Informacije

Škoda Fabia II 1,4 16v Ambiente21.06.2007. @ 23:17:07
Galerija slika
PoÜaljite komentar


Ako ste na poziciji zvani├Ęnog uvoznika neke od marki automobila u na┼íoj zemlji, verujem da bi ve├Žina vas volela da kupcima nudi neki od ekskluzivnih Ferrari-ja ili Lamborghini-ja. Ipak, ono ┼íto bi vam se danas najvi┼íe ekonomski isplatilo jeste verovatno ├Ęe┼íka ┼ákoda! ├łesi su, pod konstantnim vo├░stvom nema├Ękog Volkswagen-a po├Ęev od ranih devedesetih, uspeli da se razviju u zaista ozbiljnog evropskog (pa i svetskog!) proizvo├░a├Ęa. Njihov brend danas nikako nije za podcenjivanje, kao ┼íto je to mo┼żda bio slu├Ęaj pre nekih petnaestak godina. Jo┼í je i prethodna generacija Fabije postavila visoke standarde za ├Ęe┼íkog proizvo├░a├Ęa ÔÇô to je bio prvi automobil u okviru VW grupacije koji je imao potpuno novo podvozje, koje je kasnije nasledio model VW Polo. Ovaj sjajan automobil je bio jedan od najpopularnijih modela u Centralnoj i Isto├Ęnoj Evropi, pre svega zbog fenomenalnog odnosa cena ÔÇô kvalitet. U na┼íoj zemlji je postigao i ne┼íto toliko neverovatno kao ┼íto je rast prodaje tokom 2006. godine - godine koja je prakti├Ęno bila poslednja za taj model! Malo je proizvoda koji to mogu posti├Ži u poslednjoj fazi svog ┼żivotnog ciklusa... Danas je aktuelna nova Fabija, druge generacije, koja ima sve preduslove da nastavi uspe┼ínu pri├Ęu prethodnika. I ona je bazirana na budu├Žem VW Polo-u, cenovno je vrlo sli├Ęna prvoj generaciji, a nudi toliko vi┼íe. Doma├Ži uvoznik ┼ákoda automobila, kompanija >Auto ├ła├Ęak< tj. njihova poslovna jedinica na Novom Beogradu, omogu├Žila nam je detaljan test novog modela. Da li je Fabija >best-buy< na na┼íem tr┼żi┼ítu?
Pre svega, nekoliko re├Ęi o izgledu novog modela. Nova Fabija je zna├Ęajno vi┼ía. Po zvani├Ęnim podacima, razlika u odnosu na prethodnu iznosi 5 cm, ali ona u prirodi deluje kao da je ve├Ža. Naravno, nova je i du┼ża za 4 cm, ali je zato iste ┼íirine ÔÇô 1,64 metra. Ovo je o├Ęigledno razlog mo┼żda ne┼íto malo nezgrapnijeg izgleda i te izra┼żene visine vozila. Nova Fabija je time u┼ża od ostalih konkurenata u klasi za nekih pet i vi┼íe centimetara... Ona predstavlja i veliki dizajnerski zaokret u odnosu na prvu Fabiju, ┼íto se jasno mo┼że i videti direktno porede├Ži ova dva automobila. Naravno, prednji deo se bazira na tako├░e novom modelu Roomster, koji je krajem pro┼íle godine stigao na tr┼żi┼íte i najavio novi dizajnerski pravac ├łeha. Dakle, to je opet onaj obli, jajasti dizajn prednjeg dela, koji se nekima dopada a nekima ne. Za razliku od ├Ęudnog Roomster-a, Fabia je konzervativnija gledaju├Ži je sa strane i otpozadi. U skladu sa op┼ítim svetskim trendovima, staklene povr┼íine su smanjene. Ovo tako├░e uti├Ęe na to da pomislite kako je nova Fabia mnogo vi┼ía nego ┼íto zaista jeste, jer je >linija struka< (>waistline<) poprili├Ęno visoka. Toliko visoka, da je ├Ęak pomalo i nelagodno nasloniti ruku kroz otvoren prozor. ├łesi su uradili nekoliko malih trikova sa spojem nose├Žih stubova krova sa samim krovom. Ova konstrukcija sada izgleda kao da je krov nezavisno postavljen na stubove, ┼íto su ve├Ž uspe┼íno implementirali u MINI-ju i Suzuki-ju (model Swift). Efektno izgleda na njihovim automobilima, pa tako efektno deluje i na Fabiji. Pozadi Fabia nije odse├Ęena kao prethodni model, ve├Ž je dobila takore├Ži mali nastavak karoserije. Ovo ├Že se kasnije ispostaviti vrlo korisno za prtlja┼żni prostor. Na kraju, kupac ├Že imati izbor od ├Ęak 15 razli├Ęitih nijansi karoserije ÔÇô ├Ęetiri obi├Ęne i jedanaest metalik boja.
Sveukupno, Fabija je vrlo dopadljiv automobil. I za prethodni model je bilo podeljenih mi┼íljenja oko izgleda, ali se na kraju ispostavilo da je ne┼íto druga├Ęiji dizajn od drugih pravi pogodak i kupci su prepoznali kvalitete ovog modela. Sli├Ęna pri├Ęa va┼żi i za drugu generaciju. ┼ákoda Fabia II svakako nije obi├Ęan automobil iz evropske gradske klase. Veliki prednji farovi, crni A i B stubovi, karakteristi├Ęan krov... Svakako automobil koji ima specifi├Ęan >stajling< i bi├Že prime├Žen na ulici. Nema nekih ve├Žih zamerki osim toga ┼íto mo┼żda deluje pomalo nezgrapno i visoko, a i ├Ęitav taj druga├Ęiji dizajnerski koncept ├Že sigurno nai├Ži na ne┼íto podeljenija mi┼íljenja javnosti. Ipak, nema sumnje da ├Že Fabija postati ├Ęest automobil na na┼íim putevima i automobil na koji ├Žete se sigurno navi├Ži u narednim godinama.

Ne┼íto >veseliji< koncept dizajna spolja nije u potpunosti prenet unutra. Ve├Žina delova enterijera je, poga├░ate, preuzeto iz Roomster-a, ┼íto zna├Ęi da su se ├łesi ipak dr┼żali proverenih oblika i ergonomije. Ono ┼íto ├Žete sigurno primetiti pri prvom ulasku u kabinu jeste veliki broj razli├Ęite plastike u vidu oplate centralne konzole, vrata itd. Ve├Žina njih je kvalitetno i izra├░ena i uklopljena, ali nekako taj haos razli├Ęitih povr┼íina, boja i tipova plastike sveukupno ne deluje ba┼í reprezentativno. Kada ve├Ž zameramo, spomenu├Žemo jo┼í i da enterijer nove Fabije mo┼że biti izra├░en u dve razli├Ęite varijante ÔÇô jedna crna, druga krem. Zamerka je da su obe relativno svetle i da su sklone brzom prljanju. U verziji koju smo mi imali na testu, imali smo svetle panele vrata, donji deo centralnog grebena i ve├Ži deo presvlaka na sedi┼ítima koje su svetlo sive, mo┼żda i plavi├Ęaste boje. Dakle, morate ra├Ęunati na pove├Žanu pa┼żnju prilikom upotrebe; iako automobil nije mnogo prljav, on ├Že tako izgledati. Ako zanemarimo pomalo nezgrapnu ru├Ęicu za du┼żinsko pomeranje prednjih sedi┼íta, ostala je jo┼í samo jedna zamerka. U pitanju je sistem za pomeranje spoljnih retrovizora, koji u izvedbi >Ambiente< nije elektri├Ęnog tipa. Zaista ne ┼żelite sebi da dozvolite da njih pomerate u toku vo┼żnje, jer vam za pravilno pozicioniranje zaista treba ne┼íto vi┼íe koncentracije i kontrole pokreta. Ah da, za┼íto moderna kola vi┼íe nemaju pepeljare? Ovom prilikom pozdravljamo prethodnog voza├Ęa na┼íeg test-automobila, koji je pepeo tresao u >cupholder< ispred menja├Ęa. ┼áta ├Že ├Ęovek, nema gde drugde...
Ono ┼íto je pak najbitnije u ovom delu detaljnog testa nove Fabije jeste da je enterijer zaista lepo mesto za biti u. Samim tim ┼íto je enterijer svetao, atmosfera je nekako lep┼ía. Pored toga, obratite pa┼żnju na slede├Že re├Ęi ÔÇô ekstremno je prostran! Razlika izme├░u Fabije i Roomster-a, kojeg onoliko nahvalismo po pitanju prostranosti kabine, gotovo je neznatna. Najve├Ža prednost drugog modela jeste ┼íto ima zadnja sedi┼íta koja se mogu pomerati u vi┼íe pravaca. Dakle, Fabia II nudi i vi┼íe prostranosti nego ┼íto treba za ├Ęetvoro. Naravno, ovakvi automobili se registruju za prevoz maksimum pet osoba, ┼íto mo┼że da bude mali problem isklju├Ęivo zato ┼íto zadnja klupa nema dovoljnu ┼íirinu za tri prose├Ęne zadnjice. Udobnost je tako├░e na zavidnom nivou - u ┼ákodi su zaista napravili odli├Ęan koncept re┼íenja unutra┼ínjeg prostora, o├Ęigledno preuzimaju├Ži veliko iskustvo sa ve├Ž vi┼íe puta pomenutog Roomster-a. Kao kruna dolazi ├Ęinjenica da se, pored sve te eksploatacije prostora kabine, na┼ílo mesta i za pozama┼ían prtlja┼żnik, jedan od ve├Žih u ovoj klasi! Sa voza├Ęevog aspekta sve deluje okej. Nekome ├Že mo┼żda zasmetati nepreglednost zadnjeg dela pri parkiranju i mala visina ┼íofer┼íajbne, ali neka dokupi parking-senzore ili, u drugom slu├Ęaju, nau├Ęi da vozi. To su sve uobi├Ęajene mane svih modernijih automobila ni┼że klase, tako da se na to ne vredi ni osvrtati.
Materijali kori┼í├Ženi prilikom izrade kabine su uglavnom kvalitetni. Prednja plastika koja dominira komandnom tablom mo┼żda izgleda prerobusno, ali je mekana i zaista prijatna na dodir. Naravno, ima tu nekih detalja koji vas podsete da ipak ne sedite u Volkswagen-u, tipa jeftine plasti├Ęne ru├Ęke za otvaranje vrata, ali imajte uvek pri ruci fiskalni ra├Ęun da vas podseti koliko ste platili va┼í novi automobil. Ovo u odnosu na Volkswagen, naravno, jer ni ┼ákoda danas vi┼íe nije toliko jeftina... Dalje, ┼íto se ti├Ęe komandne table, komande su standardno i logi├Ęno postavljene i sve je tamo gde treba da bude. Pokaziva├Ęi brzine i obrtaja su analogni sa simpati├Ęnim, ┼íto bi neko rekao >double wishbone<, kazaljkama. Izme├░u njih je pregledan LCD displej sa satom, detaljnim bord-kompjuterom i broja├Ęem kilometara. U okviru ovog displeja nalazi se i zahvalan pokaziva├Ę koli├Ęine goriva u rezervoaru, koji je prakti├Ęan jer pokazuje i koliko vam je goriva ostalo u samoj rezervi. Komande klimatizacije su rotiraju├Že i krajnje komforne, a ispod njih je (opcioni) radio aparat, koji je vrlo sli├Ęan onome iz VW Golf-a V. Pozadinsko osvetljenje svih komandi je standardno ┼ákodino zeleno. Veliki broj dr┼ża├Ęa za ├Ęa┼íe i kaseta za odlaganje sitnica je tako├░e ne┼íto ┼íto odlikuje Fabiju. U paketu >Ambiente< tako├░e mo┼żete ra├Ęunati i na posebnu fioku ispod suvoza├Ęevog sedi┼íta, ali i na klimom hla├░enu kasetu ispred suvoza├Ęa!
Paket opreme >Ambiente< tako├░e sadr┼żi i manuelni, takozvani polu-automatski klima ure├░aj, sekvencionalne podiza├Ęe prednjih stakala, daljinsku centralnu bravu, pomenuti bord-kompjuter, ├Ęetiri (vrlo kvalitetna) prednja zvu├Ęnika za audio-sistem, pode┼íavanje voza├Ęevog sedi┼íta po visini (vrlo efikasno), ali i elektronske sisteme bezbednosti poput ABS-a, ASR-a (>Acceleration Slip Regulation<) i vazdu┼íne jastuke za voza├Ęa i suvoza├Ęa. Na┼íe test vozilo je posedovalo jo┼í i dodatak u vidu 15-in├Ęnih aluminijumskih felni, ali i radio ure├░aja naziva >Dance<, koji je doneo i dodatnih ├Ęetiri zvi├Ęnika pozadi. Niz pohvala na ra├Ęun ovog audio-ure├░aja ÔÇô pu┼íta MP3, podr┼żava pretragu pesama po folderima, ima precizna pode┼íavanja ekvilajzera i zaista solidnu snagu. Na kraju, pored ru├Ęne ko├Ęnice nalazi se i AUX-IN ulaz (3,5 mm stereo) za povezivanje va┼íeg prenosivog MP3 plejera! Ovom prilikom moramo pohvaliti i podiza├Ęe prozora, koji imaju opciju podizanja/spu┼ítanja samo jednim pritiskom i za voza├Ęa i za suvoza├Ęa. Sve u svemu, >Ambiente< je optimalan izbor za kupca. Pored ovog paketa, u ponudi su i bazni >Classic<, najbogatiji >Elegance< (digitalna klima, podiza├Ęi pozadi, alu-felne itd.), ali i kvazi-sportski >Sport<.
Po├Ęetna pri├Ęa o izra┼żenoj visini nove Fabije, na svu sre├Žu, ne dolazi do izra┼żaja u vo┼żnji. Naravno, ako preterate sa egzibicionizmom, pod- ili pred-upravljanje ├Že vas kazniti, ali sve u nivou dozvoljenog za jedan model iz evropskog B-segmenta tr┼żi┼íta. Nova ┼ákoda se lepo pona┼ía u vo┼żnji, komforna je i tiha. Savla├░uje na┼íe neravnine na putevima sa velikom lako├Žom i bez buke, mada smo mi na na┼íem test-vozilu ipak imali naj┼íire, 195 mm pneumatike. Vozili smo Fabiju sa 1,4 16v benzinskim motorom, koji je sada postao optimalni agregat u ponudi. I sami znate, nekada bi 1,4 16v sa skoro 90 KS bio deklarisan gotovo kao sportski model u gami u jednom ovakvom automobilu. Danas su i mali postali veliki, ali i te┼íki. Ova Fabija te┼żi negde oko 1100 kg, ┼íto je ekvivalentno he├Ębek-modelima ni┼że srednje klase (C-segmenta) sa kraja pro┼íle decenije. Stoga mo┼żemo zaklju├Ęiti da je ovaj ├Ęetvorocilindra┼í sada samo jedno okej re┼íenje za eksploataciju. Njegovih 86 konjskih snaga i nekih 130 Nm obrtnog momenta obezbe├░uje opu┼ítenu i kultivisanu vo┼żnju u novoj Fabiji. To nije agregat koji spada u novija tehnolo┼íka re┼íenja, stoga ni njegovo pona┼íanje nije ba┼í me├░u najboljima u klasi. Na primer, to se najbolje vidi po vrlo o┼ítroj krivi obrtnog momenta. U vo┼żnji, pri naglom ubrzanju on ├Že prakti├Ęno leteti izme├░u 3500 i 4500 obrtaja. Pre toga i nakon toga je poprili├Ęno lenj. Za one koji bi ipak ┼żeleli vi┼íe tu je sna┼żniji 1,6 16v sa 105 KS, ali u ponudi je i onaj trocilindri├Ęni sa 1200 kubika, koji bi ipak ostavili po strani. Ne treba zaboraviti ni dizele, naravno, gde treba ista├Ži poznati i provereni 1,9 TDI sa 105 KS.
Ono ┼íto je na nas ostavilo najve├Ži utisak u ovoj vi┼íednevnoj vo┼żnji jeste transmisioni sistem. Za one sa jeftinijim ulaznicama ÔÇô menja├Ę. Ali nije u pitanju sam princip menjanja brzina kod ovog petostepenog manuelca, ve├Ž na├Ęin na koji kva├Ęilo odvaja motor od transmisionog sklopa. Naime, bilo je potrebno dobrano pritisnuti papu├Ęicu gasa da bi se automobil pokrenuo na pravi na├Ęin, s obzirom da kva├Ęilu treba neko vreme da svu snagu prenese ka to├Ękovima. Ovo mo┼że biti potencijalan problem za Beogra├░ane i sve one koji ┼żive u relativno brdovitim i urbanim uslovima. Na uzbrdici se ovaj problem pove├Žava i, ┼íto je najgore, javlja se efekat zamaranja sklopa. Dakle, efikasnost prenosnog sistema se smanjuje ┼íto ga vi┼íe >mu├Ęite<. Naravno, za ne┼íto iskusnije voza├Ęe ovo nije problem i verovatno ne├Že ni obra├Žati pa┼żnju na to, ali mo┼że smetati onim manje iskusnima. Ovo je samo pokazatelj da je ┼ákoda ipak jo┼í uvek ┼ákoda i da ona ispod karoserije nije u potpunosti Volkswagen. Jedan pogled na cenovnik nam opet to i potvr├░uje, daleko od toga da Fabiju i samu kompaniju treba kuditi zbog takve politike. Kako svaka pri├Ęa ima svoj hepi-end, tako i ovde na kraju dolazi fenomenalna ru├Ęica menja├Ęa, koja funkcioni┼íe tako lako da je to stvarno de├Ęja igra! Pravo u┼żivanje.
┼áta drugo navesti kao logi├Ęan zaklju├Ęak ovog te(k)sta, osim to da ├Že ┼ákoda Fabija sasvim sigurno dostojno zameniti svog prethodnika. To je potpuno sigurno kada je u pitanju na┼íe tr┼żi┼íte, gde je prodaja nove Fabije ve├Ž krenula veoma dobro. Sa po├Ęetnom cenom od nekih desetak hiljada evra, ona nije Logan niti bilo ┼íta sli├Ęno. Ona je kvalitetan automobil, koji daje dosta vrednosti za svoju cenu ko┼ítanja. Mo┼żete to gledati i ovako: Fabia je skuplja od Logana ali nije rumunski automobil, lak┼íe ├Žete ga kasnije prodati, imate Volkswagen-ovu garanciju, mo┼że da slu┼żi kao porodi├Ęan automobil jer zaista ima dovoljno mesta u kabini, oprema je izvanredna itd. Dakle, postoji dugi niz razloga koji opravdavaju va┼íu eventualnu kupovinu ovog modela. Uostalom, pitajte za mi┼íljenje 10.000 ponosnih vlasnika Fabija u Srbiji...
Cena testiranog modela ┼ákoda Fabia 1,4 16v Ambiente iznosi 13.700 evra sa ura├Ęunatim PDV-om, bez dodatne opreme. Sva vozila marke ┼ákoda mo┼żete pogledati i kupiti u salonu automobila Auto├Ęa├Ęak, koji se nalazi u ulici Tre├Ži Bulervar broj 9, 11070 Novi Beograd.
Motor1,2 12v1,4 16v1,6 16v1,4 TDI701,4 TDI801,9 TDI
R. zapremina1198ccm1390ccm1598ccm1422ccm1422ccm1896ccm
Tip motoraR3 benz.R4 benz.R4 benz.R3 diz.R3 diz.R4 diz.
Kompresija10,510,510,519,519,519,0
Ventila po cil444444
Turbo punjacnenenedadada
Snaga KW44(60)63(86)77(105)51(70)59(80)77(105)
Nm/opm112/3000132/3800153/3800155/1600195/2200240/1800
Menjacman.man.man./aut.man.man.man.
Br. stepeni555/5555
Duzina (mm)3992<-<-<-<-<-
Sirina (mm)1642<-<-<-<-<-
Visina (mm)1498<-<-<-<-<-
Medjuosovina2462<-<-<-<-<-
Pneumatici165/70R14<-<-<-<-<-
Prtljaznik (l)300/1163<-<-<-<-<-
Rezervoar (l)45<-<-<-<-<-
Max km/h155174190163172190
0 - 100 km/h16,5 s12,3 s10,1 s14,8 s13,2 s10,8 s
lit/100km5,96,56,94,84,64,9
Cena10.500ÔéČ12.000ÔéČ12.400ÔéČ13.800ÔéČ14.300ÔéČ15.500ÔéČ
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja8
Izgled unutra8
Ponuda prostora9
Varijabilnost7
Serijska oprema8
Dodatna oprema7
Pona┼íanje u vo┼żnji8
Komfor u vo┼żnji9
Buka8
Motori7
Garancija8
Cena9
UKUPNO8.00
ZA ( + )
Prostranost kabine
Vrlo precizan menja├Ę
Efikasne ko├Ęnice
Optimalan paket opreme Ambiente
Radio aparat Dance
PROTIV ( - )
1.4 16v motor ┼żivahan u malom rasponu obrtaja
Problemati├Ęno kva├Ęilo
Ote┼żano pode┼íavanje spoljnih retrovizora iz kabine
Enterijer veoma podlo┼żan prljanju