Informacije

Subaru Impreza 1.5R20.04.2008. @ 22:01:24
Galerija slika
Pošaljite komentar


Iako je njena pojava tokom proÅ”le (2007.) godine izazvala uglavnom negativne reakcije javnosti i dotadaÅ”njih ljubitelja Subaru-a, treƦa generacija modela Impreza je ipak osvojila nagradu naÅ”ih forumaÅ”a za najbolji automobil viĆ°en u 2007. godini! Neozbiljno ili ne, tek ovaj Subaru je bio bolji od mnogih zvuĆØnih imena, pa i svog najbližeg i >veĆØitog< konkurenta, Mitsubishi-jevog Lancer-a. Speed Industry redakcija je, naravno, morala sama da se uveri u kvalitete ovog automobila, te smo od zvaniĆØnog uvoznika Subaru-ovih vozila za Srbiju, firme >Subaru SCG<, na test dobili jednu od ovih novih Impreza. Radi se o modelu sa baznim 1,5-litarskim agregatom, ali sa neÅ”to bogatijom opremom (oznake PX). Recimo da je to verzija koja bi u ovom trenutku bila interesantnija od svih ostalih jednom srpskom kupcu automobila. U ovom tekstu Ʀemo pokuÅ”ati da vidimo kako Subaru danas, sa novom Imprecom, pokuÅ”ava da se izbori za tržiÅ”te protiv nove konkurencije.
Subaru je do sada uglavnom vodio bitku sa japanskim konkurentima ili eventualno sa nekoliko premijum-sportski orijentisanih brendova. Sa novim modelom se priĆØa drastiĆØno menja. I na papiru svako može videti da je nova Impreza jedan potpuno drugaĆØiji automobil u odnosu na modele iz svoje petnaestogodiÅ”nje istorije. To se joÅ” bolje spoznaje uživo. Pre svega, osnovna varijanta karoserije je heĆØbek sa petoro vrata, pa ĆØak i na ameriĆØkom tržiÅ”tu, gde je tek na zaĆØelju ponude ružnjikavi sedan sa ĆØetvoro vrata. Jasno je da je u Evropi heĆØbek >na vlasti< u klasi kojoj pripada Impreza (niža-srednja, C-segment), stoga su se japanski inženjeri svojski potrudili da (pre svega) Evropljanima ponude automobil kakav oni žele. U tom procesu se, to je viÅ”e no oĆØigledno, izgubio onaj sportski karakter koji nosi Subaru i mi smo praktiĆØno ostali sa jednim proseĆØnim automobilom za vožnju od taĆØke A to taĆØke B. Ovaj pasus otprilike oslikava naÅ”e miÅ”ljenje, gotovo predrasude koje smo imali prilikom preuzimanja test-vozila.
Kako bi potkrepili priĆØu oko novog koncepta karoserije, treba reƦi da su Japanci zaista uradili odliĆØan posao po tom pitanju. Impreza je dugaĆØka 4,4 metra, Å”iroka 1,74 i visoka 1,47 metra. To su gabariti koji odgovaraju danaÅ”njoj >Golf-klasi<, kojoj ovaj novi Subaru i pripada. MeĆ°uosovinsko rastojanje je veƦe od 2,6 metra, Å”to se iz profila jasno vidi i ukazuje na prostranost kabine, pre svega za noge putnika. Kada se povede priĆØa o stajlingu ovog modela, miÅ”ljenja su svakako podeljena a o ukusima ne treba previÅ”e raspravljati. Kako Ʀe se ovaj auto nuditi kupcima na globalnom nivou, svakako da je uĆØinjeno nekoliko kompromisa po pitanju njegovog izgleda. Mnogima je najveƦi problem taj Å”to ovo viÅ”e nije ona stara Impreza, ali ako izumemo to ā€“ ovo je jedan zaista fin automobil! Osim belih zadnjih svetala koje skrivaju LED tehnologiju osvetljenja možda i nema nekih posebnih interesantnih detalja, ali sve je nekako lepo i, da kažemo, dovoljno moderno uklopljeno. Branici nisu odvojeni deo karoserije, farovi su prozirni, nema crnih plastiĆØnih delova itd. Dakle, sve po nekom danaÅ”njem dizajnerskom standardu, iako ceo paket ne ostavlja utisak kakav ostavlja neka moderna Alfa, Seat ili njima sliĆØni.
Nova Subaru Impreza u srednjem, PX paketu opreme poseduje dovoljan broj stavki koje se odnose na poboljÅ”anje izgleda i funkcionalnosti eksterijera. Tu su 15-inĆØne alu-felne, prednje maglenke, krovni spojler, obojeni plastiĆØni delovi karoserije... Detalji poput neÅ”to veƦih usisnika vazduha i hrom-detalja doprinose ĆØak i pomalo sportskom karakteru, dok poveƦi spoljaÅ”nji retrovizori pomalo naruÅ”avaju harmoniju, uprkos njihovoj velikoj upotrebnoj vrednosti u vožnji. PX paket opreme donosi joÅ” Å”toÅ”ta. Tu su podizaĆØi svih stakala, daljinska centralna brava sa komandom otvaranja vrata prtljažnika, automatski klima-ureĆ°aj, CD/MP3 radio duple veliĆØine (double-DIN), elektropomeranje i preklapanje retrovizora, bord kompjuter sa pokazivaĆØem spoljaÅ”nje temperature i digitalnim satom, tempomat itd. Naravno, osnovna sigurnosna oprema se podrazumeva, gde su danaÅ”nji standardi po tom pitanju izuzetno visoki. Impreza treƦe generacije poseduje tri grupe airbag-ova: za vozaĆØa/suvozaĆØa, u sediÅ”tima sa strane i vazduÅ”ne zavese. Pored toga, ABS sa EBD-om se brine o aktivnoj bezbednosti na putu. Nažalost ili ne, sistem kontrole stabilnosti se za model 1.5R ne isporuĆØuje, mada ne deluje da je uopÅ”te i potreban.
UnutraÅ”njost se odlikuje veoma visokim kvalitetom izrade i iznenaĆ°ujuƦim komforom. U potpunosti smo navikli da moderni, novi automobili imaju filozofiju >oprema pre baziĆØnog komfora<, gde vrlo ĆØesto sreƦemo automobile koji imaju ili popriliĆØno tvrdo ogibljenje ili popriliĆØno tvrda sediÅ”ta. Subaru Impreza je u potpunosti eliminisala ovaj problem. SediÅ”ta su divno profilisana, lako se podeÅ”avaju, velika su i vrlo mekana. Å tof kojima su obložena ostavlja utisak finog pliÅ”a, a lako se ĆØiste iako isprva ne deluje tako. Isto važi i za zadnju klupu, za koju stvarno nemamo nijednu najmanju zamerku! Prostora za noge putnika ima zaista mnogo, zahvaljujuƦi velikom osovinskom rastojanju, troje po Å”irini staju bez problema, a udobnost je na vrhunskom nivou. Povrh svega, ovaj automobil ima jedan od najjednostavnijih i za upotrebu najlakÅ”ih sistema obaranja zadnje klupe (60:40) koji smo do sada imali prilike da vidimo.
Å to se vozaĆØeve orijentacije tiĆØe, primenjena je klasiĆØna japanska ergonomija, tako da su sve komande tamo gde treba da su. Plastika koja je koriÅ”Ć¦ena u izradi je opÅ”teprisutna, te iako je popriliĆØno kvalitetna, svakako nije plus to Å”to je ima previÅ”e. Malo je mekanih delova i tapacirunga, Å”to se sreƦom nije odrazilo na neprijatne zvuĆØne efekte tokom vožnje. Posebno se istiĆØu vrata, ĆØiji dizajn nije baÅ” na nivou Italijana, a ne poseduju ni najmanji komad Å”tofa u vidu bilo kakvog tapacirunga. Da nema plastiĆØnih delova koji su prefarbani sivom-metalik nijansom, dizajn kokpita bi izgledao monolitno. Dizajnerski koncept je inaĆØe veoma dobar i sjajno je uparen sa eksepcionalnom funkcionalnoÅ”Ć¦u. Analogni pokazivaĆØi brzine, obrtaja i koliĆØine goriva su veliki i pregledni, osvetljeni atraktivnom crvenom bojom, a kada kljuĆØem date kontakt kazaljke brzo dolaze do svojih maksimalnih vrednosti i natrag, Å”to je efektan detalj koji se uglavnom viĆ°a na sportskim motociklima. Klimatizacija je automatska, bez dodatnog displeja i jednostavna je za koriÅ”Ć¦enje. Zbog svoje double-DIN veliĆØine, jednostavan za koriÅ”Ć¦enje je i radio ureĆ°aj. On poseduje vrlo pregledan displej i puÅ”ta MP3 i WMA fajlove, meĆ°utim u potpunosti mu nedostaje snage. Reprodukcija na ĆØetiri postojeƦa zvuĆØnika u kabini je loÅ”a i nije na nivou modernih automobila.
U pasusu pre prethodnog smo spomenuli da se Impreza 1.5R ne isporuĆØuje u kombinaciji sa sistemom kontrole stabilnosti. Dva su razloga za to. Prvi je svakako nepotrebnost takvog sistema usled primene simetriĆØnog AWD pogona. Kao Å”to veƦ verujem i sami znate, svaki Subaru iz fabrike izlazi opremljen pogonom na sva ĆØetiri toĆØka, i to je ono Å”to ĆØini ovaj model toliko posebnim u odnosu na konkurenciju. Nažalost, nismo imali prilike da testiramo kola po neÅ”to loÅ”ijim uslovima od kiÅ”e, ali tek na blatnjavim ili snegom prekrivenim putevima prednosti ovakve Imprece dolaze do izražaja. Å to se veze sa sistemom stabilnosti tiĆØe, jasno je da Subaru ima mnogo kontrolisanije ponaÅ”anje prilikom vožnje kroz krivine upravo zbog AWD pogona, gde mu isti ne dozvoljava da tako lako pobegne iz zamiÅ”ljene putanje kretanja. Nema velikog pod- ili pred-upravljanja, Å”to su dve (loÅ”e) karakteristike automobila sa pogonom na prednje ili zadnje toĆØkove. Dakle, jednostavno reĆØeno, Subaru Impreza je stabilniji i u vožnji pod loÅ”im uslovima sigurniji automobil od svojih najbližnih konkurenata.
Drugi razlog za nepotrebnost ugradnje sistema elektronske stabilnosti vozila u Imprecu 1.5R jeste njen motor, koji je druga velika specifiĆØnost Subaru-ovih automobila. Naime, Subaru i dan danas pod haubu ugraĆ°uje motore bokser-tipa, ĆØije vam karakteristike danas mogu reƦi samo vozaĆØi Porsche-a ili stare VW bube! Bokser-agregat je specifiĆØan zato Å”to je pljosnat i popriliĆØno Å”irok, Å”to omoguƦava vozilima poput ove naÅ”e Imprece da imaju vrlo nisko težiÅ”te. To znaĆØi da Ʀe se vozilo manje nagibati u krivini, Å”to je pored ĆØinjenice da se nije morao ugraĆ°ivati sistem stabilnosti, doprinelo i moguƦnoÅ”Ć¦u da se na auto stave komfornije opruge i mekÅ”i amortizeri. Zbog toga su veoma sreƦni putnici u kabini, koji u novoj Impreci uživaju maksimalan komfor, a da zbog toga ne trpi kvalitet same vožnje. LoÅ”ija strana ove priĆØe i možda glavni razlog zbog kojeg nema kontrole stabilnosti, koju eto veƦ toliko puta pominjemo, jeste nedovoljno snažan pogonski agregat.
Ovaj 1,5-litarski ĆØetvorocilindraÅ” jeste bokser-tipa i to je sve sjajno, meĆ°utim sa svojih 107 konjskih snaga nije dorastao izazovu da pogoni preko 1300 kg teÅ”ku karoseriju. Pored toga, dodatno >usporenje< pravi simetriĆØni AWD pogon na sve toĆØkove, koji jeste koristan ali ipak ograniĆØava performanse samog vozila. Tako Ʀete novu Imprecu teÅ”ko dovesti u situaciju da se eventualni sistem stabilnosti uopÅ”te aktivira i interveniÅ”e. Maksimalna brzina testiranog modela iznosi 175 km/h (koji km/h viÅ”e se pokazuje na >cajgeru<), dok je ubrzanje relativno loÅ”ih 14 sekundi do stotke. Sve ono Å”to smo rekli kao velike prednosti Subaru-a (bokser i AWD) se loÅ”e odražava i na potroÅ”nju benzina, koja je u proseku negde oko 7,5 litara na preĆ°enih 100 kilometara. U svetu gradske vožnje se ona penje na 9 litara, a ako baÅ” želite da upregnete i iz auta izvuĆØete maksimum, ko od Å”ale prelazite preko 11 litara potroÅ”nje! BiƦe vam težak zadatak da model Impreza vozite polako, imajuƦi u vidu joÅ” jednu njenu >prednost< ā€“ fantastiĆØan zvuk motora! Najbitnije u celoj ovoj priĆØi jeste Å”to se 1.5R bokser gotovo stalno ĆØuje u istom tonalitetu, a to je jedan veoma dubok i režuƦi zvuk. To je takoĆ°e neÅ”to Å”to neƦete naƦi kod konkurencije. Ako vam potroÅ”nja nije od veƦe važnosti, u ponudi je jaĆØi i skuplji 2.0R model sa 150 KS, dok je po porudžbini moguƦe nabaviti i WRX model 2,5 16v sa 230 KS.
Dakle, sada je jasno da je Subaru Impreza treƦe generacije automobil sa velikim brojem karakteristiĆØnih stavki. Bokser-motoru, pogonu na sve toĆØkove, LED osvetljenju pozadi, elektriĆØnom preklapanju retrovizora i sjajnom zvuku se mogu pridodati i detalji kao Å”to su grejaĆØi metlica brisaĆØa, teleskopsko otvaranje haube, ali i reduktor! Polugica HIGH-LOW Ʀe vam omoguƦiti ĆØak i off-road avanture, pa sada i oni pomalo smeÅ”ni, veliki retrovizori dobijaju svoj smisao. Kako bi videli sve specifiĆØnosti i eventualne prednosti Subaru-a, ĆØovek ipak mora malo da >zagrebe< ispod povrÅ”ine i detaljno pogleda o kakvom je automobilu ovde reĆØ. Na >prvu loptu< se Impreza možda ĆØini nelogiĆØnim, promaÅ”enim automobilom za naÅ”e tržiÅ”te, meĆ°utim sigurni smo da Ʀe se ona dobro prodavati, Å”to zbog dobre ranije reputacije, Å”to zbog kreiranja svesti kod kupaca o njenim stvarnim moguƦnostima. Nadam se da je i naÅ” Speed Industry sajt sa ovim opsežnim testom doprineo da ljudi na pravi naĆØin uvide veliki broj kvaliteta ovog ipak odliĆØnog automobila!
Subaru Impreza 1.5R u Srbiji koÅ”ta od 13.950 evra sa ukljuĆØenim PDV-om, dok testirano vozilo sa paketom opreme PX staje 15.450 evra + metalik boja. Sva Subaru vozila možete pogledati u izložbenim salonima dilerske mreže firme >Subaru SCG<, sve bliže informacije potražite na brojeve telefona: 011/3034-576 i 011/3235-350


Subaru Impreza 1.5R by MUNGOS:


Kult Subaru Imprece dobro je poznat, ĆØak i u naÅ”im krajevima. To uvek ima svoje pozitivne i negativne strane. Ako želite samo brzinu, okretnost i dobre karakterstike, taj tipiĆØno Å”erpa-plavi auto pravi je izbor. To naravno nije glavna želja veƦine kupaca koji bi voleli i konfor i naravno joÅ” poneÅ”to >viÅ”e<. Stoga je nastala Impreca nove generacije, prvi pravi heĆØbek nakon puuuno godina.

Dizajn ... ah taj dizajn ... ili možete da preĆ°ete preko njegove diskutatiblnosti, ili vam se jednostavno zaista neƦe dopasti. Å ta viÅ”e, i mnogi vlasnici Imprece svesni su slabijeg vizuelnog izgleda njihovog >ljubimca<, ali su spremni da prave kompromise zarad voznih karakteristika.

Stoga, ako i ovoga puta preĆ°ete preko dizajna, ispod haube Ʀete naƦi boxer motor sjajnog zvuka i dobrih karakteristika, puno onih sitnih stvari koje i dalje govore da je Impreca tipiĆØni sportski auto, ali i puno onog negativnog Å”to ide uz koncept sportski ā€“ jednostavan dizajn, neÅ”to slabija finalna obrada i sve ono Å”to oĆØekujete u >reli< automobilu, ali ne i u kolima za vožnju po gradu. Taj ĆØudni spoj nekako igra na tankoj niti lepog i ružnog, korisnog i neefikasnog, primamljivog i odbojnog.

Å to bi rekli stariji ā€“ nisam pametan. Evidentno je da Impreca ima svoju publiku, ako niÅ”ta sudeƦi po prodaji, interesovanju i broju automobila tog modela koje viĆ°ate po gradu, ali se ĆØini da je ta publika dosta manja nego kod nekih drugih >mainstream< modela, kao i da su se oni na kupovinu prvenstveno odluĆØili jer je Impreca, cenovno, >siÅ”la meĆ°u narod<. Dobar marketinÅ”ki potez? Svakako!


Motor1.5R2.0RWRX
R. zapremina1498ccm1994ccm2457ccm
Tip motoraB4B4B4
Kompresija10,110,28,4
Ventila po cil444
Turbo punjacneneda
Snaga KW79 (107KS)110 (150KS)169 (230KS)
Nm/opm142/3200196/3200320/2800
Menjacman./aut.man./aut.man.
Br. stepeni5/45/45
Duzina (mm)441544154415
Sirina (mm)174017401740
Visina (mm)147514751475
Medjuosovina2620mm2620mm2620mm
Pneumatici195/65R15205/55R16205/50R17
Prtljaznik (l)301/1216301/1216301/1216
Rezervoar (l)606060
Max km/h175193209
0 - 100 km/h14,0 s9,6 s5,8 s
lit/100km7,58,410,4
Cena13.950ā‚¬20.950ā‚¬-
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja:7
Izgled unutra:8
Ponuda prostora:9
Varijabilnost8
Serijska oprema:9
Dodatna oprema7
PonaŔanje u vožnji:8
Komfor u vožnji:10
Buka:8
Motor7
Garancija:8
Cena:9
UKUPNO8.17
ZA ( + )
Prostrana kabina
Izuzetan komfor u vožnji
Solidna opremljenost za cenu vozila
Preglednost
AWD pogon za loŔije uslove vožnje
PROTIV ( - )
NeelastiĆØan 1.5 bokser-motor
PotroŔnja
Pod prtljažnika plitak usled AWD sistema pozadi
Pomalo monolitna plastika kokpita
Izuzetno slaba fabriĆØka muzika