Informacije

Skoda Superb II31.03.2008. @ 22:29:45
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Nova ┼ákoda Superb II, naslednik dobro poznatog ┼ákodinog modela, ugledala je svetlost dana na ┼żenevskom sajmu automobila (Geneva Motor Show). Kako u belom svetu, tako i kod nas, sa minimalnim zaka┼ínjenjem, mnogobrojni posetioci beogradskog sajma su imali prilike da vide, sednu i osete ovaj novitet. Razvoj vozila se odvijao u ┼ákodinom centru za automobilsko-tehnolo┼íki razvoj u Mladoj Bolesavi, a tehnolo┼íki razvoj je poguran investicijom od 38 miliona evra, u najmodernije ma┼íine i razvojni pogon. Auto je pretrpeo temeljan redizajn, uvedena su neka nova tehni├Ęka re┼íenja, a bogami i novi moderni motori.
┼áest razli├Ęitih motora (tri benzinca i tri dizel motora) je na┼ílo mesto pod haubom nove ┼ákode, i to od 1.4l turbo koji proizvodi svega 125 KS, pa sve do 3.6l V6 motora koji daje neverovatnih 260KS, ┼íto je ujedno i najvi┼íe konja u jednom ┼ákodinom automobilu ikada. Da ne ispadne - imamo snagu, ali d┼żaba nam, dokazuje i podatak da Superb od 0 do 100 km/h dolazi za odli├Ęnih 6.5 sekundi, a bez daha ostaje tek na 250 km/h. Za prenos su zadu┼żeni peto/┼íestostepeni manualni ili DSG automatik, kao i Tiptronik, a ┼ákoda sada izbacuje i najnoviju generaciju Haldeksovog 4WD sistema (pogon na sva 4 to├Ęka). Svi benzinci su opremljeni sa direktnim sistemom ubrizgavanja, koji treba da smanji potro┼ínju i popravi ekolo┼íke parametre i statistike, koji sada iznose oko 130 grama po pre├░enjom kilometru. Ponu├░eni su novi ├Ęetvorocilindri├Ęni 1.4 TSI od 125 KS, 1.8 TSI od 160 KS i potpuno novi gorespomenuti 3.6 FSI V6 sa onih opasnih 260 konja. ┼áto se dizel motora ti├Ęe, ponuda obuhvata poznati 1.9 TDI PD od svega 105 KS, 2.0 TDI PD DPF od 140 KS i novi 2.0 TDI CR DPF sa 170 konja i common-rail ubrizgavanjem.
Karoserija je produ┼żena na 4838 mm, a pro┼íirena na 1783 mm, ┼íto je 35 mm du┼że i 18 mm ┼íire od prethodnika. ┼áto se visine ti├Ęe, najvi┼ía ta├Ęka je na 1.461 metra. Sa strane opremljenosti, ┼ákoda je ponudila ├Ęetiri paketa, Superb Classic, Superb Comfort, Superb Elegance, i L&K (Laurent & Klement) potpisani model. Dizajn je odra├░en skoro savr┼íeno i odaje utisak, daleko skupljeg i luksuznijeg automobila. Prednji kraj vozila ima upe├Ęatljivu i veoma dobro nagla┼íenu liniju, i nezaobilazni hromirani ┼ákodin amblem. Sa strane gledano, pored atraktivnih 17 i 18-in├Ęnih felni, vidimo ve├Ž dobro poznate C retrovizore sa integrisanim signalnim lampicama, i naravno hromiranu lajsnu du┼ż vrata.
Za bezbednost putnika se brine ├Ęak 9 airbag-ova. U slu├Ęaju postavljanja sedi┼íta za bebe na suvoza├Ęku poziciju, airbag se deaktivira. Za ko├Ęenje se brinu Dual Rate ko├Ęnice koje pri kriti├Ęnim situacijama znatno skra├Žuju ko├Ęenje. Enterijer je tako├░e na vrlo visokom nivou. Kombinovani su razni materijali, plastika, ko┼ża, drvo, ali je sve savr┼íeno dobro uklopljeno. Ve├Žina verzija poseduje kontrole na volanu, automatsku klimu, odlican CD/MP3 plejer, visokokvalitetan zvu├Ęni sistem i automatski sistem za parkiranje. Na novom Superb-u se dosta ra├Ęuna vodilo o sitnicama. Npr. tu su brojni dr┼żaci za ├Ęase, posebna pregrada (WetCase) za ki┼íobran koja svu vodu i vlagu salje van automobila, greja├Ęi za prednju i zadnju klupu, greja├Ęi za retrovizore i stakla, pregrada za odlaganje i hla├░enje pi├Ža itd. Jo┼í jedna novina kod novog Superb-a je Twindoor, jedinstveni sistem otvaranja gepeka, koji su smislili i patentirali ┼ákodini in┼żenjeri. Ovaj pametan i pre svega koristan sistem nam omogu├Žava da pri standardnom utovaru tereta otvorimo gepek kao kod limuzina sa ├Ęetvoro vrata (bez dizanja stakla), dok pri utovaru malo ve├Žih stvari, otvaramo ceo zadnji kraj sa sve staklom i time dobijamo prostor od ├Ęak 565 litara, ├Ęak 85 litara vi┼íe od prethodnog modela, a pritom ni na koji na├Ęin ne smanjujemo prostor za zadnju klupu.
Pored pomenutog Twindoor-a, ┼ákoda nam je predstavila i jo┼í nekoliko inovacija u okviru svog brenda, poput AFS-a (Adaptive Frontlight System) prednjih svetala. AFS prakti├Ęno menja geometriju zraka svetala i prilago├░ava ih vremenskim uslovima. Na taj na├Ęin omogu├Žuje voza├Ęu da jasno i brzo uo├Ęi svaku prepreku, i brzo, ta├Ęnije mnogo br┼że odreaguje, nego ┼íto bi to bio slu├Ęaj sa klasi├Ęnim osvetljenjem. Jo┼í jedan novitet je i novi high-tech, opasno dobar DVD navigacioni sistem, sa ekranom osetljivim na dodir i hard diskom za skladi┼ítenje muzike. Uz onu krajnju, 'bur┼żoasko-opcionu' varijantu ├Že i├Ži ├Ęak i DVD plejer u plafonu sa daljinskim, 7-in├Ęnim ekranom i be┼żi├Ęnim slu┼íkama, solarni krov koji svojim ├Želijama mo┼że da napaja klimu iako je auto uga┼íen i zimi emituje toplotu tako da ne mo┼że da se zaledi, TV tuner sa teletekstom, surround sistem od 8 zvu├Ęnika i digitalnim poja├Ęalom od 280W... Prava executive varijanta u okviru ┼ákodinog brenda!
Ako vam treba kvalitetan, pouzdan, direktorski automobil, sa pristupa├Ęnom cenom za ovu klasu, koja ├Že inositi oko 30 hiljada evra, pa navi┼íe, imate na┼í blagoslov. Mnogi su bili veoma zadovoljni sa prvom generacijom modela Superb, nema razloga da tako ne bude i sa novim modelom. Nova ┼ákoda Superb ├Že na┼íim kupcima biti dostupna od jula 2008. godine.Marko Stanojkovski