Informacije

Jaguar XF28.08.2007. @ 15:54:09
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Ovo je ta├Ęka prelamanja za britansku kompaniju. Gotovo sva raspolo┼żiva sredstva (koja su bila dostupna od Ford-a, vlasnika Jaguar-a) su ulo┼żena u projekat modela XF i od njega se zaista mnogo o├Ęekuje. Iz tog razloga, ovo je verovatno najbolji Jaguar koji je predstavljen u poslednjih desetak godina. To barem po onome ┼íta smo mogli da pro├Ęitamo sa papira, po┼íto je na dana┼ínji dan i sama fabrika zvani├Ęno objavila podatke i fotografije ovog novog automobila.
Jaguar XF je novi po├Ęetak za Britance i predstavlja >kupeoliki< sedan sa ├Ęetvoro vrata. Dakle, nakon modela XK, koji je aktuelan ve├Ž vi┼íe od jedne decenije, ovo je drugi Jaguar-ov model koji je u potpunosti sportski orijentisan. Za razliku od samog XK, novi XF ├Že biti mnogo komforniji i mo├Ži ├Že u kabinu da primi do pet putnika. Kako je sam oblik karoserije nalik revolucionarnom Mercedes-u CLS, pozadi verovatno nema onoliko mesta koliko u luksuznoj XJ-seriji, ali sportski agresivan dizajn je ona karta na koju u Jaguar-u igraju. Na fotografijama ovog sada serijskog modela vidimo da su ┼żelje da ├Že XF zadr┼żati sve detalje sa koncept-modela, koji je po prvi put prezentiran na ovogodi┼ínjem ┼żenevskom salonu, ipak ostale neusli┼íene. Verujemo da ├Že mnogima smetati taj diskutabilan dizajn prednjeg dela. Ostatak karoserije je definitivno preuzet od majke-kompanije Ford, ├Ęiji novi >kinetic< pravac dizajna o├Ęigledno ima uticaj na sve firme iz grupe. Novi Ford Mondeo je sigurno bio uzor Jaguar-ovom XF-u. Pozadi je koncept, naravno, preuzet od Aston Martin-a, ├Ęije kombinacije linija i povr┼íina ne mogu da >omanu<. Kao ├Ęitav sklop to sve deluje zanimljivo, lepo i agresivno. Jedino ┼íto nas sa ove ta├Ęke gledi┼íta mu├Ęi jeste to ┼íto XF nekako previ┼íe izgleda kao >prenabud┼żena< varijanta upravo Ford-ovog Mondea. Sa du┼żinom manjom od pet metara, ┼íirinom koja iznosi 1,88 m i visinom od 1,46 m, ne ulazi ba┼í u klasu neke S-klase, Bentlija Silver Spur ili ve├Ž nekoliko godina lidera u ovoj egzoti├Ęnoj klasi sportsko-luksuznih sedana ÔÇô Maserati-ja Quattroporte. Jaguar XF ├Že nekako ostati u kategoriji Mercedes-a CLS i, eventualno, budu├Žeg Volkswagen Passat Coupe-a. Dakle, ni┼íta vi┼íe od jednog Audi-ja A6, BMW-a serije 5 ili Mercedes-ove E-klase.
Ipak, treba ceniti veliki trud koji su Britanci ulo┼żili u ovaj automobil. ├łak su poku┼íali i da naprave solidnu novotariju u vidu po-prvi-put-vi├░ene rotiraju├Že komande automatskog menja├Ęa. Naravno, to zahteva elektronsku kontrolu transmisionih sklopova, ┼íto je u principu ono ┼íto u ovoj pri├Ęi treba da se ceni. >Jaguar Drive Selector< je naziv ovog noviteta, koji je pak nadle┼żan za sistem znan kao >Jaguar Sequential Shift<. Njegova prednost u odnosu na sli├Ęne sekvencijalne sisteme jeste posebna mogu├Žnost adaptivnosti. Povezan je sa velikim brojem senzora i postoje├Žih sistema koji su bitni za pravilnu vo┼żnju automobila, ┼íto bi trebalo da obe├Ža fleksibilnije i efikasnije iskori┼í├Ževanje pogonskog agregata putem ovog sekvencijalnog menja├Ęa. Konkretno, to ┼íto se modovi menjaju putem jednostavnog rotiranja velikog >kruga< ba┼í i ne deluje kao neki ogroman novitet. Nadamo se da je sam menja├Ę dovoljno efikasan, kako budu├Ži voza├Ęi ipak ne bi po┼żeleli dobru, staru ru├Ęicu nazad... Ako ni┼íta, sve to lepo izgleda. I ide serijski u svaki XF! Generalno, enterijer je veoma dobro odra├░en, sa vrlo diskretno postavljenim elementima. Isti├Ęu se sa ukusom postavljene drvene i aluminijumske povr┼íine, sve u kombinaciji sa najfinijom ko┼żom. Kako bi pokazali da Jaguar vi┼íe nije samo marka koja se vezuje za tradiciju i staromodnu eleganciju, ugra├░en je i veliki >touch-screen<, koji je centar ve├Žine funkcija bitne za putnike unutra, a ujedno predstavlja plejer za sna┼żni audio ure├░aj i interfejs za klimatizaciju. Uz doplatu on mo┼że biti i marke >Bowers & Wilkins<, gde ├Že putnici imati prilike da u┼żivaju u savr┼íeno kristalnom zvuku sa mnogobrojnih zvu├Ęnika, kao i u posebnim Bluetooth opcijama za telefon i druge eksterne ure├░aje. ┼áto se same opreme ti├Ęe, ona ├Že biti raspore├░ena u tri linije: Premium, Luxury i SV8 (rezervisana isklju├Ęivo za model sa najsna┼żnijim motorom u ponudi). Jo┼í uvek nije formirana precizna lista, ali se zna da ├Že varijacije biti kod aluminijumskih felni (od 17 do 20 in├Ęa), nekoliko vrsta ko┼ża i boja enterijera itd.
Kada se malo zagleda ispod karoserije, dolazimo do zaklju├Ęka da ├Že Jaguar imati jo┼í dosta posla kako bi se adekvatno borio sa globalnom konkurencijom. ┼áasija je koncepcijski definitivno u samom svetskom vrhu po pitanju torzione ├Ęvrstine, svi mi znamo kako to Englezi dobro rade, ali ÔÇô nema aluminijuma. Rezultat toga je ve├Ža masa od ve├Žine konkurenata. Model sa najmanjim motorom ├Že biti najlak┼íi u gami sa 1679 kg, dok ├Že najte┼żi biti i najbolji model u ponudi ÔÇô 1842 kg! Svakako da brojke nisu naivne. ┼áto se samih motora ti├Ęe, tu nema nekih mnogo velikih iznena├░enja. Mo┼żda ├Že neke iznenaditi sna┼żan >common-rail< dizel, ali to je danas definitivno potreba na evropskom tr┼żi┼ítu. On je zapremine 2,7 litra, ima 6 cilindara, 210 konjskih snaga i razvija maksimalnih 230 km/h. Potro┼ínja ├Že retko prelaziti deset litara na sto pre├░enih kilometara, ali je ipak pitanje ko bi ┼żeleo (jo┼í uvek) brundaju├Ži zvuk dizela iz svog potpuno novog Jaguara?! Sre├Žom pa su tu i benzinske opcije. Najmanji, a ujedno i onaj najlak┼íi model o kojem smo gore pri├Ęali, je trolitarski V6 sa 241 KS. Ubrzanje do sto i maksimalna brzina su mu ne┼íto bolji od dizela, pa je i ovaj, takore├Ži osnovni model veoma zahvalan u eksploataciji. Naravno, V8-ice se ne mogu zaobi├Ži, pa tako i novi XF ima ├Ęak dva ovakva motora u ponudi (jedini koji su u ponudi za ameri├Ęko tr┼żi┼íte). Jedan je atmosferski sa trista, dok drugi doprema vazduh ka motoru putem >super├Ęard┼żera< i poseduje svih ├Ęetristo dvadeset konja! Oba imaju limitiranu maksimalnu brzinu na 250 km/h, dok sna┼żniji (SV8) ubrzava do stotke za samo 5,1 sekundu, ┼íto je za 1,4 sekunde bolje od slabije V8-ice.
Interesantno je da su cene u Velikoj Britaniji ve├Ž saop┼ítene, iako ├Že XF u prodaju tek krajem marta slede├Že godine. Najslabiji benzinac i dizel ├Že ko┼ítati isto, prevedeno u evre negde oko 49 hiljada. Imaju├Ži u vidu da su to cene u Britaniji, mo┼że se o├Ęekivati da u nekim evropskim zemljama ona bude ├Ęak i ni┼ża, ┼íto bi za ovakav (revolucionaran) Jaguar bila sasvim prihvatljiva svota novca. V8 bez >├Ęard┼żera< ├Že ko┼ítati oko 67.000, dok je najskuplji, naravno, V8 sa supercharger-om i ko┼íta ne┼íto malo preko 80.000 evra. Nakon cele ove pri├Ęe nekako jo┼í uvek ostajemo pod utiskom pomalo neskladnog i nelogi├Ęnog prednjeg dela ovog automobila, za kojeg se nadamo da ne├Že pro├Ži isto kao i S-Type, model koji sada odlazi u (ne)zaslu┼żenu penziju. Na kraju, evo i kratkog videa kojeg su napravili momci iz poznatog Car Magazine-a:

KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00