Informacije

Dacia Sandero26.03.2008. @ 18:55:52
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Dugo se pri├Ęalo o novom modelu i rumunske Da├Ęije, koji bi dopunio trenutnu ponudu automobila ove kompanije, koja danas posluje pod patronatom francuskog Renault-a. Znalo se da ├Že to biti he├Ębek-model i pretpostavljalo da ├Že se on umnogome bazirati na postoje├Žem Logan-u. Kona├Ęno je predstavljen na salonu automobila u ┼Żenevi i doneo je par iznena├░enja. Tehni├Ęki je to jo┼í uvek derivat Logan-a, kao i o├Ęekivano, ali se dizajn zna├Ęajno promenio, da ka┼żemo ÔÇô evoluirao je u odnosu na sada┼ínje modele. Tako danas novi model Sandero ima jo┼í po koji element koji se mo┼że izdvojiti kao vrlo privla├Ęan za kupce, pored niske cene, tako da smatramo da ovo mo┼że biti do sada najpopularnija Da├Ęija ikada, a mo┼żda i najtra┼żeniji model u klasi ispod 10.000 evra!
Jedan od osnovnih elemenata koji ├Že kupce ovog ranga privu├Ži jeste he├Ębek-karoserija, kao i zna├Ęajno sve┼żiji izgled novog modela. Kada je predstavljen, Logan je bio mnogo bolji automobil od nekada┼ínje Da├Ęije Nove, tako da tada nije bio te┼żak zadatak da se kupci odu┼íeve. Dacia Sandero ipak izlazi iz neke kategorije standardnih automobila i sada uvodi i dizajn u pri├Ęu. Evo, zamislite Logana u he├Ębek varijanti, zna├Ęi, samo mu elimini┼íite deo gde mu je gepek. Reklo bi se - ni┼íta naro├Ęito, ├Ęak su na internetu bile i neke kompjuterske projekcije kako bi to moglo da izgleda... Sandero zato, na prvi pogled, nema mnogo veze sa Loganom i predstavlja mnogo modernije re┼íenje od jednostavne eliminacije prtlja┼żnika aktuelnog modela. Ono ┼íto mo┼żda ne mo┼żete videti na slikama jesu interesantne dimenzije Sandera. Du┼żina je relativno mala i potpuno prilago├░ena gradskim uslovima, ne┼íto malo preko 4 metra. ┼áirina je pak velikih 1,75 m, ┼íto je za nekih 2 cm vi┼íe od Logana i ve├Ž je negde na nivou npr. sada┼ínjeg Volkswagen Golfa pete generacije!
Izrazita ┼íirina Sandera ├Že usloviti bogatu ponudu prostora u kabini. U Da├Ęiji se hvale kako su uspeli da naprave kabinu bez ikakvih kompromisa po pitanju prostora za putnike. Novi model ├Že biti lider klase po prostoru za glave putnika, dok na pretek ima mesta za noge, uz zavidnu povr┼íinu sede├Žeg dela sedi┼íta. ┼áto se izgleda enterijera ti├Ęe, on poprili├Ęno li├Ęi na onaj iz Logana, tj. li├Ęi na re┼íenja koja datiraju jo┼í sa po├Ęetka devedesetih godina i popularnog modela Renault 19 Chamade. Ipak, materijali su novi, pa ├Ęak postoji i tri razli├Ęite varijante enterijera u zavisnosti od izbora opreme. Jo┼í uvek je to sve jednostavno, ali sada za klasu kvalitetnije. Plastika je finija, mek┼ía, sedi┼íta su presvu├Ęena kvalitetnijim ┼ítofom, a u najopremljenijim verzijama se dobijaju i detalji od imitacije aluminijuma. Na kraju, ali daleko od toga da je najmanje va┼żno, prtlja┼żnik ima zapreminu od sjajnih 320 litara, ┼íto je odli├Ęan rezultat za jedan he├Ębek sa petoro vrata! Naravno, obaranjem zadnje klupe se dobija mnogo vi┼íe prostora.
Motorizacija je proverena i dobro poznata. Dva benzinska agregata su jo┼í uvek dobri, stari i pouzdani Renault-ovi ├Ęetvorocilindra┼íi sa ukupno osam ventila u glavi. Manji od 1.400 kubika ima 75, dok ve├Ži od 1.600 kubika raspola┼że sa 90 KS. Tu su i dva moderna 1,5 dCI common-rail dizela┼ía, ├Ęiji se blok koristi ├Ęak i u verzijama najnovije Lagune tre├Že generacije! Slabiji ima 70, a sna┼żniji 85 konjskih snaga. Upravo ovaj sna┼żniji dizel-agregat, 1,5 dCI 85, predstavlja vrh ponude i najbolji kompromis snage, potro┼ínje i cene. Bitno je i to da je svaki od pomenutih agregata specijalno testiran i prilago├░en tr┼żi┼ítima sa ne┼íto slabijim kvalitetom goriva, a na isto se mislilo prilikom konstrukcije podvozja/ogibljenja. Sandero se oslanja na poznatu B0 Loganovu platformu, koja poseduje neznatno modifikovano ogibljenje. Napred je gotovo identi├Ęni sistem McPherson sa duplim vilju┼íkama, dok su pozadi stavljene ne┼íto du┼że opruge sa modifikovanim amortizerima. To sve zna├Ęi da bi Sandero trebao biti ne┼íto udobniji i ti┼íi u vo┼żnji po lo┼íijim putevima. Kako bi na takvim putevima, tj. bilo gde da se vozite u Srbiji, bili potpuno sigurni, rastojanje od tla je ve├Že nego uobi├Ęajeno. Kao i kod Logana, ono iznosi vi┼íe od 15 cm.
Opremljenost vozila je, manje-vi┼íe o├Ęekivana. Druga je stvar ┼íto je to sada sve malo lep┼íe upakovano i deluje znatno ozbiljnije i primamljivije. Bazna verzija ├Že i dalje imati dosta plasti├Ęnih, neobojenih delova karoserije, ne├Že imati servo-volan, ABS, podiza├Ęe, centralnu bravu itd. Naravno, zato ├Že cenovno biti dostupna gotovo svakome. U ne┼íto ozbiljnijim verzijama dobijate sve ovo pomenuto, plus jo┼í i novitete poput bo├Ęnih vazdu┼ínih jastuka, CD/MP3 plejera, ali i novu generaciju Bosch-ovog 8.1 ABS ko├Ęionog sistema, koji je sada uparen sa jo┼í dva pomo├Žna - EBD (Electronic Brakeforce Distribution) i EBA (Emergency Brake Assist).
Nova Dacia Sandero ├Že se proizvoditi u poznatoj fabrici u rumunskom gradu Pitesti, a prodaja se o├Ęekuje po├Ęev od juna ove godine. Cena ├Že biti negde na nivou sada┼ínjeg Logana, nadam se da iz ovog teksta niste stekli utisak da bi ona trebala da bude ni┼ża?