Informacije

Honda Civic Sedan 1,8 i-VTEC26.05.2010. @ 22:59:47
Galerija slika
Pošaljite komentar


Hondin Civic Sedan svakako nije meĆ°u prvim automobilima koji Ʀe vam pasti na pamet, ako se odluĆØujete za kupovinu novog vozila. Dok svi nude svakojake munje i gromove, ovaj porodiĆØni automobil je naizgled miran, staložen i možda ĆØak i dosadan. Za razliku od svemirskog heĆØbek Sivika, njegova sedan verzija nema toliko atraktivan spoljaÅ”nji izgled. Iako ne izgleda baÅ” kao svaka druga limuzina sa ĆØetvoro vrata, ovaj Sivik je ipak u kategoriji onih, da kažemo, obiĆØnih automobila. Istina da je krov malo spuÅ”teniji, pa je samim tim i silueta celih kola malo niža, ali nedovoljno da bi ovaj Sivik nosio pravi imidž jedne Honde. Posebno ne imidž novog Akorda. Ovo je viÅ”e nekako namenski koncipiran automobil - namenski za porodice.

Dužina od preko 4,5 m, kao i meĆ°uosovinsko rastojanje od 2,7 m su odliĆØni podaci, gde je ovaj drugi zaista jedan od najboljih u svojoj klasi. Ipak primetna uzanost i visina od samo 1,43 m su imali velikog uticaja na unutraÅ”nji prostor, koji je manji od veƦine danaÅ”njih heĆØbek-modela niže-srednje klase. No o tome kasnije. Treba istaƦi da je Civic Sedan u neku ruku drugaĆØiji od sliĆØnih automobila u klasi, gde su dva možda najljuƦa rivala dva automobila koja smo mi imali na Speed Industry testu ā€“ MicubiÅ”i Lanser i Tojota Korola! MicubiÅ”i ima izgled, a Tojota ima prostranost kabine i kvalitet izrade. Sa druge strane, Sivik o kojem sada govorimo ima prednost u vidu odliĆØnog pogonskog agregata, gde Honda retko kada napravi promaÅ”aj! No i o tome neÅ”to kasnije.

Civic Sedan se odlikuje velikim uticajem japanskog dizajna, prosto reĆØeno ā€“ pravljen je kako to Japanci vole. To Ʀe proƦi i na tržiÅ”tu Severne Amerike, gde se ovakav isti Sivik takoĆ°e prodaje, ali u Evropi teÅ”ko. To je jedan od razloga Å”to je npr. Kia odluĆØila da pravi Sid i Sportidž u Evrope, to jest u SlovaĆØkoj. Istina da je silueta ove Honde niska, sportska; da je prednji deo vrlo markantan i da je automobil priliĆØno dugaĆØak, skoro koliko i novi Akord. Nasuprot tome, mnogima se jednostavno neƦe dopasti opÅ”ta linija karoserije, zatim taj ĆØudan zadnji kraj sa velikim svetlosnim grupama i tome sliĆØno. O ukusima, naravno, ne vredi raspravljati. Stoga, evo jedne ĆØinjenice koja Ʀe dati sasvim drugo znaĆØenje ovom tekstu ā€“ Honda Civic Sedan se uskoro neƦe viÅ”e nuditi na evropskom tržiÅ”tu, te se preostali modeli sada mogu naƦi po povoljnijim cenama. Mi kažemo da je ovo automobil sigurno vredan pažnje i predlažemo da nastavite da ĆØitate ovaj tekst, ako biste sebi uzimali automobil u ovoj klasi.

Ono Å”to je do sada privlaĆØilo veliki broj kupaca se pak ne vidi na prvi pogled. To je enterijer, koji deli onu Å”aÅ”avost sa heĆØbek varijantom Sivika. Dakle dizajn je nesvakidaÅ”nji, karakteristiĆØan iskljuĆØivo za Hondina vozila. Gotovo da svaki ureĆ°aj i pokazivaĆØ ima svoju zonu i svoju nekakvu ravan u kojoj se nalazi. VozaĆØ Ć¦e sigurno prvo primetiti odvojni digitalni brzinomer i analogni obrtomer, koji je uraĆ°en u efektnoj plazma-plavoj foliji. Iako pogled na njih deluje pomalo zbunjujuƦe, preglednost je na nivou, pa je ĆØak i mnogo bolja no kod standardnih pokazivaĆØa. Samo treba malo vremena da se naviknete na raspored komandi... Sa desne strane, na centralnoj konzoli, nalaze se slabaÅ”ni radio CD sa MP3 funkcijom, kao i automatska klima, kojom je naÅ”e vozilo sa testa bilo opremljeno. Dole je krajnje interesantna ruĆØna koĆØnica, dok su levo na volanu postavljene komande za radio i tempomat.

Å to se samog komfora tiĆØe, tu nema velikih zamerki. Automobil je pravi porodiĆØni primerak, oslanjanje podvozja je veoma komforno i putnici Ʀe uživati u jednoj opuÅ”tenoj vožnji ovim automobilom. ZvuĆØna izolacija je odliĆØna, mada i oĆØekivana za jedan Hondin benzinac... Ono Å”to je potencijalan problem za veƦe porodice ili za ljude koji viÅ”e putuju jeste to Å”to je enterijer pomalo skuĆØen, posebno za putnike pozadi. NajproblematiĆØniji je prostor za glave putnika pozadi, gde Ʀe svi oni koji su viÅ”i od 1,90 m imati ozbiljnijih problema. ƈak i prtljažnik iza njih nije idealnih razmera, naime, veoma je plitak i ima relativno malih 389 litara zapremine. Dakle, doplatite za Akord ako vam treba auto za veƦu porodicu... Ili kupite Korolu, ako baÅ” želite da se držite C-segmenta tržiÅ”ta.

Å to se opremljenosti tiĆØe, naÅ” automobil sa testa, koji nam je ustupio zvaniĆØni uvoznik za Hondu firma Delta Automoto, praktiĆØno ne pripada nijednom od trenutno dostupnih paketa. Ono Å”to vi sada možete uzeti jesu LS i ES paketi, plus modeli koji su na lageru sa ekstra-dodatnom opremom. Nema previÅ”e razlika izmeĆ°u baznog LS i skupljeg ES izdanja Sivik Sedana. Na aktuelnom sniženju možete naƦi veƦi broj automobila u svim izvedbama, pa ĆØak i sa automatskim menjaĆØem. NaÅ” automobil sa testa bi konkretno koÅ”tao neÅ”to manje od 20.000 evra, ali i za 16.900, koliko koÅ”ta taj osnovni LS model, dobijate sve ono Å”to vam treba. Skuplji paket ES poseduje alu-felne od 16 inĆØa, prednje maglenke i tempomat od bitnijih stavki koje bazni LS nema. Ostale su ili sitnice ili estetske stvari.

Dakle u svim verzijama dobijate automatsku klimu, radio CD/MP3, daljinsko zakljuĆØavanje, elektro-podizaĆØe svih stakala, a Å”to je možda i najbitnije ā€“ ukljuĆØena je i sva bezbednosna oprema! Ona obuhvata 6 vazduÅ”nih jastuka, ABS, EBD, ali i VSA sistem stabilnosti vozila. U cenu je uraĆØunat i fabriĆØki alarmni ureĆ°aj. NaÅ” model sa testa je bio opremljen i sa elektropomiĆØnim Å”iberom, gde na trenutnom lageru firme Delta Automoto verovatno možete pronaƦi nekoliko modela i sa ovim dodatkom.

Kao Å”to smo prethodno rekli, pogonski agregat je definitivno prednost ovog Sivika u odnosu na svu svoju bližu konkurenciju. Njegov domaƦi teren je svakako auto-put, gde veoma impresivno prikazuje sve svoje prednosti, odnosno prednosti i-VTEC sistema. Ovo je sistem koji u režimu visokih obrtaja omoguƦava takozvano podizanje usisnih ventila, Å”to dozvoljava produženi režim rada motora, kao i viÅ”e snage pred samo crveno polje. ImajuƦi u vidu da se Civic Sedan serijski isporuĆØuje sa menjaĆØem od 6 brzina, vožnja tako konfigurisanog pogona je zaista pravo uživanje na otvorenom putu. Pored toga, Å”estostepeni menjaĆØ se veoma pozitivno odražava i na potroÅ”nju goriva. Na naÅ”em testu je ona vro retko prelazila 8 lit/100 km, Å”to je odliĆØan podatak imajuƦi u vidu da smo automobil dosta vozili i u gradu. Po prvi put se susreƦemo sa poklapanjem fabriĆØkih podataka sa stvarnim stanjem u praksi, Å”to je zaista prava pohvala za Hondu!

Na auto-putu se veoma lako dostižu velike brzine i za tili ĆØas Ʀete osetiti pomalo neprijatno Å”tucanje motora, ako ga baÅ” pogurate. To se deÅ”ava usled dostizanja fabriĆØke blokade, koja je postavljena ravno na 200 km/h, odnosno 208 km/h koliko tada piÅ”e na digitalnom brzinomeru. To te brzine se dolazi iznenaĆ°ujuƦe lako! VozaĆØ sve vreme ima odliĆØnu kontrolu automobila, koji je definitivno, podvlaĆØimo, idealan za auto-puteve. Magistralni baÅ” i nisu za neku agresivniju vožnju, pre svega zbog izraženog meĆ°uosovinskog rastojanja naspram male Å”irine vozila. Pored toga, motor nema dovoljnu elastiĆØnost za trenutna ubrzavanja iz nižeg režima obrtaja, te ga stalno morate držati u visokim obrtajima pri preticanju. Ovo se takoĆ°e odnosi i na gradsku vožnju, koja je neubedljiva uprkos zaista niskoj potroÅ”nji goriva.

Treba biti realan i reƦi da Civic Sedan nije najbolji automobil u svojoj klasi. TeÅ”ko on zaista može parirati pomenutoj Koroli, ali recimo i novom Renoovom Fluensu. Novonastala situacija sa promotivnom ponudom za ovaj model je ipak neÅ”to Å”to bi se moglo iskoristiti, te ako vam je ovaj model interesantan, raspitajte se kod prodavca o uslovima kupovine i dostupnim modelima sa lagera. Cena od 16.900 evra pa naviÅ”e je odgovarajuƦa za sve ono Å”to u ovom automobilu dobijate. Ponavljamo, ovo je Sivik sa i-VTEC motorom od 140 konja (jedini koji možete izabrati), prihvatljivom potroÅ”njom goriva i sjajnom opremom. Predlažemo da ipak odete i provozate test-vozilo u salonima firme Delta Automoto, ali i u svim salonima iz aktuelne dilerske mreže.

Redovna cena modela Honda Civic Sedan iznosi 18.900 evra sa uraĆØunatim PDV-om. Kontaktirajte firmu Delta Automoto, sa adresom Omladinskih Brigada 33a i brojevima telefona 011/2010-900 i 011/2010-915, u vezi sa akcijskom ponudom modela sa lagera.


ViŔe fotografija u GALERIJI.

Motor1,8 i-VTEC
R. zapremina1799ccm
Tip motoraR4 benz.
Kompresija10,5
Ventila po cil4
Turbo punjacne
Snaga KW103(140KS)
Nm/opm173/4300
Menjacman.
Br. stepeni6
Duzina (mm)4545
Sirina (mm)1750
Visina (mm)1435
Medjuosovina2700mm
Pneumatici205/55R16
Prtljaznik (l)389
Rezervoar (l)50
Max km/h200
0 - 100 km/h9,3 s
lit/100km6,6
Cena
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja7
Izgled unutra8
Ponuda prostora7
Varijabilnost8
Serijska oprema9
Dodatna oprema7
PonaŔanje u vožnji8
Komfor u vožnji9
Buka9
Motor8
Garancija8
Cena8
UKUPNO8.00
ZA ( + )
Kvalitet izrade
OdliĆØan motor na otvorenom putu
Opremljenost
Komfor u vožnji
PotroŔnja
PROTIV ( - )
SkuĆØena zadnja klupa
Ne-elastiĆØan motor u nižim obrtajima
Ogibljenje ne voli krivine
Audio-ureĆ°aj preslab
SrediÅ”nja dva ventilaciona otvora je nemoguƦe zatvoriti