Informacije

Audi R8 V12 TDI14.01.2008. @ 16:43:56
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Mnogi veliki svetski proizvo├░a├Ęi automobila se hvale kako na svoja serijska vozila, vozila dostupna svakom ko ima dovoljno novca, prenose dosta tehnologije i iskustva sa njihovih trka├Ękih modela. Me├░utim, malo je slu├Ęajeva gde to nije samo marketin┼íki trik. Na primer, za Subaru-ov model Impreza WRX STi kupac uvek mo┼że biti siguran da dobija deo nasle├░a iz WRC takmi├Ęenja, jer Japanci jasno iskori┼í├Žavaju neke od prednosti njihovih ma┼íina ÔÇô bokser motor koji stoji veoma nisko i tako doprinosi stabilno┼í├Žu, simetri├Ęna gra├░a automobila sa savr┼íenom distribucijom mase, sportski-efikasan pogon na sva ├Ęetiri to├Ęka itd. Isto tako mo┼żemo re├Ži da je nema├Ęki Audi poslednjih godina uspeo da postigne zna├Ęajan uspeh na svetskim trka├Ękim stazama i da je to ste├Ęeno iskustvo po├Ęelo lagano da se prenosi na sportski modele u njihovoj standardnoj ponudi na tr┼żi┼ítu. Pored danas ve├Ž ├Ęuvene S-serije automobila, najnovija kreacija sportskog modela je svakako Audi R8. Svi koji su imali priliku da voze R8 odu┼íevljeni su istim, a sada nam Audi predstavlja ne┼íto jo┼í bolje! U istu ┼íasiju ├Že da ugrade najve├Ži turbo-dizel motor za jedan putni├Ęki automobil do sada ÔÇô V12 TDI!
Nakon dve revolucionarne pobede u ├Ęuvenoj trci 24 ├Ęasa Le Mana, bilo je samo pitanje vremena kada ├Že se slavni V12 TDI na├Ži ispod hauba Audi-jevih serijskih modela. ┼ápekulisalo se da li ├Že to biti limuzina A8, terenac Q7 ili pak sportski R8? Nakon koncept-modela oznake Q7 V12 TDI, mo├Žnog dizela┼ía u ipak ne┼íto finalnijoj verziji izrade dobija i Audi R8. U sportski orijentisanom i koncipiranom modelu R8, motor od 500 konjskih snaga i ├Ęak 1000 Nm obrtnog momenta se svakako bolje iskori┼í├Žava i efikasnije vozi od jednog visokog i robusnog terenca, kakav je Q7. Niska ┼íasija i sredi┼ínja pozicija za agregat je obezbedila maksimalno iskori┼í├Ženje potencijala V12 TDI u modelu R8. Ovaj automobil ├Že po prvi put biti predstavljen na NAIAS 2008, salonu u Detroitu, a serijska produkcija kre├Že ubrzo nakon te manifestacije. Naravno, ve├Ž unapred >padaju< rezervacije, tako da verujemo da ├Že i ovaj model biti vrlo brzo rasprodat, ba┼í kao i dosada┼ínji R8 sa benzinskim agregatom.
Iako su svi o├Ęekivali predstavljanje sna┼żnijeg FSI benzinskog agregata, ne┼íto tipa V10 iz aktuelnog Lamborghini-ja Gallardo (Audi je vlasnik Lamborghini-ja), lestvica je ipak podignuta uz pomo├Ž prvog dizel-agregata u jednom supersportskom automobilu. Aktuelni V8 FSI iz R8 je jedan sjajan, sna┼żan i vrlo fleksibilan motor sa svojih 4,2 litre i 420 konja. Ipak, ako vam mo┼żda ovih 80 KS vi┼íe u V12 TDI ne zvu├Ęi ba┼í kao veliki napredak, svakako morate ostati zabezeknuti podatkom da ovaj novi dizel ima ├Ęak 570 Nm VI┼áE od aktuelnog Audi-ja R8 sa V8 FSI! Ovo se posti┼że upotrebom dva turbo-punja├Ęa, svaki za po jedan red cilindara (6+6), ali i dva interkulera, dva izlaza auspuha i dva posebna partikularna filtera. Dakle, sve je podeljeno i simetri├Ęno. Turbo-punja├Ęi su potpuno identi├Ęni, varijabilne su geometrije i mogu bez problema da izdr┼że pritisak od 2,6 bara. Podelom na dva nezavisna izlaza izduvnog sistema, izduvni gas mnogo efikasnije pokre├Že turbinu u punja├Ęima i tako obezbe├░uje maksimalni obrtni momenat konstantnim. To je vrlo bitan podatak, jer sada pored onih ogromnih 1000 Nm znamo i da je on raspolo┼żiv konstantno u opsegu, a ne samo da je to najve├Ža vrednost u jednom jedinom trenutku. To mu do├░e kao merenje snage zvu├Ęnika u vatima ÔÇô ├Ęesto mo┼żemo videti nalepnice na jeftinim zvu├Ęnicima koje proklamuju da oni imaju stotine ili hiljade vati maksimalne snage. To je ipak, kao ┼íto ve├Ž i znamo, samo marketing i ta mega-snaga je dostupna samo u jednom malom, odre├░enom trenutku reprodukcije, ├Ęesto uz obilje distorzije. Sa druge strane imamo vrlo skupe ure├░aje, koji ├Ęak imaju manju deklarisanu snagu u vatima. Ako je podatak o maksimalnoj snazi po brojci vrlo blizu nominalnoj snazi (konstantna i stalno raspolo┼żiva snaga), a pritom su jo┼í po mogu├Žstvu obe brojke velike, znamo da se radi o suvom kvalitetu i da ├Že ti zvu├Ęnici besprekorno i vrlo efikasno odra├░ivati svoj posao na kvalitetnom i sna┼żnom poja├Ęalu. Da ne be┼żimo previ┼íe od teme, sli├Ęna pri├Ęa je i sa ovim Audi-jem i njegovim novim dizel-motorom ÔÇô njegovih maksimalnih 1000 Nm je dostupno ve├Ž od 1750, pa sve do 3000 obrtaja u minuti. Za jedan dizel to je i vi┼íe nego dovoljno, jer je ovih 3000 ve├Ž vrlo blizu crvenom reonu.
Kako ne bi bilo da je ovo samo sirovi snagator, Audi je ulo┼żio dosta truda i novca kako bi R8 V12 TDI bio jedna kompletna kreacija. Tako, iako ima ├Ęak 12 cilindara i dizel je, ovaj agregat ne├Že biti bu├Ęniji od dosada┼ínjih manjih dizela, ├Ęak ├Že biti i ti┼íi od mnogih! Ovde je glavni krivac kompanija Bosch, koja je za VW grupaciju izradila prakti├Ęno novu generaciju >common-rail< sistema ubrizgavanja goriva u cilindre. ├łetvrtu generaciju ovog sistema karakteri┼íe veoma visok pritisak koji se u brizgaljkama i >rail<-ovima javlja. On prelazi i preko 2000 bara, ┼íto obezbe├░uje precizno ubrizgavanje i doziranje dizela putem injector-a. Nove >piezo<-glave ubrizgiva├Ęa sa osam mikronskih otvora precizno dodaju gorivo u cilindre, gde je kontrola pomo├Žu glavnog kompjutera sada preciznija i, samim tim, komplikovanija nego ikada. Postoji nekoliko re┼żima rada, a sve zavisno od pode┼íavanja sistema od strane voza├Ęa, ali i samog stila vo┼żnje. Ovo doprinosi ├Ęak i ekonomi├Ęnosti i smanjuje nepotrebne ┼ítetne materije. Ovaj R8 ├Že ├Ęak po┼ítovati EURO 6 norme, koje trebaju da stupe na snagu tek 2014. godine! Najve├Ži krivac za to je ipak dupli partikularni filter, koji sada bolje nego ikad elimini┼íe nitro-oksidne ├Ęestice iz dima.
Izgled ovog automobila nije bitnije menjan. Tu su poneki novi usisnici, ve├Že ┼íkrge napred, ali je uglavnom sve isto kao i kod aktuelnog R8. Osim ┼íto ima jo┼í vi┼íe LE dioda. Pored postoje├Žih pozicionih, onih za svetla pozadi i onih koje no├Žu osvetljavaju prostor gde se nalazi motor, R8 V12 TDI sada ima LED i kao glavna prednja svetla. Modifikacije, tj. pro┼íirenja karoserije su uglavnom zasluga novog i ve├Žeg motora, koji ipak nije toliko veliki za jedan V12. On je samo 16,6 cm du┼żi od V8 FSI agregata, ┼íto mu ukupno do├░e 68,4 cm du┼żine. Naravno, ne┼íto je te┼żi od benzinca, ali se to bukvalno ni ne oseti u ovako sna┼żnom automobilu. Ono ┼íto je bitnije je da je raspodela mase i dalje savr┼íena, a za upravljivost se jo┼í uvek brine poznati >quattro< sistem, koji pogoni i prednje i zadnje to├Ękove po ┼íemi 40:60. ┼áasija i ram su izra├░eni od aluminijuma, ┼íto je dovelo do op┼íte redukcije mase, posebno rama koji te┼żi tek ne┼íto preko 200 kg! Tako├░e, upotreba sna┼żnih ali laganih kerami├Ękih diskova ko├Ęionog sistema, kao i manuelnog menja├Ęa, dalje redukuju masu vozila. Manuelni menja├Ę sa ┼íest brzina je vrlo kratkog hoda i odabir ovakve transmisije je svakako jo┼í uvek veliki plus kod pravih voza├Ęa sportskih ma┼íina. Sklop manuelne transmisije je i manji od bilo kojeg drugog, ┼íto je omogu├Žilo i to da se on postavi veoma nisko i to je opet deo generalnog plana savr┼íene upravljivosti R8-ice. Tome doprinosi i aerodinamika, koja je sa difuzorima i spojlerima koncipirana tako da ├Ęak proizvodi i masivan >downforce< pri ve├Žim brzinama, ┼íto automobil dr┼żi zalepljenim za podlogu. Kada pri├Ęamo o velikim brzinama, precizna testiranja jo┼í uvek nisu izvr┼íena i za sada se zna samo da ├Že maksimalna biti daleko preko 300 km/h, dok ubrzanje od 0-100 km-h iznosi 4,2 sekunde.
Eto, dakle, i to smo do┼żiveli. Kona├Ęno je konstruisan jedan pravi sportski automobil koji ima dizel motor. Koliko god neki voleli ili mrzeli pogon na naftu, Audi R8 V12 TDI ima sve karakteristike mo├Žnih benzinaca, pa ├Ęak i vi┼íe snage nego ┼íto bi bilo ko o├Ęekivao. Ponovo ponavljamo podatak o maksimalnih 1000 Nm obrtnog momenta, to je jo┼í malo pa kao Bugatti Veyron! Prednost je svakako i ne┼íto ni┼ża potro┼ínja goriva, mada to ne bi trebao da bude signifikantniji podatak imaju├Ži u vidu da je agregat pode┼íen da iskori┼í├Žava svaki mogu├Ži potencijal iz svih 12 cilindara. Potro┼ínja, barem u ovom slu├Ęaju, nije bila primarni faktor, mada nam je opet ┼żao ┼íto tog zvani├Ęnog podatka jo┼í uvek nema.