Informacije

Mercedes CLC17.02.2008. @ 14:53:07
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Otkriven nam je novi Mercedes CLC, model za mlade ambiciozne voza├Ęe, omanji sportski auto, ali sa svim Mercedesovim sjajem, funkcionalno┼í├Žu, komforom i bezbedno┼í├Žu. Iako ├Že zvani├Ęno biti predstavljen na ┼żenevskom sajmu automobila, mi smo se potrudili da bacimo pogled na isti, malo ranije.
Ovo novoro├░en├Ęe, direktni potomak aktuelne i dobro poznate C-klase, je pravi sportski auto i sa cenom manjom od 30 hiljada evra, atraktivnim dizajnom i svim svojim atributima, bi├Že veoma interesantan tr┼żi┼ítu. Mnogo se o├Ęekuje od ovog automobila, jer kako ka┼żu od 2001. godine 320 hiljada ljudi vozi njegovog prethodnika. E sad, sa druge strane, postavlja se pitanje kako svima udovoljiti, jer sude├Ži po nekim upitnicima, anketama i statistikama, 43% lojalnih mu┼íterija Mercedesa vi┼íe voli i zapravo od njih o├Ęekuje ve├Že automobile. Da bi svima udovoljili, in┼żenjeri su jako ozbiljno pristupili poslu (kao i uvek, jer >me├Ęka< je ipak >me├Ęka<), i za novog CLC-a redizajnirali ili napravili od nule preko 1000 komponenti. Model CLC je prilago├░en dizajnu nove C-klase. Prednja i zadnja maska su redizajnirane, kao i enterijer, i to sve ne uti├Ęu├Ži na standardno dobro upravljanje i bezbednost. ├łak je, kako ka┼żu, i potro┼ínja smanjena za neverovatnih 10,8% (impresivno, naravno ako se poka┼że tako i van papira).
Gledan sa prednje strane, automobil stvarno izgleda mo├Žno. Ima veliku masku, standardno centralno postavljenu Mercedes-ovu zvezdu, i svetla koja se se savr┼íeno stapaju sa linijom branika. Podse├Ža malo i na Mercedes-ove aktuelne CLS i CLK, ali je zaista nov i jedinstven. Sa strane, linija prozora se lagano penje i stapa sa linijom gepeka, kao i zadnjim svetlima. Spojler na gepeku je integrisan u isti, i uop┼íte ne >┼ítr├Ęi<, a tre├Že stop-svetlo je duga├Ęko i postavljeno horizontalno du┼ż njega. Ako malo bolje zagledamo, linije haube i gepeka se spajaju, i sa obe strane kao da formiraju dva slova V. Jedina zamerka, koja je mo┼żda i bezbednosna mana, ali i svakako stvar ukusa - zadnji branik je nekako previ┼íe kos, i previ┼íe podignut, te se bojimo da bi pri direktnom udaru nekog ni┼żeg automobila taj isti podleteo ispod, a >me├Ęe< bi se opasno podiglo.
Sa pokreta├Ęke strane, bi├Že nam ponu├░eno ┼íest verzija, tj. ┼íest motora, i to ├Ęetiri 4-cilindri├Ęna i dva 6-cilindri├Ęna, snage od 122 do ├Ęak 272 KS. Svi modeli ├Že imati ┼íestostepeni manuelni menja├Ę kao standard, a bi├Že nam ponu├░en i petostepeni automatik za ├Ęetvorocilindri├Ęne i sedmostepeni automatik za V6 modele (popularni 7G Tronic).  • CLC 200 CDI ÔÇô pokre├Že ga dizel-motor od 2148 cc, 122 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 270 Nm pri 1600-2800 opm. Od 0 do 100 sti┼że za 11.3 s, a najve├Ža brzina je 206 kilometara na sat.


  • CLC 220 CDI ÔÇô pokre├Že ga dizel-motor od 2148 cc, 150 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 350 Nm pri 2000 opm. Od 0 do 100 sti┼że za 9.7 s, a najve├Ža brzina je 224 kilometara na sat.


  • CLC 180 Kompressor - pokre├Že ga benzinski motor od 1796 cc, 143 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 230 Nm pri 2500-4000 opm. Od 0 do 100 sti┼że za 9.7 s, a najve├Ža brzina je 220 kilometara na sat.


  • CLC 200 Kompressor - pokre├Že ga benzinski motor od 1796 cc, 184 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 250 Nm pri 2800-5000 opm. Od 0 do 100 sti┼że za 8.6 s, a najve├Ža brzina je 235 kilometara na sat.


  • CLC 230 - pokre├Že ga benzinski motor od 2496 cc, V6 rasporeda cilindara, 204 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od 245 Nm pri 2900-5000 opm. Od 0 do 100 sti┼że za 8.4 s, a najve├Ža brzina je 240 kilometara na sat.


  • CLC 350 - pokre├Že ga benzinski motor od 3498 cc, V6 rasporeda, 272 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od 350 Nm pri 2400-5000 opm. Od 0 do 100 sti┼że za 6.3 s, a najve├Ža brzina je 250 kilometara na sat (elektronski limitirano).Za upravljanje ovako sna┼żnih motora, zadu┼żen je direct-steer sistem, naslednik speed-sensitive-power-steer tehnologije. On nam omogu├Žuje udobno, bezbedno i stabilno upravljanje i umnogome olak┼íava posao. Recimo, pri naglim krivinama, sistem tako postavi volan da mi malim okretanjem dobijemo veliko skretanje. Dakle nema vi┼íe onog >┼íaltaj, vrti!<, nego sve lepo, lagano, ┼íto se ka┼że ÔÇô gospodski. Isto tako i pri velikim brzinama na autoputu - sistem dr┼żi auto stabilnim i >pravolinijskim<.
┼áto se opreme ti├Ęe, ┼íta re├Ži... Mnogi automobili u svom de luxe izdanju, nemaju ono ┼íto Mercedes nudi za CLC u svom standardnom >pakovanju<. Tu su sportska sedi┼íta sa kontrolom za zatezanje pojasa i kaji┼íeva, visinu, ┼íirinu, nagib, dubinu sedi┼íta i naslona, zatim automatska klima, multifunkcinalni volan, 6 airbag-ova, greja├Ęi retrovizora i stakala, centralna brava, kontrola ko├Ęenja i proklizavanja itd. Bogatom ponudom opcione opreme, Mercedes je omogu├Žio svojim kupcima da >naprave< auto ba┼í po svojoj meri. Tri boje ko┼że, panorama krov, zatamnjena stakla, ksenonsko i unutra┼ínje osvetljenje (naravno, sa displejom u boji i mogu├Žno┼í├Žu da se funkcijama upravlja glasom), 10 razli├Ęitih setova guma i felni... Sva opciona, dodatna oprema je podeljena u tri kategorije, Sport, Exclusive i Comfort. Mo┼żda najinteresantniji deo ove opreme je softver koji pamti podesavanja sedi┼íta, naslona i retrovizora za svakog voza├Ęa, naravno, ako ih ima vi┼íe ili ako jednostavno volite ponekad da se nekako posebno zavalite. Interesantna je i automatska klima THERMOTRONIC, koja sama pode┼íava stanje u kolima u zavisnosti od spolja┼ínje temperature, vla┼żnosti i zagadjenosti vazduha, atmosferskog pritiska, pa ├Ęak i polo┼żaja sunca i sli├Ęnih naizgled nebitnih stvari. Ovaj automobil je takodje i svojevrsni multimedijalni centar, tako da mo┼żemo da biramo izmedju tri varijante audio-multimedijalne opreme:

Audio 20 ÔÇô cd/mp3 player, radio, displej u boji osetljiv na dodir;

Audio 50 APS ÔÇô cd/mp3 audio, telefon, dvd navigacija sa opcionim glasovnim upravljanjem;

Command APS ÔÇô hard disk od 40 GB za navigaciju i audio-fajlove, CD/DVD, konekcije za flash disk/memorijske kartice, iPod support...

Dakle, sve je jasno - ko ima prose├Ęan sprski bud┼żet pomno┼żen sa 100, novac u ┼íake i u shopping, jer ovo je jedan odli├Ęan automobil, spoj sporta, zabave i elegancije i to sve po >pristupa├Ęnoj< ceni za jedan Mercedes.


Marko Stanojkovski