Informacije

Ferrari 599 GTB Fiorano07.05.2006. @ 18:09:53
Galerija slika
Pošaljite komentar


JoÅ” jedan u nizu novih modela automobila koji ima moguƦnost direktnog povezivanja audio-ureĆ°aja sa iPod mp3 plejerom. Ali, daleko da je to najvažniji novitet koji nam stiže iz Ferrari-ja. Italijani su se konaĆØno odluĆØili za zamenu modela 575 Maranello, koji je i sam deo kultne GT serije sportskih modela koji Ferrari neguje veƦ veoma dugi niz godina. Najnoviji Gran Turismo, punog naziva F599 GTB Fiorano, je tu da opravda nebeski visoka oĆØekivanja trkaĆØki raspoloženih kupaca. Nakon prve prezentacije održane u Ženevi, na redovnom salonu automobila, sasvim sam siguran da Ʀe novi 599 biti i viÅ”e nego dostojan zamenik popularnog 575 Maranello.


Pored podrÅ”ke za iPod, ovaj model karakteriÅ”u i brojne druge, nikad viĆ°ene novotarije. Novo inteligentno ogibljenje, sportska elektronska kontrola trakcije, modifikovani >e-diff< sistem diferencijala, 100ms semiautomatski menjaĆØ... moglo bi dugo da se nabraja. Ali, krenimo nekim redom. Atraktivan izgled modelu 599 GTB je podario studio Pininfarina, pod patronažom Ferarijevog stiliste Frenka Stivensona. IstiĆØe se izrazito dugaĆØka hauba, pod kojom se nalazi veliki i snažni V12 agregat. Zbog tog efekta, ĆØitav automobil veoma podseƦa na poznatu Dejtonu (365 GTC), koja je bila popularna poĆØetkom sedamdesetih godina proÅ”log veka. Zbog ovakve haube, mesta ima samo za dvoje, uz prtljažnik smeÅ”nih dimenzija. Svakako da ne treba dužiti priĆØu o izgledu jednog Ferrari-ja, tu nikad nema greÅ”ke! I da nema nikakvu oznaku, odmah biste znali da je reĆØ o automobilu sa znakom propetog konja... Mnogo važnija je tehniĆØka strana priĆØe. Kao Å”to rekoh, ispod haube se nalazi veliki V12, preuzet iz Enca. Sa ukupno 5,99 litara zapremine (odatle i sam naziv), oslobaĆ°a se maksimalnih 620 KS uz 608 Nm obrtnog momenta. Ako imamo u vidu da je, zahvaljujuƦi veƦoj primeni aluminijuma u izradi, težina u odnosu na 575 Maranello redukovana za gotovo 150 kg, ubrzanje od 0 ā€“ 100 km/h koje iznosi 3,7 sekundi uopÅ”te ne treba da ĆØudi. Maksimalna brzina je preko 330 km/h i joÅ” uvek nije zvaniĆØno potvrĆ°ena. Filozofija prilikom inžinjeringa je bila da se kupcima konaĆØno ponudi neÅ”to adekvatno nekadaÅ”njem modelu F40, koji je uglavnom najbolji reper za poreĆ°enja. Uz naporan rad i primenom brojnih novih reÅ”enja, uglavnom preuzetih sa Formule 1, inženjeri su doÅ”li do nekoliko vrlo bitnih sistema koji Ʀe u buduƦnosti ĆØiniti da Ferrari-jevi modeli uvek budu za korak ispred ostalih.


Pored snažnog motora, koji je najjaĆØi V12 koji je ikada ugraĆ°ivan u serijski model Ferarija (103 KS po litri), moralo se poraditi i u domenu kontrole sve te snage. Naravno, Ferrari ima ogromno iskustvo sa trka Formule 1, pa su odatle preuzeli nekoliko idejnih reÅ”enja. MeĆ°u njima, treba posebno istaƦi >F1-SuperFast< sistem transmisije. Ovo je zapravo nastavak rada sa menjaĆØem koji je svoju primenu naÅ”ao i u modelu F430. Sada je promena brzine joÅ” veƦa (100ms) i menjaĆØ je u direktnoj vezi sa sistemom trakcije. Stoga, vozaĆØ može birati nekoliko modova, raĆØunajuƦi tu i potpuni automatik, kao i atraktivni >Launch Control<. Spomenuli smo sistem elektronske kontrole trakcije (>Traction Control<), koji je zvaniĆØnog >F1-Trac< naziva. Ovaj novitet omoguƦava idealno ponaÅ”anje automobila u sportskoj vožnji, prilikom ubrzavanja, naglog skretanja i tome sliĆØno. To se postiže kompjuterskom obradom podataka i odreĆ°ivanjem snage koja je prisutna na svakom toĆØku, i to u svakom trenutku. U Ferariju kažu da su rezultati fascinantni i da su postigli ubrzanja i do 20% bolja u poreĆ°enju sa standardnim sistemima kontrole trakcije! Apsolutan novitet predstavlja i sistem ogibljenja. U potpunosti se odbacio tradicionalni sistem sa klasiĆØnim amortizerima i oprugama, pa je tako sada primenu naÅ”ao sistem sa magnetnim poljem!? Konkretno, u specijalnim amortizerima se nalazi teĆØnost, ĆØija se viskoznost menja usled delovanja elektriĆØno kontrolisanog magnetnog polja. Tako u svakom trenutku ECU (glavni kompjuter) može da odredi najbolju viskoznost, tj. otpor u odreĆ°enom trenutku vožnje. ƈitavu sliku precizne i sigurne sportske vožnje dopunjuje napredniji >Manettino< sistem. U pitanju je kontrola stabilnosti vozila, koja je pod ovakvim nazivom i arhitekturom prvi put primenjena u Formuli 1, sezone 1996. godine. Ovaj sistem je veliku popularnost stekao jer je u moguƦnosti da vozaĆØu u svakom trenutku na displeju u kabini prikaže relevantne informacije vezane za vozilo. >Manettino< sada obuhvata sve gore navedene elektronske sisteme, ĆØime se u potpunosti uspostavlja simultani rad istih. Sve navedeno skupa ĆØini F599 GTB vrlo interesantnim automobilom, koji Ʀe tek da pokaže sve svoje moguƦnosti.


Jedino Å”to nema preterane veze sa F1 bolidima jeste luksuzna unutraÅ”njost. Gde nema kože i karbon-fibera, tu je bruÅ”eni aluminijum. Dakle, enterijer nije spartanski siromaÅ”an i nudi pun komfor za dve osobe. Tu je vrhunska koža, savrÅ”ena sportska sediÅ”ta, kvalitetan audio-ureĆ°aj, dvozonska automatska klima itd. Da se ipak radi o vrhunskom sportskom automobilu govori deo ispred vozaĆØa ā€“ deo koji je, manje-viÅ”e, preuzet sa modela F430. Volan poseduje taster za paljenje/gaÅ”enje motora, multifunkcionalni prekidaĆØ, dok je iza njega analogni brzinomer i obrtomer sa sve >Manettino< displejom u punom koloru. Naravno, potencijalnim kupcima se pruža moguƦnost razliĆØitih opcija, kao npr. satelitska navigacija, 20-oinĆØne felne sa specijalnim kitom koĆØionog sistema, specijalni koferi, zadnji parking senzori... Za otprilike 200-250 hiljada evra, koliko se oĆØekuje da Ʀe koÅ”tati, može se desiti da ugrozi ĆØak i modele u sopstvenoj gami proizvoda (F430 i 612 Scaglietti). Lamborghini Murcielago, Mercedes SLR i Porsche Carrera GT su tako dobili svog novog >drugara<...


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00