Informacije

Mercedes CLC17.02.2008. @ 14:53:07
Galerija slika
Pošaljite komentar


Otkriven nam je novi Mercedes CLC, model za mlade ambiciozne vozaĆØe, omanji sportski auto, ali sa svim Mercedesovim sjajem, funkcionalnoÅ”Ć¦u, komforom i bezbednoÅ”Ć¦u. Iako Ʀe zvaniĆØno biti predstavljen na ženevskom sajmu automobila, mi smo se potrudili da bacimo pogled na isti, malo ranije.
Ovo novoroĆ°enĆØe, direktni potomak aktuelne i dobro poznate C-klase, je pravi sportski auto i sa cenom manjom od 30 hiljada evra, atraktivnim dizajnom i svim svojim atributima, biƦe veoma interesantan tržiÅ”tu. Mnogo se oĆØekuje od ovog automobila, jer kako kažu od 2001. godine 320 hiljada ljudi vozi njegovog prethodnika. E sad, sa druge strane, postavlja se pitanje kako svima udovoljiti, jer sudeƦi po nekim upitnicima, anketama i statistikama, 43% lojalnih muÅ”terija Mercedesa viÅ”e voli i zapravo od njih oĆØekuje veƦe automobile. Da bi svima udovoljili, inženjeri su jako ozbiljno pristupili poslu (kao i uvek, jer >meĆØka< je ipak >meĆØka<), i za novog CLC-a redizajnirali ili napravili od nule preko 1000 komponenti. Model CLC je prilagoĆ°en dizajnu nove C-klase. Prednja i zadnja maska su redizajnirane, kao i enterijer, i to sve ne utiĆØuƦi na standardno dobro upravljanje i bezbednost. ƈak je, kako kažu, i potroÅ”nja smanjena za neverovatnih 10,8% (impresivno, naravno ako se pokaže tako i van papira).
Gledan sa prednje strane, automobil stvarno izgleda moƦno. Ima veliku masku, standardno centralno postavljenu Mercedes-ovu zvezdu, i svetla koja se se savrÅ”eno stapaju sa linijom branika. PodseƦa malo i na Mercedes-ove aktuelne CLS i CLK, ali je zaista nov i jedinstven. Sa strane, linija prozora se lagano penje i stapa sa linijom gepeka, kao i zadnjim svetlima. Spojler na gepeku je integrisan u isti, i uopÅ”te ne >Å”trĆØi<, a treƦe stop-svetlo je dugaĆØko i postavljeno horizontalno duž njega. Ako malo bolje zagledamo, linije haube i gepeka se spajaju, i sa obe strane kao da formiraju dva slova V. Jedina zamerka, koja je možda i bezbednosna mana, ali i svakako stvar ukusa - zadnji branik je nekako previÅ”e kos, i previÅ”e podignut, te se bojimo da bi pri direktnom udaru nekog nižeg automobila taj isti podleteo ispod, a >meĆØe< bi se opasno podiglo.
Sa pokretaĆØke strane, biƦe nam ponuĆ°eno Å”est verzija, tj. Å”est motora, i to ĆØetiri 4-cilindriĆØna i dva 6-cilindriĆØna, snage od 122 do ĆØak 272 KS. Svi modeli Ʀe imati Å”estostepeni manuelni menjaĆØ kao standard, a biƦe nam ponuĆ°en i petostepeni automatik za ĆØetvorocilindriĆØne i sedmostepeni automatik za V6 modele (popularni 7G Tronic).  • CLC 200 CDI ā€“ pokreƦe ga dizel-motor od 2148 cc, 122 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 270 Nm pri 1600-2800 opm. Od 0 do 100 stiže za 11.3 s, a najveƦa brzina je 206 kilometara na sat.


  • CLC 220 CDI ā€“ pokreƦe ga dizel-motor od 2148 cc, 150 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 350 Nm pri 2000 opm. Od 0 do 100 stiže za 9.7 s, a najveƦa brzina je 224 kilometara na sat.


  • CLC 180 Kompressor - pokreƦe ga benzinski motor od 1796 cc, 143 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 230 Nm pri 2500-4000 opm. Od 0 do 100 stiže za 9.7 s, a najveƦa brzina je 220 kilometara na sat.


  • CLC 200 Kompressor - pokreƦe ga benzinski motor od 1796 cc, 184 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 250 Nm pri 2800-5000 opm. Od 0 do 100 stiže za 8.6 s, a najveƦa brzina je 235 kilometara na sat.


  • CLC 230 - pokreƦe ga benzinski motor od 2496 cc, V6 rasporeda cilindara, 204 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od 245 Nm pri 2900-5000 opm. Od 0 do 100 stiže za 8.4 s, a najveƦa brzina je 240 kilometara na sat.


  • CLC 350 - pokreƦe ga benzinski motor od 3498 cc, V6 rasporeda, 272 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od 350 Nm pri 2400-5000 opm. Od 0 do 100 stiže za 6.3 s, a najveƦa brzina je 250 kilometara na sat (elektronski limitirano).Za upravljanje ovako snažnih motora, zadužen je direct-steer sistem, naslednik speed-sensitive-power-steer tehnologije. On nam omoguƦuje udobno, bezbedno i stabilno upravljanje i umnogome olakÅ”ava posao. Recimo, pri naglim krivinama, sistem tako postavi volan da mi malim okretanjem dobijemo veliko skretanje. Dakle nema viÅ”e onog >Å”altaj, vrti!<, nego sve lepo, lagano, Å”to se kaže ā€“ gospodski. Isto tako i pri velikim brzinama na autoputu - sistem drži auto stabilnim i >pravolinijskim<.
Å to se opreme tiĆØe, Å”ta reƦi... Mnogi automobili u svom de luxe izdanju, nemaju ono Å”to Mercedes nudi za CLC u svom standardnom >pakovanju<. Tu su sportska sediÅ”ta sa kontrolom za zatezanje pojasa i kajiÅ”eva, visinu, Å”irinu, nagib, dubinu sediÅ”ta i naslona, zatim automatska klima, multifunkcinalni volan, 6 airbag-ova, grejaĆØi retrovizora i stakala, centralna brava, kontrola koĆØenja i proklizavanja itd. Bogatom ponudom opcione opreme, Mercedes je omoguƦio svojim kupcima da >naprave< auto baÅ” po svojoj meri. Tri boje kože, panorama krov, zatamnjena stakla, ksenonsko i unutraÅ”nje osvetljenje (naravno, sa displejom u boji i moguƦnoÅ”Ć¦u da se funkcijama upravlja glasom), 10 razliĆØitih setova guma i felni... Sva opciona, dodatna oprema je podeljena u tri kategorije, Sport, Exclusive i Comfort. Možda najinteresantniji deo ove opreme je softver koji pamti podesavanja sediÅ”ta, naslona i retrovizora za svakog vozaĆØa, naravno, ako ih ima viÅ”e ili ako jednostavno volite ponekad da se nekako posebno zavalite. Interesantna je i automatska klima THERMOTRONIC, koja sama podeÅ”ava stanje u kolima u zavisnosti od spoljaÅ”nje temperature, vlažnosti i zagadjenosti vazduha, atmosferskog pritiska, pa ĆØak i položaja sunca i sliĆØnih naizgled nebitnih stvari. Ovaj automobil je takodje i svojevrsni multimedijalni centar, tako da možemo da biramo izmedju tri varijante audio-multimedijalne opreme:

Audio 20 ā€“ cd/mp3 player, radio, displej u boji osetljiv na dodir;

Audio 50 APS ā€“ cd/mp3 audio, telefon, dvd navigacija sa opcionim glasovnim upravljanjem;

Command APS ā€“ hard disk od 40 GB za navigaciju i audio-fajlove, CD/DVD, konekcije za flash disk/memorijske kartice, iPod support...

Dakle, sve je jasno - ko ima proseĆØan sprski budžet pomnožen sa 100, novac u Å”ake i u shopping, jer ovo je jedan odliĆØan automobil, spoj sporta, zabave i elegancije i to sve po >pristupaĆØnoj< ceni za jedan Mercedes.


Marko Stanojkovski