Informacije

┼Żeneva 2010.09.03.2010. @ 02:09:36
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Koje ├Žemo gorivo koristiti u budu├Žnosti? Kako ├Že kola izgledati za 15 ili 20 godina? Da li ├Žemo u┼żivati u individualnosti vozila jo┼í dugi niz godina? ┼áta ├Že biti sa auto-industrijom koja je dobrano uzdrmana finansijskom krizom? Mnogi od nas tra┼że odgovore na ova i na mnoga druga pitanja, ├Ęesto zbunjeni prevelikim brojem informacija ÔÇô ali i dezinformacija! Zvani├Ęno istra┼żivanje je pokazalo da vi┼íe od polovine posetilaca salona automobila u ┼Żenevi nije adekvatno obave┼íteno o stanju svetske auto-industrije, ali svakako imaju utisak da ona nema sjajnu budu├Žnost. Imaju├Ži sve to u vidu, na┼ía ekipa je ponovo posetila sada osamdeseti po redu ┼żenevski salon u potrazi za nekim od odgovora. I dobili smo ih sve! Stoga nastavite sa ├Ęitanjem na┼íeg jedinstvenog izve┼ítaja sa ove najve├Že manifestacije svog karaktera u Evropi, a mo┼żda i u svetu!

Svi se sla┼żu u jednom ÔÇô 2009. godinu bi svi oni koji imaju bilo kakve veze sa automobilizmom trebalo jednostavno da zaborave! Imali smo priliku da budemo na Alfinom ┼ítandu zajedno sa Ser├░om Markijoneom, ┼íefom velike Fiat-Chrysler grupacije, koji za 2009. godinu ka┼że: To je bila jedna od najbolnijih godina koju je ova industrija ikada iskusila! Na┼íi doma├Žini, ┼ávajcarci, su do┼żiveli pad prodaje od 7,8%, ┼íto je ironi├Ęno odli├Ęan podatak. Sve to samo zahvaljuju├Ži sjajnom zavr┼íetku godine, gde su se njihovi uvoznici automobila poneli istom strategijom kao i na┼íi ovde ÔÇô dajte sve bez mar┼że! Nek vas ovde ne zavara podatak da je evropski prosek pada prodaje samo 1,6%, koji je samo ulep┼íana brojka nastala usled specijalnih uslova kupovine staro-za-novo, ├Ęega u ┼ávici nije bilo. Pre samog podvla├Ęenja crte, stoji podatak da su Sjedinjene Ameri├Ęke Dr┼żave imale rekordan pad od ├Ęak 21%, ┼íto ne mo┼żemo a da ne pove┼żemo sa novonastalim problemom povla├Ęenja japanskih vozila, uglavnom u toj zemlji. To je ipak tema za neku drugu priliku, ali vi svakako razmi┼íljajte o tome, nije se tu ni┼íta slu├Ęajno desilo.

Nego, mi smo bili u ┼Żenevi. I njihov salon automobila u Palekspo halama nam je doneo jednu jasno vidljivu strategiju koju pote┼żu proizvo├░a├Ęi. Da, istina je, hibridnih vozila je vi┼íe no ina├Ęe, ali to je neki trend koji je prisutan ve├Ž godinama unazad. I┼żlo┼żeno je ukupno 62 modela ┼íto hibridnih, ┼íto skroz elektri├Ęno pogonjenih automobila! Ovoga puta smo primetili i ne┼íto ve├Ži broj premijernih ili edicija ve├Ž postoje├Žih vozila koja su usmerena ka mladim kupcima. To je deo tr┼żi┼íta koji je u kriznom periodu najvi┼íe zako├Ęio, pa je logi├Ęno da ├Že se proizvo├░a├Ęi prvo time pozabaviti. Tako sada imamo ┼íiru lepezu vozila koja su fanki, mladala├Ęki moderna i izuzetno efikasna sa strane potro┼ínje. Sa druge strane, nastavlja se trend predstavljanja sve vi┼íe tih hibridnih, ali i elektri├Ęnih vozila, gde je broj 1 program Teslinih vozila, ali i npr. Opelova Ampera, koja je pre┼íla razdaljinu od 500 km od Ruselhajma do ┼Żeneve, kako bi se prikazala efikasnost njihovog novog sklopa pogona i baterija. Nemci su zvani├Ęno postavili cilj da do 2020. godine na svojim putevima imaju milion elektri├Ęnih vozila. Vide├Žemo da li ├Že im to i uspeti...

Gospodin Karlos Gosn, izvr┼íni direktor grupacije Renault-Nissan, je lepo rekao: Ako se brinete za budu├Žnost ove industrije, samo pogledajte ovaj salon! Dokle god se budu pravili lepi automobili, ve├Žih problema ne├Že biti. Automobili dozvoljavaju ljudima da sanjare ÔÇô zaista ne vidim prednost striktno funkcionalnom, namenskog automobila namenjenog ┼íirem sloju kupaca! I istina, osamdeseti ┼żenevski salon je prepun lepih automobila, me├░u kojima je te┼íko izabrati li├Ęnog favorita. Ako nas pitate, nama je uspeh kada neko od proizvo├░a├Ęa uspe da sa├Ęuva neku premijeru kao pravo iznena├░enje i poslasticu za ┼żenevski salon. Internet je ├Ęudo i tamo sve mo┼żete prona├Ži; mo┼żete videti prikaz nekih novih modela i pre nego ┼íto su oni i realizovani, kao ┼íto smo npr. jo┼í pre 3-4 godine znali kako ├Že izgledati novi Golf 6. Stoga mi odajemo priznanje ┼ákodi koja je sa├Ęuvala restilizovanu Fabiju u izdanju RS kao iznena├░enje za ovaj ┼żenevski salon, te izdvajamo upravo ovaj model, koji se isti├Ęe sa svojih ├Ęak 180 KS! Interesantno je da ├Že u ponudi biti kako he├Ębek, tako i karavan Fabija RS, ┼íto je samo ┼ílag na torti ovog zanimljivog projekta. Svaka ├Ęast ┼ákoda!

Ali krenimo redom! Prene├Žemo vam na┼íe utiske o svim premijerama koje smo imali prilike da vidimo pod krovom Palekspoa. Kre├Žemo od Alfe, koja je predstavila novi ├Éulijetu (Giulietta). Prelep automobil! Nismo sigurni koliko tehni├Ęki i funkcionalno mo┼że da se meri sa Golfom ili Astrom, verovatno i ne mo┼że, ali je automobil zaista jedan od lep┼íih koje smo tamo videli. Dve benzinske varijante od 1.400 kubika i ├Ęak 170 KS iz novog Multiair turbo-motora su bile u divnoj metalik-crvenoj boji, dok je bela-metalik bila rezervisana za Kvadrifoljo Verde izdanje sa 1,8 TBi motorom od ├Ęak 235 KS, onog koji je bio namenjen nesretno propalom projektu modela Mi.To GTA. Ludilo od koli├Ęine noviteta je vi├░eno na ┼ítandu Audija, gde je zvezda svakako bio novi, mali, urbani A1! Nemci se ponovo spu┼ítaju ispod broja 3 u svojim oznakama, ┼íto uglavnom ne bude dobra stvar. Imaju├Ži u vidu koliko su ulo┼żili u marketing za model A1, trebalo bi da ovaj auto okej pro├░e na tr┼żi┼ítu, ali ni┼íta vi┼íe od toga! Jer iskreno, za cenu MINI-ja dobijate automobil sli├Ęnog karaktera, ali slabijih motora i manje izra┼żenih voznih karakteristika. Hm, mo┼żete birati boju okvira za ventilacione otvore unutra? Super, kul, ali mogli smo i na Pe┼żou 1007, pa vidite danas njegovu sudbinu! Uglavnom, Audi A1 je simpati├Ęan ali ni┼íta vi┼íe od toga, nije nam previ┼íe okupirao pa┼żnju. Vi┼íe su to ├Ęinili modeli R8 V10 Spajder, RS5 kupe i najnoviji A8! Sjajna je nova direktorska limuzina, sa malo inovativnijim stajlingom karoserije bi bila vrh u visokoj klasi! Ovako, te┼íko ├Že protiv restilizovane S-klase i nove BMW Serije 7...

Kad smo ve├Ž kod nema├Ękih premijum-proizvo├░a├Ęa, BMW nam je bio nekako tih ove godine, gde je vi┼íe dinamike bilo na ┼ítandu do njih. On je tako├░e u njihovom vlasni┼ítvu i naziva je MINI, a novitet je njihov prvi terenac ÔÇô Kantrimen. Prvi MINI sa ├Ęetvoro vrata, ALL4 pogonom na sva 4 to├Ęka, dok je pod haubom jo┼í uvek proverena ali modifikovana paleta motora. Snaga je u rasponu od 90 do 184 KS, gde najsna┼żniji Cooper S model mo┼że dosti├Ži i 215 km/h! Sigurni smo da ├Že ovaj automobil prona├Ži put do svojih lojalnih kupaca, imaju├Ži u vidu da verovatno svako doma├Žinstvo u ┼Żenevi poseduje (barem) jedan MINI. Ba┼í je to ├Ęudno kada vidite da jedna zemlja ima takvih automobila u meri koliko npr. mi imamo Jugi├Ža i Golfi├Ža dvojki... Nego, BMW-ov ┼ítand. Predstavljena je doterana trojka kupe i trojka kabriolet, koja sada kona├Ęno ima angel-eyes pozicije u ├Ęistoj beloj boji! Eto, to je najbitnija vizuelna promena ovde. Naravno, tu je nova petica koja je vau! Smirenijeg dizajna od prethodnika, ali zaista divnog enterijera. Nadam se da ├Žete to i sami iskusiti na trenutno aktuelnom beogradskom sajmu, ako vam ljubazne hostese daju da sednete unutra. Logi├Ęno, svi automobili na ┼żenevskom salonu su otklju├Ęani.

Pamtite koje ├Žemo automobile u ovom tekstu da navodimo kao (po nama) najbolje. Nakon Alfine ├Éulijete, ovom spisku pridodajte i Citroenov DS3! O, kako je to dobar mali auto! Svaka ├Ęast Francuzima! Ovakvo na┼íe stanovi┼íte dobija jo┼í vi┼íe na zna├Ęaju ako poznajete urednika Speed Industry sajta, koji nije ba┼í naklonjen ovom brendu i nije video DS3 kao model u ┼żi┼żi, sve dok isti nije video u┼żivo. Ako imate stila i novca, kupite ovaj automobil kada se bude pojavio na na┼íem tr┼żi┼ítu, samo da i drugi ljudi u┼żivo vide koliko je dobar. Povrh svega, mo┼żete ga naru├Ęiti i u verziji sa 200 konja, ┼íto je ultimativni izbor! Naravno, na ┼ítandu je bio i novi C3, koji je nai┼íao na pozitivne komentare ┼żenskog dela na┼íe ekspedicije. Ponovo je prikazan i C-Revolte, ali i sportska verzija sli├Ęnog dizajna ÔÇô Survolte. Oba su budu├Žnost ovog brenda i najava nekih budu├Žih modela ove kompanije.

Velika premijera je bila i na Fordovom ┼ítandu gde je, pored restilizovanih modela S-MAX i Galaksi, kao i definitivnih verzija C-MAX i Grand C-MAX mini-venova, predstavljen potpuno novi Fokus! Na pijadestalu se vrteo he├Ębek sa petoro vrata i karavan, koji su identi├Ęni onima sa skora┼ínjeg detroitskog salona automobila. Dakle, Ford kre├Že sa globalnim automobilima, ┼íto je i dobro i lo┼íe. Fokus tako ne├Že biti lep i primamljiv kao npr. Astra ili nova ├Éulijeta (lo┼íe), ali ├Že biti kvalitetan proizvod sa ┼íirokom lepezom opreme i novih motora (dobro). Divna je ova zlatna perl-efekt boja kod he├Ębeka, ┼íto je jedino ┼íto smo mi zapazili da je vanredno. Svi├░ao se on vama ili ne, Ford ├Že da sigurno proda mnogo novog Fokusa, koji ├Že imati obe├Žanih 15-20% manju potro┼ínju od dosada┼ínjih modela! Mnogo manju prodaju od Fokusa ├Že imati CR-Z, ┼íto je Hondin novitet za ovogodi┼ínji ┼żenevski ┼íou. Evropska verzija je sada serijski automobil, koji ├Že pak tek slede├Že godine krenuti sa komercijalizacijom. Zaista simpati├Ęan auti├Ž, odli├Ęan za mlade i on se perfektno uklapa u onu na┼íu sliku sa po├Ęetka teksta, gde smo pri├Ęali o novim, modernim, fanki vozilima. Ovo je hibridni automobil, ali sa samo 126 KS snage i ne ba┼í toliko niskom potro┼ínjom. Enterijer je lud kao i kod Sivika, ali nije toliko kvalitetan, te ┼żelimo mnogo sre├Že evropskoj Hondi u proboju ovog kompaktnog modela na tr┼żi┼íte!

Mo┼żda ste ve├Ž informisani da kod nas dolaze neke nove marke automobila, kao ┼íto su kineski Chery ili indijska Tata. Ono ┼íto bi mi pak voleli da vidimo kod nas jeste japanski Infiniti, koji je od pro┼íle godine dostupan i u Evropi preko 36 trenutno raspolo┼żivih dilera. Iako srame┼żljivo predstavljen, za nas je veliki novitet bio novi dizelski agregat koji ├Že ubudu├Že koristiti terenci EX i FX. To je trolitarski dizel sa 236 konja i 550 Nm, koji ├Že tako da se zna├Ęajno pribli┼żi motoru iz Tuarega, Q7-ice, Kajena dizel i njima sli├Ęnim. Ovaj motor ├Že uskoro biti dostupan i u novoj limuzini oznake M, koja ├Že tako poneti punu oznaku M30d. Ekskluzivne automobile, naravno, proizvodi i britanski Jaguar, koji je na salonu prisutan sa velikom XJ limuzinom kao najve├Žim novitetom. Ovo je delo Jana Kaluma, ina├Ęe dizajnera modela poput Aston Martina DB9, koje je zaista druga├Ęiji od svih drugih u klasi. Elegancija i sportski duh u jednoj karoseriji! Nekome ├Že mo┼żda zasmetati ├Ęudan zadnji kraj, ali, verujte, u┼żivo je to sve druga├Ęije no na slikama! Ovo vozilo je ogromno i zaista imate ose├Žaj strahopo┼ítovanja dok stojite pored njega.

Na┼í spisak se nastavlja. Nakon ├Éulijete i Citroena DS3, sti┼że nam i Kia Sportid┼ż (Sportage)! Urbani terenac modernog izgleda zaista prema┼íuje o├Ęekivanja, koja vi kao posmatra├Ę imate za jednu Kiju. Ako ka┼żemo da je ovo definitivno jedan od najle┼íih automobila ├Ęitavog salona, ne govori li to ve├Ž dovoljno? Dok je Soul ranije bila jedna interesantna kreacija, novi Sportid┼ż je sada komercijalno atraktivna. Tako danas imamo Hjundajija ix35 i ovu Kiju, koji su tehni├Ęki blizanci i koji ├Že zaista ostaviti trag na evropskom tr┼żi┼ítu u svojoj klasi! Za Sportid┼ż se pored sna┼żnog dizela od oko 190 konja o├Ęekuje i turbo-benzinac malo ve├Že snage, ┼íto je adekvatna ponuda za ovako atraktivan automobil. O├Ęekujte sli├Ęnu cenu koliko sad ko┼íta Hjundai ix35, dakle, od nekih 19.000 evra pa navi┼íe. Iako je enterijer ve├Ž pomalo postao dosadan, ovo zaista vredi para! Suprotno tome, predstavljeni Lexus LF-A ba┼í i ne vredi svih 350.000 evra, iako je zaista tehni├Ęko savr┼íenstvo. Za nas smrtnike je bitnija premijera novog Leksusovog hibrida oznake CT200h, koji je zapravo lep┼ía i luksuznija verzija Tojotinog Prijusa.

Bilo je i kabrioleta kao noviteta na ovom salonu. Maserati je predstavio divni GranCabrio, dok je Mercedes pro┼íirio svoju porodicu E-klase sa kabrioletom ├Ęetvorosedom. Snage od 204 do 388 konja, ovo ├Že biti logi├Ęan izbor svih bogatijih kupaca, a bitno je naglasiti da ├Že oni, zahvaljuju├Ži novitetima u ponudi opreme za ovaj auto, mo├Ži da voze isti ├Ęak i po hladnijem vremenu. To svakako ├Ęini ovu kupovinu isplativijom! To nije kraj novitetima sa ovog ┼ítanda, jer je predstavljen i koncept F800 Style, hibridni automobil visokih performansi, koji tro┼íi samo 3 lit/100 km a ubrzava do stotke za samo 4 sek! Naravno, ne smemo zaboraviti ni 187.000 evra vredan SLS AMG (cena u Srbiji), koji zaista oduzima dah! Dostojan naslednik nekada┼ínjeg 300SL Gull-wing-a.

Ako bismo vodili neku kontra-listu zapa┼żenih noviteta sa ovog, osamdesetog ┼żenevskog salona automobila, svakako bismo tu zapisali Nisanov D┼żuk (Juke). Stvarno je smelost kreirati ovakav automobil u ova te┼íka vremena i o├Ęekivati bilo kakav deo tr┼żi┼ínog kola├Ęa! Ono ┼íto vi ose├Žate kada gledate slike ovog automobila je isto ono ┼íto smo mi osetili gledaju├Ži u┼żivo ovaj auto. Nema razlike. Jo┼í uvek je... da ka┼żemo, ├Ęudan. Zaista ne vidimo ko ├Že kupovati ovaj automobil, iako bi po zvani├Ęnoj bro┼íuri on trebao da bude u onoj kategoriji fanki-mladala├Ękih vozila. Ajd nek im je sa sre├Žom... Malo iznena├░enje je bila prezentacija nove Mikre, me├░utim, nije na nas ostavila nikakav utisak. Mada sjajan ┼żenski automobil! Vide├Žemo...

Ubedljivo najve├Ža gu┼żva je bila na Opelovom ┼ítandu. Iz nekog razloga, svi su ┼żeleli da na neki na├Ęin osete novu Merivu, koja ├Že izgleda biti pravi tr┼żi┼íni hit u Zapadnoj Evropi! Zadnja vrata se otvaraju u suprotnu stranu no ┼íto bi o├Ęekivali, kao kod RR Fantoma, i to je otprilike najbitniji novitet na ovim kolima. Ali Meriva je nekako slatkasta, fina, divna na svoj na├Ęin. U svojoj klasi mo┼że da bude veoma bitan model. Na ┼ítandu su bile izlo┼żene varijante sa modernim, benzinskim 1,4 Turbo sa 140 konja, ┼íto ├Že biti najsna┼żnija opcija za Merivu. Fin auti├Ž, mada specifi├Ęna vrata sa sobom nose odre├░ene mane, koje i sami mo┼żete logi├Ęno zapaziti. Sasvim sigurno ├Že kod nas biti popularna varijanta 1,3 CDTI dizel sa 95 KS i prose├Ęnom potro┼ínjom od samo 4,2 lit/100 km! Mnogo ve├Žu potro┼ínju ima potpuno novi Pe┼żo 308 RCZ, koji je progla┼íen za najlep┼íi automobil godine! Trknite do hala beogradskog sajma i proverite sami da li je to istina. Nama se dodu┼íe svi├░a to ┼íto i u njega ugra├░uju 1,6 Turbo sa 200 konja, isti onaj kao i iz Citroenovog DS3 (agregat deo PSA grupacije). Osim toga, smeta nam potpuno identi├Ęna nju┼íka kao i kod regularne 308-ice, za koju tvrdimo da nije lepa.

Na na┼íu listu najboljih automobila sa salona se na jedvite jade uvukao i novi Por┼íe Kajen! Radi se o potpuno novoj generaciji modela, koja je sada sportskija i agresivnija. Time je Por┼íe svesno ubio neke od prednosti Kajena, koji se zbog svoje tehni├Ęke sli├Ęnosti sa Tuaregom do sada ubrajao u terence koji mogu i van puta. Novi model ne├Že vi┼íe biti toliko sposoban, jer je menad┼żment jednostavno uvideo da kupci ovog automobila ne vole da prljaju svog Kajena. Vredi ista├Ži hibridni model koji dolazi kao serijski proizvod. Ima ukupno 380 konja i potro┼ínju ispod 10 lit/100 km! Fino, zaista. Na salonu su prikazani i najsna┼żniji 911 ikada ÔÇô 911 Turbo S sa 530 KS, kao i hibridni 911 GT3R. O├Ęi javnosti su bile ve├Žinom uprte u novi koncept koji bi skorije trebao da zameni najekskluzivniji model u Por┼íeovoj ponudi, a to je 918 Spajder. Fabri├Ęke slike su obe├Žavale, ali u┼żivo to jednostavno nije taj automobil. Dobro, jo┼í je prototip, vide├Žemo na ┼íta ├Že iza├Ži....

Reno je imao zanimljiv nastup, pre svega zbog novog, kompaktnog modela Wind. Svi su mislili da ├Že ovo biti novi Twingo CC, me├░utim, ipak je naziv pozajmljen od jednog nekada┼ínjeg koncept-vozila. Prodaja mali┼íana kre├Že u leto, taman kada su kabrioleti najtra┼żeniji, sa po├Ęetnom cenom manjom od 15.000 evra! Mo┼żda na slikama ne deluje kao neki lepotan, ali verujte, ovo je najbolji primerak modernih, urbanih automobila koji su toliko zastupljeni na ovogodi┼ínjem salonu. Premijerno je prikazan jo┼í jedan kabriolet, a to je ├Ęetvorosed Megane CC. Ne svi├░a nam se, bolji je 308 CC ako ve├Ž morate da kupite ovakav automobil. Na kraju, brend Gordini je ponovo pokrenut i Reno sada pod tim nazivom prodaje sportsko izdanje odve├Ž sportskog Tvinga RS. Jo┼í uvek ima 133 konja, ali mnogo vi┼íe (sportske) opreme i ve├Žu cenu, koja na Zapadu iznosi oko 17.000 evra! U pripremi je i model Clio Gordini.

Lista hibridnih automobila se nastavlja i na Tojotinom ┼ítandu. Sada pored Prijusa mo┼żete naru├Ęiti i Aurisa sa hibridnim sklopom (HSD), te je tako definitivno premo┼í├Žen problem specifi├Ęnog dizajna hibrida! Ono ┼íto mi vidimo kao problem jeste upravo ovaj restilizovani Auris, koji je nekako manje dobar no dosada┼ínji. Detalji to pokazuju najbolje, jer tako npr. nema vi┼íe onih 3D pokaziva├Ęa u brzinomeru i obrtomeru, umesto kojih su obi├Ęni ekran├Ęi├Ži kao kod nekog vozila iz 1998. godine... Jasno je da Tojota ima velikih problema, dovoljno je samo da im vidite ponudu automobila koji se prodaju ove godine. Ipak, svetliju budu├Žnost mo┼że doneti koncept-model FT-86, za kojeg se iskreno nadamo da ├Že uskoro u serijsku proizvodnju. On mo┼że doneti potrebnu sve┼żinu Tojotinoj gami, jer je definitivno auto koji spada u onu na┼íu kategoriju najboljih modela vi├░enih na ovogodi┼ínjem ┼żenevskom salonu!

Za kraj su ostale jo┼í dve bitne premijere, a gde je jedna svakako novi Tuareg. Logi├Ęno, izlazi novi Kajen pa odmah izlazi i novi Tuareg. Radi se o dva vrlo sli├Ęna terenca, iako su brendovi potpuno razli├Ęito usmereni. Ipak, Folksvagen Tuareg druge generacije ├Že biti namenjen onima koji bi zaista mogli da ovaj SUV koriste van puteva, jer je tu zaista efikasan. Sa novim opcionalnim Terrain Tech paketom, mogu├Žnosti se dodano pove├Žavaju (prilazni ugao od 45 stepeni, blokiranje srednjeg i zadnjeg diferencijala itd.)! Vizuelno nema velikih noviteta, to je jo┼í uvek onaj prepoznatljivi Tuareg. Malkice ve├Ži i sa LED-icama u prednjim farovima, ali to su male izmene da bi bile toliko bitne. Naravno, ono ┼íto je dobro ne treba menjati. Zato je novi Volvo S60 potpuno promenjen, jer je prethodnik bio zaista zastareo. Novi model je poslednji kojeg ├Žemo staviti na listu najboljih automobila sa salona, naravno, bez ikakvog rangiranja modela unutar te nezvani├Ęne liste. Mnogo je dobar, jedno od ve├Žih, prijatnijih iznena├░enja! Pored zaista atraktivnog dizajna, tu je i pozama┼ína lista standardne i dodatne opreme, koja je ravna Mercedesima, Audijima i BMW-ima! Jeste nju┼íka malo isturena i deluje sme┼ínjikavo, ali ostatak automobila je zaista reprezentativan. ┼álag na torti je benzinski motor od 3.000 kubika i 304 KS, ali i nama interesantniji 2,4 D5 dizel sa 204 KS! Bravo i za Volvo!

Zavr┼ína re├Ę je uvek problem kod ovakvih tekstova. Dobili smo odgovore na mnoga pitanja u na┼íoj poseti ┼żenevskom salonu automobila, a svi se oni mogu svesti u jednu re├Ęenicu. Automobilska industrija ├Že se oporaviti i to je definitivno! To pokazuje i duplo ve├Ža januarska prodaja kola na na┼íem tr┼żi┼ítu, ┼íto je zaista dobar znak. Punom parom napred!!!