Informacije

Suzuki Splash 1,2 GS14.07.2008. @ 20:30:55
Galerija slika
Pošaljite komentar


Suzuki Splash je najnoviji proizvod ove renomirane japanske kompanije, automobil za grad koji bi trebalo da stane rame uz rame sa konkurentima kao Å”to su Fiat Panda, Toyota Aygo ili Renault Twingo. Dakle, evropski A-segment, mikro-gradski automobili. ImajuƦi ovo u vidu, ĆØovek bi morao biti iznenaĆ°en onome Å”to Suzuki nudi. Iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, Splash nije toliko mali auto. Po rangu je pozicioniran ispod modela Swift i koristi njegovu skraƦenu platformu, ali cena nije manja od Swift-ove. Jasno je da je doÅ”lo do tzv. horizontalne diferencijacije u okviru Suzuki-jeve game modela, tj. Swift i novi Splash su u istom cenovnom rangu, ali su funkcionalno podeljeni. Jednostavnim jezikom ā€“ Swift je za muÅ”karce, a Splash je za žene, gde nikako ne želimo da istaknemo ni jedan ni drugi pol. Smatramo da na tržiÅ”tu ne možete naƦi automobil koji je viÅ”e namenjen ženama od ovog, izuzimajuƦi tu možda Hondu Jazz ili Nissan Micra-u u metalik-roze varijantama. Daleko od toga da sada nijedan muÅ”karac ne bi smeo da se pojavi za pozicijom vozaĆØa ovog maliÅ”ana, naravno. U prilog tome govori baÅ” model sa naÅ”eg Speed Industry testa, koji nam je omoguƦio zvaniĆØni uvoznik Suzuki-ja za naÅ”u zemlju, firma >Euro Sumar< iz Beograda.
Model sa naÅ”eg testa je obojen u atraktivnu tamno-sivu metalik boju i nosi oznaku 1,2 GS, Å”to praktiĆØno znaĆØi da se radi o najozbiljnijem modelu iz Splash-ponude za naÅ”u zemlju. Automobil ima zaista izuzetnu ponudu opreme, gde se izdvajaju klima ureĆ°aj, radio CD/MP3, alu-felne, prednje maglenke, podizaĆØi prednjih stakala, elektriĆØni retrovizori sa grejaĆØima, pa ĆØak i grejaĆØi prednjih sediÅ”ta. Na to dodajte sisteme za bezbednost putnika, kao Å”to su vazduÅ”ni jastuci napred i sa strane, ABS, TCCS (kontrola trakcije prednjih toĆØkova), ali i ESP sistem stabilnosti vozila, Å”to je korisna stvar za jedan mikro-ven. Suzuki Splash je i nasledio jedno takvo vozilo, radi se o poznatom Wagon R+ modelu. Kao i u prethodnoj generaciji, tako je i ovaj put uspostavljena saradnja izmeĆ°u Suzuki-ja sa jedne i Opel-a (GM) sa druge strane, pa Ʀe za koji mesec iz NemaĆØke stiƦi i potpuno nova Opel Agila, koja Ʀe biti praktiĆØno kopija Splash-a. On se pak veƦ sada proizvodi u MaĆ°arskoj, a nama izgleda ne pomaže mnogo to Å”to nam je ta država blizu, barem cenovno. Sa cenom od preko 10.000 evra u bilo kojoj izvedbi, maliÅ”a ima dosta toga da opravda.
Kažemo maliÅ”a iskljuĆØivo zbog njegovih gabarita. Dužina je 3,7 m, Å”irina 1,68 m, a visina 1,59 m Å”to ga definitivno ubraja u kategoriju gradskih automobila. Možemo spekulisati da li je dovoljno izrastao da bi mogao eventualno pripadati i B-segmentu (Corsa, Yaris, 207...), ali ostavimo to za forume. ZahvaljujuƦi njegovoj mikro-ven koncepciji karoserije, kabina deluje vrlo prostrano i obeƦava komfor, barem na neke kraƦe relacije. O tome ipak neÅ”to kasnije. Sada nam je važno da se bliže pozabavimo dizajnom i uopÅ”te konceptom karoserije. Mlada dama koja u svojoj ruci drži moderan lap-top, a na licu osmeh zadovoljstva Å”to je na kraju stepenica niz koje silazi ĆØeka novi, mali Suzuki Splash je verovatno dovoljan razlog da ga svrstamo u kategoriju ženskih automobila. Ovo je bio opis fotografije koja se naÅ”la u zvaniĆØnom izdanju za novinare koji smo dobili od Opel-a za novu Agilu, kopije Suzuki-jevog Splash-a. Svakako da je prva impresija da je ovo idealan izbor za devojke i žene, posebno one koje ne bi izdvajale novac za kupovinu trend-settera poput MINI-ja ili nekih od malih CC kabrioleta (Micra CC, Colt CC itd.).
Nažalost, nismo bili u prilici da priupitamo ženski deo naÅ”e redakcije Å”ta misle o ovom Suzuki-ju, ali smo se mi muÅ”ki usaglasili da smo ipak previÅ”e predrasudno isprva ocenili ovaj auto. Model koji smo testirali i praktiĆØno, ne raĆØunajuƦi sajam automobila u Beogradu, po prvi put videli uživo, deluje znatno robusnije nego na slikama. Izdvajamo i efektnu sivu nijansu karoserije (Galactic Gray Metallic), koja u velikoj meri doprinosi da se ugodno oseƦate vozeƦi ovaj automobil, iako ste pripadnik snažnijeg pola. Pored tamno-sive, tu je joÅ” devet razliĆØitih nijansi u izboru, od kojih se one sa metalik efektom doplaƦuju 300 evra. Dakle, model 1,2 GS je definitivno >dozvoljen< i za muÅ”karce, izdvajajuƦi tu joÅ” i fine 15-inĆØne aluminijumske felne koje doprinose kakvoj-takvoj agresivnosti. Prednja maska koja je inspirisana Audi-jevim automobilima je blago isturena ka napred, kao kakav specifiĆØan >nos< i ĆØini da prednja linija bude veoma zaobljena. Veliki farovi su em lepuÅ”kasti em efikasni u noƦnoj vožnji, a u kombinaciji sa maglenkama i velikom Å”oferÅ”ajbnom dodatno doprinose vrlo modernom izgledu Suzuki-ja Splash. Moderna linija se proteže i sa strane, gde velika visina vozila (1,59 m) ipak >ubija< deo te pomenute agresivnosti. Svakako najefektniji detalj u ĆØitavoj priĆØi jesu vertikalna zadnja svetla, koja prate interesantan oblik zadnjeg kraja, koji kao da se ugiba formirajuƦi izgled slova C. To je komercijalan dizajn koji Ʀe privlaĆØiti poglede znatiželjnika - zaista nema Å”ta da se zameri dizajnerskom timu kooperanata Suzuki-ja i Opel-a.
MeĆ°uosovinsko rastojanje od skoro 2,4 m obeƦava tone prostora unutra, Å”to smo veƦ i napomenuli. Koncept malog kombija, mikro-vena, nije možda najbolji po pitanju stabilnosti u vožnji ili bilo kakvom agresivnom ponaÅ”anju vozila, ali jeste dobar ako vam treba mesta za putnike. Pri prvom ulasku u kabinu Splash-a, ostali smo sa dva najveƦa utiska. Prvi je zaista veliki prostor koji zauzima komandna tabla, a mislimo konkretno na prostor od volana do Å”oferÅ”ajbne, koji je adekvatan nekom mini-venu solidne veliĆØine. To nas je u startu obeshrabrilo po pitanju ukupnog prostora, a posebno za putnike pozadi. Druga stvar je neverovatno lak ulazak i izlazak iz vozila. Velika visina je obezbedila i neÅ”to viÅ”u poziciju sediÅ”ta, tako da se putnici minimalno savijaju/saginju prilikom ulaska. Stoga je i samo pozicinioniranje vozaĆØa i pronalaženje najbolje pozicije za vožnju izuzetno lako. Tome doprinosi i moguƦnosti podeÅ”avanja pozicije volana, podeÅ”avanje visine sediÅ”ta (i za vozaĆØa i za suvozaĆØa) i elektronsko pomeranje oba spoljna retrovizora.
SediÅ”ta su od vrlo kvalitetnog Å”tofa, mada ne previÅ”e velika Å”to je normalno za ovu klasu automobila. Prostora je sasvim dovoljno, iako se tu i tamo oseti klaustrofobija kratke kabine. Ovo je pre svega zbog one dugaĆØke komandne table, koja zauzima dobar deo ukupne dužine unutra. Koliko je to efektno i lepo sa vozaĆØeve pozicije, toliko nije praktiĆØno u svakodnevnoj upotrebi. Pored pomalo ograniĆØene preglednosti napred, ovo ima tolikog uticaja da je ĆØak i B-stub ĆØesto prepreka vozaĆØu pri ulasku, jer je sediÅ”te zbog dugaĆØke table pomereno za koji cm unazad nego uobiĆØajeno. Problem je takoĆ°e u domenu preglednosti, jer se npr. pri izvrÅ”avanju provere pogledom ulevo, vozaĆØ nos-u-nos susreƦe sa držaĆØem sigurnosnog pojasa, odnosno samim B-stubom. Naravno, kada bi taj držaĆØ imao nos... A nema ga... Bilo kako bilo, kako nas priĆØa vodi u ovom smeru, logiĆØno je zakljuĆØiti da je ovih >izgubljenih< nekoliko cm smanjilo prostor za putnike na zadnjoj klupi. IznenaĆ°ujuƦe, to uopÅ”te nije tako. Prostora za dvoje odraslih ima i viÅ”e no dovoljno, naravno, imajuƦi u vidu kojoj klasi Splash pripada. Dakle, ĆØetvoro (po potrebi i petoro) se bez problema mogu vozikati po gradu. Izrazita visina vozila od 1,59 m ukazuje na to da o prostoru za glave putnika ne treba uopÅ”te ni troÅ”iti reĆØi. Goga SekuliƦ, Mardž Simpson i Pegi iz >Married With Children< bi sigurno bile zadovoljne ovim kolima.
Ali, gde li je otiÅ”lo tih sada veƦ famoznih nekoliko cm, koje smo izgubili velikom i robusnom komandnom tablom? Otvorite peta vrata i odgovor je priliĆØno jasan ā€“ izgubili su se u prtljažniku. Da stvar bude joÅ” gadnija, Suzuki je ovde smislio neki posve ingeniozni koncept duplog gepeka, a sve bi bilo super samo da ima neke upotrebne vrednosti. Naime, (izuzetno mali) prostor prtljažnika je podeljen na dva dela, gde je onaj donji praktiĆØno plastiĆØna >posuda< koja služi da odložite neke manje bitne/koriÅ”Ć¦ene stvari. Poželjno je takoĆ°e da one budu taman toliko velike da mogu da stanu tu, jer Ʀete u suprotnom njihovo pomeranje ĆØuti svaki put kada budete prolazili kroz krivine. Gornji deo prtljažnika je dovoljno mali da u njega ne možete staviti niÅ”ta, tako da ljubazno zamolite putnike sa zadnje klupe da vam priĆØuvaju kofere. Ustvari ne, naĆ°ite neki drugi auto za putovanja, niste valjda Splash namenili za tako neÅ”to?
Možda Ʀe vas ovaj model osvojiti svojim dopadljivim izgledom, kako spolja tako i unutra. Komandna tabla je modernog izgleda, vrlo je pregledna i sadrži ruĆØicu menjaĆØa na samom centralnom grebenu, Å”to je dobro za vozaĆØa. Iznad nje su locirani manuelni klima ureĆ°aj i solidni CD/MP3 risiver, koji je definitivno bio deo Opel-ovog sektora pri izradi. U specifikacijama kažu da ima Å”est zvuĆØnika, mada nama nikako nije poÅ”lo za rukom da naĆ°emo viÅ”e od ĆØetiri? Zanimljiv detalj, pored kutije za naoĆØare iznad glave vozaĆØa, su svakako pokazivaĆØi brzine i obrtaja, koji nisu u istom kuĆØiÅ”tu. Obrtomer je >nakalemljen< na gornji deo komandne table i liĆØi pomalo na one iz >abartovanih< JugiƦa. Ispod njega se, u okviru poveƦeg brzinomera bele pozadine, nalazi i veliki displej na kojem se grafiĆØki oĆØitava preostalo gorivo, kao i podaci sa serijskog bord-kompjutera. Pozadinsko osvetljenje je svetlo-crveno.
Splash je pravi pravcati gradski automobil, u naÅ”em sluĆØaju, dobro opremljen i adekvatno pogonjen. Benzinski motor sa ĆØetiri cilindra, Å”esnaest ventila i 86 konjskih snaga Ʀe obezbediti bezbrižnu vožnju kroz gradsku vrevu. U ponudi je joÅ” i manji, trocilindriĆØni sa 65, odnosni Fiat-ov dizel sa 75 KS, koji su takoĆ°e dobar izbor. Ako vam sredstva to dozvoljavaju, opredelite se ipak za ovaj 1,2 GS. On obezbeĆ°uje najbolje od oba manja motora, a to je tih i kultivisan rad (1,0 benzinac) i solidne performanse (1,3 dizel). Kompromis je neÅ”to veƦa potroÅ”nja za ovu kategoriju automobila, koja iznosi oko 7 litara na 100 km, gde je vožnja uglavnom bila gradska. U samoj vožnji, jasno se vidi da je motor podeÅ”en za efikasno snalaženje u gradu. U prvoj, a posebno u drugoj brzini je izraženo ubrzanje iz nižih obrtaja motora, dok je ekonomiĆØnost bitan faktor veƦ u treƦoj brzini petostepenog manuelnog menjaĆØa (automatik sa 4 brzine uz doplatu od 900 evra). To možete jasno videti i na naÅ”em snimku ubrzanja, gde se automobil muĆØi u treƦoj od 80-100 km/h. Ipak, sa Splash-om u 1,2 GS verziji možete doƦi i do svih 175 km/h, samo vam treba neÅ”to malo viÅ”e puta i vremena. Svakako ne preporuĆØujemo vožnju ovom brzinom, zbog tendencije naginjanja i umanjene stabilnosti uopÅ”te.
Upravljanje je korektno, iako je responzivnost na neÅ”to naglije obrtaje volana vrlo loÅ”e. Ovo nije sportski automobil pa da tako neÅ”to bude bitno. Bitniji je njegov elektro-progresivni servo volan, koji je dostupan za sve prodajne verzije kod nas. Isto kao i klima ureĆ°aj, koji ipak ume da oduzme snagu ĆØak i ovom snažnijem pogonskom agregatu. NajveƦa zamerka za Splash su ipak koĆØnice, koje ne deluju da odgovaraju zadatku adekvatnog zaustavljanja ovog maliÅ”ana. Sve u svemu, ostaje utisak da je on zaista u potpunosti posveƦen vožnji u gradu i sve njegove komponente su upravo tako i podeÅ”ene. Pri manjim brzinama, volan se lakÅ”e okreƦe kako bi okretnost ovog Suzuki-ja bila Å”to izraženija, a pri tom je preglednost izuzetna, pre svega pozadi. Brzine menjaĆØa obezbeĆ°uju solidno ubrzanje u niskim obrtajima, skoro kao dizelaÅ”, tako da ste kompletno naoružani za bilo kakve izazove urbane vožnje.
Na kraju ostaje enigma da li Suzuki Splash opravdava svoju solidno visoku cenu? Posebno u najskupljoj verziji sa naÅ”eg testa, odnosno 1,2 GS. To je veƦ poveƦih 13.500 evra sa PDV-om plus metalik boja, Å”to je veƦ dobrano u rangu evropskog B-segmenta (Corsa, Yaris, 207 itd.). Možemo reƦi da je jedina jasna razlika izmeĆ°u Splash-a i B-segmenta maleni prtljažnik, koji Suzuki-ja ograniĆØava u moguƦnostima transporta na duže relacije. Ako vam je pak ovakav automobil dovoljan iskljuĆØivo za gradsku vožnju, kupovina je svakako opravdana. Tako da, ako vam se viĆ°eno svidelo i treba vam autiƦ za urbane sredine ā€“ Suzuki Splash je jedan dobar izbor.
ViŔe slika u GALERIJI koja prati ovaj tekst.
Suzuki Splash 1,2 GS možete kupiti u prodajnom salonu firme Euro Sumar, koji se nalazi u ulici Vojislava IliƦa 145, 11000 Beograd (prvo skretanje sa auto-puta kod plavog mosta, iz pravca Novog Beograda). Telefoni: 011/2889-554 i 011/2886 076.

Motor1,0 12v1,2 16v1,3 DDIS
R. zapremina996ccm1242ccm1248ccm
Tip motoraR3 benz.R4 benz.R4 dizel
Kompresija11,011,017,6
Ventila po cil444
Turbo punjacneneda
Snaga KW48(65KS)63(86KS)55(75KS)
Nm/opm90/4800114/4400190/1750
Menjacman.man./aut.man.
Br. stepeni55/45
Duzina (mm)371537153715
Sirina (mm)168016801680
Visina (mm)159015901590
Medjuosovina2360mm2360mm2360mm
Pneumatici165/70R14165/70R14 185/60R15165/70R14
Prtljaznik (l)202/537202/537202/537
Rezervoar (l)454545
Max km/h160175175
0 - 100 km/h14,7 s12,3 s13,9 s
lit/100km5,25,65,0
Cena11,700ā‚¬ (popust)13.500ā‚¬13.500ā‚¬ (popust)
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja8
Izgled unutra8
Ponuda prostora8
Varijabilnost7
Serijska oprema9
Dodatna oprema6
PonaŔanje u vožnji8
Buka7
Motor8
Garancija7
Cena7
UKUPNO7.55
ZA ( + )
Vrlo pregledan
Velika sedeƦa povrÅ”ina zadnje klupe
Servo-volan idealan za grad
Bogata GS oprema
ZavrŔna obrada
PROTIV ( - )
KoĆØnice
Mali prtljažnik
PotroŔnja bi mogla da bude manja
B-stub zaklanja pogled vozaĆØa