Informacije

Mazda MX-5 1,8i RC Challenge25.06.2010. @ 21:01:34
Galerija slika
Pošaljite komentar


Zaista je velika Å”teta Å”to proseĆØan srpski kupac automobila ne može sebi da priuÅ”ti jedno vozilo za zabavu. Uvek se prave kompromisna reÅ”enja, pre svega imajuƦi u vidu ograniĆØen budžet sa kojim se raspolaže. Pretpostavljamo da se svi muÅ”karci ipak slažu u tome da bi voleli da u svojoj garaži vide neki sportski roudster, ali prava je ekskluziva imati viÅ”e od jednog vozila, te nema mnogo logike da taj jedan bude baÅ” dvosed... Ono Å”to je pak sa druge strane zanimljivo jeste ā€“ da li bi neko uopÅ”te trebao da sebi kupi mali dvosed, pa joÅ” i kabriolet? Mnogima takav tip karoserije jednostavno deluje toliko nefunkcionalno i nepraktiĆØno da se nikad ne bi odluĆØili za takav automobil, ma koliko novca imali. Svi do jednog u neverici i naprasno menjaju miÅ”ljenje nakon vožnje jednog takvog automobila. Upoznajte najreprezentativnijeg predstavnika ove klase automobila ā€“ legendarnu Mazdu MX-5!





Oni koji ne poznaju dovoljno dobro automobile i njihovu istoriju, mogli bi se naƦi u ĆØudu dok gledaju Å”ta Mazda danas proizvodi. Veliki broj modernih i cenovno ĆØak prihvatljivih automobila poput dvojke, trojke, Å”estice, pa i porodiĆØne petice, na neki naĆØin naruÅ”ava Mazda oznake MX-5. Sve sami porodiĆØni i donekle klasiĆØni automobili u gami, kad odjednom - bum! sportski dvosed!? ZaÅ”to? Ne biste verovali kada bismo vam rekli da je ovo nekada bio nosioc prodaje marke Mazda, barem za ameriĆØko tržiÅ”te. Tamo se ovaj model zvao Miata, naziv je postao popularan ĆØak i u Evropi, i u svojoj prvoj generaciji (od 1989. do 1997. godine) se prodao u skoro 500.000 primeraka! Taj uspeh je donela niska cena za jedan sportski automobil, pa joÅ” i kabriolet. Mazda MX-5 je zaista pravi pravcati sportski automobil i konkretan dokaz da ponekad nije sve u snazi motora...





Ovo je bio toliko bitan auto za Japance, da su ga, eto, zadržali u ponudi i dan danas, iako je stanje na tržiÅ”tu potpuno drugaĆØije. MX-5 je stekao reputaciju kvalitetnog i zabavnog vozila, koje vas vrlo jeftino uvodi u svet sportskih vozila. ZahvaljujuƦi firmi Profil International iz Beograda, na test smo dobili danaÅ”nju verziju legendarne Miate, sada u svojoj treƦoj generaciji. U ovakvom izdanju je prvi put viĆ°ena krajem 2008. godine, kada je predstavljena ova restilizovana varijanta aktuelne generacije modela (oznake NC). Iako je ovo nov model, malo toga se promenilo u suÅ”toj koncepciji. No, krenimo nekim redom.





Dizajn je veoma bitan deo ove priĆØe. U Mazdi su uspeli da uklope retro izgled koji svakako podseƦa na prvi model iz 1989. godine, sa sve atraktivnim i modernim imidžom koji oslikava danaÅ”nju dizajnersku formu ove japanske kompanije. Naravno, odavno nema prednjih farova koji se izvlaĆØe iz haube, ali su i novi isto toliko efektni. Oni su postavljeni malo bliže jedan drugom no uobiĆØajeno, kako bi se istakao agresivan bok vozila, ali i karakteristiĆØan usisnik vazduha u prednjem braniku, oivĆØen hrom-lajsnom. Izuzetno su izraženi veliki lukovi prednjih toĆØkova, koji se jasno vide i iz kabine, a joÅ” jedna od karakteristika jeste i deo haube koji je izdignut i koji jasno istiĆØe da je ispod motor postavljen longitudinalno. Kao i kod svakog drugog sliĆØnog roudstera, tako i kod MX-5 imamo veoma dugaĆØku haubu naspram ostatka vozila, gde je zadnji deo zaista minimalan i istiĆØe se jedino simetriĆØnim izduvnim cevima. ToĆØkovi se odliĆØno uklapaju u izgled celokupnog auta, te ni nema potrebe za veƦim felnama od ovih fabriĆØkih 16-ica. One dolaze serijski uz bazni model, kako za klasiĆØan kabrio, tako i za ovaj Roadster Coupe koji smo mi vozili. Dakle, Mazda u ovom modelu po prvi put primenjuje tvrdi elektro-sklopivi krov, težak samo 37 kg (sa sistemom). Možda izgleda pomalo ĆØudno kad je krov stavljen, ali Miata svakako dobija na funkcionalnosti sa ovom opcijom.





Povrh sve ove priĆØe o vizuelnom dojmu Mazde MX-5, treba naglasiti da je ovo izrazito mali automobil, iako je za klasu veƦi od nekadaÅ”nje prve generacije. Dužina iznosi samo 4 m, uz Å”irinu od 1,72 m i visinu poput nekog Ferarija ili Lamborginija ā€“ 1,25 m. Stoga ne treba oĆØekivati mnogo mesta unutra. Zapravo, mnogi Ʀe kabinu ovog roudstera opisati kao klaustrofobiĆØnu, posebno kada je krov spuÅ”ten. Ako ste prethodno dugo vozili neki veƦi automobil, enterijer ovog Ʀe vam delovati nestvarno skuĆØen. SkuĆØen, ali i funkcionalan. Vrlo brzo Ʀete se uÅ”emiti sa svim komandama, ali i sa niskom pozicijom sedenja u kojoj vam je sve na dohvat ruke. Rang pomeranja ruke od 30-40 cm vam je sasvim dovoljan da pokrijete sve bitne komande vozila.





Pozicija za sedenje je izvanredna, ako nam je referenca sportska vožnja. Sedi se maksimalno nisko te prosto oseƦate koliko je nisko težiÅ”te ĆØitavog auta. Volan je trokrak, sportski, iza kojeg su veoma blizu postavljeni analogni pokazivaĆØi brzine, obrtaja, goriva, temperature motora, ali i pritiska ulja, ĆØija se kazaljka pomera u istom ritmu kao i obrtaljka. Desno su standardne komande ā€“ u sredini dominira audio-ureĆ°aj, ispod je klimatizacija, iznad su tasteri za otvaranje/zatvaranje krova. Sve je uredno i pregledno. Karakteristika sportskih automobila, Å”to Mazda MX-5 definitivno jeste, je i visoka pozicija srediÅ”njeg tunela, pa vam ravan u nivou ruĆØice menjaĆØa i svih pripadajuƦih komandi doĆ°e negde u nivou grudi. Dakle, sedi se popriliĆØno zavaljeno u ovoj Mazdi... Mi smo na testu imali MX-5 sa opremom Challenge, Å”to znaĆØi da je vozilo opremljeno i grejanim kožnim sediÅ”tima, iskljuĆØivo crne nijanse. Osim metalik-sive lajsne, ĆØitav enterijer je priliĆØno crn, Å”to doprinosi oseƦaju klaustrofobije kada je krov spuÅ”ten, ĆØije je ā€œnebo takoĆ°e crne boje.





Velika promena nabolje je kada krov spustite. On se pakuje u svoju posebnu sekciju, te se ne kombinuje sa zapreminom prtljažnika koji zadržava svojih (za ovakav auto) solidnih 150 lit. Proces spuÅ”tanja/podizanja krova se obavlja iskljuĆØivo dok automobil miruje i traje samo 12 sekundi. Obavlja se pomoƦu elektro-motora, za razliku od modela sa platnenim krovom, koji morate sami navuƦi. Mazda MX-5 oznake Roadster Coupe (RC) je elegantna i funkcionalna opcija, jer tvrdi krov znaĆØajno eliminiÅ”e spoljaÅ”nju buku i odliĆØan je u temperaturnoj izolaciji. Vožnja bez krova je, naravno, pravi užitak i nema veƦih smetnji od udara vetra ni pri veƦim brzinama.





Opcija tvrdog, elektro-pomiĆØnog krova Ʀe vas koÅ”tati 1.600 evra, koliko iznosi razlika izmeĆ°u RC i SoftTop modela iste opreme. VeƦ bazna oprema (Emotion) donosi dosta stavki, gde svakako izdvajamo ĆØinjenicu da su svi spoljaÅ”nji delovi karoserije obojeni. Tu su alu-felne od 16 inĆØa, podizaĆØi, centralna brava, radio CD/MP3/AUX sa 6 zvuĆØnika, ali i ABS, sa TCS (kontrolom trakcije) i DSC sistemima (kontrola stabilnosti). Ovo se odnosi iskljuĆØivo na model sa platnenim krovom, ali je zato i cena takvog modela veoma korektna ā€“ samo 18.590 evra. Tvrdi krov je dostupan samo za opreme Challenge i Revolution, gde je potonja i najekskluzivnija. Ipak, i Challenge (naÅ” model sa testa) donosi kožni enterijer sa belim Å”tepom, automatsku klimu i pregrÅ”t hromiranih detalja (pragovi, lajsne oko usisnika, brave vrata). Ako na to dodamo i taj tvrdi krov, dolazimo do brojke od 22.890 evra, Å”to je joÅ” uvek u domenu korektnog! U ponudi su i razne doplate (dodatni nosaĆØ prtljaga, felne od 17 i 18 inĆØa, raznobojni platneni krovovi, navigacija...), ali je veliko pitanje Å”ta od toga i u kom roku možete dobiti na naÅ”em tržiÅ”tu. Stoga mi izdvajamo onu osnovnu, doplatu za metalik boju (420 evra). U ponudi su 4 metalik i 3 klasiĆØne nijanse.





Iz prethodnog dela teksta možda i nismo mogli da vam prikažemo koliko je ubedljiva Mazdina MX-5. To nam je svakako cilj u delu teksta gde priĆØamo o vožnji i performansama. Iako je ona opremljena motorom snage samo 126 KS, mi ovu Mazdu joÅ” uvek možemo zvati sportskim vozilom. NaĆØin na koji se vozi je kljuĆØ svega. Raspored mase je idealnih 50:50 (napred:nazad), pogon je na zadnjim toĆØkovima i težiÅ”te je, zbog niske Å”asije, maltene iznad samog asfalta. Rezultat ā€“ ogroman oseƦaj kontrole u svim uslovima! Jedino Å”to može da vas iznenadi jeste mala masa auta (oko 1.100 kg), ali se vrlo brzo pristupi nad-upravljanju kojim uz zabavu, vraƦate automobil nazad na zamiÅ”ljenu putanju. Ogibljenje je oĆØekivano tvrdo ali je ova Mazda ipak neoĆØekivano udobna, zahvaljujuƦi gumama neÅ”to veƦeg profila. Sjajnom oseƦaju kontrole doprinosi i odliĆØno upravljanje, koje nema dodatne elektro-pojaĆØivaĆØe ili bilo Å”ta sliĆØno, veƦ ste prepuÅ”teni ponaÅ”anju samog vozila. VozaĆØ u ovom sluĆØaju praktiĆØno postaje jedno sa automobilom.





Motor nije previÅ”e snažan, ali je dovoljan svakome ko zna da uživa u drugim, pomenutim potencijalima MX-5. Zapremina je 1.800 kubika, snaga 126 KS, a obrtni momenat 167 Nm pri 4.500 opm. Dovoljno za ubrzanje do 100 km/h u roku od 9,9 sek i najveƦih 198 km/h, gde je u realnom svetu moguƦe postiƦi i viÅ”e od toga. Jedini problem jeste dihtovanje tvrdog krova, gde se javlja karakteristiĆØno zviždanje i lupkanje pri veƦim brzinama. Performanse na otvorenom putu su izuzetne, na uÅ”trb meĆ°u-ubrzanja koja nisu toliko izražena. OĆØekivano za jedan atmosferski pogonski agregat. Svakako da je bolja opcija 160-konja-snažni dvolitarski benzinac, ali je i znatno skuplji (od 25.990 evra). Smatramo da nema preke potrebe za snažnijim motorom od ovog sa naÅ”eg testa, koji se uzgred i veoma dobro ĆØuje zbog velikog lonca sa duplim izduvima pozadi. Svemu tome u prilog ide i velika potroÅ”nja u gradskim uslovima (najĆØeÅ”Ć¦e preko 10 lit/100 km), koja bi se u sluĆØaju dvolitarskog motora znatno poveƦala...





Mazda MX-5 je tako ostala ono Å”to je bila od prvog dana svog postojanja, a od toga je veƦ proÅ”lo 20 godina! Zabavan za vožnju, vizuelno privlaĆØan, a ne preterano skup. Istina da u naÅ”oj zemlji neƦete naiƦi na mnogo primeraka, ali to je u neku ruku i prednost za ljude koji bi MX-5 kupili. Individualnost i jedinstvenost. Dodajte tome i neizmernu zabavu za upravljaĆØem i dobili ste naÅ”u ocenu sa testa Mazde MX-5 RC 1,8 Challenge.





Mazda MX-5 RC 1,8 Challenge na naÅ”em tržiÅ”tu koÅ”ta 22.890 evra, sa uraĆØunatim PDV-om. Vozilo možete videti i naruĆØiti u prodajnom salonu firme Profil International, koji se nalazi u ulici KaraĆ°orĆ°evoj broj 13. Brojevi telefona su: 011/328-3722 i 011/262-8200.


Mazda MX-5 by MUNGOS:

Postoje dva scenarija u kojima možete voziti ovu Mazdu sa testa kao svoj glavni auto, ili makar samo kao - auto. Ili ste sredoveĆØni zapadnoevropljanin (koji može da bude i žitelj naÅ”e zemlje, zaÅ”to da ne) ili mladi i napaljeni momak iz neÅ”to imuƦnije porodice. Jer Mazda MX-5 jeste upravo zabavno vozilo za one koji žele da se pokažu pred drugima dok im vetar prolazi kroz kosu, ili za mladalaĆØki duh spreman za lude provode subotom uveĆØe. Ako niste u jednoj od ove dve kategorije, sva je prilika da vas MX-5 neƦe zainteresovati, osim ako nekim ĆØudom nemate moguƦnost da malu mazdicu pozajmite kad god vam treba, i vratite je vlasniku. Tada to postaje najbolji auto za provod. Jer, Å”ta je njegova 'muka'?

U pitanju je dvosed bez ikakve zadnje klupe (ĆØak i bez one kobajagi sa jako malo mesta). Ima mali prtljažnik i skoro nimalo mesta oko vozaĆØa. Notirajte, oko, a ne za vozaĆØa. Za vozaĆØa ima i viÅ”e nego dovoljno mesta. Kako je auto veoma nizak, a i kabriolet je, dosta je snažan i jednostavno je sjajan za zabavnu vožnju. Bukvalno možete dobiti poriv da iz nijednog realnog razloga sednete u MX-5 i odvozate je po užem centru. I to ne da biste se pokazali pred drugima, veƦ prosto da biste se sami zabavili i sjajno proveli. Za to je ovaj auto kao stvoren, a za razliku od drugih malih i brzih kabrioleta, nije ni skup. Zapravo, nekako spada u grupu drugi automobil za srednji sloj (kada bi on zapravo postojao kod nas). ZnaĆØi, niste baÅ” da spajate kraj sa krajem, ali niste ni toliko bogati da bi vam i prvi i drugi automobil stigli iz poznatih fabrika u NemaĆØkoj, ali opet imate novca za japanski sedan i japanski kabriolet. E tu se kao prirodan izbor nameƦe MX-5.



Motor1,8i 16v2,0i 16v
R. zapremina1798ccm1999ccm
Tip motoraR4 benz.R4 benz.
Kompresija10,810,8
Ventila po cil44
Turbo punjacnene
Snaga KW93(126KS)118(160KS)
Nm/opm167/4500188/5000
Menjacman.man./aut.
Br. stepeni56/6
Duzina (mm)40204020
Sirina (mm)17201720
Visina (mm)12551255
Medjuosovina2330mm2330mm
Pneumatici205/55R16205/55R16
Prtljaznik (l)150150
Rezervoar (l)5050
Max km/h198218
0 - 100 km/h9,9 s7,6 s
lit/100km7,07,6
Cena
KategorijaOcena (5 - 10)
Izgled spolja9
Izgled unutra7
Ponuda prostora7
Varijabilnost5
Serijska oprema9
Dodatna oprema7
PonaŔanje u vožnji10
Komfor u vožnji8
Buka6
Motor8
Garancija8
Cena8
UKUPNO7.67
ZA ( + )
Sjajna upravljivost
Precizno upravljanje
Komforno ogibljenje
Zvuk
Serijska oprema
PROTIV ( - )
Nepregledan sa podignutim krovom
Krov puŔta vazduh pri velikim brzinama
PotroŔnja u gradskim uslovima
NepraktiĆØan izdignuti pod kod levog suvozaĆØevog stopala