Informacije

MINI Cooper24.02.2008. @ 13:50:57
Galerija slika
Pošaljite komentar


Verujemo da dosta toga o ovom automobilu veƦ i sami znate. U sluĆØaju i da ne znate baÅ” mnogo, sigurno ste poželeli da imate jednog. Ako ne kao prvi automobil u kuƦi, onda kao posebnog mezimca kojeg biste koristili samo za grad, za Å”oping, za odlazak na kafu kod prijatelja itd. Jednostavno, novi MINI je takav automobil koji se mora dopasti svima. Mnogi moderni ĆØetvorotoĆØkaÅ”i imaju izvesnih problema sa prihvatanjem od strane javnosti, sa nekim modelima nikada ne možete biti sigurni da ste kupili pravu stvar, to jest, da Ʀe se veƦini ljudi iz vaÅ”eg okruženja svideti vaÅ” novi automobil. Sa MINI-jem nema takvih problema. On je jedan od onih proizvoda od kojih ne želite da se razdvajate. Istina je da mnogo koÅ”ta i da su mu dimenzije majuÅ”ne, ali sve Ʀe vam biti jasno nakon samo nekoliko preĆ°enih kilometara iza volana ovog maliÅ”e. Ekipa sajta Speed Industry Ʀe pokuÅ”ati da vam doĆØara makar deo tog MINI-Å”arma.
ZahvaljujuƦi firmi Delta Motors iz Beograda, na viÅ”ednevni test smo dobili aktuelni MINI Cooper. Dakle, reĆØ je o najnovijem modelu, nasledniku modela koji je 2001. godine predstavljao reinkarnaciju legendarnog Mini Morris-a. Vlasnik brenda MINI je BMW, koji je tada imao težak zadatak da ponovo pokrene legendu ove marke, koja je bila u produkciji ĆØitavu 41 godinu (od 1959. pa sve do 2000. godine). Bavarci su uspeli da naprave bum sa novim modelom, tako da je proÅ”le godine bilo pravo vreme i za naslednika. Mnogi su se tada iznenadili ĆØinjenicom da je to optiĆØki joÅ” uvek bio model iz 2001. MeĆ°utim, iako je karoserija bila tek neznatno promenjena, praktiĆØno restilizovana, prave promene su se desile ispod nje. Podvozje je temeljno modifikovano, motori su potpuno novi, raĆ°eni u saradnji sa francuskom PSA grupacijom, u ponudi je sada i jaĆØi dizel-motor, mnoÅ”tvo nove opreme, nov enterijer itd. Zaista, iako se na prvi pogled ne može reƦi da je mnogo toga uĆØinjeno, nakon kratkog vremena biva jasno koliko je ovaj MINI ustvari nov.
Karoserija je optiĆØki ista, ali ipak poveƦana. Dužina je veƦa za 7 cm, a visina za 1 cm. Proveren i vrlo uspeÅ”an dizajn nije bilo potrebe menjati, pa je stoga novi MINI dobio samo modifikovane svetlosne grupe i joÅ” poneki detalj na karoseriji. U svakom sluĆØaju, izgled ovog automobila je jasno okrenut mlaĆ°im ljudima, zapravo modernim momcima i devojkama. U normalnim sredinama bi to možda bio idealan auto za novopeĆØene vozaĆØe, ali ne verujemo da to može biti ĆØest sluĆØaj i u naÅ”oj zemlji. Bilo koji od modela da izabrete, One, Cooper, Cabrio itd., svi su oni veoma >upadljivi< i prosto mame poglede sluĆØajnih prolaznika. Ono Å”to je takoĆ°e vrlo interesantno jeste velika moguƦnost personalizacije svakog MINI-ja, tako da isti možete pri kupovini konfigurisati da izgleda taĆØno onako kako ste vi to zamislili i poželeli. Za model Cooper, tu je izbor od deset razliĆØitih nijansi karoserije, plus dve razliĆØite nijanse krova (crna i bela). Pored toga, postoji moguƦnost naruĆØivanja posebnih aplikacija kao dizajn krova, kao npr. engleska zastava ili neÅ”to tome sliĆØno. U naÅ”em sluĆØaju, imali smo kombinaciju Pepper White nijanse sa crnim krovom, Å”to je veoma lep i efektan spoj. Iako se deklariÅ”e kao bela, boja karoserije je zapravo viÅ”e krem-nijanse.
To naravno nije kraj priĆØe o doterivanju MINI-ja Cooper. U izboru su i boje spoljaÅ”njih retrovizora, kao i dodatak par sportskih Å”trafti na haubi. Zavisno od nijanse karoserije, one takoĆ°e mogu biti bele ili crne. U standardnoj opremi za Cooper dobijate atraktivne alu-felne preĆØnika 15 inĆØa i dizajn sa pet krakova. One mogu biti i bele boje, a pored njih imate u izboru joÅ” 7 razliĆØitih modela (od 15, 16 ili 17 inĆØa). Na naÅ”em testu smo imali Rotator Spoke 16-ice, koje možete dobiti uz malu doplatu. Svaka od potencijalnih kombinacija je uraĆ°ena sa ukusom i posebnom pažnjom od strane nemaĆØkih dizajnera i inženjera, tako da je nemoguƦe napraviti >kiĆØeraj<. JoÅ” jedna od karakteristika malog MINI-ja jeste njegova koncepcija uopÅ”te. Gledano iz ptiĆØje perspektive, on je bliže kvadratnom obliku nego bilo koji drugi automobil, a pritom su mu toĆØkovi maksimalno istureni prema obodima karoserije. Sve to mu omoguƦava vrlo preciznu vožnju, posebno u urbanim sredinama. Iako je pod haubom relativno snažan benzinski agregat od 1,6 litra i 120 KS, MINI Cooper, zahvaljujuƦi upravo pomenutim proporcijama, ne može biti savrÅ”eno upravljiv pri velikim brzinama. Ali je zato odliĆØan u gradskim uslovima. Dakle, MINI je zaista joÅ” uvek najlogiĆØniji izbor automobila za potrebe filma >The Italian Job<, gradska jurnjava mu savrÅ”eno odgovara.
Ali detaljnije o potencijalima jurnjave neÅ”to kasnije. Enterijer ovog maliÅ”ana je posebna priĆØa i možete ga menjati na veliki broj naĆØina. U osnovi, kada po prvi put sednete u novog MINI-ja, jasno vam je da iza ovog projekta stoji premijum-brend poput BMW-a. Možete izbrojati sigurno viÅ”e od deset razliĆØitih materijala koji su koriÅ”Ć¦eni u sklapanju delova kabine, koji su pritom svi maksimalno kvalitetni. Vlada kombinacija fine plastike, sa specifiĆØnim mekim gumiziranim delovima i plastikom visokog sjaja, koja podseƦa na aluminijum. Veliki broj detalja vas uvek podseƦa da se nalazite u automobilu namenjenom mlaĆ°oj klijenteli. Izdvajamo okrugle otvore ventilacije, koji se otvaraju/zatvaraju rotiranjem, zatim metalne prekidaĆØe u retro-stilu i oooooogroman centralno postavljen brzinomer, koji objedinjuje i displej radio-ureĆ°aja sa njegovim komandama. PokazivaĆØ koliĆØine goriva je elektronskog tipa i takoĆ°e se nalazi u okviru brzinomera, dok je obrtomer >nakalemljen< na letvu volana, pa se ĆØak i pomera sa volanom kada isti podeÅ”avate po visini ili dubini.
Trn koji Ʀe vam odmah zapasti u oko jeste ergonomija. Ne daj Bože da ste do sada vozili iskljuĆØivo vozila japanske proizvodnje, biƦete u haosu sa ovim MINI-jem. Jednostavno, veƦina komandi nije na onom mestu na kojem ste navikli da jeste. Naravno, ovo je problem samo dok se ne naviknete na novi raspored, stoga toplo preporuĆØujemo svim novim vlasnicima da prvo prouĆØe uputstvo za upotrebu komandi sa komandne table. Svim ostalim Ʀete biti i viÅ”e nego zadovoljni, sigurno. NaÅ” Cooper je bio opremljen sa vrlo efikasnim manuelnim klima-ureĆ°ajem, iznad kojeg su komande CD plejera i radija. U pitanju je ureĆ°aj oznake CD Boost, koji može reprodukovati i MP3 format. Njegovo pojaĆØalo rasporeĆ°uje zvuk na Å”est zvuĆØnika u kabini, solidne jaĆØine. Kao manu možemo navesti eventualno njihovu nisku poziciju na prednjim vratima, gde su komponentni zvuĆØnici postavljeni nisko, jel, i blizu jedno drugom. Naravno, lista opcionala Ʀe vam pomoƦi da pronaĆ°ete ureĆ°aje koji baÅ” vama odgovaraju, bilo da je u pitanju potreba za CD Å”aržerom (6 diskova), moƦnim i digitalnim ozvuĆØenjem, ili pak (dopadljivim) navigacionim sistemom, ĆØiji je ekran u boji integrisan u veliki centralni brzinomer!
Utisak >malog BMW-a< ostavljaju i sediÅ”ta. Ova koja smo mi imali u naÅ”em MINI-ju su takoĆ°e deo dodatne opreme, tj. dodatnog paketa opreme (>Chili<). Radi se o kombinaciji bele kože i crnog Å”tofa. Ako izuzmemo za održavanje problematiĆØnu belu boju, kombinacija zaista utiĆØe na >veseli< efekat enterijera. SediÅ”ta su sjajno profilisana, napred podesiva po visini. Ono Å”to Ʀe biti problem je svakako vožnja putnika na zadnjoj klupi, koji se verovatno neƦe voziti sa vama ako ste fiziĆØki korpulentniji. NajveƦi problem u ovoj priĆØi jeste prostor za sama stopala, koja nikako neƦete moƦi da podvuĆØete pod prednja sediÅ”ta ako su ona pomerena znaĆØajno unazad. Raduje ipak Å”to je urednik naÅ”eg sajta vrlo sitan ĆØovek, tako da se u tom sluĆØaju pozadi može voziti i Shaq. Veliki plus MINI-ju ide na raĆØun prostora za glave putnika, opÅ”toj preglednosti i prostoru za odlaganje sitnica. Mane smo veƦ nabrojali, a njima možemo dodati i (oĆØekivano) mali prtljažnik od samo 160 litara zapremine, koji se pak dodatno može poveƦati obaranjem zadnje klupe (max. 680 lit.).
VeƦ smo rekli da smo imali prilike da testiramo Cooper sa >Chili< paketom opreme (i joÅ” ponekim opcionalima). Pored njega, postoji i jeftiniji paket >Pepper<, koji Ʀe uglavnom zadovoljiti sve osnovne potrebe proseĆØnog vozaĆØa. Mada, možda ne i MINI-jevog vozaĆØa. Intenzivno misleƦi o tome, Bavarci su odluĆØili da u ponudu dodatne opreme uvrste bukvalno sve Å”to danas možete naƦi i u aktuelnim BMW-ovim vozilima srednje klase. Tako je naÅ” maliÅ”an sa testa imao ĆØak i aktivne, bi-ksenonske farove (krajnje efikasne), kontrolu trakcije i proklizavanja u kombinaciji sa najnovijom generacijom ABS-a, vazduÅ”ne jastuke na svim regionima, CD/MP3 radio, klima-ureĆ°aj, sekvencijalne podizaĆØe prednjih prozora na struju, kao i (duplo) daljinsko zakljuĆØavanje. Interesantno je da je tu i kartica-kljuĆØ, sa dugmetom za startovanje motora, koja dolazi u standardnoj opremi. Malo toga fali, zaista, možda panorama stakleni krov, automatska klima ili navigacija... Ne zaboravite ipak da ovo nije nivo BMW-a serije 7.
Okej, možda je veƦina vas i znala koliko je MINI Cooper ustvari kul automobil, mogli ste na stranim a i domaƦim sajtovima veƦ da vidite Å”ta sve ulazi u opremu i koliko Å”ta koÅ”ta, ali svakako niste mogli da znate kakva je vožnja. Mogli ste možda da pretpostavite i onda bi verovatno bili u pravu. MINI Cooper nudi oĆØekivano uzbudljivu i agresivnu vožnju, sa mnogo krivina, zaokreta, lakog provlaĆØenja kroz uske ulice itd. U potpunosti je podeÅ”en za agresivnu gradsku vožnju! Nažalost, naÅ”i gradovi uglavnom ne izlaze u susret proizvoĆ°aĆØima opruga i amortizera, pa vas stoga ni solidna Å”irina profila pneumatika ovog MINI-ja neƦe spasiti vrlo neoudobne vožnje po naÅ”im neravnim putevima. Ogibljenje je tvrdo, a automobil je mali. Nije ĆØak ni toliko lagan ā€“ oko 100 kg je teži od svog prethodnika, ima ĆØak 1.140 kg (!), stoga ume da >dobrano pomera bubrege<. Od malog automobila sa 120 KS se prosto nije ni oĆØekivalo niÅ”ta drugaĆØije. Ali tih 120 KS iz novog 1,6 Pežoovog Prince bloka su posebna priĆØa.
Vrlo je jasan napredak koji je postignut sa ovim agregatom, koji je potpuno nov u ponudi. Isti se ugraĆ°uje joÅ” i u Peugeot-e 207 i 308, ali ovde u Cooper-u zaista briljira! Radi se o benzinskom atmosferskom motoru (bez turbine), koji zahvaljujuƦi novim profilima ventila i bregaste, Valvetronic sistemom, novim kompjuterskim softverom i podeÅ”avanjima, izvlaĆØi respekabilnih 120 KS, uz 160 Nm pri 4.250 obrtaja u minuti. Bez veƦih problema se dolazi do 200 km/h (maksimum 203 km/h), a tempo do >stotke< zahteva manje od 10 sekundi vaÅ”eg vremena (9,1 sek.). Iako onaj podatak za maksimalni obrtni momenat možda zaista otkriva visok broj potrebnih obrtaja motora, sasvim suprotno je u praksi. Velika prednost ovog agregata je upravo u startnosti pri niskim obrtajima. Maksimalnih 160 Nm dolaze tek na 4.250 opm, ali je kriva obrtnog momenta veoma ravna i trocifrena vrednost izražena u Nm se održava i ispod 2.000 opm!
Takvo specifiĆØno ponaÅ”anje agregata je uslovilo i potrebu za Å”est stepena prenosa transmisije, bilo manuelne ili opcionalne, automatske. NaÅ” Cooper sa testa je posedovao >BMW-oliki< manuelni menjaĆØ, preciznih i kraktih hodova. Jedini problem može biti kod ljudi koji nisu navikli da im rikverc bude pored prve brzine, a da pritom ne postoji nikakva sigurnosna kvaĆØica za njegovo aktiviranje. Samo je potrebno je pomeriti ruĆØicu maksimalno ulevo, te je ipak potrebno malo prakse za neiskusnije vozaĆØe. Prijatno iznenaĆ°enje je bila potroÅ”nja goriva. Iako je ona na testu bila znaĆØajno veƦa nego Å”to kažu fabriĆØki podaci, ona opet nije prelazila 8 litara na 100 preĆ°enih kilometara. Po papirima, MINI Cooper u gradu troÅ”i neÅ”to manje od 7, a proseĆØno tek 5,4 litra bezolovnog benzina! Jedini problem je potencijalno visok stepen kompresije od 11,0:1, pa bi vam savetovali da ipak pažljivo birate na kojim pumpama toĆØite benzin.
MINI Cooper je jedan divan automobil. Jako dopadljiv, simpatiĆØan, ali delom i brutalne prirode. Mnogi ne oĆØekuju da je pod haubom iole snažan agregat, jer auto ne ostavlja veliki utisak rasnog sportaÅ”a, poput npr. sportskih edicija modela Opel Corsa (GSI) ili Peugeot-a 207 (Turbo). Ali (uslovno reĆØeno) >Britanac< ima svoj poseban Å”arm. Iako je manji a skuplji od svih modela iz svoje klase, on bez problema nalazi svoj specifiĆØan krug kupaca. Glupo je priĆØati o stereotipima ko kakav automobil vozi, jasno je samo da je MINI Cooper ulaznica u premijum-svet, a ujedno i odliĆØan kompromis u sluĆØaju da ste neÅ”to agresivniji vozaĆØ. Stoga mi liĆØno opravdavamo njegovu cenu, jer o tome neƦe preterano brinuti ljudi koji su naumili da ga voze.
MINI Cooper možete pogledati i kupiti u kompaniji Delta Motors, ĆØiji se izložbeni salon nalazi u ulici Kralja Milana broj 31 (Cvetni trg), 11000 Beograd, tel. 011/3640-351, fax. 011/3640-353. Cena osnovnog MINI Cooper-a iznosi 20.520 evra sa uraĆØunatim PDV-om.


MINI Cooper by MUNGOS:


NiÅ”ta ne kaže >Ja sam dobrostojeƦa mlada urbana i kul osoba< kao Mini. Å ta viÅ”e, to govori svaki Mini, pa makar on bio i u poĆØetnoj >One< verziji, sa osnovnom opremom. To ujedno znaĆØi da je ovo jedino vozilo koje vam omoguƦava stvaranje tog >wow< faktora a da koÅ”ta ispod 20,000 evra (u odreĆ°enim verzijama). Prvi naredni automobil sposoban da ostvari sliĆØan efekat skuplji je viÅ”e nego duplo. Stoga, ukoliko želite da vas primete i budete primeƦeni, ne morate dalje ni ĆØitati, Mini je vaÅ” izbor.

Å to se ostalih karakteristika tiĆØe, ovaj >maliÅ”a< iznutra deluje priliĆØno interesantno. Pažnja je posveƦena velikom broju detalja, finalna obrada je na visokom nivou a stvari kao Å”to je >ambijentalno svetlo< iznova ukazuju na ciljnu grupu. Kako je u pitanju prvenstveno sportski model, prednja Å”oferÅ”ajbna jako je mala, auto iznutra deluje >naduto< pa Ʀe vam se sve ĆØiniti nepregledno. To sreƦom nije sluĆØaj, jer za Mini ne postoje mrtvi uglovi i nevidljive taĆØke.

Sa strane praktiĆØnosti, malom gepeku Minija (Å”to je viÅ”e nego oĆØekivano) moramo dodati i malo prostora na zadnjoj klupi, posebno iza neÅ”to krupnijeg vozaĆØa. Iako je i ovo bilo oĆØekivano, ipak iznenaĆ°uje imajuƦi u vidu da je sedenje skoro potpuno nemoguƦe, za razliku od drugih automobila u klasi gde se pozadi ipak može udobno sedeti. No, Mini sve to naravno nadoknaĆ°uje svojim Å”armom, stilom, brzinom, okretnoÅ”Ć¦u i agilnoÅ”Ć¦u.


Motor1,4 One1,6 Cooper1,6T Cooper_S1,6 Cooper_D
R. zapremina1397ccm1598ccm1598ccm1560ccm
Tip motoraR4 benz.R4 benz.R4 benz.R4 diz.
Kompresija11,011,010,518,0
Ventila po cil4444
Turbo punjacnenedada
Snaga KW70(95KS)88(120KS)128(175KS)80(110KS)
Nm/opm140/4000160/4250240/1600240/1750
Menjacman./aut.man./aut.man./aut.man./aut.
Br. stepeni6/66/66/66/6
Duzina (mm)3699369937143709
Sirina (mm)1683168316831683
Visina (mm)1407140714071407
Medjuosovina2467mm2467mm2467mm2467mm
Pneumatici175/65R15175/65R15195/55R16175/65R15
Prtljaznik (l)160/680160/680160/680160/680
Rezervoar (l)40404040
Max km/h185203225195
0 - 100 km/h10,9 s9,1 s7,1 s9,9 s
lit/100km5,35,46,23,9
Cena18.900ā‚¬20.500ā‚¬24.500ā‚¬22.100ā‚¬
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja10
Izgled unutra9
Ponuda prostora7
Varijabilnost7
Serijska oprema9
Dodatna oprema10
PonaŔanje u vožnji8
Komfor u vožnji6
Buka9
Motori9
Garancija8
Cena6
UKUPNO8.17
ZA ( + )
Moderan dizajn i spolja i unutra
Živahan motor
ZvuĆØna izolacija
Snažne i efikasne koĆØnice
Ponuda opreme
PROTIV ( - )
Cena
PreviŔe tvrdo ogibljenje
Mesto za noge pozadi
Ergonomija instrumenata