Informacije

Peugeot 30822.08.2007. @ 16:11:18
Galerija slika
Pošaljite komentar


Iako se zna skoro sve o novom Peugeot-u 308, njegova svetska premijera biƦe održana tek u septembru na nemaĆØkom tlu. Pretpremijera je bila namenjena samo za gledanje i prvo uopznavanje novog lava. Pojava Peugeot-a 307 pre Å”est godina je bila svojevrsna revolucija u tzv. Golf klasi. SruÅ”eni su neki temeljni kriterijumi koje je postavio narodni auto iz Wolfsburga i pokazalo se da je hrabrost odgovornih ljudi u Peugeot-u bila i viÅ”e nego ĆØvrsto utemeljena. Te 2001. godine se to možda nije ĆØinilo takvime i postavljati nova pravila ruÅ”eƦi postojeƦa, opÅ”te prihvaƦena, moglo se graniĆØiti s ludoÅ”Ć¦u i potencijalnim neuspehom. Preko tri miliona prodatih primeraka modela 307 pokazali su da je tržiÅ”te bilo spremno za promene i prihvaƦanje inovativne koncepcije poluvisoke arhitekture ili narodskije reĆØeno, jednovolumenski karakter u C segmentu. Peugeot 307 je iza sebe ostavio celi niz karoserijskih izvedbi, a novi model za poĆØetak dolazi s troje i petoro vrata, a najavljen je i koncept karavana. Nakon Å”to se iscrpila brojka sedam, 308 je prvi serijski model koji iza nule donosi broj osam.
Peugeot 308 predstavlja vidljiv evolucijski pomak koji zadržava neke važne posebnosti modela 307, donosi karakteristike uvedene na modelima 207 i 407 i sve zajedno ih sjedinjuje u potpuno novom modelu, razvijenom s ogromnom pažnjom i posebno posveƦenom kvalitetu i zaÅ”titi okoline. ƈak 99% materijala koriÅ”Ć¦enih za proizvodnju 308 može se reciklirati i ponovo upotrebiti, Michelin je razvio posebne Energy Saver gume, a najslabiji od tri dostupna HDi motora ispuÅ”ta samo 120 g CO2 po jednom kilometru. Cilj projekta nazvanog T7 bio je podiƦi najbolje osobine 307-ice na znaĆØajno veƦi nivo. Model 308 je napravljen na platformi 307 i na temeljima njegove arhitekture oko koje su se radile sve nove studije/koncept-modeli. PoĆØeci radova oko stila buduƦe 308-ice krenuli su joÅ” krajem 2003. godine, zajedno s konceptnim 907, predstavljenim 2005. godine u Parizu. Spreda je 308 pravi predstavnik Peugeot-ove porodice i jedna dobro usklaĆ°ena kompilacija elemenata 207 i 407. Posebno se istiĆØu velik otvor za dovod vazduha uveden na modelu 407, a i svetla za maglu (originalno zamiÅ”ljena za 907) su verno preslikana s Pežoove uspeÅ”ne limuzine. Zadržana je poluvisoka arhitektura karoserije, ali auto izgleda manje jednovolumenski, posebno izvedba s troje vrata, mnogo manje nego li je to bio 307.
Vodoravne linije dominiraju zadnjim krajem, vizuelno produžujuƦi auto, ali tu i velik i nisko postavljen branik ima svoj deo zasluga. Kod viÅ”e rangiranih modela postavljen je i difuzor s dva hromirana dodatka na izduvnim cevima. Zadnja High-Tech svetla imaju dijagonalne trake kao i kod 307 CC, ali i kod nekadaÅ”njeg 504 coupĆ© cabrioleta iz 1969. godine. Dojam koji ostavlja 308 je da se svaki vidljivi detalj pažljivo prouĆØio i razvio u saradnji dizajnera i inženjera. Peugeot 308 je duži za 74 mm ĆØime se dobilo dosta na bezbednosti. Za 85 mm veƦa Å”irina (181,5 cm !) takoĆ°e doprinosi lateralnoj pasivnoj sigurnosti i poveƦanju prostora u putniĆØkoj kabini. Zbog dizajnerskih zahteva, ali i poboljÅ”anja aerodinamike, 308 je niži za 12 mm od svog prethodnika. ProÅ”iren je i trag toĆØkova - 30 mm spreda i 16 mm pozadi.
Sa 3,60 kvadratnih metara ostakljenih povrÅ”ina (kod izvedbe s petoro vrata), 308 nema konkurenta u segmentu i nudi putnicima obilje svetlosti. Dodatkom staklenog panoramskog krova ukupna staklena povrÅ”ina raste ĆØak na 4,86 kvadrata! ZaÅ”tita od prejakog sunca ili samo moguƦnost kontole propuÅ”tanja željene koliĆØine svetla omoguƦena je sa dve klizne roletne. PolupoviÅ”ena arhitektura omoguƦila je organizaciju putniĆØkog prostora u smeru pružanja najviÅ”e udobnosti tokom vožnje i putovanja. UnutraÅ”njost nudi prostor za pet putnika i prtljažni prostor zapremine od 430 litara, sa moguƦnoÅ”Ć¦u poveƦanja do 1398 litara, zavisno od položaja deljive zadnje klupe (u promeru 60:40). Prednja sediÅ”ta su oblikovana kako bi zadovoljila stroge zahteve oko udobnosti i potpore telu, ali bez oduzimanja efektivnog prostora. Postavljena su 15 mm niže nego kod 307, stvarajuƦi veƦi utisak vožnje limuzine nego klasiĆØnog jednovolumena. MoguƦe je potpuno pomicanje za 50 mm, preciznije 13 mm prema gore i 37 mm prema dole iz nekog srediÅ”njeg položaja, te ukupno 230 mm u smeru napred-nazad. ZahvaljujuƦi kompaktnim dimenzijama prednjih sediÅ”ta i poviÅ”enom položaju zadnjih, stvoren je efekat amfiteatra sa boljom vidljivoÅ”Ć¦u i veƦom prostranoÅ”Ć¦u za noge putnika pozadi. Å to se komandne table tiĆØe, okrugli meraĆØi su vrlo lepo dizajnirani, izmeĆ°u kojih je kao novitet postavljen ekran sa putnim raĆØunarom, raznim upozorenjima i tempomatom. Novosti (za Peugeot) su impulsni pokazivaĆØi smera, a poput C4 tako je sada i 308 dobio upozorenje nenamernog prelaženja crte na putu (kada nije ukljuĆØen pokazivaĆØ smera), koje se aktivira pri brzinama veƦim od 80 km/h.
Peugeot 308 Ʀe prema izboru motora i menaĆØa biti na raspolaganju u 10 razliĆØitih izvedbi. Nakon svetske premijere biƦe ih u startu ĆØetiri, dok Ʀe se na ostale morati priĆØekati kraƦe vreme. U ponudi Ʀe biti tri benzinska motora razvijena u saradnji grupacije PSA i BMW-a, te tri HDi dizelska motora. Odmah Ʀe se moƦi kupiti 1,6-litreni VT-i sa 120 KS, povezan sa ruĆØnim 5-brzinskim menjaĆØem, a takoĆ°e i 1,6-litreni THP sa 150 KS, isto povezan sa ruĆØnim menjaĆØem. Ovi motori Ʀe se ubrzo nuditi i sa 4-brzinskim automatikom, a u ponudu Ʀe vrlo brzo i osnovni benzinac 1.4 VT-i sa manuelnim menjaĆØem. Zanimljivo je spomenuti kako Peugeot uz benzinske motore ne predviĆ°a menjaĆØ sa 6 brzina prenosa. NeÅ”to je drugaĆØija situacija s ponudom HDi motora. Odmah po lansiranju biƦe dostupna snažnija izvedba 1,6-litrenog HDi motora sa 110 KS i petobrzinskim menjaĆØem (kasnije i sa elektronski-kontrolisanim poluautomatikom sa Å”est brzina), kao i dvolitreni HDi sa 136 KS i manuelnim 6-brzinskim menjaĆØem. U planu za kasnije su slabiji 1.6 HDI s 90 KS i dvolitreni sa 6-brzinskim automatikom. Najslabiji HDi ima turbopunjaĆØ fiksne geometrije i pri proseĆØnoj potroÅ”nji ispuÅ”ta samo 120 g/km CO2, Å”to je dobrano u rangu EURO5 normi. Za proizvodnju 308 su odabrane fabrike u Sochaux-u i Mulhouse-u.Kupcima Ʀe na izboru biti 12 boja karoserije, pet paketa opreme (Confort, Confort Pack, Premium, Premium Pack i Feline) i razliĆØite moguƦnosti izbora materijala unutraÅ”njosti, ukljuĆØujuƦi tu i kožu koja Ʀe na posebnim modelima konkretno pokazati kako Ʀe Peugeot sa novim 308 igrati i na kartu ekskluzivnosti. ZaÅ”tita putnika je, naravno, na nivou oĆØekivanih pet Euro NCAP zvezdica. Novi Peugeot 308 Ʀe na glavnim evropskim tržiÅ”tima biti komercijalizovan od 20. septembra kad poĆØnije prodaja u Francuskoj, dok Ʀe aktuelni, restilizovani 307 biti u proizvodnji do kraja godine.ViÅ”e fotografija nove 308-ice možete naƦi u GALERIJI, koja prati ovaj tekst!Autor: Shele


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00