Informacije

Jeep Patriot 2,0 CRD Sport01.06.2010. @ 18:43:34
Galerija slika
Pošaljite komentar


Marka Jeep je veƦ dugo prisutna na naÅ”em tržiÅ”tu. Kao i u svetu, tako je ovde prati isti imidž ā€“ njihova vozila su pravi terenski automobili! Svi veƦ znamo tu priĆØu: Drugi svetski rat i ĆØuveni Vilis, pa zatim Vrengler, ƈiroki, Grand ƈiroki... Svaki od njih je odliĆØan terenac! MeĆ°utim, kako pravila danaÅ”njeg auto-tržiÅ”ta nalažu, vreme je za neke promene pa je i Jeep morao uvesti neke novine u svoju ponudu. Tako su Ameri tokom 2006. i 2007. godine predstavili dva krosover SUV vozila, Å”to im je praktiĆØno bio prvi put da tako neÅ”to uĆØine. Najmanji je model naziva Kompas, a mi danas detaljnije priĆØamo o neÅ”to veƦem Patriotu, koji se u ovom trenutku nalazi na prodajnoj akciji kod uvoznika Chrysler Balkans.

Patriot je veƦi od urbanog Kompasa, ali je opet manji od aktuelnog ƈirokija. Zajedno sa ƈirokijem deli taj klasiĆØan Jeep stajling, dakle, sve same ravne linije i povrÅ”ine. Samo Kompas sledi pravila tržiÅ”ta i kupcima nudi neÅ”to specifiĆØniji, moderniji dizajn. Sve ostalo u njihovoj ponudi je striktno pod naĆØelima kompanije, kojih se ona drži joÅ” otkako je osnovana. Tako Patriot može lako da se zameni za neki veƦi Jeep, potencijalno za prethodnog ƈirokija jer dele vrlo sliĆØan izgled prednjeg dela. Patriot je nekako najĆØistiji oblik Jeep-ovog nasleĆ°a ā€“ dva okrugla fara i prepoznatljiva maska. Svuda okolo su ravne linije, pa i ti kockasti prozori, ravan krov, izraženi lukovi toĆØkova... ƈitav automobil je nekako robustan i zaista izgleda terenski! To je i bila poenta ā€“ u kompaktnoj klasi SUV modela (Tojota RAV4, Hjundai ix35, Honda CR-V itd.) ponuditi neÅ”to drugaĆØije. To drugaĆØije je zapravo SUV koji je sposoban za off-road vožnju. Pomalo ĆØudno zvuĆØi da je retkost naƦi terenca koji zapravo može poslužiti kao terensko vozilo? O da!

I evo, joÅ” od 2007. godine i pojavljivanja Patriota, nismo videli kompaktnog terenca sa petoro vrata da može van puta. Tu možemo naƦi neke izuzetke poput Suzukijeve Vitare ili Land Rover Frilendera, ali oba modela su sa marginalnim uĆØeÅ”Ć¦em na naÅ”em tržiÅ”tu. Na naÅ”im putevima možete ĆØesto sresti Patriota, te vam i to ukazuje na zanimljivu ponudu firme Chrysler Balkans, koja sada ovakav automobil nudi za samo 22.990 evra. Ovo je najniža cena za ovaj model koja je ikad bila ponuĆ°ena na naÅ”em tržiÅ”tu! Ako želite da kupite terensko vozilo koje zapravo može van asfalta, budite bezbrižni ako se odluĆØite za Patriota. Ljudi, ovo je zaista sjajan automobil!

Ono gde Jeep ne briljira jeste kvalitet materijala u enterijeru, ali mi to ĆØak neƦemo zapisati kao manu. Jednostavno, tvrda plastika nekako ide uz robustan karakter ovog automobila. JoÅ” kada shvatite da je to sve unutra lepo uklopljeno, bez mnogo Å”kripe u vožnji, utisak se dodatno poveƦava! LogiĆØno, putnici unutra sede izdignuto, ali ne koliko npr. u ƈirokiju ili Dodž Nitru, koji je takoĆ°e deo grupacije kojoj pripada i Patriot. ZahvaljujuƦi toj kockastoj karoseriji, prostora je na pretek, kako napred tako i pozadi. Patriot u ovom segmentu zaista briljira. Na primer, kod njega se lakÅ”e ulazi na zadnju klupu no kod znatno veƦeg Grand ƈirokija! SediÅ”ta nisu dovoljno profilisana, ali su zato veoma meka i udobna. Iako naizgled deluju ravno, vi prosto utonete u njih i potpuno zaboravite na njihov vizuelni dojam. Iza putnika je solidno veliki prtljažnik, koji ima 320 lit zapremine, odnosno 721 lit kada oborite zadnju klupu. Ovo su naravno VDO podaci (zapremina do nivoa stakala), te raĆØunajte da je tih 320 lit zaista dovoljno.

Komandna tabla je u skladu sa jednostavnim dizajnom ĆØitavog vozila. Analogni pokazivaĆØi iza volana bi morali biti veƦi, dok bi taster za komandovanje bord-kompjuterom morao biti pristupaĆØniji od onog pored samog brzinomera. Ako tu raĆØunamo i zavuĆØen mali taster za ĆØetiri migavca, nema veƦih zamerki za postavku komandi u Patriotu. Nekome Ʀe možda zasmetati generalno njen izgled, koji je pomalo i smeÅ”njikav, ali verujte da je to sve sa razlogom. Ventilacioni otvori liĆØe na dvogrli karburator i postavljeni su veoma visoko, meĆ°utim, to je u nivou glava putnika Å”to je veoma efikasno za klimatizaciju kabine. Ispod je radio CD/MP3 koji ima zvuk osrednjeg kvaliteta, ali zato može da reprodukuje muziku sa DVD diskova, Å”to je joÅ” uvek retkost za fabriĆØku muziku! Sve komande su veoma pregledne, a vozaĆØ Ć¦e uživati i u vanserijskoj preglednosti.

Pomenuti radio-ureĆ°aj je deo standardne Sport opreme i dolazi sa 6 zvuĆØnika. Standardna oprema je i manuelni klima-ureĆ°aj, zatim podizaĆØi svih stakala, daljinsko zakljuĆØavanje, ali i simpatiĆØan detalj u vidu baterijske lampe, koja se nalazi u svetlu prtljažnika pozadi. Alu-felne su dvobojne od 17 inĆØa, bez moguƦnosti biranja dezena, ali ono Å”to je bitnije od toga jeste da u standardnoj opremi dobijate svu bezbednosnu opremu, Å”to aktivne Å”to pasivne bezbednosti. Tako toj listi pripadaju: ABS ā€“ koĆØenje bez blokiranja toĆØkova, EBD ā€“ kontrola distribucije koĆØione sile, BAS ā€“ asistent pri koĆØenju, ESP ā€“ kontrola stabilnosti vozila, ali i ERM ā€“ prevencija prevrtanja vozila! Pored toga, tu su prednji i boĆØni vazduÅ”ni jastuci, kao i vazduÅ”ne zavese. U cenu osnovnog modela je uraĆØunat i Freedom Drive I elektronski pogon na sva 4 toĆØka, sa blokadom srednjeg diferencijala. Ovo je možda i kljuĆØna stvar koja kompletira ponudu za Patriot i ono Å”to ovaj automobil odvaja od veƦine drugih u klasi.

Jednostavno reĆØeno, performanse Patriota su u skladu sa svim ostalim modelima iz programa Jeep-a. Ovo je vozilo sposobno za off-road avanture! On se vodi kao krosover, a mi njih poznajemo kao kobajagi terenska vozila. Ovaj meĆ°utim nije takav, Å”to nas ĆØini sreƦnim. Nije da je nekome preko potrebna vožnja van asfalta, ali imajte u vidu kakve prednosti to sve donosi. ƈesto vam se može desiti da morate proƦi kroz neke zahtevne deonice na putu, posebno ako se vozite po drumovima naÅ”e zemlje. Pored toga, prepreke u vidu neÅ”to viÅ”ih iviĆØnjaka, isturenih tramvajskih Å”ina i uopÅ”te oÅ”teƦenja na asfaltnom putu nisu nikakav problem za Patriota. Ako se zadesite na nekom blatnjavom, zemljanom putu, možete koristiti i blokadu srednjeg diferencijala kako bi imali adekvatnu distribuciju snage na svaki toĆØak ponaosob, pa se neƦete baÅ” tako lako zaglaviti. Klirens (rastojanje od tla) je 20,5 cm, a prilazni ugao je 30 stepeni, zahvaljujuƦi karakteristiĆØnom dizajnu prednjeg branika. OdliĆØno!

Kao kruna dolazi sjajni Folksvagenov 2,0 turbo-dizel sa 140 konja i ĆØak 310 Nm obrtnog momenta, koji je odliĆØno uklopljen u Å”asiju Patriota. Naravno, on bolje radi u Folksvagenovim vozilima ali mislimo da Ameri nisu mogli da izaberu bolji motor za svoj automobil. Naravno, to nije sluĆØajno tako. Jeep Patriot je baziran na MicubiÅ”ijevoj GS platformi, koji za svoj SUV naziva Autlender koriste isti ovaj pogonski agregat. Imali smo prilike da vozimo i ovaj terenac, a njegov detaljan test pogledajte OVDE. MicubiÅ”i je neÅ”to brži sa ovim motorom, ali samo zato Å”to ima 4WD pogon koji se može iskljuĆØiti, pa se snaga prenosi samo na prednje toĆØkove. Kod Patriota je pogon permanentno na svim toĆØkovima. Sam motor je odliĆØan iznad 1.900 obrtaja, kada turbina zaista daje svoj pun doprinos. Elektronika je ipak zakazala u režimu ispod tih 1.900, kada je Patriot priliĆØno trom i neresponzivan. Ovo može biti problem dok se ne naviknete na to kada agregat daje najviÅ”e snage, naroĆØito kod preticanja ili brzog starta.

MenjaĆØ je Å”estostepeni, manuelni. Za off-road svakako preporuĆØujemo drugi tip transmisije koja je CVT tipa (bez stepena prenosa), ali ona je dostupna iskljuĆØivo za benzinski motor u ponudi (2,4 16v). Kod CVT menjaĆØa možete imati i redukovani pogon sa sporim prenosom u odnosu do 2,3:1, Å”to nije sluĆØaj kod ovog dizela kojeg mi vozismo. Njegova je prednost potroÅ”nja goriva, koja u gradu neƦe preƦi 8 lit/100 km, uprkos tome Å”to se auto stalno vozi sa 4WD pogonom! Na otvorenom putu možete beležiti i manju potroÅ”nju, ali je nažalost ne možete aktivno pratiti jer bord-kompjuter nema prikaz trenutne potroÅ”nje. Sama vožnja je tiha za jedan dizel, dinamiĆØna, ali i veoma komforna.

Na kraju naÅ”eg testa, ne možemo skriti naÅ”e iznenaĆ°enje Patriotovim performansom. Jednostavno, ovo je za svoju klasu veoma ubedljiv SUV, ĆØije kompaktne dimenzije (dužina 4,4 m) ga ne spreĆØavaju da ima sjajne off-road moguƦnosti. To je retkost za ovu klasu krosover-vozila, koja je saĆØinjena od tzv. kvazi-terenaca. Å to ne biti kul u tom pravcu da posedujete terenca koji zapravo može da se vozi i van asfalta? Sjajan auto ako vam ne smeta njegov stajling, Å”to smo ponovo potvrdili kao bitno priĆØajuƦi sa ženskim delom naÅ”e redakcije... Žene neƦe shvatiti da je ovaj kockasti dizajn zapravo dobra stvar.

Jeep Patriot 2,0 CRD Sport na srpskom tržiŔtu koŔta 22.990 evra, na aktuelnoj prodajnoj akciji firme Chrysler Balkans. Ovaj automobil, kao i ostatak Jeep, Dodge i Chrysler game, možete videti u prodajnom salonu u ulici Ompadinskih Brigada 33, tel: 011/3019-350. http://www.jeep.rs.


Jeep Patriot by MUNGOS:

Kao svaki pravi patriota, i Jeep voli svoju zemlju, tako barem kažu na reklami za ovaj zanimljivi terenac. So, where's the catch? U suÅ”tini, Jeep k'o Jeep - okrugla svetla, karakteristiĆØan dizajn, terenac, ali uz super akcijsku cenu za domaƦe tržiÅ”te i deklarisanu (srpsku) potroÅ”nju od 6,1 lit/100 km, Å”to u praksi naravno nije baÅ” tako.

Ono sa ĆØime se vozaĆØ susreƦe je Å”to se ĆØini kao da mu je sve nekako daleko, kada sedne za volan Patriota. I ne samo to, nego se ĆØini i izdignutim, pa Ʀe vam svakako trebati neko vreme da se priviknite na to kako ovaj džip izgleda i funkcioniÅ”e. Enterijer je izraĆ°en na visokom nivou, ali za razliku od drugih terenaca koji ne bi mogli da se popnu ni na viÅ”i iviĆØnjak, Patriot Ʀe vam zaista omoguƦiti i kvalitetnu off-road vožnju.

Stoga, jasno je - Jeep je Jeep, terenac je terenac, cena je dobra, pa ko voli!


Motor2,4 VVTI2,0 CRD
R. zapremina2359ccm1968ccm
Tip motoraR4 benz.R4 dizel
Kompresija10,518,0
Ventila po cil44
Turbo punjacneda
Snaga KW125(170KS)103(140KS)
Nm/opm220/4500310/1750
MenjacCVTman.
Br. stepeni-6
Duzina (mm)44084408
Sirina (mm)18101810
Visina (mm)16671667
Medjuosovina2635mm2635mm
Pneumatici215/60R17215/60R17
Prtljaznik (l)320/721320/721
Rezervoar (l)5151
Max km/h185189
0 - 100 km/h10,7 s11 s
lit/100km8,76,6
Cena
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja8
Izgled unutra6
Ponuda prostora9
Varijabilnost8
Serijska oprema10
Dodatna oprema6
PonaŔanje u vožnji9
Komfor u vožnji9
Buka8
Motor8
Garancija8
Cena8
UKUPNO8.08
ZA ( + )
Solidne terenske sposobnosti
Preglednost u vožnji
ElastiĆØnost CRD motora
Prostor u kabini
KljuĆØ kontakt-brave sa levkom za lakÅ”e ubacivanje
PROTIV ( - )
PriliĆØno trom izmeĆ°u 1000 i 1800 obrtaja
Kvalitet materijala unutra
NeÅ”to teža ruĆØica menjaĆØa zbog prenosnog zgloba
KoĆØnice bi mogle biti i jaĆØe