu. Naravno, u ponudi je i automatik, koji je potpuno redizajniran, i sada mu je vreme potrebno za promenu stepena prenosa skra├Ženo za oko 40%.
Lamborghini-jev dizajn je uvek odskakao od drugih. Ravne, o┼ítre linije, velike povr┼íine, bez suvi┼ínih ┼íara, znakova i sl. Tako je i sa LP560. Nisko spu┼íten, radi bolje aerodinami├Ęnosti, pove├Žani usisnici za hladjenje >vrelog< motora, mali spojler izmedju njih, ├Ęija je uloga primetna tek pri velikim brzinama. Pneumatici su Pirelli P-Zero 235/35 napred i 295/30 pozadi, naravno u pitanju su 19-oin├Ęni pneumatici visoke trakcije. Svetla su Bi-ksenonska, i imaju integrisano 15 LE dioda u Y obliku, koje slu┼że kao dnevno svetlo. Isto je uradjeno i sa stop-svetlima. Od pozadi gledano, Gallardo deluje jako ┼íiroko, ali s obzirom na visinu to mu daje dodatni ┼ímek.
Telo Gallardo-a je pravljeno od aluminijuma, jer masa nije ono ┼íto treba sportskom automobilu. Ovaj dvosed je dug 4.34 m, ┼íirok 1.91 m i visok malenih 1.16 m, dok je masa 1410 kg. Uzimaju├Ži u obzir dimenzije, masu i brzinu koju posti┼że, ovo je veoma opasna igra├Ęka za odrasle. Kako ka┼żu, ovaj auto je vrlo bezbedan, kako za voza├Ęa, tako i za pe┼íake, a za njih se brine takozvana pasivna bezbednost, koja se oslanja na specifi├Ęnu geometriju vozila. Prevedeno na nama razumljiv jezik, auto je takav da ako vas >pokupi< dok ├Ęekate Lastu, >elegantno< ├Žete samo skliznuti preko vozila, sa verovatno nezgodnim povredama nogu i malo uguvanim telom. Ipak se nadajte da se to ne desi dok Lambo ide nekom ve├Žom brinom. Opciono se mogu ugraditi i karbonski ko├Ęioni diskovi, koji ├Že pomo├Ži da se auto br┼że zaustavi, a ujedno smanjuju masu ├Ęitavog vozila.
Uprkos tome ┼íto ima svega 1.16 m visine, enterijer Gallarda je vrlo prostran. Sportska sedi┼íta prekrivena ko┼żom, ili po narud┼żbini alkantarom, su ekstremno udobna i daju savr┼íenu podr┼íku, tako da uopste i ne pomi┼íljate na ├Ęinjenicu da idete brzinom od 250km/h, a da vam je zadnjica svega 20ak centimetara od vrelog asfalta. Prostor iza sedi┼íta, iako vrlo mali, ipak postoji, kao i 110-litarski prednji gepek. Konzola je perfektno dizajnirana, a u nju su sme┼íteni klima, sa kontrolama sa obe strane, multimedijalni sistem sa USB konekcijom (uglavnom preuzeto iz mati├Ęnog Audi-ja), sedam okruglih grafi├Ękih displeja koji vam pokazuju podatke o motoru, tona dugmi├Ža i prekida├Ęa koji kontroli┼íu spojler, retrovizore i sl. Ceo kokpit je ukra┼íen ko┼żom i kvalitetnim kon├Ęanim ┼íavovima, a mogu├Že je poru├Ęiti i model kod kojeg je sve ukra┼íeno plo├Ęama i lajsnama od karbonskih vlakana, i naravno u bojama po ┼żelji, ├Ęime dobijamo potpuno unikatan dizajn enterijera. Mogu├Že je ugraditi i TV prijemnik, Bluetooth telefon, kameru za parkiranje i ure├░aj protiv poku┼íaja kra├░e. Tako├░e, popularne su i Cordelia i Callisto felne, kao i staklena (zadnja) hauba. Uze├Ži sve ove opcije u obzir, broj kombinacija koje se mogu ostvariti su impozantne.
Iako izgleda kao kosilica pe┼íaka i biciklista, i strah i trepet svake majke, treba re├Ži da je ovo ekstremno dobar automobil koji ├Že skoro sigurno prema┼íiti prodaju svog matorog batice, a u skladu s time apelujemo na ├Ęitaoce ovog teksta da pomognu sirotanima iz Lambo-a, i ako ve├Ž ne mogu da kupe po jedan sebi, bar da se uklju├Ęe u akciju >Lambo za redakciju< i time pomognu nas mlade perspektivne autozaljubljenike... ┼áta je dvestotinak hiljada za na┼íih par miliona ├Ęitalaca... Realno... Ne?


Marko Stanojkovski