Informacije

BG CAR SHOW 0615.03.2006. @ 19:00:15
Galerija slika
Pošaljite komentar


Mesec mart možemo zvaniĆØno proglasiti za mesec automobila! Barem Å”to se naÅ”e javnosti tiĆØeā€¦ Nakon ženevskog salona (koji je održan izmeĆ°u drugog i dvanaestog marta), doÅ”ao je na red i beogradski salon automobila, koji je u periodu od 13. do 19. marta naÅ”im ljudima doneo nekoliko zanimljivih i nikad pre viĆ°enih modela. Nažalost, nije bilo baÅ” puno modela koji su bili premijere na veƦem, ženevskom salonu. Pre bilo koje dalje priĆØe, treba naglasiti da je ove godine naÅ” salon automobila promenio organizatore, termin, pa i samo ime. >BG CAR SHOW 06< je manifestacija koja je zamenila dosadaÅ”nji, zvaniĆØni salon automobila i sada ide odvojeno od salona komercijalnih vozila. S obzirom da je ovo ipak prvi hepening pod ovim nazivom, nadamo se da Ʀe u sledeƦim godinama važiti ona poslovica da se prvi maĆØiƦi u vodu bacajuā€¦


Jer, ruku na srce, ovogodiÅ”nji beogradski salon nije bio ni bleda senka proÅ”logodiÅ”njeg. Iako sa tri nikad ranije prezentirana proizvoĆ°aĆØa (Hummer, Isuzu i Maserati), >BG CAR SHOW 06< po broju uĆØesnika nije mogao da parira beogradskom salonu iz 2005. godine, kojeg možemo postaviti za referentnog u ovom novom milenijumu. Lista marki koje BeograĆ°ani nisu imali prilike da vide je popriliĆØna: Opel, Chevrolet, Peugeot, Volkswagen, Audi, Seat, Porsche, Volvo, Subaru i Rover su sve brendovi koji su bili prisutni ranijih godina. Neki od spomenutih su pokuÅ”ali da animiraju graĆ°ane >toplim< pozivom u njihove izložbene salone, koji su predstavljeni kao jedan deo aktuelnog sajma. Naravno da je to nikakvo reÅ”enje i zato nikako ne možemo preƦi preko ĆØinjenice velikog broja neprisutnih, a ranije redovnih izlagaĆØa. I to je generalno najveƦi problem >BG CAR SHOW 06< manifestacije. MeĆ°utim, okrenimo se ka onome Å”to smo ipak imali prilike da vidimo na ovom sajmu. Treba ipak spomenuti joÅ” jednu važnu razliku, to jest novitet viĆ°en ove godine, a to je da su svi Å”tandovi bili istog izgleda. Dakle, sve je standardizovano u vidu crvenog etisona i karakteristiĆØne crno-bele >finish line< Å”ahovnice.To je svakako doprinelo da se neki od siromaÅ”nijih i neuglednijih izložbenih prostora dovedu u red, ali isto tako da se neki bogatiji i ozbiljniji Å”tandovi ā€“ osiromaÅ”e. LiĆØno, ne bih mogao da zamislim >Verano Motors< (uvoznik za Peugeot) u ovakvom okruženjuā€¦ Nema motorizovanih ā€œpijadestalaā€ za neke od noviteta ili skupljih modela, pa tako npr. nova Mercedes-ova S-klasa prolazi praktiĆØno nezapažena. Jedna stvar viÅ”e za izmeniti sledeƦe godine.


Sigurno je da je bilo veliki broj automobila koji su zaslužili spomenuta, specijalna postolja. Pored S-klase, epitete zvezde beogradskog salona zaslužuju joÅ” i Ford Focus u ST sportskoj izvedbi, sva tri izložena Maseratija (sa akcentom na >GranSport< limitirane serije), Hummer H2/H3, Jeep Commander, Mazda 6 MPS, Saab 9-7X SUV, Citroen C6, Fiat Grande Punto, Renault Clio III, Suzuki SX4, Skoda Roomster i novi modeli iz Hyundai-ja - Accent i Santa Fe. Poslednja ĆØetiri od svih nabrojanih su najsvežiji modeli i bili su svetska premijera na ženevskom salonu. Beogradska publika je ipak oĆØekivala joÅ” neke modele, ali su na kraju ostali uskraƦeni za njihove premijere. Možemo navesti samo neke od njih ā€“ Alfine modele 159 i 159 SW, kao i sportski Brera i Brera Spyder; zatim tu su i Mazda 3 MPS, BMW Z4 CoupĆ©, Mercedes R-klase itd. Pored Å”ljaÅ”teƦih automobila, sajam je imao i brojne propratne sadržaje. Tako, celu halu koju je proÅ”le godine okupirao DaimlerChrysler je sada pripala posebnom delu >BG CAR SHOW 06< manifestacije ā€“ salonu motorcikala. Petnaestak razliĆØitih proizvoĆ°aĆØa je naÅ”lo svoje mesto u ovoj hali i prezentiralo deo svog proizvodnog programa. Najzastupljeniji su, naravno, bili skuteri sa malom zapreminom motora, a takoĆ°e su se mogle videti neke od poznatijih marki sportskih motorcikala - Ducati, Suzuki, Yamaha, BMW itd. Svoj poseban deo sajma su imali i nautiĆØari, i to u zadnjem delu hale 14. Gotovo identiĆØan kao i proÅ”le godine, prisutan je bio i industrijski program, kao i oprema za automobile. Nije bilo >tjuning/stajling< firmi, ali su zato mogli da uživaju svi oni koji vole oblast muzike za kola. Kenwood, Panasonic, Alpine, Blaupunkt, Sony i SAL su bili glavni brendovi i njihovi show-modeli automobila su se mogli ĆØuti iza svakog ƦoÅ”ka. Ipak, neko generalno miÅ”ljenje veƦine je da je ĆØitava manifestacija bila na relativno niskom nivou. Profesionalizma nije manjkalo, ali je ovo viÅ”e pitanje sadržaja i iskreno se nadamo da Ʀe se ovo popraviti sledeƦe godine. Naravno, tu je i ona ĆØuvena kategorija koja nikada ne može i nikada neƦe biti problematiĆØna i zbog koje uvek vredi doƦi na sajam. Prelepe hostese su i ove kao i prethodnih godina ulepÅ”avale Å”tandove svojih poslodavaca. Neki kažu da je bilo lepÅ”ih proÅ”le godine, dok drugi (poput autora teksta) pak kažu da je ove godine, po ovom pitanju, bilo bolje. U svakom sluĆØaju, sa naÅ”im lepoticama se sigurno uvek možemo meriti sa jednim ženevskim salonom automobila, Å”to možete i sami zakljuĆØiti na osnovu nekoliko poslednjih slika iz galerije.


Nismo hteli da previÅ”e dužimo ovaj tekst s obzirom da je beogradski sajam ipak bio vrlo ograniĆØen po pitanju novih modela automobila, pa tako predlažemo da pogledate obimnu galeriju slika, gde možete videti sve najinteresantnije modele izložene na ovogodiÅ”njoj >BG CAR SHOW 06< manifestaciji.