Informacije

Auto Show - Novi Sad, 2009.05.11.2009. @ 11:10:06
Galerija slika
Poaljite komentar


Za nama je i deveti po redu >Auto Show<, odnosno sajam automobila koji se tradicionalno održava u Novom Sadu. Šeækajuæi se po halama, kojih je bilo ukupno tri ispunjene novim èetvorotoèkašima, posetioci su mogli da primete tek manji pomak u odnosu na prethodnu godinu. Pre svega, cena ulaznice je bila prihvatljivija, a i bilo je više izlagaèa. Praktièno svi koji su bitni na našem auto-tržištu su bili prisutni na sajmu. Organizator se takoðe svojski trudio da manifestacija bude na nivou, organizovan je bio i press-dan pre zvaniènog otvaranja, vesti sa sajma su bile opširne i detaljne... Ali... Ovaj sajam je, nažalost, precizno oslikao trenutno stanje našeg tržišta automobila. Prodato je ukupno 150 automobila, što je solidna brojka, meðutim – od toga je 75% plaæeno gotovinom, gde je u onih 25% glavni model finansiranja bio kredit, a ne lizing.
Prodaja automobila na srpskom tržištu je èitave ove godine u znaèajnom padu u odnosu na prethodnu, 2008. godinu. Sada je sasvim izvesno da æe se 2009. godina završiti sa ravno upola manjom prodajom novih vozila! To je konkretno negde oko 30 do 35.000 komada. Nije potresen samo putnièki, veæ i komercijalni sektor, i to otprilike u istom procentu. Kada pricamo o finansiranju, lizing kuæe su definitivno najveæi ovogodišnji gubitnici, jer se suoèavaju (1) sa znaèajno manje potpisanih novih ugovora i (2) sa velikom kolièinom vraæenih vozila, usled nemoguænosti plaæanja rata od strane vlasnika. Do novembra, u Srbiji je potpisano samo 3.772 ugovora za lizing-kupovinu vozila, što je više no duplo manje u odnosu na lane! Od toga – samo 2.600 putnièka automobila. Dakle, manje od 10% ukupne prodaje automobila. Negde oko 30% prodatih automobila su otišli na kredit, uz zalogu uglavnom, a resto – gotovo sve u kešu! Ovo je odraz jednog nerazvijenog i nezdravog tržišta i zaista se nadamo da æe se to što pre promeniti! Novi Sad nam nije dao >svetlo na kraju tunela< po ovom pitanju...

Prodata vozila su uglavnom tu negde oko 10.000 evra vrednosti. To je bilo i za oèekivati pre poèetka manifestacije, tako da su izlagaèi upravo i forsirali takve tipove vozila. Stoga i nije bilo previše ekskluzivnih modela, gde su se samo BMW-ov novi 730d i Mercedes-ova restilizovana S-klasa mogli izdvojiti kao luksuzna roba. Mercedes-ov adut je imao znatno više opreme od Bavarca, pa je tako upravo S350 CDI poneo titulu najskupljeg automobila na sajmu, sa cenom od nešto malo preko 122.000 evra! U odsustvu našeg nam dragog Yugo-a, koji konaèno ne može da se naðe u prodajnim salonima, najjeftiniji automobil na sajmu je bio Chevrolet Spark, sa cenom od oko 5.700 evra.

Bilo je i nekoliko premijera za naše, lokalno tržište. Tako su posetioci ovog sajma po prvi put uživo mogli da vide novi Peugeot 5008, mini-ven kojem cena još uvek nije formirana a trebao bi da košta iznad 30.000 evra. Naslednik 807-ice se tako pridružuje veæ postojeæem crossover-u oznake 3008, kao i SUV-u 4007, koji svi zajedno èine novu Peugeot-ovu gamu modernih vozila, koja sadrže tu duplu nulu u oznaci. Viðen je i još jedan potpuno novi mini-ven, i to opet francuski, i to sa štanda do Peugeot-ovog! Renault je predstavio potpuno novi Scenic, u svoje dve varijante – klasièna kraæa (sa 2 reda sedišta) i Grand, duža (sa 3 reda sedišta). Od ostalih noviteta svakako izdvajamo novi Toyota Prius treæe generacije, koji sada može da se kupi po ceni veæ od 24.900 evra. Ovaj štand je bio zanimljiv i po velikom broju modela na popustu, gde ste tako npr. mogli da nabavite aktuelni RAV4 za 19.900, a najveæi Land Cruiser V8 u dizel-izvedbi za tek nešto preko 60.000 evra, sa dosta opreme na listi.

Veliki broj noviteta je stigao i iz Volkswagen-ove grupe. Najvažnija meðu njima jeste nova generacija Polo-a, ali tu su i prvi terenac iz Škode – Yeti, kao i najnovija izvedba popularnog Audi-ja A5, naziva Sportback. Veliku pažnju posetilaca privukao je restilizovani Ceed iz Kia-e, u heèbek sa petoro vrata i karavan karoserijama, kao i restilizovana Mazda CX-7, koja konaèno može da se kupi sa MZR-CD dizel motorom, zapremine 2,2 litra i 173 konjske snage. Veæini je ipak zanimljivije bilo kakve finansijske boljitke nude prodavci, te je posebno interesantan bio Hyundai-jev i30, koji pored pristupaène cene od 11.990 evra (pa naviše) nudi i dva primamljiva vida finansiranja. Lizing na 5 godina bez kamate i potrebe za kasko-osiguranjem, sa uèešæem od oko 32% je svakako dobra ponuda, uprkos lošem trenutnom kotiranju lizinga kao sredstva otplate. Što se sniženih cena vozila tièe, izdvojio se i Ford sa novom Fiesta-om, koja na popustu sada košta manje od 10.000 evra, a izdvojio se i Audi, gde ste aktuelni A3 mogli pazariti za 17.563 evra, odnosno 19.627 evra za odlièno opremljenu varijantu sa petoro vrata (Sportback).

Kada sve kockice na kraju složimo, vraæamo se na onu reèenicu da je Auto Show u Novom Sadu ponovo prikazao loše stanje našeg auto-tržišta, stanje iz kojeg, nadamo se, izlazimo što pre! Na kraju pogledajte sve fotografije, kao i kraæi video-zapis iz hala Novosadskog sajma.