Informacije

Paris 200617.10.2006. @ 16:19:47
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Do 15. oktobra je trajao jedan od najzna├Ęajnijih automobilskih salona na svetu. Pariski salon je otvoren za posetioce svake druge godine, smenjivaju├Ži se tako naizmeni├Ęno sa frankfurtskim. Pariz, Frankfurt i, naravno, ┼Żeneva su tri najja├Ęa >hepeninga< u auto-industriji, ne samo u Evropi ve├Ž i u svetu. Ovo samo pokazuje koliko je proizvo├░a├Ęima bitno osvajanje ┼íto vi┼íe udela evropskog tr┼żi┼íta, a uostalom Evropa je kontinent sa ubedljivo najvi┼íe registrovanih proizvo├░a├Ęa novih vozila. Pariz 2006 je mo┼żda i najreprezentativniji salon od svih, ali, po pitanju same izlo┼żbe, jo┼í uvek kaska za >svemo├Žnom< ┼Żenevom. Proizvo├░a├Ęi i dalje smatraju da je termin odr┼żavanja ┼żenevskog salona idealan za promociju njihovih novih modela, dok su Pariz, odnosno Frankfurt pogodni za predstavljanje koncept-prototipova (bliske) budu├Žnosti. Tako je manje-vi┼íe bilo i ove godine. Nije bilo mnogo premijera serijskih modela, ali daleko od toga da je ├Ęitav salon bio nezanimljiv. Uostalom, uverite se i sami da li je to tako, jer Vam Speed !ndustry sajt nudi pregled noviteta sa svakog zna├Ęajnijeg ┼ítanda. ┼áto biste se cimali do trafike i kupovali ├Ęasopise, ├Ęijih je ina├Ęe 50 od 70 strana oktobarskog broja posve├Ženo upravo ovom pariskom salonu... • Alfa Romeo ÔÇô Alfa Romeo 8C Competizione. Kona├Ęno! Automobil pre svega predivnog dizajna, koji pokazuje da nije potrebno napraviti agresivan izgled da bi automobil super-sportske klase bio prime├Žen. Dovoljno je samo biti Italijan. Da se razumemo, Italijani rade dizajn za vi┼íe od pola svetskih auto-proizvo├░a├Ęa, ali ├Že uvek najbolju kreaciju ostaviti za doma├Žu kompaniju. Posebno gospodin Giugaro (├Éu├░aro), koji je ina├Ęe najpoznatiji ├Ęovek u bran┼íi. Pored (prelepih) Alfinih modela, ovaj gospodin je kreirao i vozila poput Daewoo Lanos-a, pa ├Ęak i Yugo Floride! Da se vratimo na pri├Ęu, 8C Competizione je kona├Ęno krenuo u produkciju, koja je na┼żalost veoma ograni├Ęena. Bi├Že sklopljeno samo 500 komada. Ona nije najsna┼żniji (400 KS), ali je sigurno najlep┼íi super-sportski model koji danas mo┼żete kupiti. Od ostalih modela, tu su Brera i Spider koji se brinu da Alfa Romeo ima najlep┼íu izlo┼żbu na sajmu. O├Ęekivali smo i neki koncept budu├Žeg naslednika 147-ice ili, mo┼żda, sportsku GTA verziju 159-ke, ali to ├Že o├Ęigledno sa├Ęekati ┼żenevski salon.
 • Audi ÔÇô Mo┼żda i najve├Ža zvezda pariskog salona, model R8 je kona├Ęno finaliziran. Nakon nekoliko godina (verujemo) uspe┼ínog rada, koncept vozilo Le Mans je kona├Ęno dobilo formu u vidu sportskog automobila oznake R8. Audi-ju je mnogo zna├Ęila kupovina italijanskog Lamborghini-ja od pre skoro deset godina, stoga ne ├Ęudi ┼íto se ovaj sportski automobil umnogome bazira na osnovi aktuelnog Lambo-a Gallardo. Jedino ┼íto ├Že Audi biti ne┼íto slabiji... ali i jeftiniji. Cena ├Že biti ni┼ża za otprilike 30% (oko 100.000 evra), ┼íto je sasvim ok. V8 FSI ├Že zato nuditi i 100 KS manje (ukupno 420 KS), ali kompanija iz Ingolstadt-a najavljuje i verziju sa V10 FSI agregatom, ne┼íto sli├Ęno onom iz Audi-ja S6 i S8. Ozbiljnu promociju je na Audi-jevom ┼ítandu imao i upravo spomenuti S8. Otkako su poslednji put osvojili Le Mans, Nemci prosto ne prestaju sa lansiranjem novih, sportskih modela. Ova sportska limuzina ├Že imati V10 FSI sa 450 KS i jeftinija je od R8. To zna├Ęi da ko┼íta manje i od ekvivalentnih limuzina Mercedes-a (S) i BMW-a (7). Auch!
 • BMW ÔÇô Na BMW-ovom ┼ítandu je najve├Žu pa┼żnju izazvao novi kupe na bazi serije tri, koji se sada poprili├Ęno razlikuje od E90 serijske limuzine. Trojka kupe je sada ve├Ža, agresivnija, ni┼ża... i zna├Ęajnije lep┼ía. Kada se ka┼że da je neki automobil lep┼íi od zvani├Ęno najboljeg svetskog automobila za 2006. godinu, onda to nije mala stvar. Tehnolo┼íki noviteti nisu zaboravljeni, pa je tako u model 335i spakovan revolucionarni >twin-turbo< benzinac - 306 KS ovog motora je ne┼íto najbli┼że budu├Žem modelu M3. Na┼żalost, M-trojka je zaobi┼íla i pariski salon, tako da ponovo dr┼żimo pal├Ęeve za slede├Ži ┼żenevski... >M< generacija je u Parizu ipak dobila novog ├Ęlana i to u vidu M6 kabrioleta. Generalno, veliki broj kabrioleta je ove godine vi├░ena na ovom salonu, a M6 Cabrio je sigurno jedan od najsna┼żnijih. 507 KS iz poznatog V10 savr┼íenstva ├Že biti sasvim dovoljno da G-sila ne dozvoli va┼íem suvoza├Ęu da se ispovra├Ža po sedi┼ítima. >Minuli rad< ├Že sigurno biti daleko iza automobila, naravno pod uslovom da ste otvorili krov... Ne smemo zaboraviti ni novi, ve├Ži BMW X5, kao i restilizovani X3.
 • Chevrolet ÔÇô Ameri├Ęki proizvo├░a├Ę je predstavio ono ├Ęega smo se mi jo┼í davno pribojavali. Trka├Ęki terenac! Da stvar bude jo┼í gora, ispod haube je dizel agregat! Hm... okej, ovim WTCC Ultra konept-vozilom su svakako pokazali svoju mo├Ž globalne produkcije ÔÇô ┼íasija je ameri├Ęka, karoserija evropska, motor korejski itd., ali mislim da su malo pobrkali lon├Ęi├Že prilikom sklapanja svega u jednu celinu. Realno, motor koji ide na naftu i ima (tri├Ęavih) 190 KS pre dolikuje modelu Lacetti Wagon nego ovako agresivno stiliziranom modelu. Povrh svega, ┼íasija mu je projektovana i >tjunirana< za mnogo sna┼żniji, ve├Ži i ozbiljniji agregat, pa je finalni proizvod malo neskladan. Mada, voleli bi da mo┼żemo da ga provozamo... verujemo da nikad sli├Ęno nismo, niti ├Žamo ikada imati priliku da vozimo. Sigurno bi na trkama imao imao veliku prednost u vidu jednog James Bond trika: ispustimo protivniku crni dim da ne mo┼że da vidi kuda ide! Sve ┼íto je potrebno da voza├Ę uradi je da stisne gas. Pasus zavr┼íavam re├Ęenicom iz zvani├Ęnog press-release-a Chevrolet-a: >Ovo je model koji ├Že u budu├Žnosti predstavljati evropski muscle-car!< Yeah...
 • Citroen ÔÇô Citroen je predstavio prototip C-Meitisse Concept, automobil koji je postiocima bio najinteresantniji. To jest, da li je to uop┼íte automobil?! Citroen se kona├Ęno osloba├░a finansijskih problema i po├Ęinje da pravi automobile na kakve smo od Francuza i navikli. Duga├Ęka i preterano niska karoserija sa vratima >gull-wing< tipa i unutra┼ínjo┼í├Žu jednog borbenog aviona su osnovna obele┼żja ovog modela. Tehnolo┼íki je veoma inovativan jer uparuje dizelski 3,0 V6 HDi agregat sa dva sna┼żna elektromotora, postavljena na zadnjoj osovini. Oko 250 km/h je maksimalna brzina, uz ubrzanje od 0 ÔÇô 100 km/h za 6,2 sekunde. Vrlo respektabilno za ovoliki automobil. Drugi deo Citroen-ovog ┼ítanda je zauzimao novi MPV model. U pitanju je C4 Picasso, koji posle dugo vremena menja Ksaru Pikaso u proizvodnoj gami. Da li je ovaj model zakasnio na tr┼żi┼íte ili ne, vide├Žemo tokom slede├Že godine.
 • Dacia ÔÇô Eto, do┼ílo vreme i da rumunska auto-industrija bude reprezentativna u svetu. Ovde bi, umesto Da├Ęije, bila na┼ía Zastava, samo da smo imali malo vi┼íe sre├Že. Ovako, bili smo pod sankcijama i bombardovani. Uh, tough luck... Bilo kako bilo, Dacia je uz veliku pomo├Ž francuskog Renault-a uspela da bude izlaga├Ę na pariskom salonu, pa ├Ęak i da ima jednu svetsku premijeru! U pitanju je derivat aktuelnog Logana, ali ipak ne┼íto vi┼íe od toga. Logan MCV, odnosno Logan u karavan verziji, je novo poglavlje u istoriji rumunske kompanije. Iako na slikama deluje kao jednostavna nadgradnja, Logan MCV je sada mnogo ve├Ži automobil, ima mesta za ├Ęak sedam (!) putnika i nudi jedan novi benzinski motor. Nov je samo u Da├Ęijinom programu, ali je to zapravo poznati 1,6 16v benzinac, koji u Loganu raspola┼że sa maksimalnih 105 konja. Pored njega, tu su i dosada┼ínji 1,4 i 1,6 MPI, kao i ┼ítedljivi 1,5 dCI dizel. Cena za bazni model ├Že verovatno biti oko 10.000 evra, ┼íto osigurava nastavak uspe┼ínog poslovanja kompanije Dacia.
 • Dodge ÔÇô Potpuno nam je nejasno za┼íto je Dodge Avenger jo┼í uvek prototip!? Model koji je ekvivalentan bratskom Chrysler-u Sebring deluje vrlo serijski i prosto je ├Ęudno da ├Že se na produkciju ├Ęekati jo┼í (barem) pola godine. Ina├Ęe, nije da ├Že on posedovati neke posebne tehni├Ęke inovacije, pa da je in┼żenjerima >frka< da sve to uklope. Ovaj automobil ├Že koristiti istu platformu kao i Sebring, koji je javnosti predstavljen na londonskom salonu pre tri meseca. Pored toga, tu su i poznati agregati ÔÇô 2,4 16v sa 175 KS i 2,7 V6 sa 190 konjskih snaga. Za evropsko tr┼żi┼íte ├Že biti dostupan i Volkswagen-ov 2,0 TDI sa 140 KS, ve├Ž vi├░en u modelu Caliber. Jedina prednost ovog modela koja se sa ove ta├Ęke gledi┼íta mo┼że videti je pogon na sva ├Ęetiri to├Ęka, mada proizvo├░a├Ę isti├Ęe i prvi-u-produkciji audio-ure├░aj sa hard-diskom..? Lepo.
 • Ferrari ÔÇô Italijanski proizvo├░a├Ę egzoti├Ęnih, sportskih automobila nije imao novih modela na svom ┼ítandu. Interesantan je svakako bio najnoviji od aktuelnih ÔÇô 599 GTB, o kojem ste ve├Ž mogli da ├Ęitate na Speed! sajtu. Ali najinteresantniji je sigurno model P4/5, koji je studio Pinifarina radio posebno za gospodina Glickenhausa. Jim Glickenhaus je ameri├Ęki multimilioner i kolekcionar Ferrari-jevih automobila, koji je potro┼íio skoro 4 miliona dolara za izradu ovog modela. Rezultat je bio toliko dobar, da su u Ferrari-ju odlu├Ęili da P4/5 izlo┼że na salonu automobila, ┼íto je zaista retkost za >one-off< model. Ovo je jedini primerak koji ├Že ikada biti napravljen, ┼íto daje posebnu dra┼ż i zna├Ęaj. Ina├Ęe, on se u potpunosti tehni├Ęki bazira na Ferrari-ju Enzo, dok je dizajn inspirisan modelom 330 P4, koji je bio veoma popularan u kasnim ┼íezdesetim godinama pro┼ílog veka.
 • Fiat ÔÇô Veliki novitet je o├Ęekivan kod Fiat-a, me├░utim na kraju se sve svelo na novu Pandu Sport. Naime, svi su kona├Ęno o├Ęekivali prvu formu naslednika dosada┼ínjeg Stila, koji ├Že se ponovo zvati Bravo. Mark Stevenson (MINI) je zadu┼żen za kreaciju novog modela, kao i velika koli├Ęina novca i truda. Mora├Žemo ipak da se strpimo do aprila, kada nas o├Ęekuje ┼żenevski salon... Do tada, Italijani su mislili da zabave ljude simbiozom koncepta Ducato Truckster i nove Pande Sport. Oznaka Sport donosi novi 1,4-litarski motor sa 101 KS, nove alu-felne i sportski kit spojlera. Reklo bi se - ni┼íta revolucionarno...
 • Ford ÔÇô Jedna od zna├Ęajnijih evropskih premijera je bila novi Ford Mondeo. Interesantno je da su u Ford-u odlu├Ęili da prvo predstave karavan verziju, dok ├Že limuzina biti prikazana tek slede├Že godine. Mondeo je prvi model kojeg odlikuje novi pravac u dizajnu ÔÇô >kinetic<. Dakle, dinami├Ęne i fluidne linije su sada u modi, suprotno onome vi├░eno na starom Mondeu (tzv. >edge< dizajn). Slede├Že godine kre├Že serijska produkcija, a u ponudi ├Že biti veoma ┼íiroka paleta motora, koja uklju├Ęuje i nove 2,0 Duratorq dizel i 2,5 turbo benzin varijante. Ve├Že dimenzije donose vi┼íe prostora unutra, pa tako Ford smatra da je ovo najprostranija limuzina, odnosno karavan na tr┼żi┼ítu. Novi >infotainment< sistem nudi veliku fleksibilnost u kori┼í├Ženju, kao i dva velika TFT kolor displeja. Pored novog Mondea karavan, Ford je predstavio i koncept budu├Žeg terenca naziva Iosis X. Iako izgleda vrlo napadno i agresivno, u pitanju je kompaktni SUV, koji ├Že biti klase ispod npr. Tojote RAV4 ili Hjundaija Santa Fe. Serijska produkcija se o├Ęekuje za otpilike godinu i po dana.
 • Honda ÔÇô Kod Honde se sve vrti oko nove, sportske verzije Civic Type-R. Jedan od najinteresantnijih >hot-hatch< modela se izdvaja svojim jedinstvenim stajlingom, koji je sada upotpunjen i sportskom opremom. Specijalan kit spojlera i 18-ice felne vrlo jasno odvajaju Type-R od obi├Ęnog Civic-a. Za ne┼íto manje od 30.000 evra dobijate jedan od najboljih atmosferskih motora na tr┼żi┼ítu, koji je vrlo sli├Ęan onome iz prethodne Type-R verzije. Snaga ovog V-TEC-a je jo┼í uvek na granici od 200 KS, ali u Hondi ka┼żu da su zahvaljuju├Ži novoj platformi, specijalnom ogibljenju i, uostalom, efektnijem izgledu dobili neuporedivo bolji proizvod od prethodnika. Veseli eksterijer prati veseli enterijer, kao i kod standardnog modela. Me├░utim, Type-R ide korak dalje sa karakteristi├Ęnim crvenim tepisima i amblemima. Konac kojim su pro┼íivani ko┼żni detalji su tako├░e crveni, kao i ├Ęitavo pozadinsko osvetljenje komandne table. Ako vam se nije svideo spolja┼ínji izgled Civic-a, nema ┼íanse da isto ka┼żete i za kokpit! On je jednostavno neverovatan i zaista morate do┼żiveti da sednete za volan, posebno u ovakvoj, oplemenjenoj Type-R verziji. Mislim da ljudi jo┼í uvek ne shvataju koliko je Civic ispred svog vremena, barem ┼íto se izgleda ti├Ęe...
 • Hyundai ÔÇô Hyundai Arnejs je koncept vozilo koje ├Že se verovatno od slede├Že godine ume┼íati u tr┼żi┼íte C-segmenta. Dakle, novi Hyundai ├Že biti konkurencija modelima poput Golfa, Fokusa, C4 i njima sli├Ęnim. Zanimljivo je ┼íto ovaj model poprili├Ęno li├Ęi na novitet jo┼í jednog ju┼żnokoreanskog proizvo├░a├Ęa. U pitanju je Kia Ceed, koja ├Že se tako├░e pojaviti slede├Že godine u ni┼żoj-srednjoj klasi. Pored modela Arnejs, Koreanci su predstavili i izmenjeni Coupe. Iako su izmene na prvi pogled vrlo temeljne, u pitanju je samo jo┼í jedna u nizu restilizacija aktuelnog modela (├Ęini mi se da je ovo tre├Ža), koji ├Že tehni├Ęki biti gotovo identi├Ęan sada┼ínjem modelu.


 • Jaguar ÔÇô Englezi su odlu├Ęili da modelu XK podare upravo ono ┼íto mu je nedostajalo - snagu. Agregat sa osam cilindara se sada mnogo lak┼íe vrti i, u novoj XKR verziji, izvla├Ęi maksimalnih 420 KS. Sve ovo, naravno, uz pomo├Ž >supercharger<-a. Sada je lep izgled, a zahvaljuju├Ži novim dodacima mo┼żda i jo┼í lep┼íi, upotpunjen i adekvatnim performansama. Prava je umetnost kupiti bolji automobil od ovog, na cenovnoj granici od 100.000 evra. Zajedno sa kupeom, predstavljena je i kabriolet verzija, koja je i ina├Ęe mnogo popularnija. Pored ovih sportskih modela, prezentiran je i XJ Portfolio, koji predstavlja verovatno i poslednje izdanje XJ-serije ove generacije. Luksuz je re├Ę oko koje se sve vrti kod Portfolio-a, dok je ispod haube sna┼żni V8 sa 400 konja. Treba po┼żuriti, ograni├Ęena serija je u pitanju!
 • Kia ÔÇô Kao ┼íto ve├Ž spomenuh, Kia Ceed je ne┼íto vrlo sli├Ęno Hyundai-jevom Arnejs-u. Me├░utim, Kia to radi mnogo ozbiljnije. Na njihovom ┼ítandu sve vrvi od ovog modela, posetioci su potpuno okru┼żeni raznim varijantama Ceed-a, od kojih je najnovija naziva pro-Ceed. Modeli bez prefiksa >pro< (he├Ębek sa petoro vrata i karavan) su ve├Ž vi├░eni u ┼Żenevi ove godine, dok je pro-Ceed novi sportski he├Ębek sa troje vrata. Ispod haube je najve├Ža zanimljivost ÔÇô 2,0 Turbo sa oko 200 KS! Sigurno je da bi ovaj model bio jeftiniji od svih sportskih Golf-ova, Focus-a itd., a jedini je problem da li ├Že se ova varijanta uop┼íte proizvoditi? Novi pogon u Slova├Ękoj je ve├Ž spreman za 5 vr. he├Ębek i karavan, ali nije jo┼í uvek sigurno da li ├Že i najmanji model u├Ži u serijsku produkciju u isto vreme. Fin spolja┼ínji izgled plus >raspala< unutra┼ínjost ÔÇô ali opet mo┼żemo dati vrlo solidnu ocenu zbog velikog truda Koreanaca da naprave potpuno evropski automobil.
 • Lamborghini ÔÇô Crne felne su jo┼í uvek u modi! Gde ├Žete bolje prilike da prezentirate ne┼íto ┼íto se zove Murcielago Versace nego u Parizu? Ovaj automobil poseduje crno obojene naplatke, ba┼í kao i drugi novitet sa istog ┼ítanda ÔÇô Gallardo Nera. Murcielago Versace je, naravno, model LP640 i nema nekih bitnijih razlika u odnosu na standardni. Tehni├Ęki nema nikakvih izmena, dok su estetske svedene na perl-efekt belu karoseriju, crni ko┼żni enterijer sa polu-belim sedi┼ítima i znaki├Že Versace-a svuda unaokolo. I to je to. Stotinak ovakvih modela ├Že se prodavati po zna├Ęajno ve├Žoj ceni od standardnog modela, pa vi sad vidite ┼íta je pravi biznis! Sli├Ęna stvar je i sa modelom Gallardo Nera. Nema tehni├Ękih modifikacija, ali je ├Ęitav automobil ofarban u crno, osim ┼íto enterijer presca par belih detalja. 185 komada ├Že biti serija i svaki kupac ├Že imati mogu├Žnost da sam kreira svoj enterijer. Ne znam dodu┼íe kako, jer su boje ograni├Ęene na samo dve.
 • Lancia ÔÇô Nova Delta je sve bli┼że i bli┼że. Italijani su kona├Ęno na pariskom salonu predstavili jedan prototip nove Delte, za koju mo┼żemo re├Ži samo re├Ęi hvale. Jo┼í jednom >┼żabari< pokazuju koliko su nadmo├Žni kad je u pitanju dizajn. Jedino ┼íto publici (barem u prvih par dana) nije bio dostupan enterijer ovog koncepta, koji u kompaniji ina├Ęe posebno hvale. Zvani├Ęan naziv je Lancia Delta HPE Concept i gotovo realno prikazuje kako ├Že izgledati serijska verzija. Na ovom automobilu se isti├Ęe veliko me├░uosovinsko rastojanje (2700mm), ┼íto obe├Žava dosta prostora za pet putnika. Pored velike ponude prostora, tu je i, za jednu Lan├Ęu, karakteristi├Ęna bogata opremljenost. Najfiniji materijali i najmoderniji ure├░aji su sjajno spojeni u novoj Delti, od specifi├Ęnih drvenih aplikacija pa sve do Bluetooth/USB audio sistema sa Microsoft-ovim operativnim sistemom! Jo┼í jedan novitet je bio prisutan kod Lan├Ęe ÔÇô restilizovani Ypsilon. Novine su novi benzinski 1,4 16v motor sa 95 KS , kao i novi DFN sekvencijalni menja├Ę. Neuspe┼ína Bi-Colore serija ovih mali┼íana se, na┼żalost, ponovo nastavlja sa novim nijansama, koje su prikazane na ovom salonu automobila.
 • Land Rover ÔÇô Toyota RAV4 i Hyundai Santa Fe dobijaju jo┼í jednog takmi├Ęara. Novi LR Freelander 2 ├Že zapravo predstavljati prelaz izme├░u spomenutih i modela >premijum< klase, gde mo┼żemo izdvojiti sada restilizovani BMW X3. Mali Freelander je sada porastao i nudi gotovo sve ┼íto mo┼żete na├Ži i kod modela RR Sport. Naravno, samo u manjem pakovanju... Uz to, tu su i dva nova motora ÔÇô 2,2-litarski >common-rail< dizela┼í sa 160 KS, kao i veliki 3,2 V6 benzinac sa 233 KS. Javnosti je predstavljen i osve┼żeni legendarni model Defender, koji ├Že ultimativnog naslednika dobiti tek za nekih tri do ├Ęetiri godine.


 • Lexus ÔÇô Kod luksuzne Tojote nema nekih ve├Žih noviteta, ali se svakako mora izdvojiti model LS, koji kona├Ęno i zvani├Ęno kre├Že u prodaju ┼íirom sveta. Model ranga Mercedes-ove S-klase ili BMW-a serije 7 sada nudi dva agregata. Lexus LS450 poseduje samo V8 benzinski agregat, dok model LS600h poseduje jo┼í i sna┼żan elektromotor pride. Ovo je zaista revolucionarna ma┼íina i korak dalje na planu hibridnih automobila, koje je proslavio model Toyota Prius. Koncept je potpuno isti kao i kod Prius-a, s tim ┼íto je Leksusova najpresti┼żnija limuzina morala dobiti nekoliko puta sna┼żnije motore. Sada oni u kombinaciji isporu├Ęuju preko 400 KS na sva ├Ęetiri to├Ęka, uz potro┼ínju benzina koja je ekvivalentna nekim slabijim V6 agregatima! Dodajte svemu malu emisiju ┼ítetnih gasova i bezobrazno tihu vo┼żnju i dobi├Žete jednu savr┼íenu limuzinu. O opremljenosti je izli┼íno pri├Ęati, trebao bi nam poseban tekst za to. Jednom re├Ęenicom ÔÇô LS nikada nije bio konkurentniji evropskim >executive< limuzinama nego ┼íto je sa ovom najnovijom generacijom!
 • Mercedes ÔÇô Najve├Ža >premijum< marka na svetu, nema├Ęki Mercedes, je predstavio nekoliko noviteta. Najve├Ži je svakako novi CL kupe. Nikada nije bio ve├Ži, sna┼żniji i opremljeniji. Poseban akcenat je bio na sportskom modelu CL 63 AMG, koji je zaista zaustavljao dah posetiocima. Modeli S 63 AMG, ML 63 AMG i CLS 63 AMG su tako├░e bili izlo┼żeni i njima AMG, sportski ogranak Mercedes-a, valjda ┼żeli da poka┼że kako umeju da naprave sjajan motor i bez upotrebe turbo-punja├Ęa. Istina, svi ovi modeli sa 63 AMG oznakom su zaista sna┼żni ÔÇô preko 510 KS je maksimalni autput! Da je samo nebo granica pobrinuo se model SLR i to u novom izdanju naziva >Edition 722<. Stirling Moss je isti broj (722) imao na svom Mercedes-u 300 SLR pre vi┼íe od 50 godina, kada je u├Ęestvovao na legendarnoj Mille Miglia trci. Otuda i inspiracija za ovu limitiranu seriju SLR-a, koji je poja├Ęan na 650 KS i sada ima maksimalnu brzinu od ├Ęak 337 km/h! >Last, but not the least<, tu je i novi Mercedes GL. Najve├Ži terenac u gami je trenutno ├Ęetvrti SUV model u ponudi (R, ML i G klasa), ali ujedno i najpresti┼żniji. Trenutno nema ekvivalentnih modela na tr┼żi┼ítu, ┼íto mo┼że dobro poslu┼żiti najve├Žem Mercedes-ovom terencu da sebi lako prokr├Ęi put do bogate klijentele.
 • MINI ÔÇô Novi MINI! Nakon dugog niza godina uspe┼íne prodaje, red je do┼íao i na smenu generacija. S obzirom na zaista uspe┼ínu prodaju, in┼żenjeri u MINI-ju nisu smeli mnogo da rizikuju, pa je stoga novi model u velikoj meri sli├Ęan prethodniku. Me├░utim, veliki broj noviteta koji ovaj model donosi se ne mogu videti golim okom i oni su uglavnom tehni├Ęke prirode. U startu ├Že se nuditi dva benzinska motora sa 1,6 litra radne zapremine. Ovo je najnoviji BMW-ov agregat, koji je mesto od haubom na┼íao i kod Pe┼żoovog modela 207. Model naziva >Cooper< razvija 120 KS, dok sna┼żniji >Cooper S< raspola┼że sa ├Ęitavih 170 KS. Modeli One i D se o├Ęekuju tokom slede├Že godine. Novog MINI-ja krase ne┼íto ve├Ži gabariti, posebno du┼żina i me├░uosovinsko rastojanje, kao i zna├Ęajnije izmenjen enterijer. Nova platforma se brine da vo┼żnja u novom modelu bude kvalitetnija, barem tako ka┼żu ├Ęelnici kompanije. Mi ne mo┼żemo ni┼íta re├Ži dok prve test-vo┼żnje ne budu potvrdile ili opovrgnule neke od smelih izjava.
 • Mitsubishi ÔÇô Jo┼í uvek nema serijske verzije EVO X koncepta! Predstavljen je novi/stari (bio na japanskom tr┼żi┼ítu) Outlander, ali ko mari! Dajte nam novi >Evolution
 • Nissan ÔÇô Kod Nissan-a je najve├Ži novitet novi Qashqai. Da, ovaj automobil ├Že se sa ovim nazivom pojaviti na evropskom tr┼żi┼ítu... Trebalo nam je nekoliko poku┼íaja da bih pravilno napisali naziv i nismo jo┼í sigurni kako se pravilno izgovara. Kua┼íkuaj? Mo┼żda, ali ├Že svakako biti problem kad vas neko bude pitao koji automobil vozite. Uglavnom, ovo je jo┼í jedan Nissan-ov SUV, zapravo >compact-crossover<. Bazi├Ęno, to je smanjeni Murano koji se oslanja na prototip prikazan na ┼żenevskom salonu 2004. godine. Prodaja kre├Že u februaru slede├Že godine i nek mu je sa sre├Žom. Pored ovog malog terenca, prikazana je jo┼í jedna verzija male Mikre. Micra C+C >Active Luxury< je >aktivan luksuz< na to├Ękovima. Mali kabriolet sa tvrdim krovom, izvrnutom ko┼żom na sedi┼ítima i 16-in├Ęnim naplacima je va┼í za nekih 20.000 evra. Sre├Žom, uvoz ovog modela se ne o├Ęekuje u na┼íoj zemlji.
 • Opel ÔÇô Prili├Ęno tih ove godine. Akcenat je bio na SUV modelu Antara, koja je ve├Ž ranije vi├░ena i zvani├Ęno prezentirana. Dok oni pri├Ęaju o Antari, u Chevrolet-u (tako├░e ├Ęlan GM korporacije kao i Opel) ve├Ž zadovoljno trljaju dlanove zbog uspe┼ínog po├Ęetka prodaje modela Captiva. Chevrolet Captiva je brat blizanac Opel-ovoj Antari. Kao ┼ílag na torti bi trebao biti Saturn Vue, model ovog d┼żipa za ameri├Ęko tr┼żi┼íte, koji Amere o├Ęekuje tek sredinom slede├Že godine. GM je jedna vesela korporacija, zar ne? Ina├Ęe, jedini pravi novitet na ┼ítandu je bila Corsa Van, koja valjda treba da do├Ęara kako ├Že izgledati sportska OPC Corsa..?! • Peugeot ÔÇô Kao i (danas ve├Ž) davne 1998. godine, tako i ove godine Pe┼żo predstavlja malo koncept vozilo sa CC oznakom. Tri godine nakon te 1998. u serijsku proizvodnju je u┼íao 206 CC, pa sli├Ęan razvoj doga├░aja mo┼żemo o├Ęekivati i kod novog 207 Epure modela. Novi model je, barem po izgledu, vrlo blizu finalnoj verziji i prakti├Ęno isti takav model mo┼żemo o├Ęekivati da bude budu├Ži 207 CC. Samo sa jednom malom izmenom... 207 Epure je pomogao Peugeot-u da razradi koncept hibridnog sistema elektri├Ęnog i motora na gorivne ├Želije. Ovaj automobil sa ova dva motora ima maksimalnih 120 KS. Me├░utim, te┼żina od preko 1,5 tone ga poprili├Ęno sputava ÔÇô maksimalna brzina je tek negde oko 130 km/h, uz ubrzanje od 0 ÔÇô 100 km/h koje iznosi 15 sekundi. Ne┼íto vi┼íe pa┼żnje je privukao veliki 908 RC, za koga se o├Ęekuje da ├Že poslu┼żiti kao dizajnerska ideja naslednika 607-ice. Interesantna ideja velike limuzine sa motorom postavljenim iza zadnje osovine. Sam motor je V12 HDi sa dva partikularna filtera ÔÇô 750 KS i 1200 Nm obrtnog momenta! Ovaj agregat ├Že pogoniti i Peugeot 908 namenjen slede├Žoj Le Mans trci, model koji je tako├░e predstavljen na pariskom salonu.
 • Porsche ÔÇô Porsche je obavio zna├Ęajne tehni├Ęke modifikacije svojih modela. Cayman i Boxter su dobili malo sna┼żniji agregat (+5 KS), kao i Boxter sa oznakom S, koji je dobio dosada┼ínji 3,4-litarski bokser iz Cayman-a S (295 KS). Najve├Ži noviteti su modeli 911 sa oznakom >Targa<, koji sada dolaze opremljeni sa pogonom na sva ├Ęetiri to├Ęka. >Targa< zapravo zna├Ęi elektropomi├Ęni stakleni krov i to je ne┼íto najbli┼że kabrioletu sa ├Ęvrstim krovom. Naravno, prednost je te┼żina koja je manje-vi┼íe ista, dok je pona┼íanje u vo┼żnji identi├Ęno standardnom kupe-modelu. Pored 911 Targa 4 i Targa 4S modela, tu je i tre├Ži novitet u 911 porodici. GT3 RS je olak┼íani 911, koji poseduje i modifikovani 3,6 B6 sa 415 KS. >Redline< ovog motora je tek na 8400 obrtaja, tako da je ovaj automobil idealan za vikend-vo┼żnju po zatvorenim trka├Ękim stazama.
 • Renault ÔÇô Renault je doma├Žu publiku po├Ęastio sa tri koncept vozila. Prvi i najbli┼żi seriskoj produkciji je mali Twingo Concept. Ovakav automobil mo┼żemo o├Ęekivati u gotovo nepromenjenom obliku kao serijski model i to u prvoj polovini slede├Že godine. O budu├Žem modelu se ne zna ba┼í mnogo, osim toga da ├Že ga, izme├░u ostalih, pogoniti i 1,2 16v benzinac koji se nalazi u prototipu. Zanimljivost ovog motora jeste jedan od najmanjih turbo-kompresora na svetu, koji omogu├Žava ovom mali┼íanu sasvim solidnih 100 KS (atmosferska verzija ima 75 KS). Drugi koncept sa Renoovog ┼ítanda jeste prvi SUV ove francuske marke. Renault Koleos se (logi├Ęno) umnogome bazira na ve├Ž spomenutom Nissan-u Qashqai, a od samog dana potpisivanja ugovora ove dve kompanije se povelo pitanje kada ├Že Reno kona├Ęno proizvesti prvog terenca. Ipak, jo┼í je dalek put do serijske produkcije ÔÇô tek sredinom 2008. godine. Tre├Ži koncept-model je Renault Nepta, jo┼í jedan u nizu besmislenih Renoovih prototipova. Za ovaj model su i u Renou rekli da je slu┼żio samo kao dizajnerska praksa.
 • Seat ÔÇô ┼ápanci su ponudili mnogo brzine na svom ┼ítandu. Tu su novi Seat Leon FR i Leon Cupra ÔÇô najsna┼żniji modeli u istoriji ove fabrike. Specifi├Ęan agresivni izgled i 240 konja iz modela Cupra je stvarno reprezentativna ponuda. Me├░utim, najve├Ži novitet sa ovog ┼ítanda jeste novi MPV model naziva Altea XL. Kao ┼íto i pretpostavljate, u pitanju je ne┼íto ve├Ži, tj. produ┼żeni model standardne Altee, koji sada inkorporira tri reda sedi┼íta. Te┼íko da ├Že ova zamisao imati uspeha na ve├Ž preplavljenom evropskom tr┼żi┼ítu, barem ┼íto se mini-venova ti├Ęe...


 • Skoda ÔÇô Centralno mesto na ┼ákodinom ┼ítandu u Parizu je bilo rezervisano za novi u nizu koncept vozila. Javnosti je prvi put prezentiran model Joyster, koji predstavlja ┼ákodin he├Ębek budu├Žnosti. Neki bi pomislili da je ovo mo┼żda dobra najava za novu Fabiju, koja nas o├Ęekuje na ┼żenevskom salonu slede├Že godine, me├░utim Fabia je ve├Ž odavno dobila svoj finalni izgled koji ├Že se bazirati na aktuelnom Roomster-u. Jedan od noviteta je bila i Octavia Scout, odnosno Octavia sa ne┼íto ve├Žim klirensom (rastojanjem od tla). Specifi├Ęan >stajling< prati ovaj model, sli├Ęan onome sa Audi-ja Allroad. Uz ovaj model idu samo dva motora ÔÇô 2,0 16v FSI (150 KS) i 2,0 TDI (140 KS). Na kraju, tu je i najnovije izdanje sportske edicije Oktavije RS, ovoga puta sa 2,0 TDI dizel motorom i 170 KS maksimalne snage, kao i Laurin & Klement paketi opreme za Oktaviju i Superb.
 • Toyota ÔÇô Najve├Ži proizvo├░a├Ę automobila na svetu kona├Ęno prikazuje mogu├Ži izgled nove generacije modela Corolla. Jo┼í uvek se zvani├Ęno ne zna da li ├Že ona promeniti ime u Auris, ali je na pariskom salonu predstavljen koncept pod upravo tim nazivom. Toyota Auris je jo┼í uvek prototip, mada nam ne prikazuje ni┼íta revolucionarno. Pogled ├Že vam verovatno skrenuti fenomenalna zlatna boja karoserije, ali ni┼íta vi┼íe od toga. Pored Aurisa, zvani├Ęno je prezentiran i mali sportski Yaris TS, koji je kao koncept prikazan jo┼í pro┼íle godine. Potpuno identi├Ęan automobil ulazi u serijsku proizvodnju, sa novim 1,8-litarskim VVT-i motorom i 140 KS.
 • Volkswagen ÔÇô Mo┼żda i najve├Ža zvezda pariskog salona automobila jeste VW IROC Concept. Ovo je najava za serijskog naslednika legendarnog modela Scirocco (ScIROCco), kojeg o├Ęekujemo tokom slede├Že godine. Isto kao i model iz 1976. godine, koncept vozilo dolazi u jarko zelenoj boji. U kombinaciji sa sivim karbonom izgleda zaista efektno. Osnovna ideja se nije promenila ÔÇô mali i jeftin kupe, koji obe├Žava sjajne vozne karakteristike. Model sa salona je uparen sa sna┼żnim 1,4 turbo agregatom, ve├Ž vi├░enim u Golfu GT, koji je sada poja├Ęan na 210 KS. Serijski model ├Že verovatno u ponudi imati i slabije varijante, mo┼żda ba┼í kao ona koja ├Že se od slede├Že godine nuditi za restilizovani Touran. 1,4 TSI sa 140 KS je jedan od dva benzinca u ponudi za ovaj pobolj┼íani model. Pored ova dva noviteta, tu je i restilizovani Touareg, koji sada ima oko 2300 potpuno novih delova. Novitet za Touareg je i sna┼żni V8 FSI benzinac sa 350 KS, kao i brojne nove opcije opreme. Izdvajam potpuno novi Dynaudio sound system sa 620 vati muzi├Ęke snage. Mrnjau!
 • Volvo ÔÇô Volvoov ┼ítand je krasio dugo najavljivani C30, koji je prvi ┼ívedski kompakt nakon du┼żeg vremena. Ovaj model bi trebao da se ozbiljnije upusti u borbu sa >premijum-kompakt< klasom, kojoj pripadaju Audi A3 i BMW serije 1. Sjajan izgled zadnjeg dela Volvoa C30 bi trebao da pravi ve├Žu razliku me├░u svim ovim modelima. Ispod haube ├Že biti sve sami turbo-agregati ÔÇô svi osim startnog 1,6 atmosferskog benzinca sa 100 KS. Najzanimljiviji u ponudi su 2,5 petocilindri├Ęni turbo sa 220 KS, odnosno petocilindri├Ęni turbo dizel sa 180 KS. Pored ovog sjajnog automobila, tu je i restilizovana generacija S60/V70 modela, kojima ├Že se uskoro pridru┼żiti i terenski XC70.


KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00