Informacije

45. sajam automobila u Beogradu - izveštaj!10.04.2007. @ 20:50:08
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Bilo bi krajnje zanimljivo da je dan za novinare i VIP posetioce preme┼íten da bude nakon oficijalnog dela beogradskog sajma. ├łitave ove nedelje, dok je trajao sajam automobila, bila je neverovatna gu┼żva i ba┼í bi bio interesantan prizor polupraznih hala. Mada, novinarski dan kad god do┼íao ÔÇô dobrodo┼íao. Sve mo┼że da se odradi na miru, bez guranja, vikanja i ├Ęekanja. Svaki od doma├Žih uvoznika automobila je imao rezervisan termin konferencije za ┼ítampu, gde su mirno i natenane nama novinarima predstavljani novi modeli, poslovna politika i rezultati iz pro┼ílog perioda. Naravno, bilo je i ┼íta da se gricne i popije... U svakom slu├Ęaju, to je bila jedna lepa uvertira za ovogodi┼ínji 45. sajam automobila u Beogradu. Ove godine je on uvr┼íten i u zvani├Ęan program OICA organizacije, tako da je sve bilo na jednom vi┼íem i profesionalnijem nivou.


Pre svega, ve├Žina izlaga├Ęa je bila prisutna. Malo je onih koje ove godine nismo imali prilike da vidimo. Od o├Ęekivanih, mo┼żemo izdvojiti samo npr. Hummer i, tradicionalno, Lexus koji jo┼í uvek nema zvani├Ęno predstavni┼ítvo za na┼íu zemlju. Za razliku od (siroma┼íne) pro┼íle godine, ovaj put je show bio zaista vredan posete. Za one koji ├Ęitaju tekst pre nego ┼íto je sajam zvani├Ęno zatvoren ÔÇô topla preporuka sa isti poseti. Za samo 300 dinara, koliko ko┼íta ulaznica za jednu osobu, mo┼że da se vidi dosta toga.


Druga strana pri├Ęe jeste zaista VELIKA gu┼żva, verovatno nikad vi├░ena pod kupolama beogradskog sajma. Bi├Že zanimljivo videti kolika je bila pose├Ženost ove godine. Stoga, ipak trudite se da izbegnete ovaj poslednji vikend ako mo┼żete... Postoji jo┼í razlika u odnosu na pro┼ílogodi┼ínju manifestaciju. Jedna od ve├Žih jeste da sada ┼ítandovi nisu bili identi├Ęni, ve├Ž se svaki od proizvo├░a├Ęa, odnosno uvoznika, potrudio da njihov izlo┼żbeni prostor bude ┼íto lep┼íi i reprezentativniji. Me├░u njima se izdvajaju Pe┼żoov, Tojotin, GM-ov (Opel i Chevrolet) i, recimo, Hyundai. Kao ┼íto je to i postala tradicija poslednjih godina, DaimlerChrysler je zauzeo prostor Hale 3. Pod njenim kupolama su tako prikazane marke Mercedes, Chrysler, Jeep, ali i Dodge.


Hala 3 je, verujemo, ve├Žini posetioca bila najzanimljivija. To pre svega zbog dva najskuplja automobila ├Ęitavog sajma! Sportski Mercedes SLR ko┼íta oko 550.000, dok za sportski orijentisanu verziju Majbaha (62S) morate izdvojiti ├Ęak 700.000 evra sa ura├Ęunatim da┼żbinama! Za oba je zanimljivo da su za oko 15-25% skuplji u odnosu na iste modele iz kataloga zemalja EU. Konkretno, u Nema├Ękoj Mercedes SLR ko┼íta negde oko 430.000 evra sa njihovim ura├Ęunatim PDV-om od 19%, dok Maybach 62S staje oko 520.000 evra! Iako razliku u ceni (180.000 evra!) kod Majbaha donekle mo┼żemo opravdati tonom dodatne opreme koji je izlo┼żeni model posedovao, kod SLR-a je razlika od preko sto hiljada evra zaista prava enigma? To naravno nije spre├Ęilo na┼íe kupce da ve├Ž pazare pokoji, mada je i pro┼íle godine bila skoro ista pri├Ęa, pa niko od nas ovde nikada nije video SLR na ulici ili bilo gde..? Pored ova dva super-ekskluzivna modela i potpuno nove Mercedes-ove C-klase, tu je bio i ├Ęitav proizvodni program ostalih marki u okviru DaimlerChrysler giganta.


Chysler se mogao pohvaliti (a mo┼żda i ne?) najnovijim Sebring-om, dok je Jeep predstavio novi, mali Compass. Ovaj terenac ne┼íto manjih dimenzija bi trebao da se takmi├Ęi u klasi sa Tojotom RAV4 i ostalima; odlikuje ga sve┼ż i mladala├Ęki dizajn, kao i razumna cena. Ovaj model, kao i one u okviru brenda Dodge karakteri┼íe ne┼íto lo┼íija zavr┼ína obrada. Najmla├░a marka iz DaimlerChrysler korporacije je ponosna na svoju ofanzivu ka Evropi, gde se isti├Ęu ve├Ž afirmisani Caliber, najnoviji Avenger i ekstremno ├Ęudni Nitro. Model kojem felne od dvadeset in├Ęa izgledaju ko Floridi trinaestice, sigurno osvaja nagradu za najmanje prostora od volana do ┼íofer┼íajbne, sa sve koeficijentom otpora vazduha koji sigurno ne ide ispod 0,5. Ipak, ko ho├Že da se isti├Ęe na ulici (a takvih je ovde mnogo) ÔÇô nema boljeg automobila od ovog 30.000 evra (pa navi┼íe) vrednog Dodge Nitra...


Naravno, najva┼żnija >nagrada< koju mi moramo dodeliti jeste ┼ítand sa najlep┼íim ili najatraktivnijim hostesama. Kao i uobi├Ęajeno, ovde se najvi┼íe istakao Peugeot, a u stopu ga prate Porsche, Audi i Hyundai. Ipak, apsolutni pobednik u ovoj kateogriji je monta┼żna hala ispred Hale 1, gde se smestila izlo┼żba motorcikala. Vredi znati da se u petak, 30.3.2007. odr┼żava zvani├Ęan izbor za mis ovogodi┼ínjeg sajma, tako da preporu├Ęujem svima (koji ovaj tekst ├Ęitaju pre ovog datuma) da prisustvuju ovom doga├░aju.


A mi se sada vratimo automobilima... Kao i svake godine, muka je onima koji pak ┼żele da pazare kola. Pre svega, najvi┼íe mu├Ęi parking ako ste do┼íli kolima na sajam, po┼íto je sajamski prostor koncipiran po komunisti├Ękim osnovama i principima, gde automobili uop┼íte nisu bili planirani. Kad ste ve├Ž uspeli negde da se uglavite (verovatno na samoj reci), problem br. 2 predstavlja ogromna koli├Ęina ljudi, koja uglavnom bleji sa mobilnim telefonima u funkciji fotoaparata. Kada ste se i tu sna┼íli, dolazimo i do tre├Žeg problema. To je dokazivanje hostesama ili eventualno kolegama iz prodaje da ste zapravo ozbiljno zainteresovani za kupovinu. Imajte u vidu da je ovo jedan od najproblemati├Ęnijih delova ovog zadatka. Ali nije i najproblemati├Ęniji! Kada ste uspeli da sednete u ┼żeljeni automobil i kada ste pokupili sve promotivne kataloge, ostaje vam da se dogovorite oko verzije automobila za koji ste zainteresovani. U 90% slu├Ęajeva je ovo mnogo, mnogo te┼íko. Posebno u vreme sajma, jer je tada svuda op┼íti haos ÔÇô kako u prenatrpanim halama, tako i u samim lager-listama doma├Žih uvoznika.
Simuliraju├Ži veliku zainteresovanost za kupovinu i prakti├Ęno igraju├Ži se >mystery shopper< igre, na┼ía ekipa je uspela da se uveri u ├Ęesto nikakvu efikasnost zaposlenih. Delegiranje autoriteta, pozivanje na ne_znam_kakve razloge zbog kojeg ne┼íto ne mo┼że da se izvede, kao i sama nemogu├Žnost formiranja cene koju treba i koju ste spremni da platite je posebno izra┼żeno. Ipak, treba uzeti u obzir da je vreme sajma stresan i uzburkan period za ove firme i treba ih (donekle) razumeti.
Postoji jedna velika razlika u odnosu na ┼żenevski salon automobila, koji je na┼ía ekipa tako├░e imala prilike da poseti. ┼Żenevski salon je mahom u organizaciji samih auto-proizvo├░a├Ęa i tu nema nikakve prodaje vozila. Zato ste mo┼żda zapazili da stalno pravimo razliku izme├░u doma├Že i ove ┼żenevske manifestacije. Beogradsku nazivamo >sajam<, a ovu drugu ÔÇô >salon<. Ipak, ove godine nije bilo neke velike razlike izme├░u same ponude u ┼Żenevi i kod nas. Barem ne ┼íto se samih serijskih vozila ti├Ęe...
U Beogradu ste mogli da vidite maltene sve serijske modele, osim mo┼żda Audija A5, Alfa Romeo Brere i, recimo, terenaca Citroena C-Crosser i Pe┼żoa 4007. Me├░u zvezde ovogodi┼ínjih hala 1 i 14 se ubrajaju Peugeot 207 CC, nova ┼ákoda Fabia, Opel Corsa OPC, novi BMW X5, Toyota Auris itd. Me├░utim, najve├Že su svakako svi Porsche-ovi modeli (911 Turbo, Cayenne i Caymann), Audi-jev super-sportski R8 i Alfa Romeo Spider. Prezentacija svih ovih modela je bila izuzetno dobro organizovana na novinarskom danu, ├Ęime se pokazuje da je mogu├Ž visok nivo profesionalizma, ├Ęak i u na┼íoj zemlji. Mahom su svi bili zadovoljni pro┼ílom poslovnom godinom, najavljuju├Ži jo┼í ve├Že poslovne podvige i dalje ┼íirenje dilersko-servisne mre┼że kroz ├Ęitavu Srbiju. Pored toga, u neobaveznom razgovoru, koji smo na sredini perioda trajanja ovog sajma obavili sa predstavnicima nekoliko firmi, saznali smo da je prodaja automobila rekordna otkako se zna za ovu manifestaciju!Sajam automobila u Beogradu je uvek prilika za temeljnu doradu na┼íeg CENOVNIKA novih automobila u Srbiji. Sve cene sa ovogodi┼ínjih aktuelnih cenovnika ├Že biti uba├Ęene na na┼í sajt do zavr┼íetka sajma! Naravno, ako imate neki kometar, zanimljiv video-klip ili sliku, molimo vas da nam se pridru┼żite na Speed !ndustry forumu.
KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00