Informacije

Toyota Auris 1,6 DualVVT-i Sol30.05.2007. @ 23:31:47
Galerija slika
Pošaljite komentar


JoÅ” krajem proÅ”log leta, japanska Toyota je plasirala prve slike novog aduta za Evropu u C-segmentu tržiÅ”ta. Na zaprepaÅ”Ć¦enje svih, to viÅ”e nije bila Corolla veƦ neÅ”to potpuno novo ā€“ Auris. Ovaj naziv, sa jedne strane, podseƦa na zlato, a sa druge je izveden od naziva popularnog Yaris-a. Sve u svemu, nema viÅ”e onog legendarnog automobila koji je odavno preÅ”ao brojku od 30 miliona proizvedenih jedninica! Toyota Corolla Ʀe ipak ostati u gami, ali samo kao trovolumenski sedan. GledajuƦi prodaju u Evropi, gotovo 90% prodatih Korola poslednje, devete generacije su ĆØinili heĆØbek modeli, kakav je i novi Auris. To ovom automobilu daje na znaĆØaju i izdvaja ga u Tojotinoj ponudi C-segmenta (niža-srednja klasa). Dakle, evropski menadžment je, na osnovu brojnih istraživanja, doneo odluku da zameni automobil koji je oduvek imao veliko poverenje kod kupaca. UklapajuƦi se u kliÅ”e veƦine japanskih proizvoĆ°aĆØa, Corolla je bila najbolji reprezent forme: >KljuĆØ u bravu i vozi<, gde mogu posvedoĆØiti i ĆØlanovi naÅ”e >Speed !ndustry< redakcije. ƈlanovi skupa naÅ”ih privatnih automobila su i dve Korole, a svima nam je joÅ” uvek u seƦanju ona najpopularnija, >siva<, sa poĆØetka devedesetih. Nakon deset godina >kljuĆØ u bravu i vozi< eksploatacije, promenila je vlasnika a priĆØa se da je joÅ” aktuelna na domaƦim drumovima.
Ipak, vremena su se (drastiĆØno) promenila i danas nije presudno to koliko je automobil pouzdan. Da se razumemo, tehnologija u ovoj branÅ”i je toliko usavrÅ”ena da svi bitniji proizvoĆ°aĆØi prave gotovo podjednako kvalitetne proizvode. Toyota se dugo držala pre svega svog kvaliteta izrade, pomalo zanemarujuƦi kategorije koje danas prodaju komercijalne klase automobila ā€“ dizajn, veliĆØina, performanse itd. To je najbolje pokazala upravo poslednja generacija Korole, koja je nesumnjivo bila veoma kvalitetan proizvod, ali uvek u donjem delu tabele onoga Å”ta bi kupci Starog kontinenta najpre sebi kupili. Stoga su u Tojoti reÅ”ili da u potpunosti raskrste sa takvom ideologijom, nudeƦi Evropljanima novi Auris. Toyota Auris je sve ono Å”to je Corolla oduvek bila, samo upakovana u modernije, lepÅ”e i, pre svega, konkurentnije pakovanje. Preliminarni testovi poznatijih auto-magazina u Zapadnoj Evropi su pokazali moƦ Auris-a nad aktuelnom konkurencijom drugih proizvoĆ°aĆØa. Sada je red da ekipa >Speed !ndustry< sajta prikaže kako se Toyota Auris snalazi na domaƦim putevima. Posredstvom uvoznika Tojotinih vozila za Srbiju, kompanije >Toyota Srbija<, dobili smo Auris u verziji 1,6 DualVVT-i Sol kako bi uradili detaljan test.
Pri prvom pogledu na ovaj automobil, jasno je kojoj kompaniji pripada. Mnogi Ʀe reƦi da je to samo veƦi, tj. >naduvani< Yaris, ali to je samo zbog impresije prednjeg dela automobila. Ukupno gledano, jasno je da Auris nasleĆ°uje Korolu i ima sveukupno vrlo sliĆØan imidž prethodnog modela. Ono Å”to je pak jedinstveno, ne samo u Tojotinoj gami veƦ i globalno, jeste da je ovo prvi automobil koji je raĆ°en po principu >inside-out<. Dakle, inženjeri su prvo definisali i konstruisali kabinu za putnike, pa su tek potom su na nju >nakalemili< karoseriju. OÅ”tro oko to može primetiti i kod ove finalne, serijske verzije Auris-a ā€“ staklene povrÅ”ine sa strane se neobiĆØno provlaĆØe kroz A, B i C-stub, a visina od 1515 mm jasno istiĆØe da se pri izradi vodilo raĆØuna o prostoru za glavu putnika. Naravno, Auris je veƦi od prethodne Korole u maltene svim dimenzijama. Dužina i pomenuta visina su veƦe za ĆØetiri, dok je Å”irina veƦa za ĆØitavih pet centimetara. Detalj vezan za meĆ°uosovinsko rastojanje pokazuje da ovaj podatak uopÅ”te ne mora biti presudan pri poveƦanju unutraÅ”njeg prostora, jer je 0on identiĆØan staroj Koroli ā€“ 2,6 metara. Beneficije novog principa izrade Ʀemo videti kasnije u tekstu, sada neÅ”to viÅ”e o samom izgledu Auris-a.
Dizajn Tojote Auris je bio pomalo razoĆØaravajuƦ kada su se pojavile prve zvaniĆØne slike. Tada su postojale uglavnom negativne kritike, poput one za >nabildovani< Jaris, ili modifikovanu Korolu. VeƦ na pariskom salonu, gde je prezentiran Auris Concept, bilo je jasno kuda zapravo ide ovaj projekat. Željno smo iÅ”ĆØekivali serijsku verziju, onu koju danas imamo na >Speed !ndustry< testu. Pretpostavke su se obistinile, jer je Toyota Auris zaista jedan veliki korak napred u odnosu na prethodne modele. On je uživo znaĆØajno veƦi od svih prethodnih Korola i jasno ostavlja utisak ogromnog prostora u kabini, iako su dimenzije na papiru tek neznatno poveƦane. Pored toga, dizajneri su uspeli da se oslobode onog dosadnog dela u izgledu Tojotinih heĆØbek automobila, pa je tako Auris jedan moderan, atraktivan, gotovo mladalaĆØki automobil. U ponudi postoje verzije sa troje i petoro vrata, pre svega da bi se interval starosti potencijalnih kupaca proÅ”irio. HeĆØbek sa troje vrata je namenjen mlaĆ°ima, dok je model sa petoro vrata, koji smo mi imali na naÅ”em testu, namenjen manjim porodicama koje traže pouzdano, sigurno, ali i vozilo u trendu. NeÅ”to slobodniji dizajn nego uobiĆØajeno Ʀe sigurno u nekoj meri podeliti miÅ”ljenja o izgledu Auris-a, ali je jasno da je pogoĆ°en pravi optimum onoga Å”ta se danas na tržiÅ”tu traži.
Ovaj automobil ima izvesnih problema sa izgledom iz pojedinih uglova, ali svakako možemo reƦi da je ovo jedna uspeÅ”na kreacija Tojotinog evropskog dizajnerskog centra. Svakako prednjaĆØi masivni prednji deo, koji prelama i spaja nekoliko povrÅ”ina pod razliĆØitim uglovima. Tako vam neke od komponenti mogu izgledati potpuno drugaĆØije u prirodi, kao npr. prednja svetla. GledajuƦi potpuno frontalno, ona su vrlo malih dimenzija, ali su sa strane grandiozna. Sve to jeste vrlo sliĆØno manjem Yaris-u, ali veliĆØina je bitna stavka u ovoj priĆØi i uživo Ʀete shvatiti da su u Tojoti igrali upravo na kartu masivnog i agresivnog >nosa<. U pogledu sa strane se nismo mogli oteti utisku Seat-ovog Leon-a, koji je sigurno najsliĆØniji automobil Auris-u u ovoj klasi. Pozadi je to joÅ” uvek Corolla, ĆØak ne ni toliko veƦa. Svetlosne grupe su sliĆØne kao i kod prethodnika, ali neÅ”to ĆØudnijeg oblika i izgledaju kao da su stavljene nezavisno od dizajna ostatka vozila. Sa zamerkom na izraženu propetost ĆØitave pozadine, zakljuĆØujemo da je ovo svakako neÅ”to slabiji deo Auris-priĆØe o fiziĆØkom izgledu. Naravno, nedovoljan da bi bilo kome ovaj automobil sada postao manje interesantan...
Bez upotrebe kljuĆØa, ulazimo u vozilo. Ovo nam omoguƦava >keyless-entry< sistem, koji je standard za liniju opreme naziva Sol. Sol je najbogatija od tri linije opremljenosti i ukljuĆØuje zaista sve ono Å”to vam ikada može zatrebati. PoznavajuƦi dosadaÅ”nju praksu evropske Tojote, ne ĆØudi Å”to je izostavljen samo enterijer obložen kožom. Kao i uvek, malo je opcionala koji sami možete izabrati: navigacioni sistem sa >touch-screen< ekranom, ksenonski farovi (H.I.D.) i MMT poluautomatski menjaĆØ (samo za 1,6 benzin i 1,4 dizel). NaÅ”e test vozilo nije posedovalo niÅ”ta od pomenutih opcionala i možemo reƦi da je Sol varijanta zaista dovoljno bogata svom opremom koja bi vam ikada bila potrebna. Ona ukljuĆØuje sve moguƦe elektronske sisteme aktivne i pasivne bezbednosti ā€“ ABS, BA (>Brake Assistant<), EBD (>Electronic Brakeforce Distribution<), ali i TRC (>Traction Control<) i VSC (>Vehicle Stability Control<); a kada elektronika viÅ”e ne može pomoƦi, tu je ĆØak devet razliĆØitih vazduÅ”nih jastuka. To Å”to Ʀemo sad reƦi da Auris nosi svih pet zvezdica Euro-NCAP testa, zaista samo poveƦava broj reĆØi ovog teksta. Tih pet zvezdica je krajnje oĆØekivan rezultat.
Oni koji vole razne (bes)korisne spravice, biƦe zadovoljni ovom ponudom. Pored automatskoh brisaĆØa vetrobranskog stakla sa senzorom za kiÅ”u, tu su ĆØak i automatska svetla (prepoznaju doba dana), zadnji parking senzori, automatski zatamnjiv unutraÅ”nji retrovizor, elektro-pomeranje svega i svaĆØega, dvozonska klimatizacija, radio CD sa WMA i MP3 podrÅ”kom, detaljan bord-kompjuter itd. Cenovna razlika u odnosu na jeftinije varijante je prihvatljiva (raspon od oko 3.000 evra), tako da svima preporuĆØujemo da se ipak odluĆØe za Auris u Sol izvedbi. Bez obzira na to koji Ʀete motor izabrati, samo u Sol-u Ʀete imati 16-inĆØne alu-felne; ne samo >keyless-entry< veƦ i karticu umesto kljuĆØa uopÅ”te, TRC i VSC sisteme, kao i tempomat. Dakle, Sol je apsolutni predlog >Speed !ndustry< test-ekipe! I tako smo mi, laganim dodirom posebnog tastera na bravi vozaĆØevih vrata, bez koriÅ”Ć¦enja kljuĆØa/kartice uÅ”li u Auris i, takoĆ°e bez vaĆ°enja kljuĆØa iz džepa, pokrenuli automobil. Kada zavrÅ”ite sa vožnjom, putem tastera samo ugasite motor, izaĆ°ete iz auta i pritisnete pomenuti taster na bravi. Sve pohvale za ovo reÅ”enje, vrlo je praktiĆØno. Samo treba paziti da u jednom trenutku ne zaboravite da kljuĆØ uopÅ”te postoji.
Ulaskom u automobil, prosto smo bili fascinirani ponudom prostora! Iako Auris ima isto meĆ°uosovinsko rastojanje kao i prethodnik (2600 mm), prostora ima toliko viÅ”e da nam stvarno nije jasno gde su ga inženjeri pronaÅ”li? Stoga, ako tražite heĆØbek za vaÅ”u porodicu koji može da se snalazi u gradskim ulicama, a ujedno i da ima zaista mnogo prostora ā€“ to je definitivno Toyota Auris. PoredeƦi enterijer sa jednim od direktnih konkurenata u klasi, Kijom Ceed koju smo prethodno imali na testu, možemo reƦi da su to dva konceptom sliĆØna modela, ali da Auris ipak odlazi jedan korak dalje. Jedino gde su ova dva automobila manje-viÅ”e sliĆØna jeste prostor pozadi, ali Tojota pobeĆ°uje gledajuƦi vozaĆØevo i suvozaĆØevo okruženje. Povrh svega, dizajneri su uspeli da se uklope sa, verujemo, rigoroznim zahtevima inženjera, pa je tako Auris i veoma dopadljivog enterijera. Komandna tabla je, zbog velike Å”oferÅ”ajbne, popriliĆØno izdužena i tako stvara oseƦaj kao da vozite mnogo veƦi automobil. Izgled centralnog grebena je ĆØak i futuristiĆØki, sa sve interesantno-pozicioniranom ruĆØnom koĆØnicom. Å lag na torti su >Optitron< analogni pokazivaĆØi brzine i obrtaja motora. UraĆ°eni u kombinaciji sa pozadinskim osvetljenjem zlatne boje, oni su potpuno trodimenzionalni i svi pokazivaĆØi celog sklopa su jasno ĆØitljivi. U srediÅ”njim delovima se nalaze informacije o koliĆØini goriva i temperaturi motora (levo), kao i bord-kompjuter (desno).
Prilikom vožnje, sve deluje kao na dohvat ruke i nakon prvog preĆ°enog kilometra biƦe kao da odveƦ znate gde se Å”ta nalazi. Komande radio-aparata su logiĆØne i potpomognute su sa tasterima na volanu. Isto se može reƦi za klimu, na kojoj nam se meĆ°utim nije dopalo to Å”to su leva i desna zona odvojena samo po podeÅ”avanju temperature. Dakle, u manuelnom modu vam dve zone niÅ”ta ne znaĆØe i nikad neƦete moƦi da, na primer, iskljuĆØite ventilaciju ka nogama dok vam suvozaĆØ preti batinama ako biste to uradili. JoÅ” nekoliko malih zamerki ā€“ elektronski podizaĆØ stakla je automatski (>one-touch<) samo za vozaĆØa, ne i za ostale prozore, dok su tasteri zadnjih podizaĆØa pozicionirani previÅ”e pozadi i nepraktiĆØni su za koriÅ”Ć¦enje; kaseta izmeĆ°u prednjih sediÅ”ta je suviÅ”e nisko da bi se na njoj odmarao lakat u nivou (u Aurisu izdignute) ruĆØice menjaĆØa; nismo uspeli da pronaĆ°emo nijednu pepeljaru (a ima upaljaĆØ?), a nismo naÅ”li ni adekvatno mesto za mobilni telefon. Mesta za sitnice ima zaista dosta, tu je ĆØak i kasetica za odlaganje naoĆØara, milion držaĆØa za ĆØaÅ”e (posebno zanimljivi oni kod vozaĆØa i suvozaĆØa), ali nijedna pogodna za mobilni.
Naravno, viÅ”e je onih stvari koje volimo u kabini Auris-a. Pre svega, to su sediÅ”ta, koja Ʀete vrlo brzo pravilno pozicionirati prema svojim željama. Za razliku od modela Corolla Verso, prednja sediÅ”ta kod Auris-a možete oboriti samo jednim povlaĆØenjem ruĆØice, Å”to je mnogo bolje od frustrirajuƦe >cik-cak< akcije koju je potrebno preduzeti kod Versa. Ono ĆØime smo posebno bili (prijatno) iznenaĆ°eni jeste udobnost zadnje klupe. Za Tojotu važi da poseduje izuzetno ravna i tvrda zadnja sediÅ”ta, koja u ovom automobilu to jednostavno nisu. Možda jesu neÅ”to loÅ”ije profilisana, ali su vrlo udobna i omoguƦavaju bezbrižna duža putovanja. Å to se prostora tiĆØe, veƦ smo rekli da je to glavni adut ĆØitavog ovog projekta i to svakako ne treba da vas brine. Da biste stekli utisak kako to izgleda, reƦi Ʀemo vam samo da na zadnjoj klupi možete bez problema prekrstiti noge dok sedite... Iz perspektive vozaĆØa je ipak potrebno par probnih vožnji pre nego Å”to >uĆ°ete u Å”tos<. Problem je preglednost napred, gde vozaĆØ ni pod jednim uglom ne može videti povrÅ”inu haube. Malo prednje leptir-staklo nije u potpunosti istanjilo debeli A-stub, pa sve to može biti problem kod neiskusnijih vozaĆØa. Na kraju, pored svog prostora u kabini, naÅ”lo se mesta i za poveƦi prtljažnik, koji ima ima zapreminu od (sasvim dovoljnih) 354 litra. Zadnja sediÅ”ta se obaraju po principu 1/3 ā€“ 2/3, pa se korisna zapremina može poveƦati i na preko 750 litara!
NaÅ” Auris sa testa je bio pogonjen najnovijim benzinskim agregatom iz Tojote. U pitanju je 1,6-litarski motor sa novim DualVVT-i sistemom pomeranja ventila. Za razliku od prethodnih Tojotinih reÅ”enja, ovaj sistem sada nudi varijabilan tajming kako na usisnim, tako i na izduvnim ventilima. Detaljnije o ovoj tehnologiji možete ĆØitati ovde. U praksi verovatno neƦete osetiti konkretne beneficije novog 1,6 motora, ali on svakako bolje ide i manje troÅ”i od svog prethodnika. Veliki problem svih Auris-a jeste njihova težina, koja kod naÅ”eg test-vozila iznosi 1360 kg! To je npr. za ĆØak 300 kilograma viÅ”e od nekadaÅ”nje Korole osme generacije, koja je sa 1,6 agregatom praktiĆØno bila sportska varijanta. Kod Tojote Auris, ovaj novi motor predstavlja umereno reÅ”enje koje ima dovoljno snage, ali ne i za neÅ”to ozbiljnije vozaĆØke poduhvate. Njegovih 124 KS fino nosi ovu teÅ”ku Å”asiju, te je to sasvim dovoljno za komfornu i krajnje kultivisanu vožnju. Ovom prilikom bi želeli i da upozorimo sve one koji bi se odluĆØili za najslabiji 1,4 VVT-i benzinac (97 KS), da ipak dobro razmisle. Najslabiji benzinac nudi loÅ”ije performanse i zaista predstavlja baznu ponudu Auris-game.
Veliki kvalitet u vožnji Tojote Auris jeste komfor i buka. Automobil je izuzetno tih, gotovo neĆØujan u leru, dok je udobnost za svih pet putnika zagarantovana. Tome doprinosi modifikovano MacPherson ogibljenje napred i torziona greda pozadi. Preglednost je dobra, gde jedini problem stvara nepregledan prednji deo. Pozadi je sve lakÅ”e uz parking-senzore, ĆØiji je rad možda preglasan za putnike sa zadnje klupe (odakle zvuk i dopire). Kao Å”to smo veƦ i rekli, Auris sa 1,6 DualVVT-i motorom je jedan odmeren automobil, od kojeg ne možete oĆØekivati baÅ” sportske performanse. ZahvaljujuƦi novom sistemu, ume da solidno povuĆØe iz nižeg režima obrtaja, ali mu je maksimum ipak previÅ”e visoko. NajveƦih 157 Nm obrtnog momenta postiže tek pri 5200 obrtaja u minuti, Å”to je dosta, uprkos neÅ”to ravnijoj krivi sa koordinatnog sistema obrtnog momenta. Pored ovog 1,6 i pomenutog 1,4 benzinca, tu su i moderni dizelaÅ”i. U Srbiji su za sada dostupna dva D-4D naftaÅ”a ā€“ manji od 1,4 litre i 90 KS i veƦi dvolitraÅ” sa 126 KS. Nažalost, novi 2,2 D-CAT sa celih 177 konja se joÅ” uvek ne uvozi u naÅ”u zemlju, zbog visokih Tojotinih standarda po pitanju kvaliteta goriva.
Toyota Auris 1,6 DualVVT-i u opremi Sol, kakvu smo mi imali na testu, može biti vaÅ”a za 21.400,00 evra sa uraĆØunatim PDV-om (+ 400 evra za metalik boju). OpÅ”ti zakljuĆØak ĆØitave priĆØe može biti da je zaista vidljiva Tojotina želja za probojem u segmentu niže-srednje klase evropskih automobila. Model Auris je adekvatan reprezent i nosilac velikih ciljeva koji su mu postavljeni. Ovom prilikom bi podsetili da je ovaj automobil u osnovi za nekih 5-6% JEFTINIJI od modela kojeg je nasledio (Corolla), tako da je moguƦe da on trenutno zauzima poziciju >benchmark< modela C-segmenta. Drugim reĆØima, Auris je pravo zlato Tojotine ponude.


Toyota Auris ā€“ by MUNGOS:


Moram priznati, kada sam prvi put video slike novog Aurisa, nisam bio nimalo impresioniran. Jednostavno, nije mi se svideo. OK, o ukusima ne treba raspravljati. To je verovatno razlog zbog ĆØega postoji toliko proizvoĆ°aĆØa automobila, ali sam oseƦao potrebu da ovo napiÅ”em, zbog svih onih koji su možda imali iste zakljuĆØke. MeĆ°utim, nasuprot utiscima sa fotografija, Auris uživo izgleda znatno lepÅ”e. Nekako, kao da ga sve te profi fotke nisu >hvatale< iz pravog ugla. I iako vam se na prvi pogled može uĆØiniti kao >prerasli Jaris<, Auris je ipak mnogo viÅ”e od toga, prvenstveno zbog ĆØinjenice da nije tako >nabijen< i >okrugao<.

Kada govorimo o enterijeru, ne može se reƦi da Auris nije sliĆØan drugim Tojotinim modelima. To je i logiĆØno jer prati sliĆØne crte izrade i sasvim sigurno filozofiju firme kojoj pripada. Ono Å”to Ʀete primetiti na prvu loptu jesu >3D efekti< instrument table i deo na kojem se ispisuju informacije o koliĆØini goriva, otvorenim vratima i preĆ°enim kilometrima. SledeƦe Å”to Ʀete primetiti jeste da iz kabine ne možete da vidite nijedan deo haube, ĆØak ni ako se izdignete (kada udarate u plafon), Å”to nije baÅ” najbolje reÅ”enje kada se recimo parkirate. Ok, pozadi postoje parking senzori, ali ih napred nema. PuÅ”aĆØima (u koje svakako ne spadam) Ʀe smetati to Å”to auto nema nijednu pikslu. Verovatno je Tojota time želela da stavi do znanja ljudima da puÅ”enje Å”kodi zdravlju. Sad, ne znam da li do njih takvi zakoni joÅ” nisu stigli, tek, po Tojoti je ispijanje napitaka (i onih alkoholnih) u kolima podržano u potpunosti, jer Ʀete, gde god da se okrenete, naiƦi na >cup holder< - sa vaÅ”e leve strane, sa desne strane suvozaĆØa, u vratima, na centralnom delu iza ruĆØne koĆØnice, na sredini zadnjeg sediÅ”ta ... to Ʀe reƦi: nikotin - ne, nikako; pivo - way to go!

Formula je stoga jednostavna, barem Å”to se mene tiĆØe - ukoliko želite dobar i pouzdan auto, moraƦete da preĆ°ete preko nekih nedostataka koje Auris sa sobom donosi, i biƦete zadovoljni. MeĆ°utim, ako vam treba auto koji Ʀe da ostavi >wow< vizuelni efekat i koji Ʀe vam pomoƦi da budete zvezda veĆØeri gde god da se pojavite, onda Ʀete možda ipak morati da se okrenete nekom drugom brendu.


Motor1,4 VVT-i1,6 DualVVT-i1,4 D-4D2,0 D-4D2,2 D-4D
R. zapremina1398ccm1598ccm1364ccm1998ccm2231ccm
Tip motoraR4 benz.R4 benz.R4 diz.R4 diz.R4 diz.
Kompresija10,510,217,816,815,8
Ventila po cil44444
Turbo punjacnenedadada
Snaga KW71(97)91(124)66(90)93(126)130(177)
Nm/opm130/4400157/5200190/1800300/2000400/2000
Menjacman.man./MMTman./MMTman.man.
Br. stepeni55/55/566
Duzina (mm)4220<-<-<-<-
Sirina (mm)1760<-<-<-<-
Visina (mm)1515<-<-<-1505
Medjuosovina2600mm<-<-<-<-
Pneumatici205/55R16<-<-<-225/45R17
Prtljaznik (l)450/761<-<-<-<-
Rezervoar (l)55<-<-<-<-
Max km/h170190175195210
0 - 100 km/h13,0 s10,4 s12,0 s10,3 s8,1 s
lit/100km6,97,15,05,46,2
Cenaod 16.800ā‚¬od 17.700ā‚¬od 18.700ā‚¬od 19.800ā‚¬-
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja8
Izgled unutra9
Ponuda prostora10
Varijabilnost7
Serijska oprema9
Dodatna oprema6
PonaŔanje u vožnji9
Komfor u vožnji9
Buka10
Motori8
Garancija8
Cena8
UKUPNO8.42
ZA ( + )
Komforna i tiha vožnja
Stabilnost
Izuzetna ponuda prostora
Dopadljiv enterijer
Kvalitet izrade
Kartica/kljuĆØ
PROTIV ( - )
KoĆØnice bi mogle biti osetljivije
Nedostatak snage agregata
Pepeljara?
Automatski podizaĆØ stakla samo za vozaĆØa
Nema ventilacije pozadi