Informacije

Citroen C5 Airscape11.09.2007. @ 10:40:31
Galerija slika
Pošaljite komentar


Frankfurtski salon Ʀe ove jeseni biti centar evropske auto-industrije, zahvaljujuƦi velikom salonu automobila koji se tradicionalno održava svake druge godine. Ovoga puta je on posebno zanimljiv zbog zaista velikog broja premijera, ali prevashodno koncept-modela. Dakle, mnogi proizvoĆ°aĆØi nam pokazuju kako oni zamiÅ”ljaju svoju buduƦnost i buduƦnost auto-industrije uopÅ”te, bližu ili dalju. Uvek su zanimljiviji protoripovi koji praktiĆØno predstavljaju serijski automobil i takvih je ove jeseni bilo nekoliko prikazanih. Možda Ʀe najveƦe interesovanje javnosti privuƦi novi Citroen C5 Airscape, jer je ĆØak i iz naziva modela jasno da je on u velikoj meri finalna verzija nove generacije C5-ice.
Dobro, i ne baÅ”... Ne oĆØekujemo da sledeƦa generacija C5-ice, klasiĆØnog predstavnika evropske srednje klase (D-segment), baÅ” bude kabriolet. Lepa ideja i shodna avangardnoj tradiciji ovog proizvoĆ°aĆØa, ali se to ipak neƦe desiti. I pored toga, koncept C5 Airscape jasno pokazuje kako Ʀe izgledati novi C5. Dodajte pozadi joÅ” jedan par vrata, gore metalni krov i ā€“ to je to! Sa dizajnerske strane, C5 Airscape se uklapa u sve ono Å”to Citroen proklamuje ovih godina. UpeĆØatljiva >bumerang< prednja svetla su i dalje prisutna, sa sve karakteristiĆØnim izgledom prednje maske i velikim Citroen-ovim amblemom. Novitet je možda neÅ”to veƦi usisnik napred, kao i linija struka koja vuĆØe poveƦe udubljenje u karoseriju. U svakom sluĆØaju, to je komercijalan dizajn veoma blizu serijske varijante. Možda su neki oĆØekvali i viÅ”e od jednog Citroen-a kome joÅ” uvek ne cvetaju ruže i koji je pre nekoliko godina ipak izbacio smeli heĆØbek C4. Ovom prilikom Ʀemo spomenuti i da ovaj model, tj. dizajn njegovog zadnjeg dela liĆØi na jedan BMW. Tu prednjaĆØe zadnje svetlosne grupe, koje podseƦaju na najnoviji BMW Serije 1 Coupe, koji je takoĆ°e doživeo premijeru na ovogodiÅ”njem frankfurtskom salonu. To svakako nije loÅ”e, stop-svetla sa LED tehnologijom izgledaju vrlo atraktivno. Opet, možda ne toliko Citroen-ski avangardno, ali u svakom sluĆØaju lepo i efektno.
Kao Å”to ste veƦ imali prilike da zakljuĆØite, Citroen C5 Airscape je jedan klasiĆØan kabriolet, kako Francuzi kažu, najlepÅ”a moguƦa forma jednog automobila. Interesantno je da se inženjeri nisu odluĆØili za upotrebu metalnog sklopivog krova (kupe-kabrio varijanta), veƦ je na ovom konceptu prisutan onaj obiĆØan, platneni. Kako sve ne bi bilo baÅ” toliko klasiĆØno, platnenom krovu je pridodat jedan mali stakleni deo pri spoju sa Å”oferÅ”ajbnom. Velika povrÅ”ina platna zaklapa putniĆØku kabinu u koju može da se smesti do ĆØetiri putnika. ƈitav enterijer je odraĆ°en u neÅ”to tamnijoj braon nijansi povrÅ”ina, a dominira vrlo robusna koža prožeta svetlim Å”avovima. ƈak i unutra je dizajn nekako umeren, nalik na serijski... Od modela C4 i C6 je preuzet koncept fiksnog srediÅ”njeg dela upravljaĆØa, koji obiluje raznoraznim komandama. Pored konkavnog oblika zadnjeg stakla, od C6-ice su preuzete i komande audio i klima-ureĆ°aja. Ako ne raĆØunamo interesantno pozicionirane ventilacione otvore, dizajn komandne table je veƦ viĆ°en.
NiÅ”ta od Å”aÅ”avog dizajna, ali zato ima par takvih tehniĆØkih novotarija. Pre svega, tu je težnja Citroen-a za potpunim iskoriÅ”Ć¦enjem raspoložive energije u vožnji. Naime, energija nastala koĆØenjem ili bilo kojom vrstom deakcelerizacije se pretvara u elektriĆØnu i automatski napaja >onboard network<, odnosno navigaciju, klimu, radio itd. TakoĆ°e, kada stojite ili se sa C5 Airscape kreƦete brzinom manjom od 6 km/h, automatski se gasi motor i tako doprinosi ekonomiĆØnosti i zaÅ”titi životne okoline. Ovo sve zahvaljujuƦi sistemu koji je zanimljivog naziva - >UrbanHybrid<. Nažalost, nismo uspeli da naĆ°emo podatak koliko grama CO2 po preĆ°enom kilometru emituje motor ovog Citroen-a. InaĆØe, u pitanju je novi Å”estocilindriĆØni V6 HDi dizel, sa 2,7 litara radne zapremine. Maksimalna snaga je 208 KS i 440 Nm pri 1900 obrtaja, koja se prenosi putem automatskog menjaĆØa sa Å”est brzina. Primena partikularnog filtera ĆØaĆ°i sigurno smanjuje broj CO2 ĆØestica u katalizatoru/auspuhu, kao i sama ĆØinjenica da se auto gasi kada niste u pokretu. Od ostalih zanimljivih tehnologija primenjenih na ovom modelu izdvajamo SnowMotion Traction Control, koji omoguƦava maksimalnu moguƦu vezu sa podlogom kada ona postane klizava (sneg, kiÅ”a, blato itd.). TakoĆ°e, u okviru optimizacije rada HDi agregata, inkorporiran je i ureĆ°aj koji pospeÅ”uje trenutni, brzi start. Start ne samo iz faze mirovanja, veƦ i u sluĆØajevima preticanja. Ovo je neÅ”to sliĆØno >kick-down< ureĆ°aju, koji se primenjuje u neÅ”to skupljim modelima VW grupacije.
Serijska varijanta Citroen-ovog modela C5 se oĆØekuje tokom sledeƦe godine, možda veƦ i na ženevskom salonu. Na osnovu onoga Å”ta možemo videti na ovom koncept-vozilu, zakljuĆØujemo da Ʀe sudbina druge generacije C5-ice sigurno biti svetlija od prethodnika, mada to i nije posebno teÅ”ko za postiƦi. TeÅ”ko Ʀe Citroen ponoviti onakav neuspeh, mada mi joÅ” uvek glasamo za to da se u njihovu ponudu (makar i kao dodatna oprema) vrati neka varijanta vazduÅ”nog veÅ”anja. Prvi Citroen C5 je, iako tržiÅ”ni promaÅ”aj, ujedno bio i poslednji model sa takvim ogibljenjem, Å”to je bila prava retkost i luksuz ĆØak i u srednjoj evropskoj klasi automobila.


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00