Informacije

Toyota Corolla 1,6 DualVVT-i Sol07.07.2007. @ 22:32:02
Galerija slika
Pošaljite komentar


Ubedljivo najprodavaniji svetski automobil je doživeo svoju novu generaciju. Iako je bila pod velikim znakom pitanja, nova Toyota Corolla je ipak doĆØekala svoju desetu (evropsku) generaciju. Model Auris, koga je naÅ”a Speed Industry ekipa veƦ imala na opsežnom testu, preti da u potpunosti nasledi Korolu u C-segmentu tržiÅ”ta, ali bi bilo zaista Å”teta ugasiti model koji je joÅ” od 1966. godine sinonim za besprekorno kvalitetan proizvod. Ideja Japanaca je bila da transformiÅ”u ovaj automobil iz dosadnog i anemiĆØnog u moderno i atraktivno koncipiran proizvod. TržiÅ”na analiza je pokazala da kupci Korole postaju sve stariji, a i sam tržiÅ”ni udeo se rapidno smanjivao iz godine u godinu, iz generacije u generaciju. Zato je doÅ”ao novi Auris, kao potpuno >sveža krv< u gamu. HeĆØbek modeli sa troje i petoro vrata nose ovaj naziv, dok je ime Corolla ipak ostalo rezervisano za sedan varijantu (ĆØetvoro vrata). Po logici stvari, zakljuĆØili biste da je Corolla ponovo ona dosadnija varijanta, ali nemojte to reƦi dvaput. Nova, deseta generacija jeste konzervativnija od Auris-a, ali je realno mnogo bolja od svih dosadaÅ”njih modela i predstavlja pravi novitet ove kompanije. Nova Toyota Corolla se, posredstvom zvaniĆØnog uvoznika ove marke za Srbiju ā€“ firme >Toyota Srbija<, naÅ”la i na naÅ”em Speed Industry testu, pa Ʀemo mi pokuÅ”ati da damo svoj sud o tome koliko je novi model zapravo dobar.
Javnost je veƦ postala naviknuta da Tojota, kada lansira novu generaciju Korole, kupcima ponudi sve moguƦe karoserijske verzije. Naravno, one bi se sve bazirale na istoj platformi i praktiĆØno bi sve to bili potpuno identiĆØni automobili. Potpuno je drugaĆØija priĆØa sa ovim novim modelima i sada je Auris jedna, a Corolla sasvim druga priĆØa. Corolla je jedan veliki i moderan porodiĆØni automobil, reklo bi se idealan u svojoj klasi. JoÅ” na zvaniĆØnoj prezentaciji ovog modela zapitali smo se kako Ʀe se ne mnogo veƦi, ali skuplji Avensis izboriti sa ovim modelom i da li Ʀe Corolla možda preuzeti njegove kupce? Nakon ove test vožnje sigurni smo da neƦe, ali Ʀemo razloge izložiti na samom kraju ovog teksta. LogiĆØno je i pomisliti tako neÅ”to imajuƦi u vidu dimenzije nove Korole. Dužina je preko ĆØetiri i po metra, Å”irina 1,76, a visina 1,47 m. Definitivno u skladu sa Avensis-om, ali ujedno i sa svim ostalim novijim modelima iz C-segmenta. Tu bismo kao prvog favorita izdvojili Volkswagen-ov model Jetta, koji se takoĆ°e može pohvaliti poveƦim gabaritima. Oni su ĆØak i cenovno sliĆØni, Å”to Ʀe reƦi da je Corolla sada zaista postala neÅ”to skuplji automobil. Ipak, razlika u ceni izmeĆ°u nove i prethodne generacije nije tolika kolika je u onome Å”ta za te novce dobijate. Pre svega, dakle, dobijate jedan znaĆØajno veƦi automobil.
Ako veliĆØinu povežemo i sa specifiĆØnim stajlingom karoserije, stav iz sledeƦe reĆØenice ima smisla. Nova Corolla izgleda kao da je pravio Amerikanac! Možda je to i deo nove strategije globalnih Tojotinih automobila, poÅ”to Ʀe se sliĆØna Korola nuditi i na azijskom i australijskom tržiÅ”tu. Amerikanci Ʀe svoju verziju ĆØekati do poĆØetka 2008. godine i pretpostavljamo da Ʀe i ona biti veoma sliĆØna naÅ”oj, evropskoj. U svakom sluĆØaju, nisu samo gabariti specifiĆØni, veƦ i oblici branika, robusnost itd. Za razliku od ranije, ovaj model nije nezavisno raĆ°en u Tojotinom evropskog razvojnom centru u Francuskoj. Ipak, daleko od toga da to kupcima sa naÅ”eg kontinenta može zasmetati. Nova Corolla možda nije najlepÅ”i automobil koji ste ikada videli, ali poredivÅ”i je sa prethodnim generacijama, sigurno je najbolja u poslednjih petnaestak godina. Zasluge uglavnom idu robusnom prednjem delu, ĆØija specifiĆØna igra oblika i povrÅ”ina idealno formira jednu markantnu celinu. Nije to nikakav dizajnerski poduhvat, ali jednostavno izgleda veoma efektno i, Å”to je najbitnije, komercijalno. Svima Ʀe se svideti. Sa strane je karakteristiĆØna visoka linija prozora, viÅ”a nego kod Auris-a. PovrÅ”ine su ravne, ĆØiste, bez bog-zna-kakvih zaÅ”titnih lajsni; branici sa strane su smeÅ”teni veoma duboko u krilima oko toĆØkova, a meĆ°uosovinsko rastojanje je takoĆ°e izraženo (2600 mm). Sve to utiĆØe na formiranje jedne efektne slike ovog automobila. Naravno, kako smo veƦ i navikli, kvalitetan posao je pokvaren izgledom zadnjeg dela, Å”to je sada veƦ tradicionalno za Tojotu... Detalj izboĆØenih zadnjih (ali i prednjih) svetala ostaje nejasan, dok specifiĆØno useĆØen treƦi volumen (prtljažnik) i ameriĆØki naglaÅ”en zadnji branik jednostavno ne idu jedno uz drugo. To je razlog zaÅ”to Ʀete na bilo kakvom Tojotinom promotivnom materijalu ovaj automobil videti uglavnom spreda.
Sa druge strane, u enterijeru nema veƦih greÅ”aka. Iako popriliĆØno liĆØi na ono Å”to možete videti i u Auris-u, tu ima nekoliko detalja koji poboljÅ”avaju ukupnu sliku. Na primer, kabina Korole poseduje pepeljaru i posebnu kaseticu gde možete staviti mobilni telefon. Iako se svi proizvoĆ°aĆØi uglavnom hvale neverovatnom ponudom i ukupnim volumenom raznoraznih pregrada, kaseta, fioka itd., uglavnom se ne ispunjavaju neki osnovni zahtevi veƦine kupaca. IzmeĆ°u ostalih, to su i ova dva pomenuta. Pored toga, tu su i standardne duple kasete ispred suvozaĆØa (nažalost, bez moguƦnosti hlaĆ°enja), džepovi u vratima i oni mali sa obe strane centralne konzole, držaĆØi za ĆØaÅ”e itd. Dakle, inženjeri su imali u vidu da je Corolla pre svega namenjena porodicama. Sa aspekta vozaĆØeve pozicije, situacija je bolja nego kod Auris-a. Prvo tu je preglednost, a drugo ā€“ veƦi komfor. VozaĆØ lakÅ”e može kontrolisati poziciju zadnjeg dela vozila, iako ima i taj treƦi volumen o kojem mora misliti, a napred je tabla sa mnogo kraƦim rastojanjem od Å”oferÅ”ajbne, tako da je preglednost korektna. Å to se komfora tiĆØe, na njega dramatiĆØno utiĆØe veoma koristan naslon za ruke izmeĆ°u prednjih sediÅ”ta. On može da se pomera ĆØak i napred-nazad, pa tako vrlo lako možete podesiti optimalnu poziciju, kako bi vam ruka bila Å”to bliža menjaĆØu. Naravno, unutar naslona može stati dosta potrebnih (i nepotrebnih) sitnica, Å”to samo poveƦava njegovu korisnost.
Kada kažemo da je Corolla unutra bolja od Auris-a, ne mislimo i da je lepÅ”a. Jednostavno, iako liĆØi, tabla je neÅ”to jednostavnija, bez raznoraznih efektnih detalja poput vertikalne ruĆØne koĆØnice ili menjaĆØa na centralnom grebenu. Jedino Å”to je u potpunosti identiĆØno su specifiĆØni pokazivaĆØi brzine i obrtaja, koji su veoma efektni. Pored toga, tu se nalazi i digitalni pokazivaĆØ preostalog goriva, kao i detaljan bord-kompjuter. Kada smo veƦ kod ovog kompjutera, moramo istaƦi jednu zamerku na njegove komande. Jedini tasteri sa kojima se njime upravlja jesu oni na samim pokazivaĆØima. Iako na volanu postoje neiskoriÅ”Ć¦ene pozicije za tastere, oni su ipak smeÅ”teni na ovu vrlo nepristupaĆØnu lokaciju. Volan tako poseduje samo komande za limitator brzine i audio-ureĆ°aj. Ovaj ureĆ°aj nam je poznat iz Auris-a, pa stoga ponovo reĆØi hvale na njegov raĆØun. PuÅ”ta i MP3 i WMA format na diskovima, pa je vrlo praktiĆØan za duža putovanja. U Sol verziji opreme imali smo i automatski klima-ureĆ°aj, koji reguliÅ”e samo jednu zonu. Dok o kvalitetu izrade zaista nemamo potrebe da priĆØamo, reĆØ-dve o komforu za putnike. Velika karoserija, naravno, povlaĆØi i dosta prostora unutra, ali ne koliko i kod Auris-a! Vidi se da ja ovaj model raĆ°en po principu >inside-out<, jer je Corolla ipak nekako skuĆØenija. Opet, prostora ima dovoljno i te razlike se uglavnom vide na zadnjoj klupi i prostoru za noge putnika pozadi. SediÅ”ta su veƦ viĆ°ena ā€“ tvrda, ali lepo profilisana i udobna u vožnji. Na kraju, priĆØa se uvek zavrÅ”ava prtljažnikom, koji ima velikih 450 litara zapremine i moguƦnost obaranja sediÅ”ta. Vrlo korisno za prevoz dugaĆØkog tereta.
Sada neÅ”to konkretnije o naÅ”em test-vozilu. U nomenklaturi Tojote postoje uobiĆØajeni nazivi za linije opreme, a to su Terra, Luna i Sol. ƈak i najsiromaÅ”nija Terra ima sve Å”to vam je potrebno, ukljuĆØujuƦi klimu, podizaĆØe i radio-CD. MeĆ°utim, kao i kod Auris-a, tako je i ovde joÅ” uvek topla preporuka verzija Sol, koju smo i mi imali na testu. Kada veƦ kupujete novi automobil, dodajte joÅ” malo novca za vrlo korisnu opremu koju ovaj paket sadrži. Pre svega to je >keyless-entry<, odnosno koriÅ”Ć¦enje automobila bez kljuĆØa. KljuĆØ vam ostaje u džepu i nema potrebe da ga ikada vadite. Senzori vas prepoznaju i otkljuĆØavaju vrata kada približite ruku bravi, odnosno dozvoljavaju startovanje motora jednostavnim pritiskom na dugme. Pored toga, Sol poseduje i za duga putovanja korisni tempomat, automatske brisaĆØe i svetla, grejanje prednjih sediÅ”ta... Dalje, pregrÅ”t vazduÅ”nih jastuka i svi elektronski sistemi aktivne bezbednosti (ABS, BA, TRC i VSC) osiguraƦe vaÅ”e putovanje. Najkorisniji meĆ°u njima je VSC (>Vehicle Stability Control<), kojeg u nižim paketima opreme možete nabaviti za 650 evra. Kao i uobiĆØajeno, lista opcionala je kod Tojote vrlo mala i ona obuhvata metalik boju (400 ā‚¬), zvuĆØne zadnje parking senzore (500 ā‚¬), navigacioni sistem sa ekranom osetljivim na dodir (2,500 ā‚¬) i H.I.D. ksenonska svetla.
Nakon Å”to pritisnete kvaĆØilo i pokrenete motor putem START/STOP tastera, u pogon puÅ”tate jedan od ĆØetiri agregata koji su dostupni za novu Korolu. Dva su dizeli ā€“ mali 1,4 D-4D sa 90 i jaĆØi 2,0 D-4D sa svih 126 KS. Dva su i benzinci (1,4 sa 97 KS i 1,6 sa 124 KS), od kojih je ovaj veƦi potpuno nove koncepcije sa DualVVT-i sistemom i od njega se oĆØekuje da bude nosilac prodaje. Automobil sa tim motorom smo mi imali na ovom testu, a interesantno je da smo isti imali i u Auris-u. Tako možemo da uporedimo kojem modelu on bolje leži. NeƦemo vas previÅ”e držati u neizvesnosti ā€“ Corolla je bolje okruženje za ovaj agregat. Nije to velika razlika, ali 100 kg manje mase (ukupno 1250 kg) ove limuzine je presudilo. Do maksimalnih 195 km/h stiže mnogo brže nego Auris. Bolje je i ubrzanje, ali i manja potroÅ”nja, iako zvaniĆØni podaci to ne kažu. Ono Å”to je pak zanimljivije od toga jeste drugaĆØije ponaÅ”anje u vožnji, Å”to potvrĆ°uje stav da je ovaj model raĆ°en na svom posebnom podvozju. Vrlo okretan, vrlo siguran i krajnje udoban ā€“ barem u nekoj normalnoj vožnji. Ovaj automobil Ʀe vam jasno staviti do znanja da nije sportski i to ponekad nelogiĆØnom intervencijom VSC kontrole stabilnosti, ali i >ludaĆØkim< zanoÅ”enjem zadnjeg dela. U okvirima normalne vožnje je besprekoran, posebno pri veƦim brzinama, na Å”ta utiĆØe i vrlo nizak koeficijent otpora vazduha od samo 0,28 Cx. Prednji McPherson i torziona osovina pozadi ĆØine proveren recept za udobnu vožnju, dok sva ĆØetiri diska i najnovija generacija ABS sistema omoguƦava besprekorno i efikasno koĆØenje. Za Tojotu je veƦ uobiĆØajeno da je veoma tih automobil, Å”to se može reƦi i za Auris, ali i za novu Korolu. Model koji smo mi imali na testu je odliĆØan izbor, ukoliko ne prelazite viÅ”e od 20-25 hiljada kilometara godiÅ”nje. Samo u suprotnom je investicija od dodatnih nekoliko hiljada evra u skuplji 2,0 D-4D dizel isplativa i opravdana.
Ovo je definitivno najbolja Toyota Corolla koja je ikad siÅ”la sa proizvodnih traka i vredna je poveƦanja cene u odnosu na prethodnu generaciju. Ipak, to je opet izvesno poveƦanje cene i nismo sigurni koliko je to održivo, posebno imajuƦi u vidu da se ovaj model uglavnom neƦe prodavati na nekim veƦim zapadnoevropskim tržiÅ”tima, veƦ na ovim poput naÅ”eg siromaÅ”nog. Na poĆØetku smo mislili da je skuplja Avensis limuzina ugrožena sa pojavom ove Korole, ali sada mislimo obrnuto. Cena nije toliko manja u odnosu na Avensis i viÅ”e je prednosti na strani starijeg brata. To je nekako manje >namenski< automobil od Korole, ima ozbiljnije motore i bolje ogibljenje. Prednost novijeg modela može biti uglavnom njegov svežiji izgled i pojava, mada sa cenom od 23.500 (koliko sa svom opremom i PDV-om koÅ”ta naÅ”e test vozilo) on dobrano zalazi u kategoriju D-segmenta (srednje klase).Toyota Corolla ā€“ by MUNGOS!


Ma jel znate vi Å”ta je uopÅ”te Corolla? Nisam ni ja mnogo pametan, da ne mislite drugaĆØije, pogledao sam, i ispostavilo se da su to latice cveta odnosno >kruna< na kojoj se one nalaze sve skupa. Now, hows that for a ghay name? Kažu ljudi da se Tojota ne kupuje zbog dizajna ... boy, are they right! Pouzdana >maÅ”ina< oĆØigledno kod ovog japanskog proizvoĆ°aĆØa nije povezana sa dobrim izgledom. A poÅ”to znamo da je Tojota uvek dobar auto (tehniĆØki), jasno je da je vizuelni dojam na lestvici nisko. Ustvari, pre svega, moram vam ispriĆØati anegdotu o malom Sreti (ime odabrano radi zaÅ”tite prave osobe). On vozi Corollu, onu jednu generaciju sa poĆØetka dvehiljaditih godina, i jedna od glavnih fora povezanih sa tim automobilom jeste dizajn njegovog zadnjeg dela, koji izgleda kao da ste fantastiĆØni Akord primakli visokoj peƦi i ostavili ga preko noƦi, pa je sva plastika i metal poĆØela da se topi. Naravno, i nova Korola prati tu tradiciju. Prednji deo zaista izgleda efektno, pomalo maĆØkasto i >besno< ali zadnji ... Zadnji deo izgleda kao da su mali i vredni japanci kupili od italijana dizajn automobila i rekli >A ne, ovo niÅ”ta ne valja, mi japanci znamo dizajn mnogo bolje, sad Ʀemo mi to da doradimo...< i onda uzeli najveƦi ĆØekiƦ kojeg su mogli da naĆ°u u radionici. Nije to TOLIKO ružno, postoje mnogo gori modeli, ali nije ni posebno prijatno za videti. Å ta viÅ”e, kada sam ja >snimio< novu Korolu, upitao sam glavnog urednika ovog sajta Å”ta Ʀe ta neka starija ameriĆØka Korola kod nas na tržiÅ”tu, i ispostavilo se da je to ustvari neka nova >globalna< Corolla, naravno uraĆ°ena u mnogome po ameriĆØkim >mi volimo velike branike< standardima.

No, dosta o dizajnu. Corolla iznenaĆ°uje u odnosu na pomalo neobiĆØni Auris, kada su u pitanju pregrade za sitnice. Naime, pregrada je na pretek i i sve te sitnurije koje sa sobom vuĆØete mogu se staviti na raznorazna mesta, Å”to je za mungosa kao Å”to sam ja jako važno pitanje. Komandna tabla sliĆØna je Aurisu i >izbaĆØeni< pokazivaĆØi joÅ” uvek su dovoljno atraktivni, pa se sa te strane enterijeru zaista nema Å”ta puno zameriti. I iako sam u proteklih nekoliko meseci provozao viÅ”e automobila nego ĆØitavog života do tada, sa Corollom nisam imao prilike da se detaljnije upoznam pa Ʀu komentarisanje tehniĆØkog dela priĆØe ostaviti kolegi uredniku!


Motor1,4 VVT1,6 DualVVT1,4 D-4D2,0 D-4D
R. zapremina1398ccm1598ccm1364ccm1998ccm
Tip motoraR4 benz.R4 benz.R4 diz.R4 diz.
Kompresija10,510,217,816,8
Ventila po cil4444
Turbo punjacnenedada
Snaga KW71(97)91(124)66(90)93(126)
Nm/opm130/4400157/5200190/1800300/2000
Menjacman.man./MMTman./MMTman.
Br. stepeni55/55/56
Duzina (mm)4540<-<-<-
Sirina (mm)1760<-<-<-
Visina (mm)1470<-<-<-
Medjuosovina2600mm<-<-<-
Pneumatici195/65R15 (205/55R16)<-<-<-
Prtljaznik (l)450<-<-<-
Rezervoar (l)55<-<-<-
Max km/h170195175195
0 - 100 km/h13,0 s10,4 s12,0 s10,4 s
lit/100km6,76,94,95,3
Cenaod 18.000ā‚¬od 19.400ā‚¬od 19.900ā‚¬od 22.600ā‚¬
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja8
Izgled unutra8
Ponuda prostora8
Varijabilnost7
Serijska oprema9
Dodatna oprema6
PonaŔanje u vožnji9
Komfor u vožnji9
Buka10
Motori8
Garancija8
Cena7
UKUPNO8.08
ZA ( + )
Robusna karoserija
Tiha vožnja
Kvalitet svuda unaokolo
Funkcionalnost enterijera
Kartica/kljuĆØ
PROTIV ( - )
Automatski podizaĆØ stakla samo za vozaĆØa
Nema ventilacije pozadi
ZanoŔenje zadnjeg dela pri agresivnijoj vožnji
NepristupaĆØne komande bord-kompjutera