Informacije

Mazda 613.11.2007. @ 15:07:18
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Jedan od najzanimljivijih i, za┼íto ne re├Ži, najboljih automobila koji su vi├░eni na ovogodi┼ínjem salonu automobila u Frankfurtu je najnovija limuzina srednjeg segmenta tr┼żi┼íta, koja nam dolazi iz japanske Mazde. U pitanju je druga generacija popularnog modela oznake 6 (Atenza u Japanu), koji je pak daleki naslednik legendarne Mazde 626. Nakon nekoliko godina provedenih na tr┼żi┼ítu, prva >┼íestica< je uspela da prona├░e put do kupaca, jer je bila ne┼íto potpuno novo i sve┼że za razliku od 626. Ovaj model je nagovestio bolje dane za ovu japansku kompaniju i napravio potpuni zaokret u razmi┼íljanju Mazdinih direktora. Od jedne kvalitetne, ali realno dosadne ponude, oni su uveli potpuno novu gamu proizvoda, tj. automobila koji su bili sve┼żiji, agresivniji i u svakom pogledu bolji od svih do sada. Ideja podele automobila na one porodi├Ęne (323, 626, Xedos itd.) i na one sportske (MX-3, MX-5 itd.) je sada stavljena u jedan blender, gde smo za rezultat dobili automobile koji su me┼íavina svih dobrih osobina iz obe grupe. Ova druga generacija modela Mazda6, modela koji je bio vesnik promena u Mazdi, donosi jo┼í dalji napredak ove filozofije. Zajedno sa najnovijom >dvojkom<, ova limuzina je deo nove Zoom-Zoom porodice sportski orijentisanih modela ove renomirane japanske kompanije.
Prethodna Mazda6 je bila veliki novitet u ponudi i svojim upe├Ęatljivim detaljima je uspela dugo da se odr┼żi nepromenjenog izgleda. Tek skoro je iza┼íla (blago) restilizovana varijanta. Detalji poput smelih zadnjih svetlosnih grupa u Leksus-stilu, vrlo sportski profilisane karoserije, ali i zaista odli├Ęna ponuda prostora u kabini su sve stavke koje su pomalo izdvojile ovu Mazdinu limuzinu srednje klase. Danas, sa novim modelom, sve te dobre osobine su evoluirale. Karoserija je ve├Ža u svim pravcima ÔÇô du┼ża je za 6,5 cm (475,5), ┼íira za 1,5 cm (179,5) i vi┼ía za 0,5 cm (144,0). U ponudi su i karavan, kao i he├Ębek sa petoro vrata, koji su tako├░e ve├Ži po dimenzijama od prethodnika. Ipak, nije pove├Žanje dimenzija ono ┼íto ├Že biti najve├Ži novitet i prednost nove generacije. Njena najve├Ža prednost ├Že ipak biti dizajn. Sada tek vidimo da se isplati veliki broj koncept-studija, koje je Mazda prikazivala na svim ve├Žim svetskim salonima u protekle dve godine. Sassou, Senku, Kabura, Nagare, Hakaze, Ryuga, Taiki... U pitanju je zaista veliki broj prototipova, koji su svi imali svog udela u kreiranju ove nove Mazdine ponude, koja se trenutno sastoji iz novih modela Mazda2 i Mazda6.
Mazda6 jednostavno pleni svojim efektnim prednjim delom, koje je u opipljivu formu pretvorio poznati japanski dizajner Youichi Sato. Jajasto-obli prednji deo sadr┼żi elemente svetlosnih grupa koje podse├Žaju na karakteristi├Ęne isko┼íene o├Ęi, dok centralna linija preko haube nagla┼íava kljunasti zavr┼íetak na masci hladnjaka. Savr┼íeno fluidna forma nije naru┼íena nikakvim za┼ítitnim lajsnama, za ├Ęiju eliminaciju su se dizajneri o├Ęigledno izborili. Savr┼íena fluidnost dolazi do izra┼żaja sa strane. Vidi se jasan >rast< karoserije ka zadnjem delu, sa rastu├Žom i vrlo visokom >linijom struka<, ali i ru├Ęicama za otvaranje vrata, koje nisu postavljene na istom visinskom nivou. Na kraju, asimetri├Ęne sajtne ispod donje linije vrata su tako├░e detalj koji se isti├Ęe. Pozadina ovog automobila je ura├░ena u skladu sa efektnim prednjim delom, tako da je primetna filozofija simetrije. Isko┼íena svetla su opremljena sa LED tehnologijom, ┼íto je omogu├Žilo dizajnersko igranje sa mikro-oblicima u okviru istih. Vrlo visok zavr┼íetak karoserije je uslovio ugradnju tre├Žeg ko├Ęionog svetla na vrata prtlja┼żnika (sedan i he├Ębek), a koliko su bile odre┼íene ruke dizajnera pokazuje i detalj veli├Ęine zadnjeg branika. Njegova linije veze sa zadnjim krilom se zavr┼íava vrlo visoko, ├Ęak pri vrhu zadnjih svetala, ┼íto ostavlja zaista veliku povr┼íinu plastike branika. Sliku dopunjuju i simetri├Ęno postavljene izduvne cevi auspuha, koje ipak nisu dostupne u svim varijantama. ┼áto se karavana ti├Ęe, on je ipak ne┼íto mr┼íavijeg finalnog izgleda, barem otpozadi. Funkcionalnost i prakti├Ęnost su svakako njegove bitnije osobine, tako da >tanji< dizajn sigurno ne├Že smetati budu├Žim vlasnicima.
Gotovo svaki deo nove Mazde6 je unapre├░en u odnosu na prethodnika. Za koji god bitniji segment da se >uhvatite<, novi model je barem malo bolji. Ve├Ža karoserija omogu├Žava i ve├Že me├░uosovinsko rastojanje (272,5 cm; + 5 cm), ┼íto je dovelo do ve├Žeg komfora za putnike unutra. Konkretno, vi┼íe je mesta za noge putnika pozadi (+ 2 cm) i prostora za ramena, tako├░e na zadnjoj klupi (+ 1 cm). Unapre├░eno ogibljenje sa mulitlinkom E-tipa pozadi i visoko postavljenim duplim vilju┼íkama napred doprinosi sigurnijoj vo┼żnji pri ve├Žim brzinama i upravljivosti, a u kombinaciji sa novim amortizerima ÔÇô boljoj torzijonoj ├Ęvrstini i stabilnosti pri krivinama. Voza├Ę dobija modifikovanu letvu volana sa komfornijim uglom upravlja├Ęa, kao i bolju postavku sedenja. Ona omogu├Žava sveukupno bolju preglednost i vidljivost, gde treba spomenuti i unapre├░ene spolja┼ínje retrovizore. Od opreme, tu su noviteti poput nove klimatizacije oznake HVAC (>Heating Ventilating Air Condition<) sa dve zone, BOSE sound system, zatim nova, aktivna bi-ksenonska svetla, >keyless entry<, CF-Net komforne komande funkcija, Bluetooth sistem za mobilni telefon itd. Stavka je ├Ęak i dinami├Ęko osvetljenje komandne table, koje menja svoj intezitet prilikom pritiskanja tastera ili u odnosu na doba dana. Iako dosta toga dolazi u standardnoj opremi, zajedno sa brdom sigurnosne opreme (jastuci za voza├Ęa, suvoza├Ęa, zavese i oni u sedi┼ítima sa strane), kao i svim mogu├Žim elektronskim sistemima aktivne bezbednosti ÔÇô nova Mazda6 je ipak za nekih 35 kg lak┼ía u odnosu na prethodnika!
To je jedan od razloga za┼íto su motori u Mazdi sada vidljivo efikasniji. Za po├Ęetak, u ponudi ├Že se na├Ži ukupno ├Ęetiri agregata, od kojih jedan moderan dizela┼í. Tri od ├Ęetiri su poznata od ranije, dok je potpuno nov dvo-i-po-litra┼í sa ├Ęetiri cilindra, koji ├Že zameniti dosada┼ínji 2,3 16v benzinac. Ovaj agregat je ujedno i najsna┼żniji, ┼íto ├Že se kasnije promeniti sa uvo├░enjem ja├Ęeg V6 motora. Njegovih 170 KS je dovoljno za maksimalnih 220 km/h (217 km/h karavan), ali i manje od 9 sekundi od nule do stotke. Mazda se hvali ovim motorom jer ima veoma ravnu i konstantno visoku krivu obrtnog momenta (max. 226 Nm pri 4000 obrtaja), gde je preko 200 Nm dostupno ve├Ž oko 1300 obrtaja! U principu se sli├Ęno mo┼że re├Ži i za ostale motore, koji su poznati ali modifikovani, tj. pobolj┼íani za ovu priliku. Osnovni benzinac ├Že i dalje biti 1,8 16v sa 120 konja, ali sa ├Ęak 12% manjom potro┼ínjom goriva. Drugi u ponudi je 2,0 16v, sa 147 KS. Me├░utim, nama je svakako najzanimljiviji dvolitarski CD dizel sa 140 KS, koji ├Že sigurno biti nosilac prodaje u Evropi. Preciznije, Mazda o├Ęekuje da ├Že to biti ovaj dizel u karavanskoj izvedbi. Bilo kako bilo, svaka verzija je efikasnija od svog prethodnika, a zasluge tome idu manjoj masi vozila, modifikovanim motorima, ali i zaista sjajnom koeficijentu otpora vazduha od samo 0,27! Odatle i dobri podaci za ubrzanje i maksimalnu brzinu Mazde6, gde ve├Ž i bazni 1,8 16v mo┼że lako do├Ži do maksimalnih 200 km/h.
Sa ovom novom Mazdom oznake 6, tr┼żi┼íte evropskog D-segmenta odjednom postaje vrlo zanimljivo. Da budemo potpuno iskreni, otvoreni, mo┼żda pomalo i subjektivni ÔÇô pored ovog modela, uskoro ├Že se pojaviti i Citroen C5, kao i Honda Accord, koji ├Že zaista biti rame uz rame sa ovom Mazdom i svi oni ├Že ├Ęiniti jednu zaista izuzetnu tr┼żi┼ínu ponudu. Utisak je da u ovom trenutku >premijum-brendovi< poput Mercedes-a, Audi-ja i njima sli├Ęni nemaju adekvatan razlog za zna├Ęajno ve├Žu cenu njihovih automobila iz iste klase. ┼áto bi jedan A4 ili C-klasa bili toliko skuplji (maltene 10.000 evra u startu!) od Mazde6? Pogledajte samo ovu Mazdu, a verovatno ├Žete imati prilike da je vidite i u┼żivo u Beogradu, na predstoje├Žem sajmu. Sa cenom manjom od 25.000 evra, koliko bi verovatno ko┼ítala bazna Mazda6, kako bi opravdali odluku kupovine toliko skupljeg Audi-ja ili Mercedes-a? Jedino lojalno┼í├Žu brendu, ┼íto je sa aspekta normalnih shvatanja ┼żivota ÔÇô totalna glupost!