Informacije

Dacia Sandero26.03.2008. @ 18:55:52
Galerija slika
Pošaljite komentar


Dugo se priĆØalo o novom modelu i rumunske DaĆØije, koji bi dopunio trenutnu ponudu automobila ove kompanije, koja danas posluje pod patronatom francuskog Renault-a. Znalo se da Ʀe to biti heĆØbek-model i pretpostavljalo da Ʀe se on umnogome bazirati na postojeƦem Logan-u. KonaĆØno je predstavljen na salonu automobila u Ženevi i doneo je par iznenaĆ°enja. TehniĆØki je to joÅ” uvek derivat Logan-a, kao i oĆØekivano, ali se dizajn znaĆØajno promenio, da kažemo ā€“ evoluirao je u odnosu na sadaÅ”nje modele. Tako danas novi model Sandero ima joÅ” po koji element koji se može izdvojiti kao vrlo privlaĆØan za kupce, pored niske cene, tako da smatramo da ovo može biti do sada najpopularnija DaĆØija ikada, a možda i najtraženiji model u klasi ispod 10.000 evra!
Jedan od osnovnih elemenata koji Ʀe kupce ovog ranga privuƦi jeste heĆØbek-karoserija, kao i znaĆØajno svežiji izgled novog modela. Kada je predstavljen, Logan je bio mnogo bolji automobil od nekadaÅ”nje DaĆØije Nove, tako da tada nije bio težak zadatak da se kupci oduÅ”eve. Dacia Sandero ipak izlazi iz neke kategorije standardnih automobila i sada uvodi i dizajn u priĆØu. Evo, zamislite Logana u heĆØbek varijanti, znaĆØi, samo mu eliminiÅ”ite deo gde mu je gepek. Reklo bi se - niÅ”ta naroĆØito, ĆØak su na internetu bile i neke kompjuterske projekcije kako bi to moglo da izgleda... Sandero zato, na prvi pogled, nema mnogo veze sa Loganom i predstavlja mnogo modernije reÅ”enje od jednostavne eliminacije prtljažnika aktuelnog modela. Ono Å”to možda ne možete videti na slikama jesu interesantne dimenzije Sandera. Dužina je relativno mala i potpuno prilagoĆ°ena gradskim uslovima, neÅ”to malo preko 4 metra. Å irina je pak velikih 1,75 m, Å”to je za nekih 2 cm viÅ”e od Logana i veƦ je negde na nivou npr. sadaÅ”njeg Volkswagen Golfa pete generacije!
Izrazita Å”irina Sandera Ʀe usloviti bogatu ponudu prostora u kabini. U DaĆØiji se hvale kako su uspeli da naprave kabinu bez ikakvih kompromisa po pitanju prostora za putnike. Novi model Ʀe biti lider klase po prostoru za glave putnika, dok na pretek ima mesta za noge, uz zavidnu povrÅ”inu sedeƦeg dela sediÅ”ta. Å to se izgleda enterijera tiĆØe, on popriliĆØno liĆØi na onaj iz Logana, tj. liĆØi na reÅ”enja koja datiraju joÅ” sa poĆØetka devedesetih godina i popularnog modela Renault 19 Chamade. Ipak, materijali su novi, pa ĆØak postoji i tri razliĆØite varijante enterijera u zavisnosti od izbora opreme. JoÅ” uvek je to sve jednostavno, ali sada za klasu kvalitetnije. Plastika je finija, mekÅ”a, sediÅ”ta su presvuĆØena kvalitetnijim Å”tofom, a u najopremljenijim verzijama se dobijaju i detalji od imitacije aluminijuma. Na kraju, ali daleko od toga da je najmanje važno, prtljažnik ima zapreminu od sjajnih 320 litara, Å”to je odliĆØan rezultat za jedan heĆØbek sa petoro vrata! Naravno, obaranjem zadnje klupe se dobija mnogo viÅ”e prostora.
Motorizacija je proverena i dobro poznata. Dva benzinska agregata su joÅ” uvek dobri, stari i pouzdani Renault-ovi ĆØetvorocilindraÅ”i sa ukupno osam ventila u glavi. Manji od 1.400 kubika ima 75, dok veƦi od 1.600 kubika raspolaže sa 90 KS. Tu su i dva moderna 1,5 dCI common-rail dizelaÅ”a, ĆØiji se blok koristi ĆØak i u verzijama najnovije Lagune treƦe generacije! Slabiji ima 70, a snažniji 85 konjskih snaga. Upravo ovaj snažniji dizel-agregat, 1,5 dCI 85, predstavlja vrh ponude i najbolji kompromis snage, potroÅ”nje i cene. Bitno je i to da je svaki od pomenutih agregata specijalno testiran i prilagoĆ°en tržiÅ”tima sa neÅ”to slabijim kvalitetom goriva, a na isto se mislilo prilikom konstrukcije podvozja/ogibljenja. Sandero se oslanja na poznatu B0 Loganovu platformu, koja poseduje neznatno modifikovano ogibljenje. Napred je gotovo identiĆØni sistem McPherson sa duplim viljuÅ”kama, dok su pozadi stavljene neÅ”to duže opruge sa modifikovanim amortizerima. To sve znaĆØi da bi Sandero trebao biti neÅ”to udobniji i tiÅ”i u vožnji po loÅ”ijim putevima. Kako bi na takvim putevima, tj. bilo gde da se vozite u Srbiji, bili potpuno sigurni, rastojanje od tla je veƦe nego uobiĆØajeno. Kao i kod Logana, ono iznosi viÅ”e od 15 cm.
Opremljenost vozila je, manje-viÅ”e oĆØekivana. Druga je stvar Å”to je to sada sve malo lepÅ”e upakovano i deluje znatno ozbiljnije i primamljivije. Bazna verzija Ʀe i dalje imati dosta plastiĆØnih, neobojenih delova karoserije, neƦe imati servo-volan, ABS, podizaĆØe, centralnu bravu itd. Naravno, zato Ʀe cenovno biti dostupna gotovo svakome. U neÅ”to ozbiljnijim verzijama dobijate sve ovo pomenuto, plus joÅ” i novitete poput boĆØnih vazduÅ”nih jastuka, CD/MP3 plejera, ali i novu generaciju Bosch-ovog 8.1 ABS koĆØionog sistema, koji je sada uparen sa joÅ” dva pomoƦna - EBD (Electronic Brakeforce Distribution) i EBA (Emergency Brake Assist).
Nova Dacia Sandero Ʀe se proizvoditi u poznatoj fabrici u rumunskom gradu Pitesti, a prodaja se oĆØekuje poĆØev od juna ove godine. Cena Ʀe biti negde na nivou sadaÅ”njeg Logana, nadam se da iz ovog teksta niste stekli utisak da bi ona trebala da bude niža?