Informacije

Mercedes Ocean Drive Concept07.01.2007. @ 00:23:33
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Velike automobilske kompanije su izgleda malo presu┼íile sa novim idejama. Dana┼ínje osnovno pravilo za uspeh na tr┼żi┼ítu jeste ÔÇô kreirati ga. Dakle, ako mo┼żete da ponudite ne┼íto sasvim novo, ne┼íto ┼íto niko nije ponudio do sada, onda ste na dobrom putu ka velikoj zaradi. Naravno, taj novitet mora da ima barem nekog smisla i da ljudi konkretno mogu da vide sebe kao vlasnika istog. Postoji nekoliko uspe┼ínih primera ovakve strategije, kao recimo ┼ákodin novi model Roomster, koji je objedinio prostrani enterijer, malu karoseriju i nisku cenu proizvoda. Sa druge strane imamo npr. Opelovu Zafiru OPC, kao najbr┼żi serijski mini-ven na svetu, sa sedam sedi┼íta! Roomster je dospeo na visoko ├Ęetvrto mesto u zvani├Ęnom izboru za evropski automobil 2007., dok je Zafira OPC, eto, do┼żivela i svoju drugu generaciju, kao rezultat dobre prodaje prethodnika. Me├░utim, ovaj princip je danas uzeo velikog maha i sada imamo gomilu novih ideja, kojima proizvo├░a├Ęi ┼żele kreirati svoj deo tr┼żi┼íta u kojem ├Že suvereno vladati. Pored uspe┼ínih primera ovakve politike, uvek postoje i oni neuspe┼íni, kao npr. Opel Signum zajedno sa Fiatovom novom Kromom. Nema├Ęki Mercedes ├Že na predstoje├Žem salonu automobila u Detroitu predstaviti svoje vi├░enje super-luksuznog automobila, vode├Ži se po ovom spomenutom principu. Oni, naime, bogatoj klijenteli predla┼żu luksuzni kabriolet sa ├Ęetvoro vrata kao ultimativan izraz presti┼ża ÔÇô Mercedes Ocean Drive Concept.
Iz samog naziva vidi se da ├Že ovaj automobil, ako ikada bude u┼íao u serijsku proizvodnju, biti namenjen isklju├Ęivo ameri├Ękom tr┼żi┼ítu. Amerikanci ne mogu da shvate o ├Ęemu se radi iz eventualne oznake GLK, MLK, >trange-frange<, itd., ve├Ž sve to lepo mora da im se napi┼íe. Zato naziv >Ocean Drive< asocira na uzbudljivu i nezaboravnu vo┼żnju krivudavim, brdskim putevima tik uz (Tihi) okean. >Let The Sunshine In Concept< ili >Be More Seen When Cruisin Concept< su tako├░e mogli biti odgovaraju├Ži nazivi. Bilo kako bilo, kao ┼íto prva re├Ęenica ovog teksta ka┼że, izgleda da se malo presu┼íilo sa novim idejama. Kabriolet sa ├Ęetvoro vrata jeste ne┼íto potpuno novo i nikad vi├░eno (ako izuzmemo Pe┼żoov 407 kabrio sa pariskog salona), ali pravo pitanje je koliko je onih koji takav koncept vide kao privla├Ęan. Ruku na srce, u Mercedes-u se nisu ba┼í previ┼íe trudili da naprave potpuno jedinstven automobil. Kao ┼íto je i ranije najavljivano, ovaj koncept se u celosti bazira na aktuelnoj, luksuznoj S-klasi i to verziji sa ve├Žim me├░uosovinskim rastojanjem. Razlike u odnosu na serijski model se mogu meriti u detaljima. Napred je postavljena ne┼íto ve├Ža maska hladnjaka tradicionalnog dizajna, a izgleda da se u budu├Žnosti ne ra├Ęuna na prednje tablice, s obzirom da na ovom modelu prostora za njih nema. Kao po pravilu za sve novije prototipove, prednja svetla su ura├░ena u LED tehnologiji, koju definitivno mo┼żemo o├Ęekivati u skorije vreme i na serijskim modelima. Po na┼íoj proceni, slede├Ža generacija Mercedes-ove S-klase mogla bi da bude prva sa takvim farovima. Poseban odraz elegancije jeste dvobojna karoserija, sa vrlo komplementarnim be┼ż nijansama. Na┼żalost, ovu komplementarnost i harmoniju pomalo naru┼íava potpuno crni krov koji, kada je postavljen, zatvara veliku povr┼íinu i poprili├Ęno >upada u oko<. B i C stubovi ne postoje, pa se stoga prozori zatvaraju skroz jedan uz drugi. Zadnji deo automobila je skoro isti kao i kod S-klase, sa samo nekoliko manjih modifikacija. >Ta├Ęku na i< stavljaju velike felne promera 20 in├Ęa, koje su direktno preuzete sa serijskog modela.
Enterijer modela bi trebalo da pru┼ża savr┼íenu udobnost za ├Ęetvoro. S obzirom da je u pitanju verzija sa du┼żim me├░uosovinskim rastojanjem (ukupna du┼żina 5163 mm), prostora sigurno ima dovoljno. Me├░utim, veliko je pitanje koliko komforno mo┼że biti na zadnjim sedi┼ítima pri ve├Žim brzinama, dok je krov spu┼íten? U kompaniji isti├Ęu da su na sva ├Ęetiri sedi┼íta montirali tzv. AIRSCARF (vazdu┼íni ┼íal, prev. engl.), koji omogu├Žava vo┼żnju otvorenim krovom i u hladnijim periodima. Ovaj sistem je prvi put vi├░en u aktuelnom roudsteru Mercedes SLK i zasniva se na posebnom greja├Ęu i ventilatoru, koji su povezani sa krajnjim otvorom na samim sedi┼ítima, u predelu vrata. Tako AIRSCARF kroz te otvore na sedi┼ítima osloba├░a topao vazduh, koji elimini┼íe temperaturne razlike. Ipak, ovo re┼íenje ne obja┼ínjava kako putnike pozadi za┼ítititi od udara vetra pri br┼żoj vo┼żnji. Na standardnim kabrioletima se to koliko-toliko uspe┼íno re┼íava primenom re┼íetke, tj. zastora koji se izvla├Ęi iza samih glava putnika sa zadnjih sedi┼íta. Tako ne┼íto se za sada ni ne spominje kod Ocean Drive koncepta, a i pitanje je da li bi i koliko bilo efikasno. Ovaj model se tehni├Ęki zasniva na serijskoj varijanti Mercedes-ove S klase, preciznije modela S600. Dakle, pod haubom je mo├Žni V12 sa 5,5 litara radne zapremine, koji osloba├░a maksimalnih 500 KS. Sve ┼íto opciono mo┼żete naru├Ęiti za S600, dostupno je na ovom >one-off< prototipu. Ovo ka┼żemo jer ├Že to (za sada) biti jedini model koji ├Že ikada biti proizveden, a na ├Ęelnicima DaimlerChrysler korporacije je da odlu├Ęe da li da daju zeleno svetlo za kasniju eventualnu serijsku proizvodnju.
Mnogi ka┼żu, pa ├Ęak i u samom Mercedes-ovom zvani├Ęnom saop┼ítenju pi┼íe, da je Mercedes Ocean Drive Concept zapravo samo jedna dizajnerska igra. Mislite da i mi smatramo isto, a da ipak pi┼íemo ne┼íto obimniji tekst upravo o ovom modelu? Naravno da ne mislimo tako, s obzirom da u svetu ve├Ž postoji izvestan broj specijalno naru├Ęenih limuzina, koje su konvertovane u kabriolete. To su naj├Ęe┼í├Že Mercedes-ovi automobili - S-klasa ili Maybach. Najbolji primer jeste ameri├Ęka kompanija Von Genaddi Design, koja u svojoj zvani├Ęnoj ponudi ima konvertovanje Maybach-a 57 u kabriolet sa ├Ęetvoro vrata. Upravo je odavde stigla ideja Mercedes-u, koja se, eto, ipak realizovala i bi├Že prikazana na salonu u Detroitu.


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00