Informacije

┼Żeneva 2007. - Speed !ndustry ekipa U┼ŻIVO! (2. deo!)28.03.2007. @ 21:46:18
Galerija slika
PoÜaljite komentar
<< PRVI DEO IZVEŠTAJA

TRE├ćI DEO IZVE┼áTAJA >>


Jeep - Jeep Patriot, prezentiran jo┼í 2005. godine na frankfurtskom salonu automobila, kona├Ęno kre├Že u serijsku proizvodnju. Ovo je prakti├Ęno naslednik modela Cherokee, koji ├Že u po├Ęetku imati dva pogonska agregata u ponudi. To su ve├Ž poznati 2,0 CRDi dizel (pozajmljen od Volkswagen-a) sa 140 KS, kao i 2,4 16v benzinac sa 170 KS. Njegov dizajn i vozne karakteristike ne donose ama ba┼í ni┼íta novo, tako da nismo sigurno kako ├Že ga ve├Ž formirano tr┼żi┼íte prihvatiti. Mnogo bolje stoji model Jeep Compass, koji uspeva da bude konkurentan u svojoj klasi (Toyota RAV4, Hyundai Tucson itd.) svojim ne┼íto sve┼żijim dizajnom i razumnom cenom. Novitet sa ovog ┼ítanda je i restilizovani Wrangler, koji odr┼żava duh starog, dobrog Willys-a. Sa novim dizel (2,8 CRDi) i benzinskim (3,8 V6) motorima, ovaj model jednostavno ne mo┼że da omane, uprkos istom globalnom imid┼żu.


Kia - U├Ęitelj ponekad mo┼że i da bude bolji od svog profesora. Ne┼íto sli├Ęno se mo┼że re├Ži za Kiu i Hyundai. Kao ┼íto smo u prethodnom delu teksta o Hyundai-ju ve├Ž i rekli, Kia je pod patronatom ove najuspe┼ínije ju┼żnokorejske auto-kompanije. Ipak, model Ceed je trenutno model koji je najvi┼íe opteretio bud┼żet obe kompanije, prvi je ju┼żnokorejski automobil koji je u potpunosti izra├░en u Evropi (proizvodi se u Slova├Ękoj) i, na kraju, mnogo je bolji od Hyundai-jevog modela iz ove klase ÔÇô novog i30. Iako sada Kia Ceed ima i evropsku cenu, ona je u potpunosti opravdava i trenutno je jedan od najzanimljivijih modela u ovoj klasi. Tj. bi├Že dok Fiat Bravo zvani├Ęno ne krene sa prodajomÔÇŽ U svakom slu├Ęaju, Ceed porodica se ┼íiri. Prvo je to bio prostrani karavan, a sada je prezentiran i koncept exCeed Cabrio. Kompaktni kabriolet ipak nudi mesta za ├Ęetvoro, a od konkurencije ga odvaja ├Ęinjenica da ovo nije kupe-kabrio ve├Ž klasi├Ęan model sa platninim krovom. Njegova serijska produkcija se o├Ęekuje po├Ęetkom slede├Že godine. Me├░u novitete sa Kijinog ┼ítanda mo┼żemo ubrojati i novi V6 benzinski agregat za terenac Sorento sa 247 konjskih snaga, kao i facelift-ovani luksuzni Opirus, koji jo┼í uvek ┼żeli da bude Mercedes. Interesantno je da na ovom ┼ítandu nije bilo najnovijeg MPV modela Carens, koji ├Že se pak pojaviti na na┼íem, beogradskom salonu automobila.


Lamborghini - Dva perla-bela Murcielago-a (LP640 Coupe i Roadster) i jedan novi Gallardo, oznake Superleggera, su ispunjavali ┼ítand jedne od najpo┼żeljnijih marki automobila na svetu. Ove godine su zauzimali rekordno malo mesta u gornjoj hali, tako da smo bili uskra├Ženi za prezentaciju nekih drugih modela, poput Gallardo Spyder-a ili mo┼żda nekog ekskluzivnog prototipa. Ovako, Gallardo Superleggera predstavlja jedini novitet, a u pitanju je standardni model koji je u ovoj verziji dodatno olak┼ían (-100 kg). Tako├░e, motor je poja├Ęan za 10 KS, ┼íto ovom Gallardo-u omogu├Žava najbolje performanse u klasi ÔÇô 3,8 sekundi do stotke i maksimalnih 320 km/h. S obzirom da ├Že serija ovih modela biti zna├Ęajno manja od standardnog modela, brzo u Lamborghini-jeve salone da se upi┼íete na listu ├Ęekanja!


Lancia - Jedno od prijatnijih iznena├░enja ovogodi┼ínjeg ┼żenevskog salona je bila italijanska Lancia. Sme┼ítena zajedno sa ostalim ├Ęlanicama Fiat-ove grupacije, ova ne┼íto luksuznija marka je ovog puta ponudila isklju├Ęivo karakteristi├Ęne Bi-Colore automobile. Dakle, karoserija je obojena u dve nijanse, ali ovog puta sa zna├Ęajno logi├Ęnijim izborom nijansi i zavr┼ínog efekta od onih prethodnih modela. Naime, sada je gornji deo automobila (krov, poklopac prtlja┼żnika i stubovi) potpuno mat efekta (bez sjaja), za razliku od ostatka karoserija, koja je pored toga i druge boje. Ovo simpati├Ęno i italijanski na oko efektno re┼íenje se, po nama, najbolje uklopilo uz najnoviju verziju aktuelnog modela Ypsilon ÔÇô MOMO Sport Edition. Lancia Ypsilon se, u ovoj verziji, nudi sa turbo-dizelima snage od 90 do 105 KS i predstavlja idealan izbor za one kojima je MINI previ┼íe skup ili bezveze iz nekog drugog razloga. Visok komfor i nivo opremljenosti (Alcantara ko┼ża, dvozonska automatska klima, Blue & Me sistem, 16-in├Ęne alu-felne itd.) su tu da dodatno opravdaju va┼í izbor. Da opravda imid┼ż ne┼íto malo jeftinijeg MINI-ja, Lan├Ęin ┼ítand je bio koncipiran kao urbani kafi├Ž, gde su besplatno to├Ęili razna pi├Ža. Vide├Žete kasnije da je i MINI-jev ┼ítand bio izveden na sli├Ęan fazon. Atmosfera je ovde mo┼żda bila i najbolja na celom salonu, tako da za Lan├Ęu imamo samo re├Ęi hvale. Jedino je mo┼żda falila nova DeltaÔÇŽ

Land Rover - Jedan od manjih i siroma┼ínijih ┼ítandova je bio i Land Rover-ov. Ipak, veliki novitet ove kompanije predstavlja novi Freelander druge generacije, koji u igru uvodi novi segment u okviru RAV4-klase d┼żipova ÔÇô premijum sekciju. Realno, ne mo┼żemo BMW X3 ubrajati u ovu kategoriju, jer nema terenske sposobnosti i izgled mu je... diskutabilan. Pored novog Freelander-a, za kojeg moramo re├Ži da izgleda sjajno, Englezi su predstavili i Range Rover Sport u najekskluzivnoj verziji, koja uklju├Ęuje ├Ęak i velike dvadesetdvoin├Ęne aluminijumske felne.

Lexus - Ovo je jedna od svetskih marki automobila koja nedostaje u na┼íoj zemlji. Zapravo, prosto je neverovatno kako kod nas ne postoji zastupni┼ítvo za Lexus, jer smatramo da bi prodaja i┼íla odli├Ęno, naravno imaju├Ži u vidu razmere samog srpskog tr┼żi┼íta. Koliko je Lexus trenutno jak, najbolje se videlo u ┼Żenevi ove godine, gde su tik uz mati├Ęnu Tojotu imali jedan veoma grandiozan ┼ítand. Veliki akcenat je bio na hibridnim automobilima, ┼íto je opcija koju Japanci imaju za gotovo svaki Lexus u aktuelnoj gami modela! Trenutno su u ponudi GS450h, RX400h i najnoviji i najekskluzivniji LS600h. Ovaj model je toliko ekskluzivan da do njega nije mogao da do├░e bilo ko. Bio je izdvojen od svih ostalih u jednoj nazovi kupoli, u koju su mogli u├Ži samo odabrani. Ovaj model bi mogao da napravi malu revoluciju u klasi luksuznih limuzina, s obirom da spaja dva sna┼żna agregata ÔÇô petolitarski V8 i elektromotor koji u kombinaciji voza├Ęu nude preko 430 KS. Prakti├Ęno sve vezano za ovaj automobil je karakteristi├Ęno i razli├Ęito u odnosu na sve ve├Ž vi├░eno, pa je tako i sam menja├Ę prvi automatik na svetu sa osam brzina, audio-sistem je Mark & Levinson sa ├Ęak 19 zvu├Ęnika (nekoliko ├Ęak i u krovu!) itd. U svakom slu├Ęaju, nesvakida┼ínja ponuda. Jo┼í je nekoliko zanimljivih noviteta na ovom ┼ítandu, gde se svakako izdvaja sportski sedan nove F-generacije Leksusa. U pitanju je Lexus IS-F, koji bi trebao da bude pandan aktuelnom Audi-ju S4 i budu├Žim modelima BMW M3 i Mercedes C AMG. Na kraju, druga verzija sportskog modela budu├Žnosti (prva vi├░ena jo┼í 2005.) oznake LF-A je pravila dru┼ítvo pomenutom IS-F modelu. Sa maksimalnom brzinom koja prelazi 320 km/h, ovo predstavlja nastojanje Leksusa da u bliskoj budu├Žnosti na tr┼żi┼ítu ponudi jedan pravi super-sportski automobil.

Lotus - Ako ┼żelite da stvarno u┼żivate u vo┼żnji automobila, morate posedovati jedan od Lotusa! Makar on bio i sa amblemom malezijske kompanije Proton. O ├Ęemu se radi? Proton je zapravo ├Ęlan Lotus-ove grupacije i do sada je bilo slu├Ęajeva udru┼żivanja ove dve marke u kreiranju odre├░enih modela automobila. Ovaj najnoviji je GEN-2, koji koristi najnoviji EVE hibridni pogonski sistem. Ni┼íta pak toliko revolucionarno ÔÇô CamPro Proton-ov 1,6 16v benzinac od 110 KS je povezan sa manjim elektri├Ęnim i to sad tako radi zajedno. JeeeÔÇŽ Ovaj automobil se mo┼żda zaista dobro pona┼ía u krivinama pri ve├Žim brzinama, ali ne verujem da ├Žete iste mo├Ži dosti├Ži sa ovakvim Proton-om. Modeli koji ├Že to sigurno mo├Ži jesu aktuelni Exige S i jo┼í bolji Europa S, sa 2,0 turbo motorom od preko 200 konja. ┼áteta ┼íto Srbija nema kvalitetnije puteveÔÇŽMaserati - Nova generacija GranTurismo-a je tu! Verovatno najlep┼íi automobil salona je privla├Ęio ogromnu pa┼żnju posetioca, ali je sre├Žom bio dostupniji nego li Ferrari, Maserati-jev grupacijski kom┼íija. Pogon na sva ├Ęetiri to├Ęka, V8 motor sa 405 konjskih snaga, ekskluzivan enterijer, fantasti├Ęno dizajnirana karoserija od strane ├Éu├░arovog ItalDesign-aÔÇŽ sve je tu! Ferrari i Maserati nastavljaju da se sjajno dopunjuju u okviru velike Fiat-ove grupacije, nude├Ži kupcima najrazli├Ęitije vrste ekskluzivnih automobila. Maserati GT je tako popunio do sada relativno mr┼íavu ponudu u okviru klasi├Ęnih 2+2 GT-kupea. Za one kojima treba vi┼íe prostora u kabini, tu je jo┼í uvek provereni Quattroporte, koji je sada dobio i ultra-brzi ┼íestostepeni automatik.Mazda - Japanska Mazda je javnosti prezentirala novu dvojku. Neosnovano skup prethodnik je tako dobio adekvatnu zamenu u vidu vrlo modernog gradskog kompakta. Gledaju├Ži ovaj automobil u pririodi, mo┼żemo ga najbli┼że porediti sa Opel-ovom novom Korsom, mada dvojka ima dosta svojih specifi├Ęnosti. Karakteristi├Ęna je ta donja linija prozora sa strane (struk), koja se vrlo strmo uzdi┼że ka zadnjem delu karoserije. U┼żivo to deluje pomalo ├Ęudno i ├Ęini ovaj model dosta robusnim. Ako ne ra├Ęunamo na staklenim zidom ogra├░ene egzoti├Ęne modele automobila, ovo je jedini u koji na ├░enevskom salonu niste mogli u├Ži. Stoga smo ostali uskra├Ženi za pore├░enje unutra┼ínjeg prostora sa ostalim aktuelnim konkurentima, ali deluje da prostora ima i vi┼íe nego dovoljno. Pored ovog velikog noviteta, tu je i sve┼żi crossover-model CX-7, kojeg imamo prilike da gledamo i na 45. beogradskom salonu. Vrlo zanimljiv automobil sa jo┼í zanimljivijim, sna┼żnim 2,3-litarskim agregatom od ├Ęak 258 KS!Mercedes - Veliki ┼ítand za veliki broj modela. Mercedes je pokazao koja kompanija je tata u okviru DaimlerChrysler korporacija, pa je svoj proizvodni program izlo┼żio na zaista velikom prostoru. Najve├Ži novitet je svakako nova C-klasa, kojoj je ovo prvi zvani├Ęni salon na kojem je prezentovana. Zaista korektan automobil sa zanimljivim re┼íenjem dve razli├Ęite prednje maske, zavisno od nivoa opremljenosti (samo Avangarde ima veliki Mercedes-ov amblem u sredini). Pored serijske varijante, prikazana je i nova DTM sportska, kao i posebna iz Bluetec serijala. Prakti├Ęno nezavisan prostor su ovde imali AMG i Maybach. Na┼żalost, AMG nas nije po├Ęastio sa novim CL65, ali je najava ovog modela iza┼íla upravo ovih dana. Stoga, 612 KS iz V12-biturbo agregata je i dalje rezervisano samo za S65 i SL65 AMG. Pored ova dva automobila, ovim brojkama se hvali jo┼í jedan automobil sa ove lokacije. U pitanju je super-ekstra-mega-luksuzni Maybach 62S, koji je prikazan ├Ęak i na ovogodi┼ínjem beogradskom sajmu. Model u ┼Żenevi je bio metalik-silver boje, sa zaista neverovatnim spiskom opreme unutra. Pozadi je imao je ekrana koliko i jedna reporta┼żna kola neke ozbiljnije televizijeÔÇŽ Ne treba svakako zaboraviti ni Mercedes SLR u posebnoj 722 Edition izvedbi. Ovaj automobil mo┼żete poru├Ęiti ├Ęak i u na┼íoj zemlji, a skuplji je za nekih pedesetak hiljada evra. Motor je ja├Ęi za nekih 25 KS i par detalja karoserije je izmenjeno, no me├░utim najbitnije je da se on radi u limitiranoj seriji koja vlasniku obezbe├░uje poseban presti┼ż.MINI - Na zapadu je lepo podeljeno ko koji automobil zagleda. Tako uspe┼íni i ne┼íto stariji poslovni ljudi gledaju Mercedes, BMW ili Audi, mladi i novope├Ęeni voza├Ęi npr. Fiat, dok su takore├Ži urbani i kul momci i devojke ne┼íto vi┼íe vremena proveli na MINI-jevom ┼ítandu. Ovaj BMW-ov brend je ponovo o┼żiveo staru legendu ovog automobila, a sve je izvesnije da ├Že model ovakvog izgleda da se zadr┼żi i narednih ├Ęetrdesetak godina u ponudi. Ve├Žina nas je mislila da su se Bavarci ┼íalili kada su skoro predstavili tzv. novi MINI. On izgleda gotovo isto kao i prethodnik, mada je malo pove├Žan i ozbiljnije ura├░en u enterijeru. Tu su i novi motori, a pravi novitet ovog sajma su bili bazni MINI One i MINI Cooper D. Ovaj prvi se bazira na 1,6 benzincu i sada isporu├Ęuje 95 KS, ┼íto je malo vi┼íe od prethodnog One modela. Drugi je potpuni novitet uop┼íte u gami MINI-ja druge generacije. Motor je turbo-dizel sa solidnih 110 konja, ┼íto je mnogo vi┼íe od nekada┼ínjih 75, koliko je izvla├Ęio agregat ra├░en u kooperaciji sa japanskom Tojotom. Naravno, u ponudi su jo┼í i Cooper i Cooper S, a posetioci su mogli po prvi put da vide i kabriolet verzije svih MINI-ja. Veliki izbor motora i opreme, mogu├Žnost personalizacije do poslednjeg detalja, solidna i sigurna ┼íasija i podvozje ÔÇô sve su to stavke koje privla├Ęe kupce specifi├Ęnog profila. Mora┼í biti urban i kul, ┼íto pokazuje i sam ┼ítand ove kompanije. On je izra├░en kao kafi├Ž na dva nivoa, kome je na meniju bila besplatna mineralna voda. Cela ova ova ideja je pomogla jednom od na┼íih ├Ęlanova ekipe da zamisli svoj budu├Ži lokal u centru Beograda, tako da njega dr┼żimo za re├Ę kada je otvaranje istog u pitanju!

Mitsubishi - ┼áta ├Že na kraju da bude sa Mitsubishi-jem? Marka koja je pre tri godine dobila ┼íut-kartu iz DaimlerChrysler korporacije kao neprofitabilna, sada sama poku┼íava da na├░e svoj put do zvezda. Naravno, bez timske igre se ipak ne mo┼że, pa je na taj na├Ęin nastao novi Mitsubushi Outlander. Ovaj terenac je projekat Mitsubishi-ja i PSA grupacije (Peugeot-Citroen), mada moramo re├Ži da su ipak ve├Žinu posla ovde odradili JapanciÔÇŽ U svakom slu├Ęaju, Outlander je tu u verziji sa pet ili sa sedam sedi┼íta, kao i nekoliko razli├Ęitih nivoa opremljenosti. Dizel sa 140 konjskih snaga je trenutno jedini izbor, iako su Peugeot i Citroen za modele 4007, odnosno C-Crosser izabrali sna┼żniji 2,2 lit. sa 156 KS. Me├░utim, koncept model Outlander-a sa V6 benzincem je tako├░e bio prisutan na ┼żenevskom salonu. Da bi se razlikovao od serijske varijante, imao je atraktivnu mat-sivu boju karoserije, kao i plave LED prednje farove. Uz du┼żno izvinjenje ovom modelu, ipak mislimo da je on stajao u senci drugog prototipa. To je naravno Mitsubishi Lancer Evo X koncept, kojeg ├Ęekamo maltene koliko i BMW-ov M3! Slede├Ža evolucija popularnog Lancera jo┼í uvek nije drumska verzija, ali je ovo verovatno najbli┼że tome. Dve hiljade kubika sa turbo-punja├Ęem izvla├Ęi svih 300 KS, koje uz onakav stajling i permanentni pogon na sve to├Ękove obe├Žavaju bolje dane za ovu kompaniju. Samo da ga ve├Ž jednom uvrste u zvani├Ęnu ponudu!!!

Nissan - Koliko morate biti hrabri da bilo koji proizvod ponu├░en na evropskom tr┼żi┼ítu nazovete Qashqai (opet sam prvi put pogre┼íio pri pisanju)? Postoji realna mogu├Žnost da se ovaj automobil ne prodaje kako je o├Ęekivano upravo zbog ovog suludog naziva (├Ęita se ka┼íkai). A to je ┼íteta, s obzirom da je u pitanju zaista odli├Ęno re┼íenje. Ako je marka poput Dodge-a uspela u Evropi sa modelom Caliber, onda Nissan svakako mnogo lak┼íe mo┼że da osvoji tr├░i┼íte starog kontinenta. Qashqai je zapravo neka vrsta zamene za Almeru u ni┼żoj-srenjoj klasi, ali se to ba┼í i ne mo┼że sa precizno┼í├Žu re├Ži. Ovaj model je realno terensko vozilo, ├Ęak ne ni crossover varijanta. Bilo kako bilo, sa cenom ispod 20.000 evra on mo┼że da bude solidna opcija za sve one koji ┼żele kompromis svega u jednom. Japanski deo Renault-Nissan grupacije je imao jo┼í jednu takore├Ži premijeru. U pitanju je restilizovani X-Trail, kojeg ipak nisu uspeli da ulep┼íaju. ┼áteta, jer ovaj d┼żip predstavlja mo┼żda i najbolje re┼íenje ako vam zaista treba offroad vo┼żnja za ne┼íto manje novcaÔÇŽOpel - Najsna┼żnija Opel Corsa je ugledala svetlost dana! Ovo je verovatno i najbr┼żi automobil u ovom segmentu, od koje je jedino ja├Ęi Renoov Clio, koji ima ravno 200 konjskih snaga ali bez turbine. Zbog toga on ipak nema neke preterane ┼íanse u uporednoj borbi sa 1,6 turbo i 192 KS sna┼żnom Korsom OPC. Na┼ía ekipa je nastavila da se divi ovaj mi┼íi├Žavoj kreaciji i na ovom ┼żenevskom salonu, s obzirom da izgleda nestvarno koliko i na zvani├Ęnim fotografijama. Imali ste prilike i da je visite na beogradskom sajmu, stoga znate o ├Ęemu pri├ĘamoÔÇŽ Iako ko┼íta preko dvadeset hiljada evra, ona predstavlja jakog aduta u sekciji sportskih kompakt-modela. Noviteti sa Opel-ovog ┼ítanda se nastavljaju u vidu novog roadster-a GT. Koncept vozilo sa jednim slovom vi┼íe u nazivu, GTC Concept, predstavlja vi├░enje Opel Mante budu├Žnosti. Ovaj 2+2 GT kupe se hvali sa ├Ęak 300 KS snage, ali ujedno i Flex4 sistemom obaranja svih sedi┼íta u kabini. Mada iako njegova karoserija ima koeficijent otpora vazduha od samo 0,25 cD, nije dovoljno lepa da se na├░e u nekom na┼íem u┼żem izboru najlep┼íeg konept-modela ovogodi┼ínjeg ┼żenevskog salona automobila. Isto va┼żi i za novog terenca naziva Antara, koji predstavlja skuplju varijantu Chevrolet-ove Captive. Ovom prilikom molimo ├Ęelnike Opel-a, odnosno General Motors-a da vrate nazad Fronteru. Hvala!Peugeot - Na nekoliko kilometara od svoje postojbine, prakti├Ęno na doma├Žem terenu, francuski Peugeot je na pozama┼ínom prostoru izlo┼żio sve svoje modele. Najnoviji me├░u njima je 207 u kabriolet verziji, koji je ujedno bio i glavna premija ovogodi┼ínje nagradne igre za posetioce ┼żenevskog salona automobila. Nekada su ovaj mali Pe┼żo i Mercedes-ov SLK bili jedini modeli sa tvrdim pokretnim krovom (Cabrio-Coupe), dok je danas situacija takva da je ├Ęak i BMW, okoreli tradicionalista po ovom pitanju, primenio ovo re┼íenje u serijskoj produkciji. Ovo pokazuje koliko su ove dve marke samo zaradile na ovom inovativnom re┼íenju, pa stoga i ne ├Ęudi ┼íto je Peugeot toliko visoko stavlja 207 CC na svojoj rang listi modela. Ipak oni imaju vi┼íe no duplo bolju prodaju od Citroen-a, sa kojima su zajedno u PSA grupaciji. Nije to slu├Ęajno. Znaju oni ┼íta rade. Uglavnom, osim ovog simpati├Ęnog kabrioleta, prezentiran je i terenac 4007, koji je, kao ┼íto smo ve├Ž i rekli, ra├░en u kooperaciji sa Mitsubishi-jem. Smatramo da me├░u ova tri vrlo sli├Ęna modela, Pe┼żoov kandidat izgleda najbolje i ima najve├Žu ┼íansu za kakav-takav uspeh na tr┼żi┼ítu. Kako bi bilo nemogu├Že da jedan ovako veliki salon automobila pro├░e bez nekog od prototip-modela iz ove kompanije, centralno mesto na ovom ┼ítandu je zauzimao Peugeot 207 Outdoor Concept. Ovo je po svemu sude├Ži novi 207 SW (karavan), kojeg vrlo brzo mo┼żemo o├Ęekivati i u serijskoj proizvodnji. Ve├Ž vi├░en koncept elegantne limuzine budu├Žnosti, Peugeot 908 RC, jo┼í uvek pleni svojim elegantnim, ali i agresivnim izgledom. Dovoljno za sam vrh kada su u pitanju najlep┼íi prototip-modeli ovog salona.


<< PRVI DEO IZVEŠTAJA

TRE├ćI DEO IZVE┼áTAJA >>


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00