Informacije

Intervju: Milenko Kozarev, Subaru19.01.2008. @ 13:14:37
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Brend Subaru je gotovo oduvek bio pomalo zapostavljen u na┼íoj zemlji. Nakon godina i godina, mo┼żemo re├Ži, stagnacije ove marke kod nas, kona├Ęno je do┼ílo i njihovo vreme. Prethodna 2007. godina je bila veoma uspe┼ína za Subaru u Srbiji, odnosno kompaniju Nicos Kattamis sa sedi┼ítem na Kipru, koja je glavni evropski importer ovog japanskog proizvo├░a├Ęa i koja je >pre┼żivela< svoje prve dve godine na na┼íem podru├Ęju. O poslovnim uspesima i planovima za ovu godinu, ekipa Speed Industry sajta je pri├Ęala sa gospodinom Milenkom Kozarevim, generalnim direktorom Subaru-a u Srbiji. • Prvo, ├Ęestitke na vrlo uspe┼ínoj poslovnoj godini za va┼íu firmu. ┼Żeleli bismo da znamo kako je izgledala prodaja Subaru-a u na┼íoj zemlji tokom 2007. godine, koliko je pove├Žana prodaja u odnosu na 2006. i koji su planovi za 2008. godinu?


 • Veoma smo zadovoljni dosada┼ínjim prodajnim rezultatima. Tokom 2006. smo prodali nekih pedesetak vozila, dok smo u 2007. godini, do novembra meseca, prodali ukupno 160, ┼íto ├Že re├Ži da ├Že za celu godinu taj podatak verovatno biti negde oko 200 automobila. Mnoge kolege mi u ┼íali ka┼żu kako to pove├Žanje prodaje od skoro ├Ęetiri puta u odnosu na prethodnu godinu ne valja, kako je to neprirodno i kako to po logici stvari treba da se odvija polako, jer kako sad napraviti plan za slede├Žu godinu, kada je prodaja u samo jednoj godini rasla tolikim tempom? Za nas je tako ne┼íto izazov i ulo┼żi├Žemo mnogo truda da ove godine budemo jo┼í bolji! Nadamo se okvirnom pove├Žanju od oko 50%, ali jo┼í smo u procesu planiranja tako da nemamo preciznijih procena.
 • Kakva je trenutna razvijenost doma├Že mre┼że salona i servisa, i koji su planovi za slede├Žu godinu po tom pitanju? • Nama je bio relativno te┼żak zadatak da prona├░emo firme koje ├Že krenuti u ovaj posao sa nama. Trebalo je na├Ži dilere i prodavce koji ├Že zastupati ovaj brend, a brend, kao i svaki drugi ozbiljniji svetski, ima svoje standarde, ima svoje principe prodaje, na├Ęin pristupa kupcima, kako se vr┼íi post-prodaja, kontrolu zadovoljstva kupaca itd. Kompanija Nicos Kattamis ima ┼żelju da du┼że ostane na na┼íem tr┼żi┼ítu i ozbiljno su pristupili ovom >projektu<. Oni su jedna maltene tradicionalna, porodi├Ęna firma, gde je na ├Ęelu borda direktora majka, kao nosilac posla, a dva sina i ├Žerka su glavni u tom nekom poslu koji se ti├Ęe razvitka kompanije i prakti├Ęno oni sami >nose< istu na svojim ple├Žima. Veoma su posve├Ženi svom poslu, ┼íto je na kraju krajeva i mene privuklo da se oku┼íam u ovom poslu. Njihovi planovi su veliki i, pored razvitka prodajno-servisne mre┼że preko dilera, njihova ┼żelja je da kasnije i sami izgrade jedan velelepni salon sa servisnim centrom na teritoriji Beograda, gde bi svakako na pravi na├Ęin predstavili sve kvalitete marke Subaru. Od ne┼íto kratkoro├Ęnijih planova bih izdvojio jo┼í jednog dilera Subaru-ovih automobila na teritoriji Beograda u skorijoj budu├Žnosti, koji ├Že imati svoj salon i servisni centar. Oni ├Že se priklju├Ęiti postoje├Žoj mre┼żi, koju trenutno ├Ęine firma >├ćur├Ęi├Ž< u Beogradu, dok Vojvodinu pokriva firma >Graditelj<, koja poseduje salon i servisni centar u Novom Sadu, ali i u Subotici, ├ła├Ęku i Podgorici. U planu nam je da uskoro pokrijemo i jug Srbije sa jednim centrom u Ni┼íu.
 • Koliko je firma Nicos Kattamis zadovoljna doma├Žim, srpskim tr┼żi┼ítem i da li tu sada postoji ozbiljniji prostor za napredak? • Trudimo se da opravdamo poverenje koje nam je ukazano od strane Kiprana i mislim da smo u tome i uspeli. Brend Subaru-a do sada nije bio na pravi na├Ęin zastupljen na tr┼żi┼ítu, a radi se o vrlo uspe┼ínoj i po kvalitetnim proizvodima poznatoj kompaniji. Interesantno je da je li├Ęno moj prvi tekst, po┼íto sam pre ovog posla radio kao novinar dugi niz godina, bio upravo o jednom Subaru-ovom automobilu. To je bio model Justy, kada smo boravili u Sloveniji i kada me je moj tada┼ínji ┼íef, gospodin Mirko Alvirovi├Ž, poslao da uradim svoj prvi tekst za Auto Reviju. ┼áto se dana┼ínjeg poslovnog anga┼żmana ti├Ęe, do sada smo dosta stvari u├Ęili u hodu, jer smo prili├Ęno novi u ovom poslu. Najve├Ži problemi i nepoznanice su bile vezane za administrativne procese i neke stvari koje su manje-vi┼íe ┼íablonskog tipa ÔÇô gde se utovaruju vozila, gde je istovar, kako se prelaze granice, carinjenje itd. To smo uspe┼íno savladali i sada nam sve ide dobro. Kiprani su veoma zadovoljni u├Ęinjenim, za sada je sve ok. Oni su, mo┼że se re├Ži, napravili gre┼íku ┼íto su zakasnili na na┼íe tr┼żi┼íte, nakon ┼íto je ono po├Ęelo ozbiljno da se >otvara<. To je bio onaj period posle sankcija, kada su strani proizvo├░a├Ęi masovno ulazili na ovo, za njih novo tr┼żi┼íte. Nicos Kattamis je, eto, zakasnio nekih desetak godina, ali se trudimo da sve to nadoknadimo i za sada nam dobro ide.
 • Koja je uloga novog modela, tre├Že generacije Subaru Impreza-e, kolika se prodaja o├Ęekuje i da li ├Že ovaj model biti nosilac prodaje kod nas? Da li ├Že Impreca uspeti da odr┼żi ovako niske cene? • Subaru je generalno napravio veliki zaokret u svojoj poslovnoj politici, posebno u poslednjih godinu dana. Sa strategije iskori┼í├Žavanja konkurentnih prednosti, lagano se pre┼ílo na ideologiju ostalih evropskih proizvo├░a├Ęa, a to je da se kupcu ponudi kompletan paket u okviru jednog modela automobila, sa ┼íto ni┼żom cenom. Mi smo Impreza-u tre├Že generacije predstavili u oktobru pro┼íle godine i ona je potpuno prilago├░ena evropskom do┼żivljavanju automobila, pre svega ├Ęinjenica da je osnovni oblik karoserije sada isklju├Ęivo he├Ębek sa petoro vrata, ┼íto je ubedljivo najprodavaniji tip automobila u Evropi. Promenjena je ciljna grupa, pa tako Impreca vi┼íe nije isklju├Ęivo automobil sa sportskim imid┼żom, ve├Ž je to sada jedan pravi porodi├Ęni automobil. Tome treba dodati i tu novu cenovnu politiku, gde je Impreca sada jedan od boljih u klasi po odnosu cena-kvalitet, sa niskom >po├Ęetnom< cenom od 13.950 evra na na┼íem tr┼żi┼ítu. Rezultat je jedan druga├Ęiji automobil, naravno, o ukusima ne treba raspravljati ali Subaru nije hteo ni da razo├Ęara sve svoje ljubitelje i zaljubljenike u auto-sport, pa su relativno brzo prikazali i STi verziju najnovije Impreza-e. Mi smo veoma smo zadovoljni prodajom ovog modela, odli├Ęno je interesovanje, gde se isplatila na┼ía ne┼íto ozbiljnija marketin┼íka kampanja sa bilbordima po gradu, ├Ęime smo svim ljudima stavili do znanja da je novi model tu i da je sada vrlo pristupa├Ęan. Prvih 30 modela iz inicijalnog lagera je oti┼ílo toliko brzo da smo hitno morali da napravimo novu porud┼żbinu od 40 automobila, koji su sada ve├Ž odavno stigli na na┼íe centralno skladi┼íte u Kragujevcu. Impreza ├Že nam svakako biti nosioc u ovoj godini i nema razloga da menjamo dosada┼ínju cenovnu politiku. Pored Imprece, od novih modela tu su i potpuno novi Forester za drugi kvartal, kao i restilizovana Tribeka, koja se pokazala revolucionarno u domenu dizajna.
 • Kako je pro┼íla jesenja akcija za Subaru Forester (popust od 5.000 evra) i da li se zna kada ├Že se zvani├Ęno pojaviti novi Forester za evropsko tr┼żi┼íte? • Prodato je ukupno skoro 100 Forester-a, ┼íto je jako dobar rezultat. Za model Forester je do sada bilo pregr┼ít zamerki kako je previ┼íe japanski, grub, sirov. Me├░utim, on je pro┼íao te neke svoje dve-tri modifikacije i sada je onako malo zaobljeniji, lep┼íi i bolji za evropskog kupca. Vrhunac ├Že svakako biti potpuno nova generacija Forestera, koja je ve├Ž krenula sa proizvodnjom, a kod nas se prvi modeli o├Ęekuju ve├Ž u aprilu mesecu. Nadam se da ├Žemo imati izlo┼żbeni model za predstoje├Ži CAR SHOW sajam automobila u Beogradu. Po koncepciji ├Že on sad biti taj neki specifi├Ęni >crossover<, dakle niti je terenac, niti klasi├Ęan karavan, ┼íto je vrlo ├Ęest tip karoserije kod svetskih proizvo├░a├Ęa u poslednje vreme.
 • Kako napreduje razvoj Subaru-ovog prvog dizel-agregata i koliko, po Va┼íem mi┼íljenju, njegovo prisustvo u ponudi mo┼że da doprinese pove├Žanju tr┼żi┼ínog u├Ęe┼í├Ža? Da li ├Že on ipak sti├Ži na vreme, imaju├Ži u vidu da gotovo svi drugi brendovi u Evropi imaju dizel-motore, a sam trend takvih vozila ├Že verovatno po├Ęeti da opada u narednim godinama, imaju├Ži u vidu pove├Žanje cena ovog goriva i konstantnog poskupljivanja novih automobila sa modernim dizel-agregatima? • Dizel motor je potpuno nova stvar za Subaru, ali i potpuno nova stvar u svetu tehnologije. Jo┼í uvek niko nije napravio dizel u bokser verziji i to je bio pravi izazov za Subaru-ove in┼żenjere, koji su u razvoj utro┼íili nekih 7-8 godina posla. Prvi put je pomalo stidljivo prezentiran na prethodnom salonu automobila u ┼Żenevi, a mi ├Žemo imati po prvi put priliku da ga provozamo krajem januara na test-vo┼żnji u ┼ápaniji. Bi├Že ugra├░en u modele Legacy i Legacy Outback, a radi se o ┼íestocilindri├Ęnom bokser-dizelu. Jedini ve├Ži problem za nas je bio pitanje kvaliteta dizela u na┼íoj zemlji, gde smo imali veliki broj upita od strane in┼żenjera u Subaru-u. Ipak, mislim da sa te strane ne├Že biti nikakvih problema, jer mi taj euro-dizel ne proizvodimo ve├Ž uvozimo, a i poslali smo im analize kvaliteta, te smatramo da smo ih na neki na├Ęin >ubedili<. Jasno je da je dizel u ponudi veoma bitan za na┼íe tr┼żi┼íte, pa ├Že njegovo pojavljivanje sigurno imati pozitivan uticaj na na┼í biznis plan nakon, eto, u├Ęetvorostru├Ęenog broja prodatih vozila pro┼íle u odnosu na 2006. godinu. Za sada se planira dizel-agregat isklju├Ęivo za Legacy, dakle, jo┼í uvek nema jasnih planova za manji, ├Ęetvorocilindri├Ęni motor za Impreza-u.
 • Na kraju, koja je po Vama osnovna stvar koja u na┼íoj zemlji mora biti promenjena, kako bi poslovanje Subaru-a u Srbiji i automobilsko tr┼żi┼íte, uop┼íte, jo┼í bolje poslovalo?


 • Mi smo ve├Ž i navikli na sve te stvari koje nas u na┼íoj zemlji okru┼żuju, a koje nisu karakteristi├Ęne u ostatku Evrope. Tako npr. Kiprani nikako ne mogu da shvate na┼íu veoma komplikovanu administraciju, veliki broj papira koji moraju biti obezbe├░eni prilikom uvoza automobila. Dakle, jedan od najve├Žih problema i stvari koje bi trebale biti promenjene jesu smanjenje administrativnih procesa. Tako├░e, u na┼íoj zemlji ne postoji subjekt koji bi nas mogao snabdeti sa relevantnim informacijama o broju prodatih vozila, ┼íto je osnovni instrument za planiranje i rad na tr┼żi┼ítu. ├łak smo se mi u Udru┼żenju uvoznika dogovorili da nam jedan od poznatijih ├Ęasopisa kod nas bude, eto da ka┼żemo, izvor tih podataka, mada su i ti podaci veoma nepouzdani. Iskreno se nadam da kod nas mo┼że uskoro do├Ži do nekih promena na bolje.