Informacije

Lamborghini Reventon30.11.2007. @ 15:50:59
Galerija slika
Pošaljite komentar


Moglo bi se reƦi da je Lamborghini Reventon bio najveƦa zvezda upravo zavrÅ”enog salona automobila u Frankfurtu. Italijani su pre samog hepeninga obeƦavali da Ʀe prikazati najbolji i, zasigurno, najskuplji Lamborghini ikada! ObeƦanje je ispunjeno, ali da li novi Reventon zaslužuje epitet najboljeg Lambo-a ikada? Ova kompanija, inaĆØe poznata i po proizvodnji traktora, nudi dvadeset primeraka ovog supersportskog automobila po ceni od milion evra, bez uraĆØunatog poreza! Nije bilo sumnje da Ʀe se oni brzo rasprodati, kao Å”to veƦ i jesu, ali da li je ovo istorijski i revolucionarni model, kao Å”to je na taj naĆØin hvaljen u Frankfurtu? Nije teÅ”ko veƦ je i nemoguƦe to reƦi, jer u ovoj klasi vozila važe neki potpuno nelogiĆØni faktori.
Mnogima Ʀe biti sasvim dovoljan vanzemaljski dizajn karoserije. Zapravo, reĆØ >vanzemaljski< nije dovoljna za opis. Italijani po ko zna koji put dokazuju da su bez premca u pogledu dizajniranja proizvoda, gde se u ovom sluĆØaju istiĆØe dizajnerski tim iz Lamborghini-jevog >rodnog mesta<. U pitanju je Centro Stile iz mesta Sant Agata Bolognese. U velikoj meri inspirisani borbenim avionima tipa >stealth<, Italijani dovode preuzimanja dizajnerskih reÅ”enja iz aeronautike na jedan potpuno novi, viÅ”i nivo. PodseƦanja radi, jedan od najpopularnijih ovakvih sluĆØajeva do sada je bio Saab-ov koncept model Aero X, koji je i danas jedan od najzapaženijih prototipova ikada. Reventon nema dodirnih taĆØaka sa ovim Saab-om, iako su oba bazirana na dizajnerskim reÅ”enjima borbenih aviona, ali svakako predstavlja znaĆØajno agresivniju i atraktivniju kreaciju. Kada vam nikako ne polazi za rukom da naĆ°ete ugao iz kojeg jedan automobil izgleda loÅ”e, znajte da ispred vaÅ”ih oĆØiju stoji jedno pravo dizajnersko remek-delo! Lambo je doduÅ”e imao svojih baznih prednosti, a to su svakako supersportske proporcije i dimenzije: dužina 4,7 m; Å”irina 2,05 i visina 1,13 metra.

ƈemu sumnja u pretpostavci da je ovo najbolji Lambo ikada? Pa, nažalost, on se joÅ” uvek u velikoj meri bazira na modelu koji je aktuelan joÅ” od 2003. godine. U pitanju je popularni Murcielago, koji je daleko od loÅ”eg reÅ”enja, ali opet daleko i od savrÅ”enog. ImajuƦi u vidu da je Reventon-ov dizajn savrÅ”en, a zaista su retke prilike da neÅ”to u životu bude okarakterisano kao >savrÅ”eno<, primenjena tehnologija je morala biti na viÅ”em nivou. Ovako, ispod >bezobrazne< karbon-fiber karoserije se nalazi tek neznatno modifikovani Murcielago, oznake LP640. Karoserija je, pored atraktivnog izgleda, ĆØak unapreĆ°ena u odnosu na Murcielago i neki od detalja potpomažu efikasniji rad nekih sklopova. Tako npr. efektne 18-inĆØne felne, koje su uraĆ°ene u kombinaciji rezistentnog karbona i aluminijuma, imaju specifiĆØan dizajn turbine, koja za cilj ima i da hladi velike koĆØione diskove i ĆØeljusti. Diskovi nisu ni od metala ni od keramike, veƦ od laganog karbona. U Lamborghini-ju kažu da je ovo reÅ”enje jednako efikasno kao i keramika, s tim da je manje mase. Pored koĆØnica, poboljÅ”an je i pogonski agregat. Standardni ali vrlo moƦni 6,5 V12 je pojaĆØan za desetak konja i sada raspolaže sa svih 650. U izdanju za novinare, Italijani kažu da je poboljÅ”an i obrtni momenat, ĆØiji je maksimum sada >astronomskih< 660 Nm pri 6000 obrtaja, ali nije mnogo manji ni u ostatku ranga. Volkswagenov Touareg 5,0 TDI dizelaÅ” ima 750 Nm, ne znam ĆØemu toliko hvalisanje? Istina je da Reventon nije potpomognut turbo-punjaĆØem, ali opet - zaÅ”to nije?! Naravno, daleko od toga da smatramo da ovaj super-sportski automobil ima manjka snage. Dokaz tome je i skoraÅ”nji duel protiv borbenog aviona Panavia Tornado, za kojeg kažu da je verovatno bio jedan od dizajnerskih uzor. Lambo je izgubio, ali ne toliko ubedljivo i dokazao da ipak spada meĆ°u najbrže automobile na svetu.
U kabini je u velikoj meri zadržan oblik iz Murcielago-a. Iako je on dovoljno lep, pa sada joÅ” presvuĆØen svim tim skupim materijalima, dizajn enterijera ipak ne prati fantastiĆØni eksterijer. Da nekome vežete oĆØi i stavite ga u sediÅ”te Reventon-a, on bi prvo pomislio da je u Murcielago-u. Italijani pak istiĆØu unapreĆ°ene >on-board< elektronske sisteme, pa tako sada vozaĆØ gleda u tri efektna TFT-kolor displeja. Dva su postavljena umesto standardnih >cajgera< i moguƦe je ĆØak menjati grafiku prikaza informacija. Jedna grafiĆØka varijanta je u skladu sa idejom borbenih aviona, dok je druga klasiĆØna sa dva kružna pokazivaĆØa brzine i obrtaja. U oba sluĆØaja se izmeĆ°u njih nalazi pokazivaĆØ trenutne G-sile, i to u ĆØetiri smera. ImajuƦi u vidu maksimalnih 340 km/h i minimalne 3,4 sekunde potrebne do stotke, ovaj pokazivaĆØ itekako može da bude aktivan! TreƦi TFT displej je audio-ureĆ°aj i navigacioni sistem marke Kenwood (oznake DNX-7200), koji je svakako zanimljiv izbor za jedan ovako skup automobil. Ostatak enterijera je uglavnom obložen izvrnutom kožom (>Alcantara<), dok su paneli i lajsne od crno-sivog karbona. PrimetiƦete i da je odsutna ruĆØica menjaĆØa, koju zamenjuju polugice iza volana. Reventon prenosi snagu putem Å”estostepenog polu-automatika, koji je specijalno modifikovan za ovu priliku.
Ultimativno pitanje na koje je ponovo nemoguƦe dati odgovor: Da li je Lamborghini Reventon bolji od Bugatti-ja Veyron? Ono Å”to Bugatti ima, Reventon nema i obrnuto. Dakle, kupite oba! Ustvari ne možete, jer je Lambo veƦ rasprodat. I verovatno nemate toliko novca... Uprkos svim svojim nazovi >manama< i ĆØinjenicom da reĆØ >reventon< na Å”panskom znaĆØi >buÅ”na guma<, ovaj Lamborghini poseduje osobine koje bi ga mogle staviti na tron svih modela koji su ikada izaÅ”li iz pogona ove kompanije. Za mnoge je Reventon ipak jedan od najpoznatijih bikova, koji je 1943. godine ubio slavnog toreadora Feliksa Guzmana, Å”to je i originalno znaĆØenje naziva ovog supersportskog lepotana!Na kraju, pogledajte video koji su napravili kolege iz Popular Science magazina: