Informacije

Volkswagen Touareg 3,0 TDI12.10.2007. @ 13:16:02
Galerija slika
Pošaljite komentar


Uprkos ĆØinjenici da stoji negde pri vrhu liste automobila koji se kod nas najviÅ”e kradu, Volkswagen-ov Touareg je jedno od najzastupljenijih luksuznih vozila na naÅ”im putevima. JoÅ” od trenutka prve promocije, pa ĆØak i ranije sa prvim konceptom koji je po prvi put bio prikazan na salonu automobila u Detroitu, Touareg je bio sinonim za jedan od najboljih Volkswagen-ovih proizvoda ikada! Tokom postojanja ove nemaĆØke kompanije, osnovna ideja se malo promenila, tako da bi Hitler danas sigurno bio iznenaĆ°en Å”to je VW kupcima ponudio jedan tako skup i luksuzan automobil. Volkswagen je danas sve samo ne proizvoĆ°aĆØ jeftinog, jednostavnog i narodnog automobila. Ipak, deo nasleĆ°a je ipak ostalo saĆØuvano. Prvi Volkswagen-ov prototip ikada je imao oznaku KdF, Å”to je bila skraƦenica za >Kraft durch Freude<, u prevodu sa nemaĆØkog ā€“ >snaga kroz zadovoljstvo<. Ista krilatica se može primeniti i na model o kojem ovom prilikom govorimo. VW Touareg je možda i neÅ”to najbolje Å”to je izaÅ”lo iz pogona u Wolfsburgu i neÅ”to Å”to najviÅ”e zaslužuje taj KdF, Å”to su kupci od 2003. pa nadalje i znali da cene. Touareg pak nije najskuplji Volkswagen, ta uloga ide limuzini Phaeton, koja nažalost nije naÅ”la svoj put do novĆØanika VIP kupaca. Sa druge strane, Touareg je postigao viÅ”estruko veƦi uspeh nego Å”to je bilo oĆØekivano, Å”to ga danas stavlja u sam vrh liste najpopularnijih SUV (>Sport Utility Vehicle<) terenaca na svetu! Ekipa Speed Industry sajta je imala prilike da se detaljnije upozna sa najnovijom, restilizovanom verzijom i detaljno vam prenosi svoje utiske.
Nemci kažu da su u ovoj najnovijoj verziji Touareg-a promenili ĆØak negde oko 2000 delova u odnosu na verziju koja je bila aktuelna od 2003. do 2007. godine. Osim par novih detalja na karoseriji, ĆØovek nikad ne bi pomislio da su promene toliko drastiĆØne. MoraƦemo im ipak verovati na reĆØ. NajveƦe promene su na prednjem delu, gde je ovaj terenac dobio novu prednju masku i nove farove sa >suzom<, Å”to je u skladu sa trenutnim globalnim trendovima. Maska je sada uvek srebrne boje i u celinu povezuje i donji usisnik, Å”to je karakteristika koja je doÅ”la sa pojavom aktuelnog modela Passat. U kombinaciji sa velikim trodelnim usisnicima na braniku i maglenkama, koje su postavljene vrlo nisko i vrlo Å”iroko, izgled ĆØitave >njuÅ”ke< je zaista efektan. Naravno, tome treba dodati i Å”irinu vozila od skoro dva metra, Å”to u velikoj meri doprinosi oseƦaju strahopoÅ”tovanja, koji se javlja kod svakoga kada prvi put priĆ°e bliže ovom automobilu. MoƦan i naglaÅ”en prednji deo se uliva u neÅ”to mrÅ”aviji ostatak karoserije. Ostatak iste je u velikoj meri ostavljen identiĆØnim kao Å”to je bio i ranije. Ipak, zadnji deo je popriliĆØno proÅ”iren pri zadnjim toĆØkovima, ĆØisto da se Touareg ne bi pomeÅ”ao sa nekim karavanom...
Zadnji deo sa petim vratima je vrlo sliĆØan prethodnom Touaregu, sa tek nekoliko izmena. NajveƦa razlika u odnosu na stari model je novi dizajn sa rezervnim toĆØkom, koji je instaliran na samim petim vratima, tj. vratima prtljažnika. NaÅ”a verzija sa testa ipak to nije posedovala, ali veƦina ovih novih Touareg-a koji su veƦ prodati su imali takav rezervni toĆØak (deo dodatne opreme). VeƦina nas iz redakcije se složila da to i nije baÅ” efektno dizajnersko reÅ”enje, a ni efikasno jer otežava pristup >gepeku<. Ovako je naÅ” Volkswagen sa testa imao minijaturnu varijantu rezervnog toĆØka, koji Ʀe vam poslužiti samo do prvog vulkanizera. Takvo reÅ”enje ostavlja izgled zadnjeg dela veoma >ĆØistim< i, subjektivno, lepÅ”im. Ono Å”to Ʀe poznavaoci takoĆ°e primetiti jesu nova, zatamnjena svetla pozadi, sa sve minimalno izmenjenim dizajnom lampica unutra. Ako takvim svetlosnim grupama dodamo i 65% zatamnjena stakla plus krovni nosaĆØ, koji u ovoj priĆØi ima ulogu krovnog spojlera, dobijamo jednu markatnu pojavu, koja se može meriti sa atraktivnim prednjim delom novog Touareg-a. Napominjemo da su zatamnjena stakla i krovni nosaĆØi deo dodatne opreme. ƈitavu sliku ipak malo kvare dve simetriĆØno postavljene >lule< auspuha, koje nažalost nisu ulepÅ”ane nekim hromiranim zavrÅ”etkom. To ĆØak nije ukljuĆØeno ni na pozamaÅ”nom spisku dodatne opreme!
Lista dodatne opreme kod modela koji smo mi imali prilike da vozimo je ukljuĆØivala i poseban >hrom-paket<, koji se sastoji iz efektnih hrom lajsni sa strane. Jedna se nalazi u liniji ispod vrata, dok su ostale obavijene oko stakala. Veoma dopadljivo reÅ”enje u kombinaciji sa nekom od tamnijih boja karoserije. U naÅ”em sluĆØaju, to je bila atraktivna crna perl-efekt, dok je u izboru joÅ” 12 nijansi, Å”to u metalik, Å”to u perl-efekt izvedbi (samo je bela boja klasiĆØnog tipa). Izgled vaÅ”eg Touareg-a možete promeniti joÅ” na mnogo naĆØina, jer su Nemci poznati kao velikoduÅ”ni kada je ponuda dodatne opreme u pitanju. Povrh svega, tu su i varijante koje ukljuĆØuju i >Individual< ā€“ Volkswagen-ovo ekskluzivno odeljenje, koje Ʀe vaÅ” >vagen< dovesti na nivo umetniĆØkog dela. Tako u ponudi postoji i taj >Individual< paket opreme eksterijera, koji ukljuĆØuje sportski dizajn branika, mali spojler na krovu i hrom nastavke auspuha. Da, trebate platiti negde oko 2700 evra da bi na Touareg-u V6 TDI imali hromirane izlaze auspuha... Ali to nije kraj liste detalja koji mogu biti hromirani! Krovni nosaĆØi prtljaga su u poslednje vreme dobili dosta na znaĆØaju po pitanju estetike, pa tako imate nekoliko varijanti crnih, obiĆØnih ili srebrnih, neobiĆØnih nosaĆØa, koji opet mogu biti popreĆØni ili uzdužni. NaÅ” test-model je imao crne popreĆØne i liĆØno smatramo da su odliĆØan izbor!
Finalni i najvažniji detalj izgleda svakog automobila jesu toĆØkovi. Kod SUV vozila su oni posebno interesantni, jer veliki luk omoguƦava postavljanje toĆØkova zaista velikih dimenzija. U izboru se nalazi veliki broj varijanti aluminijumskih felni, preĆØnika od standardnih 17 do 20 inĆØa. Naravno, ovo je sve fabriĆØka ponuda, na Touareg-a bez problema možete montirati i felne veliĆØine do 22 inĆØa! NaÅ” model poseduje atraktivne 18-ice naziva Valley, koje su samo jedne od ukupno devet razliĆØitih modela! Pneumatici koji se serijski montiraju su, naravno, putniĆØki ali se ipak mogu efikasno koristiti za >off-road< vožnju. U osnovnoj ponudi, oni su Å”irine 235 mm, dok je maksimum 275 mm za felne od 19 i 20 inĆØa. U varijanti sa 18-inĆØnim felnama, Å”irina guma je 255 mm. U principu važi da je veƦa felna uvek lepÅ”a od manje, ali je sada pitanje koliko ste novca za to spremni da izdvojite? Doplata za ove 18-ice sa 255 mm Bridgestone pneumaticima je negde oko 900 evra, dok je veƦ za 19 inĆØa doplata ĆØak 2500 evra! Dodajte tu joÅ” nekih hiljadu evra i kupili ste najveƦe, dvadesetice!
Enterijer ovog luksuznog SUV-a je manje-viÅ”e nepromenjen u odnosu na prethodnu verziju. Dodato je malo novih, kvalitetnih materijala i joÅ” par detalja u okviru opreme. Dizajn svega je klasiĆØan nemaĆØki ā€“ bez preterivanja, ali uz veliku koliĆØinu luksuza. Kada naruĆØite kožni enterijer za vaÅ” Touareg, dobijate kožu i na sediÅ”tima, i na tapacirungu, pa ĆØak i na ruĆØkama za zatvaranje vrata i centralnom naslonu/kaseti izmeĆ°u prednjih sediÅ”ta. Iako izgleda i viÅ”e nego lepo, krem koža koju smo imali u naÅ”em test-Touareg-u je veoma nezahvalna po pitanju održavanja. Pored kože, tu su joÅ” i plastiĆØni delovi table koji su u krem boji. Sve se to vrlo lako da zaprljati, pa je stoga ĆØesto ĆØiÅ”Ć¦enje neophodno. U kombinaciji sa krem bojom su i tamno braon paneli, koji su uglavnom postavljeni bliže staklima. Ovo je uĆØinjeno kako bi se eliminisala refleksija svetlog materijala na stakla, Å”to naravno poboljÅ”ava vidljivost kroz ista. TreƦi materijal koji je koriÅ”Ć¦en je crna plastika, koja je podloga brojnim komandama na centralnom grebenu. Na kraju, tu su i dekorativni delovi (lajsne, paneli) koje kupac sam bira prilikom kupovine, gde se veƦina njih dobija bez doplate. Na ovom modelu smo imali silver-aluminijumske lajne, a umesto njih možete birati izmeĆ°u desetak razliĆØitih nijansi aluminijuma ili pravog drveta.
Dizajn kokpita je pre svega elegantan i ergonomski. Nema tu nijednog detalja koji vas može toliko oduÅ”eviti, samo ako ne raĆØunamo osvetljenost komandi noƦu. Naravno, koriÅ”Ć¦ena je standardna kombinacija plavih displeja i crveno-osvetljenih tastera, gde su >cajgeri< ipak ostali u ledeno-beloj boji. Svaki moguƦi taster je dobio osvetljenje, pa ĆØak i onaj za deaktiviranje alarma sa unutraÅ”nje strane B-stuba! Pored toga, sijalice se nalaze i iza ruĆØica za otvaranje vrata unutra, kao i u predelu za noge putnika (i napred i pozadi!). Iluminacija tog prostora se može i iskljuĆØiti ili smanjiti, za sluĆØaj da vam smeta tokom vožnje. Sveukupno, Å”to bi se reklo ā€“ sija kao >spejs-Å”atl<. Komplikovano je izabrati sve moguƦe detalje sa liste opreme za spolja, ali je duplo teže to uĆØiniti za listu opreme unutra! Izbor je zaista veliki ā€“ lajsne, ekrani, zvuĆØnici, koža, hiljadu nekih klima itd. Svaka od tih stavki menja izgled i funkcionalnost komandne table, tako da se oko te priĆØe neƦemo dugo zadržavati.
Prostora za pet putnika ima zaista dovoljno. ImajuƦi u vidu dužinu vozila od 4,75 metara, nije se naÅ”lo mesta za ubacivanje treƦeg reda (pomoƦnih) sediÅ”ta. Realno i nema preke potrebe za to. Zato je iskoriÅ”Ć¦en maksimalan prostor za raspoloživa sedeƦa mesta, gde svaki putnik uživa zaista veliki komfor. Å to se vozaĆØeve pozicije tiĆØe, ona je pomalo ĆØudna za one koji ranije nisu vozili ovakve automobile, ali se svakako vrlo brzo ulazi u praksu. Volan se lako podeÅ”ava po dubini i visini, dok su oba prednja sediÅ”ta podesiva po visini. Å irina vozila od ĆØak 1,93 metra je dozvolila neÅ”to veƦu sedeƦu povrÅ”inu sediÅ”ta, Å”to je svakako pohvalno. ZahvaljujuƦi velikoj Å”irini, naÅ”lo se dovoljno mesta i za masivnu kasetu za odlaganje sitnica izmeĆ°u vozaĆØa i suvozaĆØa, Å”to je ujedno i najveƦi plus za poziciju vozaĆØa. Visina ove kasete je idealna za naslanjanje desne ruke, koja vam sigurno neƦe biti toliko aktivna u vožnji jednog automatika. Ipak, vozaĆØ ima i neke zamerke. Prvo, model sa naÅ”eg testa nije imao elektropodesiva sediÅ”ta (doplata preko 1500 evra), a komande za manuelno podeÅ”avanje su ili grube ili nelogiĆØno postavljene. Pomeranje sediÅ”ta po dužini se izvodi pomoƦi malene ruĆØice napred, dok je toĆØak za pomeranje nagiba naslona postavljen previÅ”e nazad i nisko. Ako imate neÅ”to veƦi obim ruke, a pritom joÅ” ne daj Bože ruĆØni sat na istoj, sva je prilika da neƦete uspeti da odradite operaciju pomeranja naslona, ili Ʀete satom izgrebati krem plastiku sa B-stuba. Na kraju, zamerka ide i za poziciju ruĆØice za migavce, koja je previÅ”e nisko.
Ne treba zaboraviti ni prtljažnik, koji ima velikih 555 litara zapremine i to samo do rolo-pokrivke. Maksimalna zapremina bez te pokrivke i sa oborenim sediÅ”tima je preko 1500 litara. Njemu možete pristupiti klasiĆØnim putem ā€“ otvaranjem petih vrata, ili jednostavno otvaranjem samo staklenog dela vrata. >Gepek< je sa svih strana obložen finim krem tepisima i krem plastikom, Å”to možda olakÅ”ava život nesretnom saputniku koji se tu obreo, ali ujedno i preti da bude noƦna mora za održavanje. Pored raznih pretinaca koji se pozadi mogu naƦi, ovaj prostor je i sjajno osvetljen, a u standardnoj opremi poseduje i 12V izlaz za struju ā€“ jedan od ukupno ĆØetiri (!) koliko ovo vozilo poseduje. Kao dodatnu opremu možete naruĆØiti i klasiĆØnu 220V utiĆØnicu za prtljažnik. Kada se veƦ ponovo dotiĆØemo priĆØe o dodatnoj opremi, treba spomenuti bar najbitnije stavke. Tako vožnju putnicima može ulepÅ”ati Climatronic sa ĆØak ĆØetiri zone (1300 ā‚¬), >roll-up< zavesice na prozorima, senzor za kiÅ”u i prednja svetla, polugice za Tiptronic na volanu, Å”iber (1150 ā‚¬), Dynaudio sound system (1600 ā‚¬) itd. MoguƦ je izbor jednog od ukupno pet razliĆØitih paketa kožnog enterijera, koji ukljuĆØuje ukupno 16 (!) razliĆØitih nijansi/kombinacija boja kože. NaÅ” Touareg je imao Cricket kožni enterijer krem boje, vredan oko 2400 ā‚¬, dok se cifre kreƦu i do maksimalnih 8000 ā‚¬!
Vožnja novog Volkswagen Touareg-a je neÅ”to na Å”ta zapravo neƦemo troÅ”iti previÅ”e reĆØi. TeÅ”ko je naƦi neku manu u celom tom ugoĆ°aju, a ceo dan bi mogli da priĆØate o tome koliko je dobro! Dva su velika krivca za to. Prvi je verovatno najvažnija stavka toliko puta pominjanog listinga dodatne opreme. Radi se o vazduÅ”nom ogibljenju (3000 ā‚¬), koje radi po principu ĆØetiri kompresora vazduha na svakom od toĆØkova. Ovo je apsolutni >must-have<, jer ĆØini vožnju krajnje udobnom i veoma prilagodljivom. Naime, pomoƦu ovog sistema možete i sami menjati klirens (rastojanje od tla) vozila, i to u ĆØetiri pozicije u rangu od nekih 15 cm. Najsigurnije je pak ostaviti sistem u automatskoj poziciji, gde Ʀe se visina vozila automatski prilagoĆ°avati uslovima vožnje. Pored podeÅ”avanja visine, imate moguƦnost i podeÅ”avanja tvrdoƦe amortizera (u tri nivoa). Neku konkretnu razliku izmeĆ°u modova tvrdoƦe baÅ” i nismo osetili, tako da je i ovde preporuĆØljivo ostati u automatskoj poziciji.
Drugi krivac za fantastiĆØan ugoĆ°aj u vožnji jeste sjajni trolitarski dizel motor (3,0 V6 TDI). Iako je veoma glasan u radu, on ima viÅ”e svojih prednosti. Ono Å”to bi kupcima kod nas bilo najvažnije jeste njegova fenomenalna snaga (225 KS i maks. 500 Nm!), ali i rezistentnost na loÅ”ije gorivo. Trenutno postoje indicije da Ʀe ovaj pogonski agregat u skorijoj buduƦnosti zameniti noviji 3,0 TDI sa 240 konja. Iako ima viÅ”e snage uz manju potroÅ”nju, on ipak koristi sisteme treƦe generacije >common-rail<-a sa vrlo uskim diznama (>piezzo<), Å”to Ʀe zahtevati vrlo kvalitetno gorivo. Toplo preporuĆØujemo da vaÅ” akcenat ipak bude na ovom aktuelnom motoru, jer neke ozbiljnije razlike u vožnji neƦete osetiti, a rizikujete vrlo verovatan kvar imajuƦi u vidu kvalitet dizel-goriva u naÅ”oj zemlji. Å to se samog motora tiĆØe, njega odlikuje savrÅ”ena elastiĆØnost i gromovita ubrzanja u bilo kom režimu vožnje. FabriĆØkim poveƦanjem obrtnog momenta ali i zbog velike mase vozila (oko 2300 kg), maksimalna brzina je ostala pomalo u drugom planu, ali iznosi ipak respektabilnih 209 km/h. Ono Å”to je naglaÅ”eno jesu snažna ubrzanja, Å”to Ʀe preticanja uĆØiniti veoma zanimljivom i radosnom operacijom. Transmisija je Tiptronic automatska i iskljuĆØivo se tako prodaje na naÅ”em tržiÅ”tu. Vrlo efikasno i komforno reÅ”enje, reklo bi se. MenjaĆØ je idealno podeÅ”en u klasiĆØnoj D (>Drive<) poziciji, a za potrebe >jurnjave< postoji i poseban S (>Sport<) mod. Tada se režim obrtaja dovodi do svog maksimuma. Da sve bude joÅ” lepÅ”e, inkorporiran je i >kick-down< ureĆ°aj, koji Ʀe prilikom naglih ubrzavanja prebaciti u nižu brzinu i izvuƦi maksimalnu moguƦu snagu iz agregata, koja je moguƦa u tom trenutku.
Kako je VW Touareg ipak terensko vozilo, morali smo da ga izvezemo i van puta. Koliko god ubrzanja na putu mogu da vam oduzmu dah, toliko vas može impresionirati i efikasnost van puta! Iako smo bili opremljeni sa standardnim, putniĆØkim pneumaticima, nismo ga Å”tedeli prilikom >off-road< vožnje. Ipak, Touareg je sve prepreke savladavao sa zaista neverovatnom lakoƦom, jer je on ipak, za razliku od mnogih drugih takozvanih terenaca, tehniĆØki odliĆØno opremljen za takve uslove. Kao deo standardne opreme on poseduje poseban LOW režim diferencijala i prenosa snage ka toĆØkovima, kao i blokadu centralnog diferencijala. Uz doplatu možete nabaviti i blokadu zadnjeg, mada je to nepotrebno ukoliko ne idete ĆØesto na ekstremnije pustolovine. Pomenuto vazduÅ”no ogibljenje ima i svoju >off-road< poziciju, kada se Touareg diže i preko 25 cm od tla! Sve smo pokuÅ”ali, imali smo takoreƦi idealne >blatnjave< uslove vožnje (podno Kozare u Republici Srpskoj), ali nismo uspeli da zabeležimo nijednu manu i nismo nijednom imali ĆØak ni rizik od zaglavljivanja. Masimalan nagib je 45 stepeni, napred i nazad može savladavati uglove od ĆØak 30 stepeni, može u vodu do 60 cm, radijus okretanja mu je samo 11,6 metara (zahvaljujuƦi velikom slobodnom prostoru oko toĆØkova) itd. itd. Sve to omoguƦava veliku sigurnost za vozaĆØa van puta. Na kraju, kada smo totalno blatnjavi izaÅ”li na pust bosanski asfalt, prebacivanjem u HIGH mod diferencijala i S-mod Tiptronic-a, Touareg nas je istog trenutka zalepio za luksuzna i udobna kožna sediÅ”ta, ostavljajuƦi iza sebe dugaĆØak blatnjavi trag od toĆØkova. Impresivno, zaista!
Audi Q7 je nekako predugaĆØak, gotovo kao karavan; Mercedes ML ima veliki problem sa kvalitetom zavrÅ”ne obrade, Porsche Cayenne je fenomenalan, ali mnogo skuplji i postoje samo benzinske varijante, a zapravo je uraĆ°en na identiĆØnoj platformi kao i VW Touareg; BMW X5 je jednostavno bezrazložno skuplji i od Audi-ja i Mercedes-a i VW-a... Sve ukazuje na to da je Volkswagen Touareg verovatno najbolji izbor u klasi evropskih SUV modela. Ako ste spremni da na njega pazite kao oĆØi u glavi, gde mislimo na verovatnoƦu da bude ukraden, onda ste svakako napravili odliĆØan izbor. Ako ovde dodamo i loÅ” kvalitet goriva, naÅ”a zemlja stvara zaista neke neverovatne razloge zaÅ”to neki automobil ne bi trebao biti kupljen...
Volkswagen Touareg 3,0 TDI, kao i ostale varijante, možete kupiti kod ovlaÅ”Ć¦enog uvoznika Volkswagen-a za Srbiju, firme >Porsche SCG<, ulica RadniĆØka br. 4, 11000 Beograd. Cena test vozila iznosi 57.600 evra sa uraĆØunatim PDV-om i dodatnom opremom. ViÅ”e fotografija možete pogledati u GALERIJI koja prati ovaj tekst!

Volkswagen Touareg by MUNGOS:


Znate Å”ta se zapravo postavlja kao pitanje? ZaÅ”to bi neko, u gradskim uslovima, želeo da kupi džip? Najzanimljivije prevozno sredstvo je svakako skuter a najviÅ”e mali gradski auto tipa Smart ili Peugeot 107, a postoje ljudi koji kupuju sve te X5, Q7 pa i VW Touareg. Da ne govorimo o tome Å”to troÅ”e viÅ”e nego >obiĆØni< automobili, a takoĆ°e i imaju problem sa prolaskom uskim ulicama kao i sa parkiranjem. OK, ok, korisna stvar je Å”to ne morate puno da vodite raĆØuna o rupama, a bogami i visoki iviĆØnjaci vam nisu poseban problem. Pa se tu onda stvara nekakav balans.

Ono Å”to je zaista taĆØno jeste da je oseƦaj vožnje jako, jako zanimljiv. MoguƦe da je to prvenstveno zbog toga Å”to imate bolji pregled nad onim Å”to se deÅ”ava oko vas, iz prostog razloga Å”to ste postavljeni viÅ”e nego veƦina drugih vozaĆØa, a i opet, veliki auto, veliko sve ... doduÅ”e, morate da pazite da vas ne optuže da velikim automobilom kompenzujete neÅ”to drugo.

TakoĆ°e, znate li koja je dodatna oprema najprodavanija za Touarega u ĆØitavoj Evropi, a posebno na prostoru Balkana? Rasni pit bul terijer iz uzgajivaĆØnice >Pravo za vrat!<. Jednostavno, velika evropska istraživanja nezavisnih instituta kao Å”to su >Touareg institute (sponsored by Volkswagen)< dovela su do zakljuĆØaka da veliki procenat kraĆ°e Touarega možete spreĆØiti samo pit bulom koji Ʀe sve vreme biti u automobilu, a ne GPS praƦenjem, kakvim zederima, iglama, alarmom i sliĆØnim zaÅ”titnim stvarima.


MotorV6 FSIV8 FSI6.0 W12R5 TDIV6 TDIV10 TDI
R. zapremina3597ccm4163ccm5998ccm2461ccm2967ccm4921ccm
Tip motoraV6 benz.V8 benz.W12 benz.R5 diz.V6 diz.V10 diz.
Kompresija12,012,510,718,518,518,5
Ventila po cil444444
Turbo punjacnenenedadada
Snaga KW206(280)257(350)331(450)128(174)165(225)230(313)
Nm/opm360/2500440/3500600/3300400/2250500/1750750/2000
Menjacaut.aut.aut.man./aut.man./aut.aut.
Br. stepeni6666/66/66
Duzina (mm)4754<-<-<-<-<-
Sirina (mm)1928<-<-<-<-<-
Visina (mm)1703<-<-<-<-<-
Medjuosovina2855mm<-<-<-<-<-
Pneumatici235/65R17235/65R17275/40ZR20235/65R17<-<-
Prtljaznik (l)555/1570<-<-<-<-<-
Rezervoar (l)100<-<-<-<-<-
Max km/h227244250189209231
0 - 100 km/h8,6 s7,5 s6,0 s11,6 s9,2 s7,4
lit/100km13,313,815,910,410,712,6
Cena50.800ā‚¬68.100ā‚¬104.800ā‚¬-49.700ā‚¬-
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja9
Izgled unutra7
Ponuda prostora9
Varijabilnost7
Serijska oprema8
Dodatna oprema10
PonaŔanje u vožnji9
Komfor u vožnji10
Buka8
Motor10
Garancija9
Cena8
UKUPNO8.67
ZA ( + )
Efikasan na svim podlogama
3.0 TDI sa mnogo snage
FantastiĆØan komfor
Luksuzna oprema
Sveukupni kvalitet
Tiptronic menjaĆØ
PROTIV ( - )
BuĆØan TDI motor
Krem enterijer težak za održavanje
LoŔe reŔeno manuelno podeŔavanje sediŔta
ƈesto spor sistem podizanja/spuÅ”tanja vozila
Audio-ureĆ°aj bez podrÅ”ke za MP3